Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica
Despre gauri negre microscopice
Adi:
Iata un post ce pare foarte bun, clarifica aspectele despre gaurile negre microscopice ce s-ar putea produce la LHC.
http://backreaction.blogspot.com/2008/04/black-holes-at-lhc-what-can-happen.html
mm:
Intrebare-Ignotus :
Gaurile negre microscopice sunt niste presupuneri/presupuse ori au fost constatate , dovedite , experimental ? Si daca da , prin metode/masuratori , directe sau indirecte ?
Adi:
--- Citat din: mm din Septembrie 12, 2008, 10:34:15 a.m. ---Intrebare-Ignotus :
Gaurile negre microscopice sunt niste presupuneri/presupuse ori au fost constatate , dovedite , experimental ? Si daca da , prin metode/masuratori , directe sau indirecte ?
--- Terminare citat ---
Sunt niste presupuni teoretice. Daca vor fi observate, va fi un pas mare in intelegerea Universului, caci ar fi primul fenomen cuantic al gravitatie care ar fi obsevat vreodata. Astfel, cele doua mari teorii ale fizicii, cuantica si relativitatea, ar avea in sfarsit ceva in comun si am putea spera ca intr-o zi sa le descriem pe amandoua in o singura teorie, visul de aur al fizicienilor, acela de a descrie Universul in o singura teorie.
Osmiumbin:
Parerea mea este ca pot exista gauri negre microscopice. Daca la scara mare exista atunci este posibil ca si la scara microscopica sa existe. De exemplu pentru a forma o gaura neagra din Pamant trebuie redus diametrul acestuia pana la 30 metri, pastrand insa masa actuala!
Daca pentru a produce o gaura neagra de dimensiunile unui atom trebuie redus atomul respectiv la...???? foarte mic oricum. In fine teoretic mi se par posibile.... dar energia necesara este colosala!
Nu cred ca nici LHC-ul poate crea gauri negre microscopice si chiar daca ar aparea se pot evapora prin radiatia Hawking... so ...dont worry ;)
Adi:
Exista o sansa foarte mica, dar nenula, ca gauri negre microscopice sa poata fi produse in Natura si sa fie produse si la LHC. Sa vedem, ar fi minunat sa fie produse, caci ar fi primul aspect cuantic al gravitatiei ce ar fi observat.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă