Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Psihologie

Ce este iubirea?

(1/4) > >>

sumalan dorin:

 Salutari

Ce este iubirea?fix asta este intrebarea,cum este definita "iubirea" cum se manifesta,de ce unele persoane iubesc mai mult si altele mai putin,cum se exteriorizeaza iubirea.Care este diferenta intre iubire si un simplu act...

Punctul meu de vedere ? Iubirea - un sentiment care la unii/unele este mai intens iar la altii/altele mai slab.

A.Mot-old:
Dacă un om îţi cere să-i dai haina tu ce faci? ::)

valangjed:
Daca nu are i-o dau ca eu raman cu camasa.Cred ca stiu unde bati, A.Mot dar topicul e deschis la sectiunea psihologie.Poate ma insel, nu neg.
On-topic:Sentimentele reprezinta o stare incerta a unui element logic din creier, cand e 1 cand e 0, si nu mai stii pe ce lume esti ;).Parerea mea.

sumalan dorin:

--- Citat din: valangjed din August 26, 2013, 09:34:45 p.m. ---On-topic:Sentimentele reprezinta o stare incerta a unui element logic din creier, cand e 1 cand e 0, si nu mai stii pe ce lume esti ;).Parerea mea.

--- Terminare citat ---

Asta e : cum ramai ancorat in realitate cand :"inima prinde aripi".Sau tocmai asta-i frumusetea iubirii ,doua suflete viseaza "cate-n stele" iar la un moment dat visele se micsoreaza in intensitate pana dispar.

vikingul:
Dar la ce tip de iubire te referi, Sumi? Iubirea de tip romantic doar? Caci vad ca despre acest tip discutati. Ca sa o explicam stiintific ar trebui sa apelam la psihologia evolutionista (http://en.wikipedia.org/wiki/Evolutionary_psychology). Conform psihologiei evolutioniste fiecare proces mental este supus legilor evolutiei, fiind o adaptare necesara la un mediu in continua schimbare. Deci si sentimentele au rolul lor in supravietuirea individului. Iubirea este importanta deoarece determina membrii unui grup sa aiba grija unul de celalalt, respectiv, in cazul nostru, ii determina pe cei doi parteneri ai unui ,,cuplu'' sa se ajute. Astfel daca anumiti indivizi se iubesc, incercand sa se protejeze unul pe celalalt, sansele lor de supravietuire cresc. Prin cuplu sau grup nu ma refer strict la un grup sau cuplu de oameni, ci de animale destul de evoluate cat sa poata avea astfel de sentimente. Iubirea te determina sa-i dai haina iubitei daca ii este frig sau sa ii cari bagajul daca este prea greu. M-am referit in special la iubirea romantica dar la fel sta treaba si cu celelalte tipuri de iubire: materna, paterna, filiala etc.
Cred ca prea am ,,desacralizat'' iubirea :D.
P.S Sumi daca tot vad ca te pasioneaza psihologia atat de mult, vreau sa-ti fac cateva sugestii: pentru subiecte de genu' citeste Wired for culture de Mark Pagel si The selfish gene de Richard Dawkins. Steven Pinker si Joseph Jordania mai au teorii de genu.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă