Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Articole, emisiuni, publicaţii ştiinţifice româneşti ce merită promovate
Emisiuni de ştiinţă (video şi audio) cu Cristian Roman
Adi:
Update Adi 22 mai 2009: Noi am tot promovat episoadele de la Cronica Scepticului la revista presei de stiinta de la Stiinta Azi, sau in dreapta sus la noi pe site, dar acum am facut o sectiune despre podcasturi si emisiuni de stiinta din Romania, iar o categorie dedicata emisiunii Cronica Scepticului de la TVRM. Acolo vom incerca sa adunam usor usor toate numele emisiunii si sa le si comentam pentru dumneavoastra. Sfarsit Update.
O noua emisiune ce incearca sa separe stiinta de pseudo-stiinta a inceput pe 5 iulie 2008 la Televiziunea Romania de Maine. Se numeste "Cronica Scepticului", este realizata de Cristian Roman. Are loc sambata de la ora 11.30 la 12.00 si poate fi urmarita online si la www.tvrm.ro.
Este probabil ca arhiva emisiunilor sa apara si pe siteul revistei Stiinta si Tehnica, precum mai jos. Aceasta pentru ca realizatorul emisiunii este domnul Cristian Roman, cel care redacteaza revista Stiinta si Tehnica. Am aflat de asemenea ca domnul Alexandru Mironov coordoneaza sectiunea de stiinta a acestui post de televiziune care este detinut de cei care detin si Universitatea privata Spiru Haret si fundatia Romania de Maine, instutii care dezbat problemele educationale, stiintifice si culturale ale societatii in general si tinerilor in particular.
Domnul Cristian Roman ne incurajeaza sa oferim sugestii, pentru ca emisiunea este la inceput si este nevoie mare de a separa stiinta de pseudo stiinta. Pentru cei din tara dar nu numai, este o oportunitate de a fi si invitati la emisiune sau de a colabora sub diferite forme.
raul:
am vazut cateva din emisiuni si sunt foarte interesante......si propun o intrebare: in emisiunea 4 dl Roman a spus ca desi luna cand rasare pare mai mare decat atunci cand este pe cer deasupra noastra, diametrul ei este de fapt acelasi. Cum are loc aceasta iluzie optica?
Electron:
Este mai degraba o "iluzie psihologica" si nu optica. Dovada este faptul ca daca faci o poza cu Luna aproape de orizont, tu o vezi mare "in natura" dar in poza o vezi "mica".
Explicatia ar fi faptul ca, atunci cand e aproape de orizont (in natura), luna devine automat inclusa in peisajul terestru obisnuit, unde, obiectele cu cat sunt mai indepartate, sunt mai mici (perspectiva, bat-o vina). In cazul Lunii, fiind atat de departe, e la fel de mare si "sus" si langa casa de la orizont. Ca atare, "calculatorul mintal" transforma Luna la orizont intr-un obiect foarte mare, deoarece pentru a se vedea la fel de mare "departe langa orizont" ca si deasupra, trebuie sa creasca enorm in dimensiune "reala". Si asta pentru ca stim "din experienta" ca un avion de exemplu, dupa ce trece pe deasupra sa se miceasca spre orizont. Poate ramane la fel de mare doar daca "se umfla" foarte tare. Asta face "involuntar" si Luna.
In poza insa, toate obiectele se compara cu acelasi plan, unde Luna "revine" la dimensiunea reala.
e-
Adi:
Interesanta explicatie, Electron. Chiar ma intrebase cineva recent despre aceasta.
raul:
mersi Electron pt explicatie........e interesant ce ai spus tu. :)
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă