Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor

Teleporatea cuantica

(1/6) > >>

[RHF]{NC}The Eagle:
Am gasit pe Softpedia un articol foarte interesant denumit Teleportarea cuantica – misterul artificial ,un articol scris de Vlad Tarko, Senior Editor, Sci-Tech News. El vorbeste despre acest subiect si explica unele detalii in aceasta privinta.

--- Citat ---Exista fara indoiala nenumarate ciudatenii care au loc in lumea cuantica, insa teleportarea cuantica nu este unul dintre ele. Teleportarea cuantica nu este nici "cuantica" si nici "teleportare". De fapt este un mister artificial.
--- Terminare citat ---

--- Citat ---Experimentul este in felul urmator: Exista o sursa de particule, numita sursa EPR, care emite doua particule. O particula se duce la Bob, iar alta la Alice. Bob tine particula lui "in buzunar", in timp ce Alice, fara sa se uite nici ea la particula ei, o face se interactioneze cu o a treia particula. Apoi, se presupune ca particula "din buzunarul" lui Bob si-a schimbat una din proprietatile sale, adica una dintre proprietatile celei de-a treia particule ar fi fost teleportata particulei lui Bob. Apoi, Alice ii da un telefon lui Bob si-i spune "Teleportarea a reusit, acum poti sa te uiti la particula." Si fiti atenti: daca Bob s-ar fi uitat la particula mai devreme, teleportarea n-ar mai fi putut sa aiba loc! Ciudat, nu?

--- Terminare citat ---
Daca doriti sa aflati mai multe despre acest interesant subiect incercati => Teleportarea cuantica

Ella_Kosta:
Nu e deloc ciudat, aici intervin proprietati specifice ale fizicii cuantice ce tin de superpozitie. O particula se afla intr-o superpozitie de stari, in acelasi timp, si decade intr-una din acestea atunci cand este observata. Acest lucru se intampla datorita decoerentei (cand intervin prea multe corelatii particula este obligata sa "aleaga" una din stari in functie de aceste interactii - de aceea la nivel macro nu se mai regasesc caltatile cuantice ale materiei).

Teleportarea cuantica este oricum nu o teleportare propriuzisa, ci mai mult o teleportare a proprietatilor unei particule, unde se foloseste acea ciudata corelare cuantica, ce spune ca doua particule ce au interactionat la un moment dat se "simt" una pe cealalta fara a comunica neaparat, o schimbare asupra uneia din ele va determina o schimbare si asupra celeilalte, indiferent de distanta dintre ele, in mod INSTANTANEU.

Adi:
Intr-adevar, o teleportare cuantica este nu o teleportare de materie, ci o teleportare de informatie. Am putea spune asa, nu?

Ella_Kosta:
Exact!

Adi:
Multumesc, Costa. Informatia pare sa fie alfabetul in care Universul va fi descris in viitor. Spun se pare, pentru ca mai sunt multe progrese de facut. Dar acestea au loc, pas cu pas, mai ales in informatica cuantica. Imi amintesc de perioada mecanicii cuantice cand avansa incet incet si deodata a avut loc o intelegere a ei prin formularea teoriei cuantice, poate ca in curand vom intelege mai bine informatia cuantica.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă