Diverse > Discuţii pe diverse teme
Rezervele fractionare sau cum poti falimenta o banca de succes
princehansolo:
Atanasu,
Dupa ultima ta postare mi-am dat seama de ce iti este asa de draga A Treia Cale. Si tot din ce ai scris in ultima postare am inteles de ce ai priceput asa de repede ce s-a intamplat cu Banca Turco-Romana.
Mi-ai dat o responsabilitate mare: sa am grija de firul pe care l-am inceput. Voi incerca sa il duc bine la capat (evident cu ajutorul forumistilor, al tau in special).
--- Citat din: atanasu din Aprilie 09, 2021, 11:20:37 a.m. ---...
Ce parere ai despre articolele de mai jos dar nu te grabi nu trebuie sa epuizezi imediat toata discutia ce o poate motiva aceste articole
a) https://en.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking
b) http://bogdantatavura.wordpress.com/2014/07/15/falsa-problema-a-rezervelor-fractionare/#comment-21
...
--- Terminare citat ---
Link-ul a) este o istorie interesanta a aparitiei banilor si utilizarea din vechime a rezervelor fractionare.
Link-ul b) este o argumentatie pro si contra a rezervelor fractionare.
Mie rezervele fractionare mi se par asemanatoare centralelor telefonice: nu exista nu numar egal de legaturi disponibile cu numarul abonatilor. Se vede clar de Anul Nou, cand toti incearca sa se felicite la telefon si apare o gatuire a legaturilor telefonice. Altfel legaturile sunt in regula (in zilele obisnuite). Exista si argumente pro, si argumente contra unui numar de legaturi telefonice posibile cat mai mare. Argumentul pro: oricand pot vorbi oricati abonati intre ei. Argumentul contra: economic vorbind - este ineficient un astfel de model de conexiuni (multe legaturi posibile sunt neutilizate in conditii obisnuite).
Voi reveni si cu parerea mea despre punctele c) si d)
princehansolo:
Continui cu a-mi spune parerea despre punctele c) si d):
--- Citat din: atanasu din Aprilie 09, 2021, 11:20:37 a.m. ---...
c) https://www.dzr.org.ro/bancile-sistemul-monetar-international-rezerva-fractionara-dobanda-si-sclavia-monetara-a-oamenilor/#
d) De acum 1o ani un articol
Le Monde Economique/mardi 29.11.2011
...
--- Terminare citat ---
Link-ul de la c) m-a redirectionat spre o alta pagina: https://doctormenci.ro/dzr-org-ro/# cu urmatorul continut:
--- Citat ---Ce ne învață Teoriile Conspirației?
De-a lungul timpului s-a observat că teoriile conspirației ne pot spune multe despre anumite probleme ce au loc în societatea noastră, dar și cum să le remediem. Conspirațiile populare tind să analizeze teme precum viața extraterestră, paranormalul, tehnologiile misterioase, energia liberă și istoria omenirii.
Așa cum s-a întâmplat în nenumărate rânduri, unele dintre poveștile care acum sunt considerate teorii ale conspirației de domeniul SF, acestea vor fi recunoscute la un moment dat ca fiind adevărate. Teoriile conspirației reprezintă încă din cele mai vechi timpuri o metodă de organizare și înțelegere a lumii moderne.
Pornind de la războiul meteorologic, microcipuri și până la Noua Ordine Mondială, conspirația este definită cel mai ușor ca o relatare a lumii și a anumitor evenimente în care puterea este exercitată de grupuri mici, secrete. Conspirațiile apar frecvent după evenimente dramatice sau într-o perioadă de incertitudine, cum ar fi după atentate sau acum, în timpul pandemiei COVID-19.
--- Terminare citat ---
Punctul d) este o adevarata poveste :) Cautand pe Google "produse derivate" am primit ca si rezultate "instrumente financiare derivate". Am urmat pagina de Wikipedia in limba romana, care este foarte rezumativa. Pagina in limba engleza este foarte tehnica. Pagina in limba franceza mi s-a parut mai accesibila (cu explicatii pentru profani). De obicei, in cautarea pe Wikipedia, ma limitam la primele 2 variante (in limba romana si in limba engleza), dar citatul cu "produsele derivate" fiind in franceza m-a facut sa ma uit si la versiunea in franceza.
Instrumentele financiare derivate (IFD) sunt mai multe decat stiam eu. Am gasit un rezultat Google (o pagina din 2005 a BNR) cu explicatia foarte tehnicizata a IFD: https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwj9yrXnwvXvAhUEgf0HHefRAyUQFjABegQIAxAE&url=https%3A%2F%2Fwww.bnr.ro%2FDocumentInformation.aspx%3FidInfoClass%3D6885%26idDocument%3D2027%26directLink%3D1&usg=AOvVaw3hfswVz0lPdG4I5uYajYoT
Revin mai tarziu dupa ce ma documentez mai bine despre Instrumentele Financiare Derivate.
atanasu:
OK Am citit si ce ai cris tu in paalel cu mine. Eu continui sa extrag din fisierele mele ce mai gasesc la subiect si apoi voi citi si linkutile indicte cu tine si apoi voi revedea ce ai scris tu deja si daca este cazul sa continuam discutia o continuam; Eu continui sa te alimentez cu anume idei gasite de mine prin fisierele mele(calulatorul meu este o biblioteca universala in care ar trebui sa fac ordine cumva si acum caut elemente economice care s-ar lega de problematica acestui subiect care sper ca in final sa-mi foloseasca si mie
Aadar:
e) In lucrarea "Teoria marxistă a claselor: o reconstrucţie "austriacă" de Hans-Hermann Hoppe ( Hans-Hermann Hoppe este profesor şi predă economie la Universitatea din Nevada, Las Vegas).gasim fraza, evident de sprginte marxista :
Oferidu-se să surclaseze elitele bancare pe terenul propriilor maşinaţiuni de contrafacere ale acestora, permiţându-le să contrafacă pe baza propriilor lor bancnote contrafăcute, în regim de rezerve bancare fracţionare, statul îşi poate atinge uşor ţelul, instituind un cartel bancar de stat, producător al banilor monopolizaţi, controlat de banca centrală. Şi, prin intermediul participării directe la reţeaua de contafacere, alături de sistemul bancar şi, prin extensie, de clienţii importanţi ai băncilor, clasa stăpânitoare se extinde efectiv dincolo de aparatul de stat, atingând centrii nervoşi ai societăţii civile -- ceea ce nu diferă prea mult, în aparenţă cel puţin, de imaginea cooperării dintre sistemul bancar, elitele afaceriste şi stat, pe care o evocă bucuroşi marxiştii.[17].....
Astfel, alături de statul dominant, în calitate de prim receptor al valutei-rezervă contrafăcute, establishmentul său bancar-afacerist asociat se poate angaja aprope fără costuri în exproprierea posesorilor de proprietate şi a producătorilor de venit străini. Un dublu strat de exploatare, format din statul şi elita străină, suprapuse peste statul naţional şi elita autohtonă, se impune astfel peste clasa exploatată din teritoriile dominate, cauzând instalarea dependenţei economice prelungite şi relativa stagnare economică a acesteia faţă de naţiunea dominantă. Aceasta este situaţia -- cât se poate de ne-capitalistă -- ce caracterizează poziţia SUA şi a dolarului american, dând naştere acuzaţiilor -- justificate -- de exploatare economică exercitată de SUA şi de imperialism al dolarului.
f) Si din acelasi fisier o replica a mea :
De exemplu este in prezent totul ok cu rezerva fractionara?
Cand primesc astfel de intrebari marii economisti se ascund precum niste cartite iar pigmeii in domeniu raspund cu lozinci si cu fraze gata facute si bine plantate in ogorul finantelor.
De ce nu se poate discuta acest aspect cu sinceritate cand chiar si un monstru al istoriei SUA, adica unul din principalii “parinti fondatori” daca putem introduce in grupul lor restrans notiunea de principal, a spus si daca ma insel adica daca nu a spus rog sa fiu corectat):
“Cred că instituţiile bancare sunt mai periculoase decât armatele invadatoare. Dacă poporul american va permite băncilor private să controleze moneda, băncile şi corporaţiile din jurul lor vor spolia oamenii de avutul lor şi copiii lor vor ajunge ai străzii, pe continentul cucerit de strămoşii lor”.
Thomas Jefferson 1743 – 1826 ”
Oare nimeni nu a zis si asta: „Dați-mi rezerva monetară a unei națiunii și nu-mi va păsa cine va face legile acelei națiuni”,
Si daca asta are dreptate sau macar a spus asa ceva, oare nu banca centrala este cea care poate sta in spatele acestui cartel daca face parte din el asa un fel de “fratie” a sistemului bancar mondial sau macar occidental ?
princehansolo:
Atanasu,
Vad ca esti foarte pornit impotriva rezervelor fractionare. Nu cunosc Biblia suficient de bine, dar sigur exemplul cu cei trei servitori care au primit cate un galben de la stapan este un exemplu de inmultire a banilor ca si cu rezervele fractionare. Deci povestea este veche...
Scriu mai jos povestea din Biblie (cum mi-o aduc aminte): Erau trei slugi la un stapan care vroia sa plece in concediu. Stapanul le da cate un galben si le spune ca atunci cand va reveni le va cere inapoi galbenul de la fiecare. Revine stapanul dupa cativa ani si le cere galbenul inapoi. Prima sluga ii aduce 3 galbeni in loc de unul, a doua sluga 2 galbeni si a treia ii aduce acelasi galben primit de la stapan. Prima sluga a facut inginerii financiare pentru a inmulti galbenul, a doua sluga a facut negot cu galbenul primit si a reusit sa obtina castig, a treia a ingropat galbenul in gradina sa nu i-l fure nimeni. Stapanul i-a recompensat pe fiecare dupa cum a considerat el ca merita fiecare :)
Deci nu inteleg: ce problema ai cu rezervele fractionare, dar esti de acord cu UBI? Nu genereaza amandoua inflatie? (Te intreb de inflatie pentru ca eu am o problema cu inflatia :) )
atanasu:
Poate ai observat ca perioada in care eu urmaream aceasta problema laolalta cu altele economice este in jurul anului 2010, plus sau minus .
Acum imi este si frica sa recitesc dar postez aici o explicatie destul de apropiata de cea data azi privind multiplele mele greseli si o retranscriu caci este mai completa si ceva mai inspirata intr-un anume context ca raspuns cuiva ca sugerea inhiderea acelui blog:
"Ar fi pacat sa se inchida acest blog . Foarte pacat. Caci, fii sigur, sunt multi cei care il urmaresc si tocmai datorita unor posibile afirmatii "pseudostiintifice" ca pe cele stiintifice le stiu si ei si daca vei urmari istoria stiintei vei vedea cati au profitat siintific si cu laurii de rigoare de ideile pseudostiintifice sau chiar parastiintifice ae unora (desigur procentul de asemenea idei utilizabile este infim) dar nu se stie exact unde pot apare.
Scuze pentru exprimarile incorect redactate sau chiar formultate dar sunt foarte grabit si nu am nici posibilitatea (nu reusesc ) sa-mi vad greselile la o citire imediata a textului .
Exista o teorie despre frana psihica interioara(adica la un bal vrei sa inviti o fata la dans si daca nu o inviti in primele 5 secunde de la gandirea intentiei sunt mari sanse sa nu o mai faci caci se pune acea frana -timiditate, delasare etc). In cazul meu si al unui mesaj pe care vreau sa-l transmit este posibil sa nu-l mai postez, mai ales si daca vad vre-o greseala, la mine motivul principal cu care intervine frana fiind: la ce bun? pentru cine si cu ce sens? sa mai fiu luat la misto? etc
Asa ca daca nu scriu si nu postez aproape dintr-un suflet se alege praful.
Si cu continuarea pe care vreau sa o redactez se poate intampla la fel "
Eu sunt o prada buna pentru acei consumatori (vampiri ) energetici care descurajeaza tot ce pot descuraja.Exita niste teorii si despre acest vampirism energetic deliberat sau inconstient(adica facut cu buna credinta fara rea credinta)
PS Vad ca iar ne suprapunem dar asta nu e in topic asa ca no problem.:)
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă