In privinta ierarhizarii operelor de arta ma voi folosi de exemplul lui valangjed cu muzica. De exemplu eu sunt pur convins ca muzica heavy metal este cu mult superioara manelelor,probabil ca aceasta convingere a mea are si doza de subiectivitate,dar voi aduce cateva argumente in acest sens.
Manele
Desi nu suntem ascultatori cu toti stim ceva despre ele, pentru ca suntem fortati sa le ascultam! Le auzim peste tot...din pacate. In schimb foarte putini non-metalisti au ascultat o piesa metal, prin a asculta ma refer nu doar sa ii dea play si dupa cateva zeci de secunde sa o inchida, ci sa o asculte de cateva ori, sa reflecteze un pic asupra versurilor. Si acum principalele caracteristici ale manelelor:
1-Versurile lor sunt foarte simpliste, ,,inima mea...'' , ,,dusmanii mei'', in manele fiind vorba de petreceri, femei, dusmani etc. Nu gasesti manea sa fie inspirata din mitologie, filozofie, occultism.
2-Nu ma pricep eu foarte mult la teoria muzicala, dar se observa doar ascultand simplitatea muzicala a acestui gen de ,,muzica''(zgomot inutil care produce depresii si dorinta de suicid)
3-Lipsa de originalitate. Am auzit de nenumarate ori manele pe negative furate de la piese celebre, probabil ca daca stai sa cauti cam toate is asa. Queen, Roxette, Europe...
4-La patru vreau sa analizam cultura si comportamentul manelistului. Manelistul pune mult accent pe bani, haine si masina,pentru manelist cultura sau capacitatile intelectuale nu au nicio importanta. Pt. ei un om ,,bazat'' trebuie sa aiba haine scumpe (de preferinta produse de o marca pe care o stie toata lumea, ca altfel nu se pot lauda), masini scumpe in special BMW si Mercedes, sa arunce cu bani.... aaaaa si am uitat femeile (creaturi lipsite de feminitate, indecente si cu un intelect specific unui limax)...)))