Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Experimentul Milgram- eroare de măsurătoare sau participanți imaturi în gândire?

Creat de princehansolo, Martie 13, 2023, 01:42:00 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

princehansolo

Am recitit https://www.scientia.ro/homo-humanus/51-psihologie/371-obedienta-oarba-fata-de-autoritate-experimentul-lui-stanley-milgram.html. Milgram a vrut să studieze obediența față de autoritate a oamenilor obișnuiți. Pentru aceasta dat un anunț în ziar în care spunea că participanții la studiu primesc 4 $ pentru o oră de muncă. Participanților li s-a spus că sunt 2 echipe: profesorii și elevii. Repartizarea în cele 2 echipe se face prin tragere la sorți. În realitate tragerea la sorți era trucată, toți participanții fiind repartizați în lotul profesori, elevii fiind actori. Profesorilor li s-a spus că se cercetează cum pedeapsa îmbunătățește capacitatea de memorare a elevilor. Elevii trebuiau să memoreze un șir de cuvinte, iar dacă greșeau - profesorii aplicau câte un șoc electric crescător din 15V în 15V până la 450 de volți. Elevii erau într-o cameră separată de a profesorilor, iar șocurile electrice nu erau reale, elevii simulând electrocutarea.

CitatPe măsură ce puneau întrebări, iar la greşeli administrau şocuri electrice, subiecţii aflaţi în rol de profesori, confruntaţi cu un puternic conflict interior, de multe ori puneau întrebări referitoare la starea fizică a elevului ori doreau să renunţe. La astfel de iniţiative, cercetătorul, care se afla tot timpul lângă profesor, răspunde printr-un set standard de expresii:
- vă rog să continuaţi!
- experimentul cere ca dumneavoastră să continuaţi!
- este absolut necesar ca dumneavoastră să continuaţi!
- nu sunteţi în situaţia de a alege, trebuie să continuaţi studiul!

Rezultatele experimentului şi scurte interpretări
Rezultatele experimentului au fost în dezacord total cu presupunerile psihiatrilor. Nu mai puţin 65% dintre participanţi (24 dintre cei 40 de subiecţi) au acţionat toate cele 30 de manete ale maşinii de şocuri electrice, ceea ce, într-o situaţie reală, echivalează cu moartea elevilor. 13 participanţi au renunţat după ce au administrat şocuri cu intensitate de cel puţin 300V. Doar un singur participant a renunţat înainte să apese maneta de 300V...

Am câteva observații vis-a-vis de participanți și de concluziile pe care le-a tras Milgram:
- câți dintre participanți (adică profesori) au fost curentați pentru a simți pe pielea lor efectul pedepsei cu curent electric peste 100 V? Întreb asta deoarece sunt convins că din cei 24 de subiecți nici unul nu fusese electrocutat înainte. (feed-back-ul acțiunilor)
- câți dintre profesori au fost anunțați că vor fi pedepsiți conform legilor în vigoare pentru acțiunile lor asupra elevilor? (responsabilitatea acțiunilor)

Feed-back-ul este modul de funcționare a creierului: creierul nu înțelege dacă nu s-a întâlnit cu o situație asemănătoare în trecut (simțită "pe pielea proprie").
Responsabilitatea acțiunilor. Dau un exemplu din zilele noastre: politicienii care beneficiază de imunitate, indiferent de acțiunile pe care le desfășoară, nu sunt pedepsiți în nici un fel.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

Cred ca este vorba de actiuni in cadrul lor de natura politica care sunt ale unora care au fost alesi si nu sunt   culpe de drept comun , hotie, agresiuni etc.

valangjed

Ar mai fi o întrebare. 24+13+1=38. Ce au făcut alți doi "profesori"? Probabil este o eroare de redactare, 65% din 40 este 26.
Referitor la prima ta întrebare, mă întreb și eu dacă cei 26 aveau măcar cunoștințe elementare despre efectul curentului electric asupra corpului uman. Apare și altă întrebare, cum au fost aleși cei 40 de "profesori"? Din articol înțeleg că singurul criteriu de alegere a fost vârsta.

Ținând cont de scopul experimentului, răspunsul la a doua întrebare este mai simplu. În Germania nazistă legile permiteau exterminarea "raselor inferioare" deci experimentul încerca să reproducă situația din Germania anilor 1934-1945.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

atanasu

Daca profesorii stiau ce face curentul eletric avem o poblema si daca nu o alta. Idem daca cunosteau notiunea de raspundere personala si de culpa in executrea unui ordin ilegal. Faptul ca doar unul nu au aceptat, ma face sa cred ca nu prea stiau despre ce este vorba ia cei ce au renuntat la 300 V si-au dat seama ca fac rau din reactiile "curentatilor".Poate ca daca gasesti o descriere mai completa a experimentului s-ar lamuri lucrurile.

princehansolo

Citat din: valangjed din Martie 13, 2023, 04:08:38 PM
...
Ținând cont de scopul experimentului, răspunsul la a doua întrebare este mai simplu. În Germania nazistă legile permiteau exterminarea "raselor inferioare" deci experimentul încerca să reproducă situația din Germania anilor 1934-1945.
Am încercat să numesc "responsabilitate" nu doar răspunderea în fața legii.

Privitor la acțiunile răuvoitoare și feed-back-ul la electrocutarea cuiva: îmi aduc aminte de o zi din armată. Am făcut armata la transmisiuni și aveam în dotare telefoane vechi, cu baterie și bobină de inducție cu manivelă. Răsucind manivela se generează o tensiune de aproximativ 100 volți, suficientă pentru a semnala centralei telefonice că un abonat solicită un răspuns din partea centralei. Printr-un accident unul dintre soldați s-a curentat prin răsucirea manivelei de la bobină. Apoi au început farsele: un soldat (A) era la telefonul bobinei, un soldat (B) era cu cele 2 fire care veneau de la telefonul bobinei și ținta: un soldat naiv (C). Cel de la telefon (A) învârtea de manivela bobinei când soldatul (B) îi dădea soldatului (C) să țină puțin firele neizolate ce veneau de la telefon. Deci cei care efectuau curentarea "colegială" știau senzațiile celui curentat. Farsele s-au oprit când nu se mai găseau soldați naivi (C), toți fiind pățiți și nu mai țineau firele de partea neizolată.

Am dat exemplul ăsta pentru a sublinia că există o parte din oameni care sunt răuvoitori. Dar experimentul Milgram nu a separat pe cei neștiutori de cei care sunt cu adevărat răuvoitori. Sau așa am înțeles eu...
Toate-s vechi și noi sunt toate

valangjed

Da, cam asta ar fi ideea experimentului, să găsești oameni răuvoitori. Prin anii '80- '90 se vorbea despre o "genă a violenței" care există în genomul uman, moștenită de la animalele de pradă (niciodată nu e vinovat homo sapiens, doar moștenirea genetică ;) ).

Povestea farselor cu tensiunea rezultată prin inducția curentului din vechile telefoane continuă și azi, o banală brichetă, made in China, poate dezvolta, pentru o milisecundă, tensiuni de ordinul miilor de volți. Nu e letală.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

atanasu

Da si contagiunea pe care o produce "raul" in cadrul turmei umane: in armata se transmite poate si azi de la o serie la alta un odios chin al recrutilor.
Eu la TR nu l-am intalnit deci cultura are un oarece efect , acelasi imbold de a face si tu un supliment de rau cuiva caruia deja i se face. Animalitea constienta asumata orgolios si inteligenta este animalitatea ingrozitore adica cea pe care o poate dezvolta homo sapiens nu cea naturala, desi o turma de oi poate fi distrusa de cativa sacali care nu sunt pe atat de infometati pe cat de distrugtori. U leu cred ca ar omora cateva  oi si s-ar apuca sa manance si dupa ce s-ar imbuiba si s-ar adapa ar adormi. Oamenii multi dintre ei sunt ca acei sacali.
Si vai de oi cand acestia sunt satui, odihniti si nu sunt fortati sa faca nimic adica au timp liber si bautura si sa vezi violuri atunci(instinctul sexual pervertit) si tot felul de ticlosi guvernate de cele doua instincte primare: perpetuarea individului (hrana-avutie) si cel de perpetuare al speciei(al vietii) fundamtal pervertit si acesta .

Omul: animal denaturat 

De fapt aici doream sa aduc firul etologic deshis zilele trecute...