Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica

Big Bang

<< < (20/20)

princehansolo:
Il citez pe valangjed:
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop. Cazul de fata (temperatura cosmosului) mi se pare un exemplu de abuzare a limbajului.


--- Citat din: atanasu din Februarie 14, 2021, 06:43:19 p.m. ---Multumes si eu dar chestia asta cum ca nu-i o temperatura reala ma cam surprinde. poate o poti explicita cat de cat. Adica cand si cum avem temperaturi reale si cand doar umbra unor temperaturi?

--- Terminare citat ---
Nu stiu alte exemple in care temperaturile reale si temperaturile matematice se amesteca. Am dat mai sus exemplul de pe WIkipedia cu radiatia corpului negru:  https://en.wikipedia.org/wiki/Black-body_radiation.

Pot sa dau alte exemple de exprimare interpretabile:
- masa fotonilor: E=mc2 si E=hv, de unde unii trag concluzia ca masa fotonului este hv/c2 (https://ro.wikipedia.org/wiki/Foton. Se stie ca fotonii nu au masa.
- masa bosonului Higgs: bosonul Higgs a fost detectat ca o variatie de energie in detectori, nu ca o masa (masurata in subunitati ale kilogramului).
- liniile campului magnetic: nu exista,liniile fiind de fapt doar aranjarea piliturii de fier in campul magnetic (https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5456.msg72116.html#msg72116). In functie de granulatia piliturii, acestea au alta forma: https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5456.msg72108.html#msg72108

valangjed:
Citatul nu imi apartine, este preluat de la Werner Heisenberg.

princehansolo:
Atanasu,

Am gasit astazi pe cutia de becuri noi din comert temperatura de 3000 K (de 9 W consum, echivalent cu 75 W incandescent, 810 lumeni). Si mi-am adus aminte ca se mai foloseste temperatura culorilor la calibrarea monitoarelor de calculatoare pentru a fi corespondente cu tipografiile (Photoshopul vechi permitea asta).

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă