Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica

EVAPORAREA SAU INFLATIA UNIVERSULUI.

<< < (2/5) > >>

valangjed:
De ce ar fi "obligate" galaxiile de la marginea universului să se miște circular? Există "un ceva", dincolo de universul observabil, care le obligă la această mișcare?

Virgil:

--- Citat din: valangjed din Ianuarie 04, 2023, 09:10:47 p.m. ---De ce ar fi "obligate" galaxiile de la marginea universului să se miște circular? Există "un ceva", dincolo de universul observabil, care le obligă la această mișcare?

--- Terminare citat ---
Am dat ca exemplu modelul picaturii de apa. Toate moleculele sunt prinse in acea bula sferica de apa care sunt legate de forte peliculare ce mentin forma sferica a picaturii. Asta inseamna ca orice molecula de apa aflata pe pelicula care separa apa de mediul inconjurator, nu se poate deplasa decat respectand forma sferica a peliculei, pe distante relativ mici de forma unor arcuri de cerc, intr-o miscare de agitatie termica impreuna cu moleculele inconjuratoare. Orice molecula care primeste energie suplimentara se rupe de pelicula superficiala si dispare in mediul inconjurator. Un fenomen asemanator se petrece si la nivelul universului la care desprinderea galaxiilor are loc atunci cand energia primita sub forma de radiatie din exterior depaseste energia de legatura. Faptul ca m-am folosit de relatia lui Newton a fost un artificiu de calcul care mi-a facilitat aflarea masei universului. Puteam considera ca o galaxie inconjoara universul cu viteza luminii, insa de fapt nu efectueaza decat un arc de cerc avand raza universului, pe traseul liber cuprins intre alte doua galaxii vecine, apoi isi continua miscarea tot pe un arc de cerc pana in apropierea altei galaxii, arcul avand totdeauna centrul curburii in centrul universului, si tot asa formand un circuit asemanator unei miscari Browniene, de catre toate galaxiile aflate la periferia universului.
    Cred ca mai sugestiv ar fi daca am considera ca galaxiile se gasesc in nodurile unei plase sferice in care legaturile dintre galaxii formeaza ochiurile plasei. Astfel toate galaxiile sunt intr-o miscare continua, periodica, in campul comun al universului luat ca un intreg. Galaxia care primeste energie din exterior si ajunge la viteza luminii, datorita acceleratiei a=c^2/R; va parasi plasa ce marcheaza periferia universului. Din relatia acceleratiei nu rezulta ca este obligator ca acea galaxie sa inconjoare universul, ci este suficient doar in miscarea ei sa descrie un arc de cerc in momentul desprinderii.

atanasu:
Virgil,
Ce scriu acum scrisesem ieri intr-un raspuns mai lung pe care mi l-am sters din greseala dar imi ridici iarasi mingea la fileu in context esotric/exoteric.
Adica daca merg pe modelul analogic dintre Picatura=Univers - Nonuniversul din jurul picaturii lasand de o parte ca logica imi spune  ca nonunivers nu exista si ca in mintea mea duala nu poate fi decat Restul universului, ma intreb ce sens are sa introduc aceste imagini si margini esoterice la fel cum ce sens are  intrebarea cum pot sa inteleg cum ar putea sepra Divinitatea, transcendenta dincolo de logica celor doua fete ale foii dialectice care pentru mine pot simula Binele/Raul, Adevarul/Falsul etc si incap aici toate antinomiile ?
 Adica absolut esoteric sa-mi imaginez ca  in evul mediu niste animalute(cum este Africa lui Eco din Numele Trandafirului) care sa se joace cu galaxiile marginase si suplimentar sa-mi imginez si ca intre domeniul imanent in care ma aflu si cel transcendent in care este inchisa bula si in care  cu certitudine  nu ma pot afla, avem niste gauri nu de vierme ci sa le spunem picaturi tubular-trnscedentale prin care circula desigur  ca in mod transcedental materia si energia mai mult sau mai putin colorata  dinspre imanent spre transcendent si invers.
Oare nu ar trebui, adica nu ar fi mai inchizator de ultim nasture la redingota cosmologica(termnul de "redingota" vine de la o poezie si filozofica a lui Ion Nicolescu(80 de ani pe 19 ianuarie) ) cum facui si cu silogistica lui Aristotel cu unca ei BARBARA(AAA) si mai bine sa-l impac pe Hoyle cu Hubble, lucru incerat de mine cand am dat ca lege absolut transcedentala pentru Univers in spatiu/ timp legea exponentiala S=e^t care de fapt intr-un anume fel este confirmata de legea lui Hubble si nu e contrazisa de ultimele masuratori pentru care s-a dat si un Nobel??

Virgil:

--- Citat din: atanasu din Ianuarie 05, 2023, 10:50:23 a.m. ---Virgil,
Ce scriu acum scrisesem ieri intr-un raspuns mai lung pe care mi l-am sters din greseala dar imi ridici iarasi mingea la fileu in context esotric/exoteric.
Adica daca merg pe modelul analogic dintre Picatura=Univers - Nonuniversul din jurul picaturii lasand de o parte ca logica imi spune  ca nonunivers nu exista si ca in mintea mea duala nu poate fi decat Restul universului, ma intreb ce sens are sa introduc aceste imagini si margini esoterice la fel cum ce sens are  intrebarea cum pot sa inteleg cum ar putea sepra Divinitatea, transcendenta dincolo de logica celor doua fete ale foii dialectice care pentru mine pot simula Binele/Raul, Adevarul/Falsul etc si incap aici toate antinomiile ?

Virgil a raspuns;
Nu exista univers si nonunivers, ci univers si universul obzervabil care este doar o "picatura" din univers.

Adica absolut esoteric sa-mi imaginez ca  in evul mediu niste animalute(cum este Africa lui Eco din Numele Trandafirului) care sa se joace cu galaxiile marginase si suplimentar sa-mi imginez si ca intre domeniul imanent in care ma aflu si cel transcendent in care este inchisa bula si in care  cu certitudine  nu ma pot afla, avem niste gauri nu de vierme ci sa le spunem picaturi tubular-trnscedentale prin care circula desigur  ca in mod transcedental materia si energia mai mult sau mai putin colorata  dinspre imanent spre transcendent si invers.
Oare nu ar trebui, adica nu ar fi mai inchizator de ultim nasture la redingota cosmologica(termnul de "redingota" vine de la o poezie si filozofica a lui Ion Nicolescu(80 de ani pe 19 ianuarie) ) cum facui si cu silogistica lui Aristotel cu unca ei BARBARA(AAA) si mai bine sa-l impac pe Hoyle cu Hubble, lucru incerat de mine cand am dat ca lege absolut transcedentala pentru Univers in spatiu/ timp legea exponentiala S=e^t care de fapt intr-un anume fel este confirmata de legea lui Hubble si nu e contrazisa de ultimele masuratori pentru care s-a dat si un Nobel??

Virgil a raspuns;
Filozofand, pierzi sirul gandurilor. Incearca sa folosesti fraze scurte sau intrebari legate de subiect ca sa te pot urmari, ca pentru mine nu are nici o relevanta asocierile cu nasturii redingotei si poezia lui Nicolescu care are 80 de ani pe 19 ianuarie. In fizica totul trebuie sa fie cat mai simplu.

--- Terminare citat ---

atanasu:
Atunci fii mai atent la exprimare caci ce se intelege de aici?
" ...universul este sferic si galaxiile aflate la marginea universului inainte de a se desprinde sunt obligate sa se miste circular datorita fortelor gravitationale."

Deci intai te scuzi pentru erori de exprimare care creaza neintelegeri si dupa aia dai lectii.
Si desigur ca daca tii cont de astea se poate sa fie cum spui si nu numai in fizica: In fizica totul trebuie sa fie cat mai simplu.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă