Atanasu, m-am gândit mult la întrebările din topic.
La întrebarea "Ce sunt banii?" - sunt de acord cu ce ai spus și tu, și ChatGPT: un mijloc general de cântărire al mărfurilor.
La întrebarea "Cine și ce dă valoare banilor?" - am ajuns la un răspuns: dacă nu circulă, nu au nici o valoare. Trebuie să circule pentru a avea o valoare.
- Dacă marfa nu este perisabilă, nu apare nevoia de a o înlocui, deci banii nu circulă, deci banii nu vor avea nici o valoare.
- Marfa perisabilă (mâncarea în general) are valoarea cerută de vânzător.
În ambele cazuri (marfă neperisabilă sau perisabilă) se poate face un circuit al banilor. Se poate merge pe credit bancar, astfel banii circulă și creditorul trăiește bine cât timp banca îi dă credit. Fără o bancă care să dea credit nu văd cum se poate închide circuitul banilor. Chiar și cu bănci care dau credit, banii nu își păstrează valoarea: există o inflație controlată de bănci.
Am înțeles de ce creditele bancare sunt atât de importante în Occident: nu ai nimic al tău, trăiești pe credit, dar trăiești bine. Sper ca guvernanții noștri să înțeleagă modelul economic occidental - care este superior modelului socialist. Eu consider că modelul socialist este inferior din cauza lipsurilor din fosta dictatură, dar vecinii noștri sârbi cred că privesc invers raportul capitalism-socialism.
Din ce știu eu, există la școală materie de studiu "economia". Ar fi bine să li se explice copiilor importanța creditului, iar teoria "economia de piață care se autoreglează" să fie puricată mai serios, iar cei care vor să întocmească un plan de afacere să primească mai ușor împrumutul de la bănci.