Multumesc , Adi , pentru explicatiile referitoare la materia si energia intunecata . Din pacate ele imi intaresc si mai mult sentimentul de "baloane de sapun" . Sunt dispus insa sa accept ca si "energia" poate sa "respinga" gravitational . Asta nu face decat sa confirme rezultatele Mecanicii Invariantive a lui Onicescu si ceea ce , pentru prima data in lumea stiintifica , a indraznit sa afirme . Si eu doar aceasta idee am promovat in postarea anterioara . (Respingerea gravitationala , in sine , indiferent pe seama cui este pusa)
El a specificat ca acest efect de respingere se detecteaza
doar la distante cosmice foarte mari si ca atare nu poate sa fie detectat in fizica particulelor (in laborator) , ca sa dau raspuns lui HarapAlb .
In Mecanica Invariantiva el a folosit doar spatiul si timpul newtoniene si totusi i-au rezultat (din anularea derivatei vectorului impuls-energie) , "fara artificii de nici un fel , prin interpretari directe ale rezultatelor , toate relatiile cunoscute din ceea ce se numeste
relativitatea restransa : constantza energiei si impulsului , cunoscuta relatie intre viteza si masa particulei in miscare si , in fine , relatia E=mc^2 descoperita de Einstein , prin rationamentele care l-au dus la teoria sa , cu implicarea teoriei campului electromagnetic ." , dupa cum el insusi spune . Prin urmare
Teoria relativitatii generalizeaza mecanica newtoniana.
remarca binecunoscuta de toata lumea , in care o teorie sofisticata "include" o alta mai veche , in cazul de fata se lupta (inegal zic eu) cu opusul ei si anume ca Mecanica newtoniana prin a sa expresie naturala , fireasca - cea invariantiva - generalizeaza/subantelege TR !
Ai putea sa dai exemplu de vreun sistem in care sa apara "gravitatie repulsiva" ? Este vorba de sisteme de doua sau (corpuri) multe corpuri ?
Cred ca principalul exemplu este
asa-zisa lege a lui Hubble , care a constatat , el si astronomii care l-au succedat , pentru foarte numeroase sisteme de galaxii , ca viteza de indepartare a doua galaxii e proportionala cu distanta . Onicescu vede discutiile interminabile asupra validitatii indepartarii galaxiilor , obsevata aproape fara exceptie , dar conditionata
de interpretarea efectului Doppler ca pe o greutate de ordin psihologic pentru cosmologi .
S-a incetatenit prezentarea fenomenului Hubble drept o dilatare a universului spatial , care este o abstractie ....Spatiul ca si punctele sunt abstractii care nici nu se dilata nici nu se contracta , spune el . Si-i dau dreptate si altii (pe net) care spun asa : "Daca spatiul este cel care se dilata , e dificil de inteles de ce noi nu am detectat niciodata cresterea distantei dintre Pamant si Luna sau Soare . Nici o incercare nu a fost facuta sa se explice de ce spatiul existent intre atomii individuali sau dintre partile lor componente , nu se dilata si ele" . Sau :
"In cartea <<Universul si dr. Einstein>> (de Lincoln Barnett) este de asemenea statuat ca in timp ce spatiul se expandeaza rapid , materia Universului , care e asemanata cu <niste parcele neelastice de pe suprafata unui balon care se dilata> , nu se dilata odata cu spatiul , caci
daca era asa , nu puteam detecta dilatarea "
Mi se pare f. logic si f. clar , firesc si subscriu .
E vorba de sisteme de doua si in general de
n corpuri , problema pe care Mecanica Invariantiva o rezolva natural . (Fara "teorii speciale" si de neanteles)