Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Acceleratoare de particule şi detectoare de particule
Stiri si discutii de la laboratorul Fermilab
[RHF]{NC}The Eagle:
Pentru cei ce doresc sa aflle ce este ,in general, un accelerator de particule incercati acest sirte care contine detalii si informatii foarte utile despre acest subiect Acceleratoare de particule
Spor la citit
Adi:
Multumesc, Eagle. Pare ca incepe sa se dezvolte si Wiki in romana. Si poza este intr-adevar a Tevatronului. Totusi, era bine sa pui pe un topic nou. Pentru ca vorbeste de acceleratorare in general, nu de cel de la Fermilab.
[RHF]{NC}The Eagle:
Uitati aici niste detallii despre Tevatron (din pacate sun in engleza) si multe alte informatii interesante:
Tevatron
Spor la citit!
[RHF]{NC}The Eagle:
Salut.Aici este un dcoument interesant inb care se vorbeste despre oprirea Tevatronului in anul 2009 deoarece Organizatia European pentru Cercetare Nucleara creaza un accelerato de 7 ori mai puternic:
--- Citat ---Fermi plans to shut down the Tevatron in 2009, when the European Organization for Nuclear Research will open a particle accelerator seven times more powerful than the Tevatron.
--- Terminare citat ---
Pentru mai multe detalii intrati aici =>Tevatron competitor
Adi:
Intr-adevar, Tevatronul se va opri in 2009. Ce inseamna aceasta? Ca ciocnirile de protoni si antiprotoni se vor opri. Actualmente, fiecare fascicul avand cate un terra electron volt, adica o mie de miliarde de electroni volti, adica de o mie de ori energie corespunzatoare masei unui proton in repaus. Experimentele CDF si DZero isi vor inceta astfel achizitionarea de date, dar nu isi vor sfarsi existenta. Vor mai urma alti 5-6 ani pentru analiza completa a datelor experimentale achizitionate. Dar experimentele de la frontiera energiei, adica cea mai mare energie disponibila pentru a crea particule noi, nu vor mai exista la acceleratorul Tevatron de la Fermilab, ci la accelatorul Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, Geneva, Elvetia. Acest accelerator va avea intr-adevar o energie de sapte ori mai mare decat cea disponibila la Tevatron. Alte doua experimente complementare si concurente vor achizitiona date experimentale si apoi le vor analiza. Aceste experimente se numeste ATLAS (la care participa si Romania) si CMS (la care nu participa si Romania). Mari descoperiri se asteapta de la aceste doua experimente, precum particule candidate pentru materia intunecata, particule prezise de teoria supersimetriei, bosonul Higgs, poate dimensiuni suplimentare sau cauza disparitiei antimateriei din Univers.
Trebuie notat insa ca va lua unul sau doi ani pana acceleratorul LHC si detectoarele ATLAS si CMS vor fi testate suficient pentru a avea incredere completa in ce masoara ele ("commisioning"), timp in care analiza datelor de la Tevatron ar putea efectua inca descoperiri. De asemenea, fizicienii de la Tevatron spera sa prelungeasca durata experimentelor pana in 2010. Si nu in ultimul rand, experimentele de la Tevatron nu sunt singurele de la Fermilab. Fermilab este cel mai mare laborator american de fizica particulelor, si experimente cu fascicule de protoni ce lovesesc o tinta fixa vor continua, de asemenea tratamentul cancerului folosind un fascicul de protoni, precum si o serie de experimente ce studiaza neutrinii sau cauta materia intunecata sau energia intunecata ...
Fermilab-ul va ramane inca pe harta fizicii particulelor...
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă