Atanasu,
Scriu fără a încerca o documentare prealabilă, folosind cunoștințele pe care le am.
Eu am convingerea că suntem creeați și că universul este de tip holografic. Nu am fost religios, dar după ce am descoperit cum funcționează creierul am privit cu alți ochi Biblia. Nu vreau să deviez discuția într-o dezbatere religioasă. Am fost influențat și de Pavel Coruț - cu teoria lui că am fi o creație a extratereștrilor. Și îmi plac și filmele și literatura SF.
Intreb : Care o fi legatura si structura neesara in lumea viului intre vegetale si animale si mai departe intre ierbivore(vegetariene) si carnivore . Las de o parte omnivorele ca au ambele atribute.
Vorbești de
"lumea viului". Cred că nici acuma nu există o definiție a
viului acceptată de toți oamenii. Dau ca și exemplu virușii (sau virusurile): se multiplică dar nu au un metabolism propriu. Să luăm ca definiție a
viului: structurile biologice cu metabolism propriu, care se pot înmulți (au urmași).
Ce înseamnă "metabolism propriu"? După mine, metabolismul este schimbul de substanță între mediul intern și cel extern structurii biologice.
Ce înseamnă "structuri biologice moarte"? Sunt acele structuri biologice care nu mai au metabolism propriu.
Lumea viului este organizată de la simplu la complex. Viul complex folosește ca substanțe pentru metabolism substanțe chimice mai simple - care pot avea ca sursă mediul înconjurător mineral (neviu) sau viu.
Și acum răspunsul la întrebarea ta: creatorii lumii noastre au făcut lanțuri trofice, în care substanțele au
circuite așa cum circulă apa în natură. Unele molecule necesare celulelor vii pot fi construite în celule de la 0 (cu atomi proveniți atât din mediul neviu cât și din alte organisme vii) sau din structuri biologice mai complexe. Un exemplu: apa poate fi luată din râuri (neviu), poate fi luată din celule ale altor organisme (viu) sau poate rezulta din metabolismul propriu prin descompunerea unor metaboliți (metabolismul intern). Aminoacizii sunt cărămizile din care sunt construite proteinele. O parte din aminoacizi pot fi sintetizați de celulele corpului, altă parte sunt aminoacizi esențiali:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Aminoacid_esen%C8%9Bial. Aminoacizii esențiali pot fi procurați din celule vegetale sau din celule animale.
Regnul
vegetal este și el viu, dar nu este animat (nu se deplasează).
Animalele se deplasează. Fiecare organism (vegetal sau animal) își procură moleculele necesare în două moduri: autotrof sau heterotrof. Autotrof – organismele își sintetizează substanțele organice din substanțele anorganice. Heterotrof – indivizii biologici consumă substanțele gata preparate. Pentru obținerea substanțelor necesare, unele organisme distrug alte organisme (hrana) sau trăiesc în simbioză (hrana se schimbă între simbiote fără distrugerea celuilalt organism).
Există clasificări ale organismelor făcute de oameni de știință, criteriul de clasificare fiind hrana: ierbivore, carnivore sau omnivore. Există și alte criterii de clasificare. Utilizând acest criteriu (hrana) avem
circuitele de care pomeneam (ale moleculelor): ierbivorele care ingeră molecule complexe din vegetale, carnivorele care ingeră moleculele complexe din alte organisme. Mă gândesc acum la balene, care se hrănesc cu plancton marin. Planctonul este un fel de supă organică, cu microorganisme vegetale și animale. Este cam forțat să se spună că balenele sunt carnivore sau ierbivore sau omnivore. Deci încercarea de a clasifica animalele în funcție de hrană este chiar forțată uneori.
Ajungem la cuvinte: ce sunt cuvintele abstracte și cum la putem înțelege. "Hrana" este un cuvânt abstract. Presupun totuși că folosim cuvântul "hrană" și are același înțeles pentru toți cei care folosesc acest cuvânt (citat din dexonline.ro: Tot ceea ce servește la nutriția omului, a animalelor sau a plantelor.)
Revin la întrebarea dumitale: "care o fi legătura și structura necesară între...". Legăturile sunt de fapt ciclurile substanțelor organice în natură.
Fiind un subiect amplu, aștept întrebări privind neclaritățile care pot apărea din utilizarea cuvintelor (mai mult sau mai puțin abstracte). Sau orice alte detalii (la care o să răspund cum pot și eu).