Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Psihologie

Efectul Dunning-Kruger

<< < (2/3) > >>

A.Mot-old:

--- Citat din: valangjed din Octombrie 28, 2019, 10:12:52 p.m. ---Fara a sti de efectul Dunning-Kruger, Marin Preda a scris romanul "Intrusul".Daca nu l-ati citit, il recomand.

Off-topic:@Sumi Inteleg ce scrii dar acel "orce" in loc de "orice" ma "zgarie pe creier".E doar un sfat, nu sunt "nazi-grammar".
@atanasu   Banuiesc ca scrii in graba si nu "previzualizezi" textul scris.Astfel se intampla ca textele tale ma obosesc nu datorita ideilor expuse ci datorita faptului ca trebuie sa "deduc" spatii, virgule s.a.
Acum, dupa ce mi-a exprimat "superioritatea propriei mele mediocritati" va doresc:Noapte buna!

--- Terminare citat ---
Cuvântul orce este corect și este echivalent cu a spune orice și în acest sens vezi "dexonline"...
De la "dexonline" citire":
orice1 [At: PRAV. 38 / V: (îvp) orce / E: ori + ce] 1-2 anh, pnh Indiferent ce. 3-4 anh (Îlav) În ~ caz Indiferent (ce sau) cum s-ar întâmpla. 5 anh (Îlav) Cu ~ chip Neapărat. 6 anh (Îlav) Cu ~ preț Indiferent cum Si: neapărat, obligatoriu.

atanasu:
@Valangjed ,
Iti multumesc pentru ce-mi scri . Asa este, mi s-a mai spus ca textele mele daca nu sunt mai atent corectate pierd mult din relevanta. Ma ostenesc dar nu reusesc, uneori fiind prea grabit dar de fapt nici daca corectez imediat ce scriu nu este suficient pentruca asa sunt eu, nu-mi observ greselile decat dupa un timp si asta a fost motivul pentru care nu am intervenit la timp sa-i atrag atentia lui Cosmin Visan asupra unei exprimari foarte nepoliticoase pe care a avtut-o insa dupa ce pentru lucruri care nicidecum nu meritau asa ceva dl Sumi ii ceruse banarea, dl Visan justificand -o , motivand-o astfel dupa ce ea fusese deja ceruta ,adica cazand in plasa unei provocari nu stiu daca intentionate sa fie astfel.Eu dorind sa-mi mai coectez textul am intarziat cu postarea si raul s-a produs intre timp.  Dar daca in ciuda acestor neplaceri pe care ti le provoaca textul meu  totusi te ostenesti sa treci peste si sa-l citesti nu pot dect sa ma bucur indferent de opinia ta pe fond.  Dar de ce cei care nu inteleg ceva din ce scriu daca sunt interesati nu intreaba pentruca in niciun caz nu voi refuza sa rcorectez.
PS. Cred ca nu l-ai corectat pe Sumi ci doar l-ai rugat sa foloseasca cealalta varianta care nu te zgaria pe creier. De ce mereu trebuie sa alegem varianta cea mai defavorabila interlocutorului?

atanasu:
PS. Daca te-ai osteni ca pana am citi noi Intrusul sa explici foarte pe scurt sau cum vrei u legatura dintre roman si efectul  Dunning-Kruger care ne vorbeste despre fudulia incompetenilor numiti prosti in proverbul respectiv romanesc, aceia care nu-si dau seama cum sunt si refuza sa le recunoasca merite celor aporopiati lor caci, adaug eu, snobismul fuduliei lor ii face sa se inchine la tot felul de idoli atestati de atestatori veritabili, veritabili cel putin in opina lor si dintre ei se constituie grupul care face ca in Biblie sa se spuna ca nimeni nu este invatat in satul sau  sau textual "niciun prooroc nu este bine primit in patria sa"
Revenind : care ar fi legatura intre acestea si romnul lui Marin Preda pe care l-am citit demult si nu prea imi dau seama? Multumesc.

valangjed:
Personajul principal din romanul lui Marin Preda datorita faptului ca nu avea probleme cu lucrul la inaltime ajunge sa lucreze la construirea liniilor de inalta tensiune.Faptul ca din tinichigiu care facea acoperisuri de tabla a ajuns electrician de inalta tensiune il face sa creada ca poate deveni inginer electrotehnist.Desi esueaza de multe ori la examenul la facultate, personajul e convins ca nu slaba lui pregatire e de vina astfel incat incepe sa dea vina pe diferite persoane si situatii pentru esecul sau.Asemeni unor politicien care dau vina pe oboseala pentru multele gafe pe care le fac sau asemeni unor profesori care dau vina pe elevi dar ei, profesorii respectivi, nu au nici cunostintele necesare pentru a preda respectiva materie, nici ceea ce se cheama "tact pedagogic".

Recunosc ca nici eu, la previzualizarea unui text, nu vad toate greselile, mai ales literele "mancate".

valangjed:
@A.Mot Multumesc pentru corectare!

@Sumi Scuze!Se pare ca nu am fost indeajuns de atent cand am citit definitia din DEX.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă