Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Femeile din domeniul stiintei

Cate femei au luat premiul Nobel?

(1/6) > >>

Adi:
Noul nostru coleg pe site este de fapt o colega, foarte activa, numai in clasa a opta, dar tare cunoscatoare si motivata sa invete. Temari. Venirea ei mi-a dat ideea de a incepe un topic despre femeile in stiinta si tehnologie. Ea zicea ca nu conteaza daca sunt barbati sau femei, conteaza sa progreseze stiinta si tehnologia. Eu zic ca intr-adevar conteaza sa progreseze stiinta si tehnologia, dar e foarte important si sa creasca ponderea femeilor in stiinta si tehnologie. Epoca in care femeile stateau la cratita doar a trecut. Si Temari, care spera sa activeze in biologie, cred ca isi va dori sa aiba salariu egal cu al unui barbat, sa aiba acces la finantare, sa i se inteleaga ca va creste si copii si totusi va fi activa in cercetare si asa mai departe. Poate nu s-a gandit la chestiunile astea inca. E totusi doar a opta. Dar haideti sa le amintim noi aici si sa pornim de la intrbarea simpla ...

Cate femei au luat premiul Nobel, la fiecare subiect in parte? Sper ca Temari, care este foarte motivata, sa ia lista de laureati la fiecare materie in parte si sa ii numere si astfel sa ne informeze si pe noi. Eu stiu doar situatia de la fizica, dar nu o spun, pentru ca sa afle ea. De asemenea, nu stiu numarul de la celelalte materii si sper ca ea sa ne ajute sa aflam. Impreuna vom afla adevarul despre femeile si premiul Nobel.

Mersi, Temari, pentru ajutor.

Lista cu cu laureatii premiului Nobel pe toti anii si toate domeniile, cu link spre descrierea castigatorilor in parte.

Temari:
 :D Da, Adi, m-am gandit deja la toate chestiunile astea si este foarte greu ca cineva sa mai lucreze in domeniul stiintei in tara noastra...Dar nimic nu este imposibil, daca exista in suflet un vis adevarat si se lupta pt a deveni realitate...Pacat, si tara noastra a avut oameni de stiinta care si-au dedicat viata studiilor asupra intregii Naturi (in fizica, chimie, biologie...) dar operele lor au devenit valoroase, din pacate, dupa moartea lor. Pe vremuri, femeile erau platite mai putin decat barbatii, pt simplul fapt ca erau femei. Dar asta nu inseamna ca o sa incep sa condamn barbatii, dupa parerea mea, atat barbatii cat si femeile ar trebui sa aiba drepturi egale...dar asa erau vremurile...acum este si mai rau: in domeniul stiintei la noi nu se plateste mai deloc. Pacat.
Ca si tine Adi, eu stiu femei celebre care au luat sau nu premiul Nobel, dar doar din biologie...Mi-ar face placere sa "cunosc" si alte doamne care si-au dedicat viata stiintei si au invatat cate ceva de la viata.
M-a impresionat o femeie, cred ca este din domeniul fizicii, si toata viata ei a studiat diferite tipuri de pietre si a descoperit nu stiu de forme de viata. Era aproape sa ia premiul Nobel, dar alti cercetatori nu au fost de acord...Adi trebuie sa stie mai multe despre asta, e domeniul lui  ;)

Adi:
De acord cu ce zici. Acum, daca si tu esti de acord ca vrei sa aflii care femei au luat premiul Nobel, te invit sa mergi la linkul de mai sus si sa treci prin toti castigatorii si sa numeri cate femei sunt. Poti sa incepi cu medicina/biologie, domeniul tau de interes. Te asteptam cu numarul .... Mult succes!

Temari:
Am vazut linkul in mare si este foarte interesant. dar sunt cam multi...dar asta e de bine, inseamna ca oamenii de stiinta contribuie la noi descoperiri. Totusi...nu ii pot numara... :(

Adi:
Poti, dar nu vrei. Nu are nimic daca nu vrei, dar nu zii ca nu poti, ca apoi se apuca subconstientu tau si crede si nu o sa mai ai incredere in tine.

Dar o mica explicatie, te rugasem nu sa ii numeri, ci sa le numeri, pe ele, pe femei, care sunt putine. Uite, la fizica sunt doar doua femei. Tot ce aveai de facut e sa intri in toate linkurile, unul cate unul si sa vezi dupa poza care e barbat si care e femeie si sa numeri femeile. Acum, era fain sa fi facut la fel la chimie si medicina. Dar nu are nimic daca nu vrei sa faci.

Mult succes!

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă