Diverse > Discuţii pe diverse teme
Sistemul international de unitati de masura
princehansolo:
Am vazut multe disductii facute de doi utilizatori (Virgil si calahan) in topicul "Critici ale paradigmei actuale in stiinta". Nu am inteles in totalitate discutiile lor - incolusiv cu mine, de aceea folosesc topicul "Discutii pe diverse teme" pentru ca nu stiu unde sa pun aceasta discutie. As fi pus-o in sectiunea Fizica, dar majoritatea discutiilor au fost in "critici ale paradigmei".
Intrebarea mea pentru cei doi este legata de transformarea unor unitati in alete unitati si constantele folosite pentru aceste transformati:
Ce este sistemul international de unitati de masura si care sunt unitatile de masura fundamentale si care sunt cele derivate?
Multumesc anticipat pentru raspunsurile detaliate (nu doar link-uri, ci accept copy-paste cu indicarea bibliografiei sursei) .
Virgil:
--- Citat din: princehansolo din Martie 13, 2021, 03:44:08 p.m. ---Am vazut multe disductii facute de doi utilizatori (Virgil si calahan) in topicul "Critici ale paradigmei actuale in stiinta". Nu am inteles in totalitate discutiile lor - incolusiv cu mine, de aceea folosesc topicul "Discutii pe diverse teme" pentru ca nu stiu unde sa pun aceasta discutie. As fi pus-o in sectiunea Fizica, dar majoritatea discutiilor au fost in "critici ale paradigmei".
Intrebarea mea pentru cei doi este legata de transformarea unor unitati in alete unitati si constantele folosite pentru aceste transformati:
Ce este sistemul international de unitati de masura si care sunt unitatile de masura fundamentale si care sunt cele derivate?
Multumesc anticipat pentru raspunsurile detaliate (nu doar link-uri, ci accept copy-paste cu indicarea bibliografiei sursei) .
--- Terminare citat ---
Ma simt dator sa raspund in parte la mesajul acesta;
Ideia echivalentei unitatilor de masura electrice cu unitatile de masura mecanice mi-a venit in momentul cand am incercat sa-mi explic anumite fenomene fizice in care anumite constante se masoara in unitati de masura amestecate, atat electrice cat si mecanice. De exemplu cand vorbim de permitivitatea vidului care se masoara in Farazi pe metru. Se stie ca faradul este unitatea de masura a condensatoarelor electrice, iar metrul este unitatea de masura a lungimilor, deci aparent nu au nimic in comun una cu alta, dar daca sapi mai adanc ajungi la alte concluzii foarte interesante. Un alt exemplu ar fi atunci cand analizam relatia de calcul a energiei inmagazinate intr-un condensator electric; W=1/2. C.V^2 ; vedem ca seamana izbitor de bine cu relatia energiei cinetice a unui corp in miscare; E=1/2.m.v^2; Fiind vorba de energie pentru masurarea ei putem folosi ca unitate de masura [Joul], atat cand este vorba de energia mecanica cat si cand este vorba de energia electrica. Aceleasi asemanari se mai pot observa la calcularea fortelor de interactiune masice si a fortelor de interactiune electrice cu relatiile lui Newton si Coulomb. Unitatea de masura [N]- Newton, masoara fortele mecanice dar si electrice, si atunci mi-am pus intrebarea cum am putea masura toate fenomenele fizice cu aceleasi unitati de masura folosind un tabel de echivalenta a acestora respectand rigorile calculelor, dar si explicand fenomenele fizice . Asa am ajuns sa determin echivalenta urmatoarelor unitati de masura, cu remarca necesara ca echivalenta lor nu inseamna identitate.
https://drive.google.com/file/d/1NMrsgDkcQxr_HI56On0WUG5G28hcdSKn/view?usp=sharing
princehansolo:
Virgil,
Am gasit pe Wikipedia "Sistemul internațional de unități" echivalente intre unitatile de masura.
Spune-mi ce parere ai dupa ce citesti pagina respectiva.
De asta am scris ca nu accept link-uri - pentru ca nu se citeste tot. As vrea sa comentezi tu diferentele intre ce este scris pe Wikipedia si ce sustii tu. Acolo exista mai multe relatii de echivalenta, de deducere a unor unitati de masura din alte unitati de masura - si altele - inclusiv anii la care s-a facut conversia dintr-o unitate de masura in alta unitate de masura.
Virgil:
Inainte de a exista Sistemul international de unitati de masura, au fost mai multe sisteme de unitati precum CGS, MKFS, si alte unitati de masura specifice anumitor tari. Odata cu trecerea la SI s-a facut si conversia sau echivalenta intre sistemele vechi de unitati si noul sistem international.
Lucrarea mea se refera strict la echivalenta dintre unitatile de masura electrice cu cele mecanice. Cine este interesat poate citi si apoi critica daca este cazul ceia ce am scris eu.
princehansolo:
Virgil,
Sa inteleg ca nu te intereseaza ce exista pe Wikipedia. Am sperat intr-un dialog civilizat, bazat pe lucruri logice pentru toata lumea. Am vrut sa subliniez ca poti sa derivezi metrul din secunda folosind viteza luminii, la fel poti sa derivezi de la de finitia puterii tot felul de unitati derivate (tensiunea, intensitatea, forta mecanica si altele) - sau invers: puterea este definita ca fiind produsul unor unitati (derivate din altele). Totul este cum definesti aceste marimi si de la ce pornesti.
Calahan spune ca masa este de doua tipuri: inertiala si de atractie. depinde pe care o iei ca referinta: definesti kg ca fiind raportul dintre forta de atractie sintre doua corpuri cu masa de 1 kg (si atunci introduci constante de echivalenta - forta fiind foarte mica) sau o masori pe baza acceleratiei unui corp de 1 kg ca sa ajunga la viteza de 1 m/s. Constantele pot fi cu dimensiuni sau adimensionale - dar atunci nu mai poti vorbi de acelsi newton, ci de neutoni electrici si mecanici - ceea ce mie mi se pare absord daca folosim aceeasi denumire de newton - fara sa specificam de care newton vorbim. Apropo Calahan spune ca nu este trecut nicaieri oficial diferenta de masurare dintre cel e doua mase - eu am citit pe wikipedia definitia masei masurata in cele doua feluri, deci este undeva mentionata aceasta diferenta, nu esste el cel care a descoperit roata.
Am ridicat aceasta problema a Sistemului international de unitati de masura pentru a sublinia care sunt unitatile fundamentale si care sunt cele derivate. Iti dau un exemplu: numarul llui Avogdro (numarul de molecule sau atomi dintr-o substanta) este un numar derivat (nimeni n-a numarat cati atomi sunt intr-un mol - ci a calculat pe baza greutatii - ajunge,m la etalonul kg si definitia kilogramului).
Nu sunt interesat de diversele combinatii de formule care se pot deduce unele din altele daca nu le dai formula de definitie initiala si nu derivata.
Daca nu am fost clar - intreaba-ma ce nu am explicat destul de clar. Multumesc pentru intelegere
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă