Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor

Despre neutrino

(1/7) > >>

Adi:
Experimentul MINOS de la laboratorul american Fermilab a supus la un test teoria relativităţii cu ajutorul unui fascicul de neutrini. Acesta ar fi trebuit să prezinte mici anomalii în deplasarea sa dacă cumva există în Univers şi un nou câmp care ar viola principiul de bază al teoriei relativităţii, anume invarianţa Lorentz. Detectarea unui astfel de câmp ar avea implicaţii profunde asupra înţelegerii Big Bang-ului. Cum nici o pertubare nu a fost observată în mişcarea neutrinilor pe drumul lor de câteva sute de kilometri între Fermilab şi un detector din mina Soudan, înseamnă ori că un astfel de câmp nu există, ori este prea slab pentru a putea fi detectat cu tehnologia din prezent. Articolul a apărut în ediţia din 10 octombrie 2008 a prestigioasei reviste Physical Review Letters.

miki triki:
Salut,

Recunosc ca nu am nici cea mai vaga idee despre proprietatile acestor particule (cunostintele mele relevante se opresc la atomi :) si merg inspre molecule... ).
Si totusi am o intrebare care imi da ghionturi in urma citirii articolului.

Practic, in orice moment din timp, un numar mare de neutrino pot fi oriunde in spatiul in care traim (inclusiv in interiorul nostru; cel putin asa am inteles din articol).
Si acum intrebarea:

De unde stiu cercetatorii de la Fermilab ca particulele detectate in mina Soudan sunt cele care au plecat de la Tevatron?
Ma gandesc ca cele trimise de accelerator au anumite proprietati (masa, viteza etc.), dar simultan prin detectorul de particule mai trec alte cateva milioane de neutrino...
Si acum adevarata intrebare:

Cum stie detectorul sa deosebeasca acei neutrino trimisi de la Tevatron de cei care sunt cu treaba in zona din intamplare? (Luam in considerare si faptul ca interactiunea neutrinilor cu mediul este minima si deci detectorul trebuie sa fie foarte vigilent..., dar cat de vigilent?)

Multumesc,
Mihai

P.S.: As avea o sugestie in privinta scrisului articolelor... Fa un "replace all" dupa ce scrii un articol la "in un" cu "intr-un" si la "in o" cu "intr-o". Mi se schimonosesc neu(tr)ronii de fiecare data cand citesc "in un" si "in o"... :) Multumesc.

Adi:
Salut Miki si bine ai venit!

--- Citat din: miki triki din Octombrie 16, 2008, 12:37:02 p.m. ---Recunosc ca nu am nici cea mai vaga idee despre proprietatile acestor particule (cunostintele mele relevante se opresc la atomi :) si merg inspre molecule... ).
Si totusi am o intrebare care imi da ghionturi in urma citirii articolului.

--- Terminare citat ---

Asteptam cu drag intrebari mereu.

--- Citat din: miki triki din Octombrie 16, 2008, 12:37:02 p.m. ---Practic, in orice moment din timp, un numar mare de neutrino pot fi oriunde in spatiul in care traim (inclusiv in interiorul nostru; cel putin asa am inteles din articol).

--- Terminare citat ---

Da, asa este, dar atentie, nu stau in spatiu, ci merg aproape cu viteza luminii, deci vin unii si pleaca altii, dar in medie, numarul lor e foarte mare.

--- Citat din: miki triki din Octombrie 16, 2008, 12:37:02 p.m. ---Si acum intrebarea:
De unde stiu cercetatorii de la Fermilab ca particulele detectate in mina Soudan sunt cele care au plecat de la Tevatron?
Ma gandesc ca cele trimise de accelerator au anumite proprietati (masa, viteza etc.), dar simultan prin detectorul de particule mai trec alte cateva milioane de neutrino...

--- Terminare citat ---

Excelenta intrebare. Am o banuiala, dar trebuie sa ma documentez sa iti raspund zigur. Banuiala mea zice ca neutrinii astia vin in fascicule, fiecare la un moment de timp foarte precis. Asadar se face o "fotografie" a detectorului din mina din Soudan de fiecare data cand se stie ca trebuie sa primeasca un fascicul de neutrini de la Fermilab. Neutrinii interactioneaza asa de putin cu materia, incat trebuie sa fie foate multi si detectorul foarte dens pentru a "vedea" cativa neutrini pe zi. In plus, neutrinii vin si din o anume directie, de la Fermilab si nu din directia de la Soare. Nu sunt sigur daca chiar pot sa identifice directia particulei incidente din calcule, stiind directia particulelor finale. Dar ce ti-am descris mai sus stiu ca se face de exemplu la experimentele de la Tevatron pentru a deosebi evenimentele create in urma coliziunilor proton-proton de particulele cosmice care trec mereu prin detector ...

--- Citat din: miki triki din Octombrie 16, 2008, 12:37:02 p.m. ---Si acum adevarata intrebare:

Cum stie detectorul sa deosebeasca acei neutrino trimisi de la Tevatron de cei care sunt cu treaba in zona din intamplare? (Luam in considerare si faptul ca interactiunea neutrinilor cu mediul este minima si deci detectorul trebuie sa fie foarte vigilent..., dar cat de vigilent?)

--- Terminare citat ---

Sper ca am raspuns mai sus ...

--- Citat din: miki triki din Octombrie 16, 2008, 12:37:02 p.m. ---Multumesc,
Mihai

--- Terminare citat ---

Cu mare placere, Mihai, bine ai venit pe forum si te mai asteptam cu intrebari sau cu comentarii, mai ales la aceasta discutie, dar si la altele.
P.S.: As avea o sugestie in privinta scrisului articolelor... Fa un "replace all" dupa ce scrii un articol la "in un" cu "intr-un" si la "in o" cu "intr-o". Mi se schimonosesc neu(tr)ronii de fiecare data cand citesc "in un" si "in o"... :) Multumesc.
[/quote]

miki triki:
Multumesc pentru raspuns... Ma simt putin mai luminat... :)

Adi:
Ma bucur ca a ajutat, nu ezita sa mai revii cu intrebari, comentarii sau sugestii. Apropo, daca stii o firma care ar aduce reclame la noi pe site, oferim comision de 30% pt prima luna si 10% pentru urmatoarele. Asta ca un offtopic. Incerc sa spun la toata lumea, pentru a gasi si a putea recompensa voluntarii care scriu stiri, pentru ca siteul nostru sa creasca si mai mult.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă