Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofia ştiinţei

de ce legile fizice ale universului ar fi constante in timp si spatiu

(1/3) > >>

florin_try:
 De ce un univers (al nostru de exemplu) ar avea legile fizice ce il guverneaza constante in timp?
 Si de ce un univers (al nostru de exemplu) ar fi omogen si izotrop (in spatiu), in raport cu legile ce il guverneaza? (cu alte cuvinte de ce ar avea aceleasi legi pretutindeni in spatiu).

 Exista un motiv intuitiv simplu si direct pe baza caruia se poate argumenta ca  legile fizice ale universului trebuie sa fie  constante in timp si spatiu?

===
 PS: Prin 'legi fizice' inteleg de exemplu valoarea constantelor fundamentale.

Adi:
Intr-adevar, nu stim sigur ca legile fizicii sunt constante in tot Universul, dar nu avem motive sa credem altceva. Trebuie vazut cum istoric oamenii au crezut ca legile fizicii sunt unele pe Pamant si altele in ceruri. Newton a inteles ca legile miscarii corpurilor ceresti si legile caderii corpurilor pe Terra sunt aceleasi. Legile fizici de pe Pamant erau la fel si in Univers. Atunci a inceput acest proces de a studia legile fizicii si in alte zone din afara Pamantului si deocamdata nici un experiment nu a sugerat altceva. Noi stiind legile acestea pe Pamant si stiind ca ele sunt la fel in trecut si in viitor, sau in orice loc din spatiu, putem spune lucruri despre evolutia Universului. Iar acele teorii fac predictii despre cum ar trebui sa fie Universul acum, predictii ce sunt verificate acum experimental. Asadar, faptul ca teoria Big Bangului a putut fi construita si apoi predictiile sale sunt confirmate experimental este un indiciu puternic ca legile fizicii sunt la fel in tot spatiu si timp. Desigur, mereu vor putea aparea mici variatii, cand vom avea precizia necesara sa le masuram. Stiinta nu e o dogma, credem ce ne spun experiemtele de acum. Iar la precizia de acum, legile fizicii si constantele fizicii sunt egale peste tot in spatiu si timp.

florin_try:

--- Citat din: Adi din Martie 04, 2011, 10:13:42 a.m. --- Stiinta nu e o dogma, credem ce ne spun experiemtele de acum. Iar la precizia de acum, legile fizicii si constantele fizicii sunt egale peste tot in spatiu si timp.

--- Terminare citat ---

 Intr-adevar, experimentele indica ca legile universului si constantele sale universale sunt aceleasi peste tot. Experimentul nu poate fi negat.

 Eu ma gindeam la principiul cauzalitatii: nu imi pot imagina relatia cauza efect violata. Daca legile universului ar fi diferite de la un punct la altul, nu cumva la un moment dat cauzalitatea nu mai e respectata? Pe de alta parte, nu imi este clar daca mici variatiuni ale constantei gravitationale (de exemplu) in mod necesar vor duce la violarea relatiei cauza efect, asadar maybe constantele universale ar putea
varia 'un pic' de la punct la altul (prin 'un pic' inteleg variatiuni suficient mici -dar in principiu  masurabile-ce nu violeaza inca cauzalitatea).

 Citisem recent despre incercari recente de a considera in teorie viteza luminii variabila in timp (asa numita 'variable light speed'). Ori VSL implica asumptia ca legile universului nostru (i.e. valoarea lui c) s-au modificat in timp, isn't that crazy?

Adi:

--- Citat din: florin_ din Martie 04, 2011, 10:46:49 a.m. --- Eu ma gindeam la principiul cauzalitatii: nu imi pot imagina relatia cauza efect violata. Daca legile universului ar fi diferite de la un punct la altul, nu cumva la un moment dat cauzalitatea nu mai e respectata?

--- Terminare citat ---

Buna idee. Nu am raspuns.

mircea_p:
A fost o stire chiar pe Scientia.ro despre un articol recent cu privire la posibilitatea unei variatii a constantei structurii fine in Univers.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă