Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Acceleratoare de particule şi detectoare de particule
Despre acceleratoare de particule in general
Ella_Kosta:
aaaaa, din stiinta si tehnica te stiu? :)
Adi:
Buna Ella_Kosta! In ultimul numar din Stiinta si Tehnica, cel ce a aparut luna asta, am un articol, pe larg, despre Observatorul Astronomic Pierre Auger din Argentina care a observat radiatiile cosmice cele mai energetice ce vin pe Terra si sugereaza ca acestea provin din nucleele active ala galaxiilor apropiate de noi. Aceasta duce la debutulu astronomiei nu doar cu lumina, ci astronomiei cu particule. Adica particule emise de aceste galaxii ajung la noi si ne transmit informatii despre galaxiile de unde au plecat.
Articolele mele au fost scrise pentru Stiinta.info si pentru fizicaparticulelor.ro, au fost preluate de Cronica Romana, Evenimentul Zilei Online, Hotnews si multe alte ziare mai mari sau mici. Avem o infrastructura de presa care ne preia. Chiar si Academia de Stiinte a Moldovei preia stiri de la noi. Daca esti interesat sa publici si tu stiri stiintifice sau articole de popularizare, esti binevenit.
Iata aici site-ul meu. Nu stiu exact de unde ma stii, dar eu ma bucur mult ca ai venit pe forumul nostru. Cu bine si la cat mai multe comentarii!
Adi
ionut:
Buna Adi,
Cred ca se poate mentiona ca la facilitatea FAIR, printre tarile participante de la inceput se afla si Romania. Nu am vazut asta in articolul din Cronica Romana. Colegii mei de la Institutul de Stiinte Spatiale colaboreaza la experimentul R3B.
Mai multe detalii puteti gasi aici
http://venus.nipne.ro/
Site-ul este in renovare, asa ca e posibil ca multe lucruri sa nu mearga ;)
Adi:
Buna Ionut, nu stiam. Multumesc mult. Atunci vezi, e nevoie ca cercetatorii romani sa se promoveze. Era o ocazie minunata sa iasa ei in presa si sa explice motivatia pentru acceleratorul FAIR, ce detectoare vor fi, ce se va studia, cu ce va participa Romania. Eu am citit despre FAIR in reviste mari si nici una nu a mentionat Romania. Articolul era despre detector in sine si cred ca acolo Romania nu participa. Insa apoi vor exista detectoare si se pare ca Romania va participa la unul din ele. Foarte bine. Imi poti da niste nume de acolo, sa le invit sa fie promovate sau sa le iau in interviu in scris?
Mersi mult,
Adi
ionut:
Bineinteles Adi,
La ISS poti vorbi cu Mihai Potlog. El este doctorand si lucreaza la proiectul R3B pe partea de simulari pentru detectorii ce vor fi instalati acolo.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă