Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofie
Iubirea ca generatoare a existentei
Cosmin_Visan:
In timp ce oamenii rataciti cauta raspunsuri in concepte inventate precum "big-bang", "gravitatie cuantica", etc. care n-au nicio legatura cu experientele lor, pentru originea existentei, poate ca raspunsul are o cu totul alta forma decat dogmele aleatoare pe care s-au intamplat sa le auda in cultura istorica a secolului 21. Voi propune ca raspuns iubirea. Si sunt 2 motivatii pentru care e asa.
1) Ceea ce observam la constiinta e ca qualiile sunt generate relativ la contexte. De exemplu qualia cuvantului "nea" isi capata sensul in functie de propozitia in care se afla: Nea Ion s-a dus la piata, Afara a dat nea. La fel peste tot. De exemplu in colored-cube, patratelele gri se vad galben sau albastru in functie de contextul general al cubului. Deci intreaga realitate e o scena a contextelor pe care rasar sensuri.
2) Iubirea umana este generatoare de vieti pline de sens. Cand nu iubesti stai toata ziua si zaci in pat. Cand iubesti, toata lumea e a ta, tot ce faci are sens. Deci iubirea umana pare sa fie un context general pentru qualiile umane.
Combinand 1) cu 2), ajungem la concluzia ca intreaga existenta, toate constiintele din lume, au la baza contextul iubirii absolute, vietile individuale fiind sensuri generate relativ la contextul iubirii absolute. Iubirea absoluta fiind contextul absolut nu are nevoie la randul ei de alt context, ci isi este propriul context. De asemenea, ca si context absolut, iubirea permite existenta oricaror qualii, atat bune cat si rele. Suferinta este tot o forma de manifestare a iubirii absolute.
Vedeti asadar ce inseamna o analiza rationala a sursei existentei, decat o insirare aleatoare de termeni tehnici gen "big-bang" care pentru cel care ii insira nu inseamna nimic, ci asa a auzit si el si i s-a parut cool sa ii repete.
Cosmin_Visan:
O sa las si asta aici. Leo a ajuns pe alte cai la ideile astea, din experientele cu 5-meo-dmt, dar concluziile sunt aceleasi, deci e interesant cum 2 cai diferite pot duce la aceleasi concluzii. Uitati-va la toate cele 2 ore daca sunteti in mod autentic interesati de existenta. Puteti sa rulati pe 2x sa dureze mai putin. Are mai multe videouri in care vorbeste de aceleasi lucruri, din perspective oarecum diferite. Videoul asta e printre cele pe care le-am urmarit eu si pare sa cuprinda cel mai bine ideea principala ca realitatea e o forma de manifestare a iubirii absolute.
atanasu:
Daca iubire nu e, nimic nu e!
A.Mot-old:
--- Citat din: Cosmin_Visan din Iulie 22, 2020, 09:01:03 p.m. --- Videoul asta e printre cele pe care le-am urmarit eu si pare sa cuprinda cel mai bine ideea principala ca realitatea e o forma de manifestare a iubirii absolute.
--- Terminare citat ---
Ce înțelegi tu prin iubire absolută!Există și iubiri relative?Detaliază afirmația ta "Realitatea e o formă de manifestare a iubirii absolute."....
Cosmin_Visan:
Iubirea absoluta e iubirea pentru tot ce exista, nu doar pentru o persoana.
In momentul in care iubesti totul, acel lucru se manifesta, si astfel realitatea ia nastere.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă