să presupunem că atingem viteza luminii cu ceva navă şi aprindem un bec în dosul navei... dacă lumina acelui bec ajunge la noi, asta nu înseamnă implicit ca viteza luminii este defapt mai mare decât o credeam noi?
Unul din principiile (premisele) pe care se bazeaza Teoria Relativitatii este constanta vitezei fotonilor (in vid), fata de orice reper. Pare contra-intuitiv, dar din toate masuratorile facute pana acum, nici una nu contrazice acest principiu.
Pentru că fotonii ăia ar trebui să se depaseze cu viteza navei (viteza luminii) plus încă ceva mărunţiş de viteză ca să ajungă la noi... mă rog, ăstea sunt lucruri pe care putem specula cât vrem, dar până nu atingem viteza aia cumva... speculăm degeaba 
gasparRadu, fizica teoretica are deja un raspuns la aceasta intrebare. Nu trebuie decat sa aplici legea de compunere a vitezelor asa cum e ea dedusa in Teoria Relativitatii (nota: legea compunerii vitezelor relativiste a fost dedusa din premisele teoriei). Cand vei aplica acea lege, vei gasi viteza fata de orice reper doresti, si vei vedea ca nu se depaseste in nici un caz viteza limita.
si eu mi-am pus o intrebare asemanatoare : daca un bec se deplaseaza cu viteza luminii, atunci lumina becului cu ce viteza s-ar deplasa? lumina provenita de la bec se deplaseaza cu vit luminii . dar faptul ca si becul se deplaseaza cu vit luminii (sau cu o vit apropiata, ca stiu ca un obiect nu are cum sa atinga vreodata viteza luminii) nu influenteaza oare viteza cu care se deplaseaza lumina provenita de la bec?
raul, faptul ca viteza luminii emise nu depinde de starea de miscare a sursei, este un fapt acceptat de comunitatea stiintifica de azi (este versiunea "oficiala", daca vrei), fiind o consecinta directa a principiului constantei vitezei luminii (in vid) fata de orice sistem de referinta.
e-