Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Sociologie
Etologia - legatura dintre sociologie si biologie
atanasu:
Eu chiar am vorbit teoretic. Practic am vorbit insa despre cunostinta mea "enciclopedistul" care asemeni majoritatii oamenilor nu era in stare sa lege(coreleze) inteligent mai multe notiuni daca nu erau barfe si alte asemea coserii tampite, adica adormea daca numara pana la 50 si daca tu ii spuneai ca afara ploua iti rspunde ca s-au scumpit guliile. :)
atanasu:
Abia acum am vazut experimentul cu inteligeta ciorii. Sunt sigur ca a fost invatata si desigur ca avand atat memorie cat si spirit de observatie se apropie de relatia cauzala adica de la cauza catre efect dar daca ar avea inteligenta superioara ar trebui ca cioara sa le decopere singura si nu doar intamplator cum este daca vezi pe cineva facand acestea.
Ar fi interesant daca dupa ce a fost invatata la 1, pe celelalte le gaseste singura pentruca analogia incpe sa te apropie de identitate dar doar sa te apropie. Ar fi interesat daca intr-un pahar destul de putin plin cioara singura gaseste solutia sau poate gaseste una in care cu un bat si poate ca cu unul ales conform formei mai adecvate de ex forma unei fuculite,, sa scota alimentul dar sa gaseasca asta de una singura. Este un exemplu etologic deosebit.
Nu inteleg de ce la 5 nu au pus si nist pietricele mici cateva printre multele mari ca sa vedem daca cioara intelge in cel din urma ca trbuie sa actione asupra tubului respectiv subtire si de ce nu l-au extins si cu tuburi comunicante si desgur ca se mai pot complica lucrurile.
Cimpanzeii folosesc un bat sa scoat furnicile sau mierea afara dar inca nu e vorba de nous care fara identitate nu exista.
Putem considera ca ciorile au un nivel apropiat de al cimpanezilor dar le ajuta si ciocul . Oare si alte pasari avand cioc nu ar rezolva si ele asemenea probleme?
Navigare
Du-te la versiunea completă