Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor

Despre materia intunecata

(1/2) > >>

Adi:
Incepem un topic despre materia intunecata. Materia întunecată (explicaţie în 60 de secunde aici) este un nou tip de materie diferită de cea din care este formată Terra, Soarele, stelele şi praful interstelar (o materie care nu este formată din atomi). Încă nu se ştie din ce este formată această materie. Ea este invizibilă, nu absoarbe şi nici nu emite lumină, dar interacţionează gravitaţional cu materia obişnuită. Cercetătorii susţin că dacă materia obişnuită reprezintă doar 5% din conţinutul de materie şi energie al Universului, materia întunecată este de aproximativ 5 ori mai abundenta (25%), în timp ce restul de circa 70% este ocupat de o încă şi mai misterioasă energie întunecată, responsabilă de expansiunea Universului în mod din ce în ce mai accelerat.

Osmiumbin:
Personal va recomand documentarele de pe History Channel cu The Universe, sunt foarte interesante si bine realizate!  ;)
Se gasesc si pe DVD acum...

Adi:
Cel mai precis rezultat din cautarea materiei intunecate a fost anuntat astazi de experimentul XENON100. Desi materia intunecata nu a fost observata, au fost emise cele mai stricte limite asupra acestui fenomen, iar in viitor experimentul va fi imbunatatit pentru a fi si mai precis si poate chiar sa descopere materia intunecata.

Declaratia de presa in original.
http://www.interactions.org/cms/?pid=1030649

Daca cineva de la Scientia.ro vrea s-o traduca, are dreptul sa o faca, caci e declaratie de presa.

Iar aici o explicatie pe intelesul tuturor pasionatilor de stiinta, cu grafice, pe blogul cercetatorului Tommaso Dorigo.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/new_xenon_100_results_dark_matter-78134

Sieglind:
Ba vreau să răspund, chiar dacă mesajul e vechi !

Despre noi măsurători:

E posibil să auzim de alte noi măsurători care să clatine întreg eşafodajul: cică n-ar exista strop de materie întunecată, cel puţin pe o rază de 13.000 de ani lumină în jurul sistemului nostru solar! Cel puţin aşa afirmă o echipă de cercetători de la Universitatea Concepción din Chile, al căror studiu urmează a fi publicat în Astrophysical Journal.

În urma observaţiilor astronomice asupra mişcărilor a cca 400 de stele gigantice roşii, au calculat cantitatea de materie necesară pentru a le explica. Rezultatele coincid cu masa totală a materiei vizibile. Deci, niama materie întunecată!

http://www.sciencenews.org/view/generic/id/340170/title/Dark_matter_search_turns_up_empty

Dar la fel de bine se poate să fi greşit şi ei măsurătorile, nu? "Au mai păţit-o şi alţii".

Recunoaşte careva titlul?  8)

Şi unde-i Adi?07Marius:

--- Citat din: Sieglind din Iunie 09, 2012, 01:23:19 a.m. ---Ba vreau să răspund, chiar dacă mesajul e vechi !
....

--- Terminare citat ---

Mesajul e vechi dar problema este inca pe tapet...

Cum n-am somn la ora asta, am citit mesajul tau si ma intrebam cum saracie au calculat specialistii cantitatea de masa lipsa.
Eu nu prea imi dau seama cum au facut, mai ales daca tii cont si de deplasarea cu viteza finita a interactiunii gravitationale.
Cand te uiti la o poza cu galaxia Lactee de ex. nu cred ca este corect sa iei in considerare "nucleul" de masa ca sa calculezi interactiunea instantanee a acestuia cu stelele de la periferia bratelor galactice. Galaxia are diametrul de cca. 100.000 ani lumina, iar pina cand campul gravitational se propaga la periferia galaxiei, stelele din interiorul unei sfere virtuale de raza data in care consideri o masa echivalenta isi modifica pozitia si astfel influenta gravitationala datorita efectului relativist.

Daca am reduce problema la sistemul solar, apar acele peturbatii ale traiectoriei planetelor cand distantele dintre ele se micsoreaza. Pe de alta parte cred ca predomina efectul pozitiei locale (timp de interactiune mai scurt) si nu efectul pozitiei globale in galaxie. Cu alte cuvinte, cred ca interactiunea gravitationala se "propaga - sau efectul ei este mai consistent" pe traiectorii curbate dupa forma bratelor galaxiei datorita interactiunii gravitationale locale combinata cu interactiunea gravitationala globala.

Stiu ca suna putin alambicat, incerc sa fomulez ideea mea cat mai clar: nu cred ca modelul corect gravitational este cel al unei sfere virtuale ce cuprinde in interior un nr. de stele care judecand dupa luminozitatea lor se estimeaza o masa echivalenta care "radiaza" uniform camp gravitational si care interactioneaza cu stelele de la periferia galaxiei.

Cred mai degraba intr-un model care transmite pe traiectorii "preferentiale" sau pe "canale de distribuitie locala" a efectului gravitational (camp gravitational neuniform) in care predomina efectul pozitiei locale si efectul relativist de propagare in timp finit a campului gravitational.

Nu stiu efectiv cum specialistii iau in calcul toate aceste lucruri...

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă