Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.

<< < (2/67) > >>

Virgil:
Studiul hidraulicii se aseamana cu electromagnetismul, nu cu electrostatica, deoarece in electrostatica nu curge nimic fiind vorba de un camp static asemanator cu un camp caloric. Insa efectul Magnus din hidraulica se aseamana cu efectul magnetic produs asupra sarcinilor electrice aflate in miscare, respectiv legea lui Lentz F=e X v X B ; in care se curbeaza traiectoria electronilor atunci cand se deplaseaza intr-un camp magnetic perpendicular pe planul miscarii. Acelasi lucru se observa si la cilindrul cu circulatie care se roteste in jurul axei si totodata de deplaseaza intr-un fluid, datorita aparitiei unor presiuni diferite diametral opuse care duc la curbarea traiectoriei. Asemanarea este izbitoare privind efectele produse asupra traiectoriilor particulelor respectiv corpurilor, dar fenomenele fizice sunt diferite pentru ca se produc in medii complet diferite.

atanasu:
Presupun ca este cum spui caci nu te verific si cand eram tanar lucram intr-un institut unde era un laborator de curgere a fluidelor prin medii poroase cu aplicatie la infiltratiile prin sau pe langa lucrarile hidrotehnice unde se facea aceasta modelare reoeletrica onstruindu-se modele din rezistente legate intre ele si formand astfel o retea care simula fenomenul hidraulic care asculta de aceiasi lege matematica. Ulterior calculatoarele au permis rezolvarea numerica cu modele matematice de diferente finite si apoi o modelare foarte importanta intrand in toate domeniile fizicii adica a ecuatiilor fizicii matematice, numita metoda elementelor finite si apoi o dezvoltae cu metoda elementelor de frontiera etc.
Eu am lucrat tot intrun domeniu analogic in care se modela cu analogia fotoelastica  o stare de eforturi intrun material elastic numit araldit si care simula eforturile reale din natura iar efectul aestor eforturi pe modelul fotoelastic  se observa optic prin niste franjuri de interferenta numite izocromatice si se efectua un intreg calcul. Si aceasta modelare a fost eliminata prin MEF domeniu in care am facut niste programe in limbaj FORTRAN.

Virgil:

--- Citat din: atanasu din Mai 31, 2021, 10:08:42 a.m. ---Presupun ca este cum spui caci nu te verific si cand eram tanar lucram intr-un institut unde era un laborator de curgere a fluidelor prin medii poroase cu aplicatie la infiltratiile prin sau pe langa lucrarile hidrotehnice unde se facea aceasta modelare reoeletrica onstruindu-se modele din rezistente legate intre ele si formand astfel o retea care simula fenomenul hidraulic care asculta de aceiasi lege matematica. Ulterior calculatoarele au permis rezolvarea numerica cu modele matematice de diferente finite si apoi o modelare foarte importanta intrand in toate domeniile fizicii adica a ecuatiilor fizicii matematice, numita metoda elementelor finite si apoi o dezvoltae cu metoda elementelor de frontiera etc.
Eu am lucrat tot intrun domeniu analogic in care se modela cu analogia fotoelastica  o stare de eforturi intrun material elastic numit araldit si care simula eforturile reale din natura iar efectul aestor eforturi pe modelul fotoelastic  se observa optic prin niste franjuri de interferenta numite izocromatice si se efectua un intreg calcul. Si aceasta modelare a fost eliminata prin MEF domeniu in care am facut niste programe in limbaj FORTRAN.

--- Terminare citat ---
Atasez un link aici care cupreinde aceiasi lucrare intr-o interpretare initiala diferita considerand ca atomul s-ar afla intr-un spatiu virual pentru care nu cunoastem marimile electromagnetice atat ale spatiului cat si ale particulelor considerate.
https://drive.google.com/file/d/1dKTnctVAdSsbGliwZMFJ2ynbIMwVIEk7/view?usp=sharing

Se cere totusi sa parcurgeti si cateva pagini privind echivalenta dintre unitatile de masura electrice cu cele mecanice;
https://drive.google.com/file/d/13JWVyJRD6t3UjdLycGF0Om-nth3f45IZ/view?usp=sharing

atanasu:
 O sa-ti raspund cat mai complet dar sunt grav si incurabil bolnav, asa ca ma ocup de propriile lucrari deocamdata niste ipoteze dar si bosonul Higgs a fost pana cand la Cern sa devina o adevarata teorie, tot doar o complexa si dezvoltata ipoteza, dar nu inca o teorie stricto sensu.
Succes sanatate  numai bine

Virgil:

--- Citat din: atanasu din Noiembrie 12, 2021, 06:16:12 a.m. --- O sa-ti raspund cat mai complet dar sunt grav si incurabil bolnav, asa ca ma ocup de propriile lucrari deocamdata niste ipoteze dar si bosonul Higgs a fost pana cand la Cern sa devina o adevarata teorie, tot doar o complexa si dezvoltata ipoteza, dar nu inca o teorie stricto sensu.
Succes sanatate  numai bine

--- Terminare citat ---
Imi pare rau sa aflu ca esti grav bolnav, si eu am trecut prin covid desi sunt vaccinat si am ramas cu o tuse care parca nu mai trece.
Iti doresc din toata inima insanatosire grabnica sa ne mai impartasim idei atat cat se mai poate. Inca odata multa sanatate ca e mai buna decat toate.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă