Educaţie şi cercetare > Educatie

Ce înseamnă învățământul în zilele noastre și spre ce tindem să formăm copiii?

(1/3) > >>

princehansolo:
Sunt de fapt 2 întrebări în titlu:
1) Ce înseamnă învățământul în zilele noastre?
2) Spre ce tindem să formăm copiii?
Le-am pus împreună pentru că sunt legate între ele (par a fi o singură întrebare).

Voi scrie cum văd eu răspunsurile la ambele întrebări și sper într-un dialog deschis pe baza acestor întrebări.

1) Am vrut să scriu numai "Ce înseamnă învățământul?" fără "în zilele noastre".
"Ce înseamnă învățământul?"
Așa suntem noi, oamenii, făcuți: să învățăm din propria experiență, de unde zicala "Tot pățitu-i priceput". Poveștile altor "pățiți" (adică poveștile celor care au trecut printr-o anume experiență) sunt înțelese de cei care ascultă poveștile "pățiților" doar pe baza propriei experiențe. Dau un exemplu: când eram copil am citit "Cocoșatul" de Paul Feval. Mi-a plăcut foarte mult, dar partea de poveste de dragoste am înțeles-o cu mintea de copil. Mi-am dat seama că o înțeleg altfel decât în copilărie doar când am recitit-o ca și adult. Se întâmplă ce a scris Cervantes în "Don Quijote": "Cei care vor citi Don Quijote se împart în 3 categorii: tinerii vor găsi cartea ca fiind un roman de aventuri, adulții se vor bucura de înțelepciunea din ea, iar bătrânii o vor savura recitind-o".
Am vrut să spun în rândurile de mai sus că un învățământ de calitate se clădește piatră cu piatră (experiență urmată de altă experiență).

"În zilele noastre": este importantă mențiunea aceasta, deoarece avem învățământ obligatoriu până pe la 18 ani. Se concentrează în 12 ani de școală o multitudine de experiențe transmise din generație în generație prin viu grai sau scrise. Până în zilele noastre au ajuns în general cele scrise (deci de când au apărut alfabetele). Există deci o tendință de abstractizare a cunoștințelor predate în școală, pentru ca cunoștințele să fie cât mai schematic prezentate.

Întrebare pentru cei care prezintă scheme: de ce nu prezintă și modul în care au ajuns ei la această clasificare? Este necesar un timp prea lung pentru predare? În cazul meu, prezentarea prea schematică, fără exemple concrete din care să reiasă diferențele dintre clasele din scheme, este un foarte bun somnifer. Iar exemplele din scheme trebuie să se bazeze pe lucrurile anterior învățate (experiențe avute deja).


2) Spre ce tindem să formăm copiii?
Aici am un răspuns cam neplăcut... Adică mi se pare că este necesar un semnal de alarmă. Digitalizarea extremă și gadgeturile aproape în posesia oricui duc la ruperea de realitatea naturii înconjurătoare (atât a copiilor cât și a adulților). La adulți încă mai există persoane care au experiențe personale legate de natură. Dar mulți dintre copii au contact cu natura doar prin intermediul pozelor de pe internet.

Întrebare pentru cei care creează realitatea virtuală: Cui se adresează aparatele de realitate virtuală? Am văzut o reclamă la televizor în care un laborator de analize punea niște ochelari de realitate virtuală unui copil pentru ca acesta să vadă recoltarea probelor de laborator ca fiind ceva prietenos. Ce pricepe copilul despre Realitatea Virtuală? Pentru adulți, care sunt creatori de Realitate Virtuală, această Realitate Virtuală pare un avans tehnologic imens. Dar copiii înțeleg oare ce îi face mândri pe adulți?

Ne mai miră Analfabetismul Funcțional?

valangjed:
Invatamantul in zilele noastre seamana bine cu invatamantul din anii '80, "memoreaza formule ca le vei intelege mai tarziu." Am aruncat un ochi pe un manual de fizica de clasa a IX-a din zilele noastre, este aproape identic cu manualul de pe care am invatat eu in '87-'88. Eu am avut noroc cu o profesoara care explica "pe intelesul meu" , altfel ... nu stiu daca intelegeam ceva. Un exemplu:In clasa a X-a faceam teoremele lui Kirkchoff. Le invatam "pe de rost" si ... cu un pic de "intuitie", le aplicam pe schemele desenate. Nimeni insa nu ne-a prezentat fizic un circuit cu n rezistente, cu voltmetre si ampermetre care sa arate ca ceea ce calculasem pe hartie se vede si in realitatea fizica. La fel e si "in zilele noastre". Abia in facultate, la Bazele Electrotehnicii, am facut experimentul.

Nu stiu cum e in domeniile umaniste, dar si acolo banuiesc ca un comentariu literar sau "aprecierea" unui fapt istoric trebuie trecut prin filtrul gandirii proprii, altfel nu faci decat sa repeti ce au spus altii inaintea ta.

Referitor la "Spre ce tindem sa formam copiii?" , mai dau un exemplu. Nepotul meu e softist, eu tot ce stiu in software am invatat "pe de rost". Imi zice nepotul:
     -Hai mai, unchi! Ce o fi asa greu sa introduci o formula in tabelul de Excel?
Raspund:
     -Daca imi explici, bit cu bit, cu nivele de tensiune pentru 0 logic si 1 logic cum se "construieste" instructiunea ...
      -Hai, ca prea vrei sa le stii pe toate! Exista instructiunea pe display? Dai clik pe ea si gata! :)
Asta e problema mea. Nu stiu unde se termina hardware si unde incepe software. Am imbatranit. :)

atanasu:
Lumea este azi  pregatita pentru un scenariu post cataclism, post razboi nuclear sau ceva care sa distruga civilizatia tehnologia si infomationala, adica ce ar ramane este format din analfabeti functionali foarte aproae de cei totali  si  care cred numai in conspiratii si conspiratiile reale nu le pot vedea a este nevoie de creier si astia ca nepotul tau care ca in SF nu ar putea reface nimic din cunostinte si dupa cateva generatii ne-am intoarce la epoca de piatra. Si ca si pe vremea Egiptului sau Sumerului  vor ramane niste preoti care sa aiba cunostinte esoterie ca  cele exoterice sunt de nivelul descris de mine si faptul ca chiar cei mai doxati nu mai gandesc cu instrumentul dn dotare a dvenit ceva vizibil mai ales pe forumuri ca pe feisuri procentul de narisisti cam prostanaci  este de 99% si unde daca urmaresti  un individ vezi um la un moment dat i se rupe firul(filmul) si intra in intuneric, dar asta este prima faza u astia s-ar mai putea face ceva ...
Craciun si un An nou bun!

princehansolo:
De ce am deschis subiectul?
Am avut mai multe lucruri pe care le-am comparat și care m-au îngrijorat:
a) efectele pandemiei asupra societății (la toate nivelurile)
b) evoluția calculatoarelor personale în ultimii 2-3 ani
c) evoluția economică a țării noastre înainte și după revoluție
d) (poate cu acest lucru ar fi trebuit să încep) evoluția tinerei generații

a) Efectele pandemiei asupra societății (la toate nivelurile):
Izolarea a fost necesară, dar tot ce-i prea mult strică. Adică pe termen lung izolarea își pune amprenta pe copii. Generația nouă eu cred că găsește normal să nu mai fie o societate interumană, contactul uman fiind informatizat.
Efectele la nivel economic nu le mai subliniez: firme care se închid din diverse motive și concentrarea puterii economice în mâna câtorva întreprinzători (cu capital transnațional).

b) Evoluția calculatoarelor personale în ultimii 2-3 ani
Americanii au o lege antitrust. Se pare ca praful s-a ales de ea. În magazinele online nu se mai găsesc laptopuri decăt cu Windows preinstalat. Pe Emag.ro am găsit un singur laptop cu ceva Unix, din cele 500 de modele disponibile. Pe Altex.ro nu am găsit decât laptopuri cu Windows preinstalat.
Am încercat să-mi instalez ultima versiune de Ubuntu pe laptopul pe care-l am (din 2019). Nu am reușit, deoarece CD-ul de instalare nu mai este încărcat de laptop: se încarcă numai Wondows-ul preinstalat.
Am încercat să revigorez un laptop mai vechi (din 2013). Acesta avea Windows-ul preinstalat, dar s-a virusat. Am reușit să-l folosesc cu varianta de evaluare a Ubuntu bootată de pe CD, dar n-am reușit să instalez Ubuntu pe el (nu am încercat toate variantele de partiționare). Prin 2012 îmi aduc aminte că Ubuntu se putea instala și pe un memory stick. Acuma nu am mai reușit. Fedora mi-a dat eroare la instalare. Deci Windows-ul a devenit un standard de facto, pe care a crescut Facebook-ul.

c) Evoluția economică a țării noastre înainte și după revoluție
Acesta este un punct pe care nu-l înțeleg decât cei ce au prins și perioada de dinainte de 1989, și perioada de după. Oricum, satanizarea excesivă a comunismului (care de fapt a fost socialism) fără o explicare clară a greșelilor socialismului ne duce la aberații.

d) (poate cu acest lucru ar fi trebuit să încep) evoluția tinerei generații
Câți dintre noi se ocupă de educația copiilor, pentru ca aceștia să înțeleagă ce-i bine și ce-i rău (pentru propria persoană și pentru societate)? Oricum izolarea pandemiei i-a făcut pe mulți dintre adulți să derapeze, deci ce să înțeleagă copiii?

Probabil ce am scris poate părea normal celor care au prins și perioada de dinainte de 1989 și cea de după, dar copiii de acuma ce înțeleg?

valangjed:
@atanasu Tu citesti ce scrii? Te rog sa ma ierti, dar scrii "dezlanat" si noi nu avem timp sa "traducem". Am incercat sa citesc despre "A treia cale". Crede-ma! Dupa zece randuri am obosit si ... nu sunt analfabet functional, incerc sa inteleg ceea ce citesc, de la etichetele sticlelor de bere pana Hegel sau Einstein.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă