Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica

Formula gravitatiei

(1/4) > >>

calahan:
Formula Gravitatiei
Formula gravitatiei scrisa de Einstein este data mai jos.
G\mu\nu-1/2*(gmu\nu*R)+g\mu\nu*\Lambda=((8*pi*G)/c4)*T\mu\nu
Problema care se pune este daca, useri cunoscatori pot sa scrie dimensiunile fizice ale tuturor termenilor din formula. Fiindca nu am gasit pe nicaieri semnificatia fizica a termenilor din formula. Si cred ca este foarte important pentru intelegerea exacta a fenomenului gravitational.

atanasu:
Sriu aici pentruca firul ae un titlu onvenabil pentru ce vreau sa fac adica sa indic niste linkuri care poate ca vor intersa pe careva fara sa ma bag peste intrebarea autorului firului .

Linkurile sunt :

https://arxiv.org/abs/1109.2530
https://arxiv.org/abs/1212.3492
https://ro.wikipedia.org/wiki/Interpretarea_multiple-lumi
https://ro.wikipedia.org/wiki/Teoria_relativit%C4%83%C8%9Bii_generale

Realitatea nu e ceea ce pare: Structura fundamentala a lucrurilor
https://books.google.ro/books?id=U2w1EAAAQBAJ&pg=PA144&lpg=PA144&dq=relatia+.+matematic%C4%83+Wheeler-DeWitt&source=bl&ots=kXLLFz1cCa&sig=ACfU3U1TLayYZpGdfTjH3ATVTliUEmFZUw&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwiBke36l8fyAhUPmhQKHTR5A0IQ6AF6BAgCEAM#v=onepage&q=relatia%20.%20matematic%C4%83%20Wheeler-DeWitt&f=false

Time in quantum theory, the Wheeler–DeWitt equation and the Born–Oppenheimer approximatio
https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0218271819500731

Is the Wheeler-DeWitt equation more fundamental than the Schrödinger equation?
https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2018IJMPD..2741004S/abstract

si mai sunt si altele :)

calahan:
Atanasu

Acum am vazut aceasta postare a dumitale. Si vreau sa spun ca in toate articolele, la care duc linkurile postate de dumneata, nu se dau dimensiunile fizice, (in M,L,T sau in Kg, m, s). Ceeace imi intareste convingerea ca toate acele formule, care argumenteaza teoriile, sunt ecuatii de numere, fara dimensiuni fizice. Si deci sunt doar metafizica, fara legatura cu realitatea fizica. Fiindca de ce nu ar trece dimensiunile fizice ale termenilor din ecuatii, pentru alt motiv decat ca nu au dimensiuni fizice.

atanasu:
Nu te contrazic si nu stiu pe unde ai ajuns. Nu ma ocup de aceste probleme desi desigur ca sunt intersante dar pot sa-ti spun i lgatura cu problema dimensiunilor fizice absente in linkurile gasite de tine  in linkul   Transcendental function/file
///C:/Documents%20and%20Settings/bogdan/My%20Documents/ANDI/STIINTIFICE/Matematice/Transcendental%20functio%20Wikipedia,%20the%20free%20encyclopedia.htmfunction/file:///C:/Documents%20and%20Settings/bogdan/My%20Documents/ANDI/STIINTIFICE/Matematice/Transcendental%20function%20-%20Wikipedia,%20the%20free%20encyclopedia.htm
gasesti fraza: In dimensional analysis, transcendental functions are notable because they make sense only when their argument is dimensionless. Because of this, transcendental functions can be an easy-to-spot source of dimensional errors. For example, log(10 m) is a nonsensical expression. One could attempt to apply a logarithm identity to get log(10) + log(m), which highlights the problem: applying a non-algebraic operation to a dimension creates meaningless results.
Iar legea lui Hubble care destie evolutia Universului este o functie transcedentala: V=He^t formula are arat a miscarea universala are o infinitate de acceleratii at si s ca functie exponntiala de timp are o infinitt de derivata.
Nu prea inteleg acestea, dar asa sunt si de fapt ne povestesc despre divinitate care ne explica ca nu avem acces cu minea noastra de creaturi inteligente in lumea ei adica in lumea transendentei .
Dar de fapt si ce spun eu sunt vorbe , cuvinte frumoase, dar doar atat.

atanasu:
PS
De data asta chiar iti scriu  tie dle Calahan, din politete de fapt pentru ceilalti cititori  pentruca ti-amspus ca intr-o anume masura nu am vreo consideratie pentru dta si desi ti-am spus si ca te dispretuiesc de fapt imi este mila pentru lasitatea stiintifica de care dai dovada si  te pitesi dintr-o rusine prost inteleas dupa o falsa identitat de autodidac doar cu tudii medii si cum am mai dat un doctorat in logica  unui absolvent de filozofie din regimul comunist iti acord si tie o iploma de studii uperioare in domeniul tiinelor naturii u irectie tntia spre fizica si te consider un doctorand al acestui sit atat prin intrebarile pe care ti le pui si le repeti u obstinaie fara sa te lasi descurajat de nici-o ironie sau respingere mai mult sau mai putin marcata si intai iti eplic asta si tuturor ca se tindupa mine ca sa citeasca ce scriu si nu fac rau, ca prostii nu spun si ce invta  eventual de de la mine nciodata nu este nici inutil si nici categoric eronat si daca nu este asa astept e la acesti "cuurajosi curiosi" pe caregeneic i-am pomenit inainte si de la oricine,  un contraexemplu desigur nu din eventale citate din onverstiile mele cu eletcron singurul capabil sa ma contrazica coerent sare recunosc ca  prostii nu mi-a spus dar deigur ca erori (asa cred eu a mai avut dar nesemnificative insa  dovedeste, cred ca poate si fiind intr-un serviciu siintific comandat, multa  lipsa de imaginatie  si belferism (belfer -cu ompletarie desului de cate mine care  definesc prin intagma existenta si acel profesor bun in grad care nu contrazice cele adjudecate in stiinta oficiala si pe care este platit ca sa le predea dar uneori isi ia liberatate ca sub identitate nedeclarata sa se elibereaze din aceste lanturi stiintifice, si nefacand asta,  cauta orice greseala in cele ce nu ar sustine-o necondiionat, neinteresanu-l noul decat in masura aceptata de comunitatea stiintifica la nivelul fara discutie desi astazi nici viteza luminii ca valoae maximala in univers si  deci de nedeasit poate fi combatuta chiar daa in mod esuat pan acum(CERN-2011) si eu, intr-un a unume fel cred ca intotdeauna adica atat timp cat  in Universul accesibil,  fizic si cu aparatura(tehnica adica)  cat si rational-coerent adica noncontradictoriu in nici-un fel cu cel fizic  aste vor fi cele gasite cu atata certitudine cat pot oferi inductiile incomplete ce stau pana la urma rational la baza lui.

Nota: Cele scrise mai sunt sunt din ategoria exprimarilor mele care se inteleg poate mai greu dar asta din cauza exprimarii mai neindemanatice poate si cu erori de tastare dar eu repet ca revin dupa ceva vreme pe texte si incerc sa\ ma corectez si voi ppune mereu si un update sub un text astfel corectat ca sa indic momentul corectiei oricu multim fiind indicata si la finalal de text editor.

Asaar Calahan adaug ceva le cele scrise in textul postarii de ieri(imediat anterioara) :
a) Cand eram mai tanar cu mult mi-a cazut in mana o care senzationala care mi-a deschis un drum ideatic prin nimic prefigurat, acolo nici nu exista nimic dezvoltabil obligtoriu prin idei de ale mele adica care daca nu ar fi existat deja in mine la nivel preonstien(ceva, dupa mine, intre subconstient si constient) nu ar fi fost in nici-un fel ajutate in emergenta lor de catre  acea cartulie subtiria care si al carui autor este posbil sa fie un domn Vasilescu:

1) https://www.printrecarti.ro/88497-al-a-vasilescu-analiza-dimensionala-si-teoria-similitudinii.htm

Autor: Al. A. Vasilescu
Titlu: Analiza dimensionala si teoria similitudinii
Editura: Academiei
An de aparitie: 1969
Nr. pagini: 210
Format: 15 x 21 cm
Coperti: cartonate
Carte in limba: romana
Stare: buna
Momentan epuizata
Cartea vad ca azi epuizata(am gasit-o cautand pe Google cuvantul cheie "analiza dimensionla" )
 
2) Este insa posibil si parca memoria asa imi sopteste ca, cartea referita este: a unui domn Staicu din 1983 care ete evident dupa deci si bazata pe prima  si are oordonatele :

Restricted and General Dimensional Analysis: Treatment of Experimental Data
https://books.google.ro/books?id=7pFRAAAAMAAJ&hl=ro&source=gbs_similarbooks

3) Vad insa(postez pe masura ce vad aestea)  ca acest domn Staicu mai are una initiala din 1976 si  care acum cred ca este cea vazuta de mine ca tanar absolvent  drd inginer

Analiza dimensională generală
https://books.google.ro/books?id=stj5GgAACAAJ&dq=inauthor:%22Constantin+I.+Staicu%22&hl=ro&sa=X&redir_esc=y
Editura Tehnică, 1976 - 205 pagin

4) Desigur poate fi de folos si asta: ANALIZA DIMENSIONALĂ ŞI SIMILITUDINEA HIDRODIMAMICĂ
http://mmut.mec.upt.ro/mh/Culegere_2013/Cap_1_Badarau.pdf      in care iti indic Teorema Pi

Mentionez ca  domeniul mecaniii atat hidraulica(de la Arhimede )  cat si mecanica clasica a solidului at si cea cosmica Ptolomeu, renasterea(Da Vini, Michelangelo..), Galilei, danezul Tycho Brache(nascut 1546), Galile(1564-1642),Johannes Kepler(nasacu 1571 i deci contemporan cu Galilei ) si Newton(+ 1727) este domeniul in care s-a dezvoltat in primul rand analiza imensionala and marimile fundamentale erau spatiul, timpul de la Kant citire si materia realitatea data noua de simturi si existenta independent de noi in filozofia non idealista subiectiva si in acest domeniu ai hidrauliii se gasec elemente care alaturi de cartile de mai sus 1-3 pot lumina mai bine domeniul analizei dimensionale si poate ulterior opiniei tale voi mai interveni in zona de fundamente si eventual sa intervin la intrebarea de la #1.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă