IT şi electronică > Electronică

Radio simplu de realizat ! Home made !

<< < (2/5) > >>

AlexandruLazar:
Într-adevăr -- ăsta e un circuit foarte simplu şi cred că e destul de util pentru începători pentru că e foarte uşor de realizat (piese puține şi uşor de recuperat din aparate vechi).

Pentru nelămuriți, receptoarele mai noi (sau cel puțin mai complexe), bazate pe diode cu siliciu, nu detectează direct tensiunea de pe antenă, care este foarte mică. Diodele cu siliciu intră în conducție la o tensiune directă mai mare decât cele cu germaniu (la diodele cu siliciu, tensiunea de deschidere este de 0.5-0.6 V), astfel încât semnalul de pe antenă trebuie întâi amplificat.

1Q-D3XT3R:
In timp ce astea de germaniu se deschid la o tensiune de sub 0,2 V

valangjed:
Greseala mea.Pe vremuri am facut si eu un radio de genul acesta dar cu 2 tranzistoare(unul era un BF 200) care amplificau semnalul receptionat.Dioda BA 157 venea pe urma(adica dupa etajul de amplificare HF).
P.S.Am observat ca in ultima vreme fac cam multe greseli.Va rog!Mai trageti-ma de atentie ;D.

1Q-D3XT3R:
hmmm... BF200 se foloseste in televizoare vechi ca amplificator de semnal video ... Asta functioneza la frecvente ff mari:D .... Nu am pus niciodata dioda dupa primul etaj :D .... De preferat o pui inainte si pui 2 etaje deca vrei sa fie mai amplificat sunetul , in unele locuri nu e nevoie de nici un tranzistor , numai de o antena mare

George:
Postul acesta mi-a trezit mii de amintiri. In copilaria mea petrecuta prin anii 80' am fost electronist inrait iar radiourile cu dioda de germaniu ofereau cea mai mare satisfactie (si ce greu gaseam diodele astea "de sticla" - cum le numeam noi atunci) 

Vorbeam super-frumos cu tanti de la chiosc ca sa-mi tina revista Tehnium si sa nu ma uite sa-mi tina unul din cele 2-3 exemplare ale almanahului Tehnium pe care le primea anual. Corodam placute pentru circuite toata ziua si eram in mana numai cu pistolul de lipit.
Ce mandru am fost cand am facut rost de 3 tiristori si am facut o orga de lumini pe care am prezentat-o la discoteca clasei , cuplata la magnetofonul unui coleg ... ce uluiti erau colegii ca muzica clipea in ritmul lui "Modern Talking"...  Si cate si mai cate montaje faceam!  De ce oare cred ca eram mult mai fericit decat copii din ziua de azi ?

Din pacate n-am mai atins pistolul de lipit din debara de peste 15 ani. El asteapta acolo cuminte dar eu n-am mai avut timp de asta....
Poate cine stie, intr-o zi ma apuc sa caut printre piese si dupa 25 de ani ma apuc din nou sa fac un radio pentru medii . Daca o fac va anunt!  :-)

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă