Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Acceleratoare de particule şi detectoare de particule
Discutii despre neutrini si despre detectoare de neutrini
Adi:
http://www.interactions.org/cms/?pid=1030605
Adi:
Un nou detector de neutrini la Fermilab, MINERva. Un post pe blog de catre un student din America de Sud despre cum multe tari din America de Sud participa la acest detector, intr-o colaborare internationala, cum e viata la Fermilab, care este fizica cautata si asa mai departe.
Adi:
Am unit toate posturile despre neutrini intr-acesta. Va propun ca noutate o experienta umana de la un detector de neutrini care se construieste la Fermilab in SUA (da, acceleratorul Tevatron se va inchide, insa laboratorul nu, ci se va axa pe fizica neutrinilor).
http://www.quantumdiaries.org/2011/05/12/minerva-model-for-building-research-bridge-with-latin-american/
bowecho:
Va salut,
Ma bucur ca sunt aici, alaturi de oameni pasionati de fizica, care este atat de cuprinzatoare si fascinanta. Domeniul meu de studiu nu este fizica teoretica, dar am o mica intrebare: care este diferenta intre un neutrin si un antineutrin?
Adi:
--- Citat din: bowecho din Mai 18, 2011, 07:41:15 p.m. ---Va salut,
Ma bucur ca sunt aici, alaturi de oameni pasionati de fizica, care este atat de cuprinzatoare si fascinanta. Domeniul meu de studiu nu este fizica teoretica, dar am o mica intrebare: care este diferenta intre un neutrin si un antineutrin?
--- Terminare citat ---
Teoria si experimentele din fizica particulelor nu au decis inca daca antineutrinul nu este cumva aceeasi particula cu neutrinul. Exista experimente care testeaza daca sunt diferente intre neutrini si antineutrini, dar deocamdata nu au fost rezultate experimentale conclusive. Teoria este mai eleganta daca daca antientrinul si neutrinul sunt diferiti. Astfel, un boson W minus se descompune intr-un electron si un antineutrino (antimateria neutrinului), pe cand un boson W plus se descompune intr-un pozitron (antimateria electronului) si un neutrino. Astfel, un neutrino are un numar leptonic +1 si un antineutrino are un numar leptoni -1 si cum un electron are un numar leptonic de +1 si un antielectron un numar leptonic de -1, se vede ca in dezintegrarea bosonului W numarul leptonic se conserva, fiind zero inainte si zero (+1) + (-1) dupa.
Asadar conform teoriei actuale, diferenta dintre neutrino si antineutrino este numarul cuantic denumit numarul leptonic, insa experimental aceasta diferenta nu a fost nici confirmata, nici infirmata.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă