Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Acceleratoare de particule şi detectoare de particule

Statie de monitorizare a fondului de radiatii in Timisoara

<< < (2/6) > >>

radhoo:
@07 : marius, nu am avut intentia sa starnesc panica, sa speram ca acele 435 reactoare nucleare o sa functioneze conform parametrilor. Am sa adaug si la descrierea filmuletelor de pe youtube ca sunt DRAMATIZARI. Aparatul meu este o unealta stiintifca cu un scop simplu dar precis de cercetare a VARIATIILOR PE TERMEN LUNG.

@Sieglind: este chiar Shanghai World Financial Centre , felicitari pentru observatie. Nu este nimic special, e doar un cadru care imbina convenabil soarele la apus cu imaginea unor cladiri simbol a progresului tehnologic. Mi s-a parut potrivit pentru a pune accentul pe lumina , care nu are gust. Cumva intregul cadru incearca sa transmita asta.

Cadrul cu merele , e defapt o imagine normala cu mere, peste care am suprapus acei pixeli in mod aleator. Sugereaza interferentele cauzate de radiatia ionizanta asupra CCD-ului unei camere. Asa ar iesi o poza intr-un mediu puternic radioactiv. Nu miroase...dar exista.

IAr primul cadru reprezinta o camera cu ceata, care dupa cum se stie se poate folosi pentru a ilustra vizual traiectorii ale particulelor.

07Marius:

--- Citat din: radhoo din Octombrie 30, 2012, 11:42:56 p.m. ---@07 : marius, nu am avut intentia sa starnesc panica, sa speram ca acele 435 reactoare nucleare o sa functioneze conform parametrilor. Am sa adaug si la descrierea filmuletelor de pe youtube ca sunt DRAMATIZARI. Aparatul meu este o unealta stiintifca cu un scop simplu dar precis de cercetare a VARIATIILOR PE TERMEN LUNG.

--- Terminare citat ---

Nu sunt un tip alarmist, dar nici nu vreau sa iau atitudinea strutului. Macar sa stiu ce ma loveste... De fapt din materialele pe care le-am indicat, rezulta mai bine spus cu ce "lovim" noi in generatiile urmatoare...pentru urmatorii 100.000 ani...
Chiar daca au fost razboaie, molime sau alte dezastre naturale, nu prea se compara cu "bomba" ecologica pe care o amorsam intr-o perioada asa de scurta din existenta omului. (ultimele decenii) Si sunt absolut convins ca lumea in general nu este constienta de acest lucru. Nici stiintific si nici moral.

Dramatizarea vine in mod real, nu neaparat pe dezastre gen Cernobil sau Fukushima ci in modul cum se gestioneaza deseurile nucleare, care sunt o adevarata bomba ecologica nu numai ptr. om, ci pentru orice forma de viata. Acest aspect este dupa parerea mea f. bine ilustrat in documentarul INTO ETERNITY. Asta este cu adevarat o mostenire grea...si judecand dupa cum se inmultesc centralele nucleare in lume, o problema cat se poate de reala si ...mare!

ariel55:
Intai FELICITARI! (sincere) pentru realizare.Mai cunosc si alte aplicatii asemanatoare, dar faptul ca ai pus-o in practica este important
Apoi vin intrebarile:
1.cum ai etalonat sistemul?(daca nu, o poti face, cred si sper, la o universitate apropiata, daca mai dispun de surse etalonate in zilele noastre.Daca nu , devine o observatie calitativa...).Neplacut ceste ca acel tub iti ofera numai un spectru limitat.
2.care este link-ul catre achizitia in timp "real"? (eu nu am gasit-o...mea culpa) am vazut numai niste poze.
3.de ce iti pierzi timpul cu bobina aceea Tesla, care nu are nici o utilitate practica, decat aceea de a murdarii spectrul electromagnetic? Este pacat, aceasta achizitie de date este cu mult mai utila decat impresionarea fetelor cu descarcari electrice....in fine, punctul meu de vedere.(am lucrat de mult cu GU81, in alte scopuri si pot sa iti spun ca vei avea surprize...hai sa zicem neplacute)
4.te-ai gandit ca sistemul tau sa faca achizitionarea altor date? (luminozitate solara, camp magnetic, etc...)
Suces in continuare!

radhoo:
@07: asa e, deseurile sunt o problema. valabil si pt combustibilii fosili: comsumam mult prea repede ceea ce s-a acumulat in sute de mii de ani. probabil ideal ar fi sa putem folosi cat primim de la soare intr-o zi.


@ariel: etalonarea in uSv/h am facut-o in mai multi pasi;
- folosind o sursa de Cs137, e mult spus sursa, dar e vorba de un tub electroic eclator, fabricat pt tehnologia radar a anilor 50-70, care contine cantitati infime de Cs137.
- folosind o sursa de Am241, din nou termenul e augmentat fara intentie, fiind vorba de o pastila dintr-un detector de fum, o cantitate infima si din nefericire de energie mult prea joasa pentru scopul propus.
- folosind indicatiile unor dozimetre comerciale, prin comparatie
Am avut ocazia sa discut cu mai multe persoane din domeniu, care au activat la institutele din tara. Nu am numele lor, si nici nu m-am straduit sa-l aflu, axandu-ma pe partea tehnica a discutiei, pe forumuri tehnice ca si acesta.

La ce te referi prin "spectrul limitat"? Indicatiile mele cu pragul de 150keV, indica doar o sensibilitate crescuta a tubului la radiatii de energie inferioara acestui prag. Adica tubul ar fi mai sensibil si raspunsul nu ar fi liniar. In acest scop se confectioneaza scuturi metalice, care acopera complet sau partial tubul detector, intr-un proces numit "compensarea raspunsului la energie". Eu nu am cum sa fac aceasta compensare, dar pentru ca masor doze mici , parte a radiatiei de fond, care are energii ridicate, estimarile masuratorilor mele sunt acceptabile.

2) Iata un astfel de link:
http://www.pocketmagic.net/uradmonitor/public.php?param=usvh&interval=10&integration=3&size=xlarge

Schimband parametrii din link (param, interval, integration sau size) vei obtine rezultatul dorit. Parametrii sunt explicati aici:
http://www.pocketmagic.net/?p=3155
La sectiunea "data access".
Accesand un astfel de link vei obtine un grafic cu datele solicitate. Daca ai nevoie de alte date, da-mi de stire. Voi implementa si o functie de export in format CSV, cu acces la datele numerice.
Eu stochez date cu o rezolutie de timp de 1 minut, pentru ca datele sunt primite la fiecare minut. Sistemul a pornit pe 20Octombrie. Exista aproximativ 13000 de inregistrari in acest moment. Baza de date am gandit-o in asa fel incat sa pot stoca datele pe parcursul a mai multi ani, fara a consuma extrem de mult spatiu de stocare.

3) Ai perfecta dreptate.

4) Sistemul achiztioneaza in prezent: nivelul radiatii, temperatura, umiditate si luminozitatea solara de care ai vorbit. Voi adauga si un senzor de presiune barometrica. Idea a fost sa observ legaturi pe termen lung intre aceste date. Senzorul de camp magnetic care l-am avut, un A1302 prezentat aici; http://www.pocketmagic.net/?p=936 , nu se preta pentru a monitoriza campul magnetic natural. Dar mi-ar placea sa gasesc o alternativa.
uRADMonitor permite atasarea unor senzori suplimentari. Sunt deschis la orice sugestii.

radhoo:
http://www.ziuadevest.ro/actualitate/34540-premier-sistem-de-monitorizare-a-radiaiilor-din-timioara-accesibil-on-line-opinia-specialitilor.html

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă