Stiam parca ca nu voi fi deplin inteles.
Eu chind am spus identic eu mai mult ma refeream la aceea caci din punct de vedere logic sa fie identic, fizic pot fi diferiti.
Spre exemplu creonul si tocul sunt identici (deoarece ambii pot indemplini un anumit sir de comenzi) din punct de vedere logic (cum am spus pentru anumite functie : sa scrie, sa aiba aceeasi forma, etc.), iar diferiti din punct de vedere fizic (continut diferit, poate forma diferita, greutate diferita, etc.).
Deci chind vorbesc ca omul sa creeze o masina identica lui, eu mai mult ma refer la aceea ca sa fie identica logica.
Nu este neaparat noi sa construim celule, tesuturi, organe etc. ca anume asa sa fie un om din punct de vedere logic. NU.
La fel nu este deloc important aspectul fizic (adica numaidechid sa aiba ochi, cap, miini, picioare, etc.)
O masina- om artificiala poate fi si un calculator simplu, deacela care ai acum in fata ta.
Insa, daca se creaza o programa fooarte complexa, (mai bine spus in timpul functionarii [vietii]) calculatorul are o inteligenta (ea se caracterizeaza prin mai multi factori: memorie, viteza de procesare, etc.).
Trebue una sa intelegi: omul este o masina. Odata ce intelegi deplin acest lucru, atunci poti pasi mai departe.
Un mini exemplu:
Se poate crea pe calculator in anumite medii de programare niste programele, care asa de exemplu arata:
Daca se apasa butonul X, atunci calculatorul indeplineste cutarea comanda, etc.
Pun acum asa o intrebare: Oare omul nu e cam aceeasi construit din o sumedenie de asemenea conditii ?!
Orice pas (miscare, eveniment, etc) savirsit de catre om, poate fi privit ca o comanda atit din exteriorul organizmului sau chit si din interior (cu toate ca eu cred ca mai corect este sa spunem pentru ambele cazuri: mediul inconjurator).
Pentru cei cu teoria creationista intrebarea: Din ce cauza cutarele om a savirsit evenimentul X ?!
Eu cred ca adesea vor spune ca: Divinitatea a comandat, fortele intunericului au comandat.
Ea singurel si iti analizeaza tie, unui animal, planta etc. care a fost cauza ca a savirsit un cutarele eveniment. Cred ca la 90 % vei gasi raspunsul, restul nu caci nu e secret ca inca nu le stim pe toate, dar sunt convinz ca nu vor fi de natura supranaturala.
- Faptul ca iti imbraci o scurta (robotul om a indeplinit o comanda) este un rezultat al faptului caci imprejurul tau a scazut temperatura, acest fapt poate fi si el urmarit mai departe, insa nu ne aprofundam cu nu vom da de capat (ca in acea zona este un ciclon <- caci ciclonu a aparut din cauza caci pamintul se afla in perioada rece a anului <- etc.) pina a se indeplini aceasta comanda sensorii au transmis informatia la creer.
In creer se analizeaza informatia, iar apoi se ia decizia cum anume ?! Ma mai ghindesc.
A ghindi in linii mari inseamna a cauta solutia la intrebare prin asortare cu posibilele solutii(aceasta informatie: solutiile , fie ca se afla in creer, fie ca se afla in mediul inconjurator; cum anume in ce ordine incepe prelucrarea informatiei- ma mai ghindesc si la acest punct).
- Faptul ca o planta creste nevertical in anumite conditii (chind ar avea sursa de lumina [insuficienta] si din un anumit unghi), se datoreaza anumitor procese bio- chimice ce au loc in planta si nu datorita comenzii Divinitatii sau Rautatii.
Daca noi luam si schimbam pozitia sursei de lumina, atunci ca rezultat al acestui eveniment (aceasta comanda) si planta isi va schimba orientatia de crestere.
Aceasta comanda care vine de la om (schimbarea sursei luminii) si ea in o oarecare masura poate fi privita ca o indeplinire a altei comenzi (curiozitate, provoaca anumite discomforturi locului de trai omului, etc.), la care pina la urma nu le dai de capat...