Forumul Scientia

Fizică, astronomie şi aerospaţiale => Teoria fizicii particulelor => Subiect creat de: Adi din Mai 17, 2008, 05:44:22 AM

Titlu: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 17, 2008, 05:44:22 AM
Bozonul Higgs, denumit si "particula lui Dumnezeu", este particula care da masa materiei ... daca mecanismul teoretic introdus in 1964 de fizicianul scotian Peter Higgs se dovedeste a fi corect. Dupa mai bine de 40 de ani de cautari, fizicenii anii acestia un mare entuziasm. In urmatorii ani teoria va fi in sfarsit ori confirmata, ori infirmata, dar i se va oferi un raspuns definitiv. Cercetatarile vor fi posibile la laboratorul european al fizicii particulelor, CERN. Acolo, acceleratorul Large Hadron Collider, dupa aproape douazeci de ani, va ciocni protoni si protoni cu viteze foarte foarte apropiate de viteza luminii. Energia coliziunii va fi transformata si in faramituri de materie, adica particule, iar una dintre acestea poate fi si mult cautatul bozon Higgs.

Cautarea bozonului Higgs este chiar teza mea de doctorat, asadar va invit foarte entuziast sa aduceti aici toate intrebarile voastre. A raspunde la ele ma pregateste pe tema cercetarii mele.

Astazi am tradus un articol de introducere pe tema bozonului Higgs, cu permisiunea muzeului Exploratorium din San Francisco, SUA, care undeva in trecut a avut o expozitie pe tema CERN. Lectura placua si nu uitati sa reveniti cu intrebari sau comentarii. Este pentru o cauza nobila! :)

Bozonul Higgs pe intelesul tuturor - video. (http://www.scientia.ro/blogul-scientiaro/1473-bosonul-higgs-pe-intelesul-tuturor-video.html)

Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: RaduH din Mai 23, 2008, 07:37:11 PM
Daca in incaperea aia intra un paria  , sau un contestat , sau un zvon neagreat efectul o sa fie invers si atunci e posibila levitatia . Glumesc imi cer scuze .
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 23, 2008, 11:05:35 PM
Gluma ta lanseaza o idee foarte interesanta. Insa oamenii s-ar aduna si in jurul unui zvon negativ, ca sa il asculte. In schimb daca arunci intre ei o grenada si ei stiu ca e o grenada, atunci ei vor fugi care incotro si sigur nu ar crea masa. Atunci ar ramane masa zero. Nu s-ar face masa negativa. Si oricum, masa nu tine de gravitatie in fizica particulelor, tine doar de inertie, adica rezistenta la schimbare.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: RaduH din Mai 24, 2008, 07:31:20 AM
Nici levitatia nu pare sa fie cu "masa negativa" . Pare o reducere a masei si o plutire de gen arhimedic . Nu se ridica la inaltimi mari . Nu se tot duc .
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 24, 2008, 07:37:27 AM
Dar ar fi interesant cum s-ar pune problema. Sora mea a inlocuit in articolul din Exploratorium pe care l-am tradus cuvantul "bozonul Higgs" cu cuvantul "iubire". Sora mea e mai artista asa, si vrea sa vada daca frazele mai au totusi sens. Atunci ar putea face poetic ideea ca "iubirea e peste tot, ne lovim mereu de ea si asta ne da energie si putere sa mergem mai departe, sa traim zi de zi".

In alta ordine de idei, in sfarsit google a prins articolele mele, daca cautati pe google "bozonul Higgs" va aparea articolul "Bozonul Higgs pe intelesul tuturor" de la stiintaazi.ro si de la fizicaparticulelor.ro.

Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 31, 2008, 07:22:22 AM
Android a intrebat pe 31 mai: Cacă spui că bozonul Higgs da masă particulelor înseamnă că fiecare particulă are ataşată de ea un bozon Higgs? Ce proprietăţi are bozonul Higgs?

Raspunsul meu: nu, nici o particula nu e atasata de un bozon Higgs. Campul Higgs permeaza intregul spatiul. Fiecare particula care se deplaseaza in spatiu este franata mai mult sau mai putin de campul Higgs (prin ciocniri cu particulele Higgs). Cu cat franarea este mai mare, cu atat particula primeste masa mai mare.

Citeste si explicatiile de mai sus si articolul tradus de mine, Bozonul Higgs pe intelesul tuturor si apoi adreseaza intebari la acel text.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: T1000_Android din Iunie 01, 2008, 07:59:14 AM
Dacă nici o particulă nu are masă de una singură şi bozonul Higgs este o particulă, înseamnă că nici ea nu va avea masă de una singură ci doar interacţionând cu celelalte paticule. Ai mai spus de câmpul Higgs. Acest câmp este efectiv format din bozoni Higgs sau  bozonii Higgs emană un fel de cuante cum ar fii cele gamma emanate de un atom excitat? Cuantele gamma sunt formate din fotoni. Fotonii transmit forţa electromagnetică. Dacă bozonul Higgs ar emana cuante ,,Higgs" asta ce foţă ar fi?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 01, 2008, 08:48:01 PM
Citat din: T1000_Android din Iunie 01, 2008, 07:59:14 AM
Dacă nici o particulă nu are masă de una singură şi bozonul Higgs este o particulă, înseamnă că nici ea nu va avea masă de una singură ci doar interacţionând cu celelalte paticule.

Ai pus o intrebare excelenta. Raspunsul este ca bozonul Higgs poate interactiona cu sine si sa isi dea si sie insusi masa.

Citat din: T1000_Android din Iunie 01, 2008, 07:59:14 AM
Ai mai spus de câmpul Higgs. Acest câmp este efectiv format din bozoni Higgs sau  bozonii Higgs emană un fel de cuante cum ar fii cele gamma emanate de un atom excitat?

Asa cum cuantele campului electromagnetic sunt fotonii, tot asa cuantele campului Higgs sunt bozonii Higgs. In general, cuantele unui camp sunt niste particule.

Citat din: T1000_Android din Iunie 01, 2008, 07:59:14 AM
Cuantele gamma sunt formate din fotoni. Fotonii transmit forţa electromagnetică. Dacă bozonul Higgs ar emana cuante ,,Higgs" asta ce foţă ar fi?

Alta intrebare excelenta la care eu nu m-as fi gandit. Exista patru fortea elementare, care se ocupa de interactii intre particule. Astfel, campul Higgs nu corespunde nici unei forte (interactii), el doar da masa particulelor, adica le face sa fie mai usor sau mai greu sa fie accelerate.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: T1000_Android din Iunie 02, 2008, 07:56:54 AM
M-ai lămurit. Mulţumesc!

Nu crezi că masa unei particule ar putea corespunde afinităţii ei faţă de bozonul Higgs? Poate unele particule au masă mai mica deoarece nu sunt chiar aşa de ,,interesate" de persoana Higgs care circulă prin acea sală. Particulele cu mase mai mari sunt foarte interesate de acea persoană.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 02, 2008, 08:06:49 AM
Citat din: T1000_Android din Iunie 02, 2008, 07:56:54 AM
M-ai lămurit. Mulţumesc!

Nu crezi că masa unei particule ar putea corespunde afinităţii ei faţă de bozonul Higgs? Poate unele particule au masă mai mica deoarece nu sunt chiar aşa de ,,interesate" de persoana Higgs care circulă prin acea sală. Particulele cu mase mai mari sunt foarte interesate de acea persoană.

Se poate spune si cum ai zis tu. Care particula se ciocneste mai mult cu bozoni Higgs are o masa mai mare. Poti spune ca aceste ciocniri vin din o afinitate mai mare. In fizica, marimea ce se exprima este probabilitea ca interactia sa aiba loc.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din Iunie 02, 2008, 11:51:28 AM
    Buna,

    Nu stiu de cat de mult ajutor o sa fie, dar am avut un examen partial la un curs de particule elementare si subiectul pe care l-am avut a fost tocmai bozonul Higgs. Am atasat la acest mesaj un document pdf cu materialul pe care l-am pregatit pentru acel examen. La sfarsit gasiti si referintele de unde am luat toate informatiile pe care le-am sistematizat in acest document (nu e nimic inventat de mine :) ). Oricum, gasiti acolo cate ceva despre Modelul Standard, cum se creeaza un Higgs, cum se detecteaza, si o mica discutie a impactului descoperirii sau a nedescoperirii Higgs la experimentul LHC.
P.S.
   Textul e in engleza din pacate :(
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din Iunie 02, 2008, 12:43:49 PM
   Buna,
   Am si o prezentare orala bazata pe documentul atasat in postarea precedenta care sumarizeaza si mai mult lucrurile. Poate e mai usor de citit si inteles. O gasiti atasata la acest mesaj.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 02, 2008, 10:28:03 PM
Minunate cele doua documente, Ionut, multumesc mult. Imi sunt tare utile si mie, sa recapitulez teoria Higgs-ului. De fapt chiar imi va trebui pentru sustinerea tezei de doctorat, dar asta va fi peste vre-un an jumate. Pentru Android nu sunt utile, dar pentru mine sigur sunt. Mersi mult.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din Iunie 02, 2008, 10:36:17 PM
  Buna Adi,

   Cu cea mai mare placere.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Mavriche Adrian din Iunie 06, 2008, 09:22:00 PM
Citat din: Adi din Iunie 01, 2008, 08:48:01 PM
Ai pus o intrebare excelenta. Raspunsul este ca bozonul Higgs poate interactiona cu sine si sa isi dea si sie insusi masa.

     Salut Adi,

   O intrebare.Cine ii da masa unei bozon Higgs care este izolata (exista numai una,sa zicem intr-un alt univers)?

    Cu stima,A.M.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 06, 2008, 09:26:09 PM
Citat din: Mavriche Adrian din Iunie 06, 2008, 09:22:00 PM
Cine ii da masa unei bozon Higgs care este izolata (exista numai una,sa zicem intr-un alt univers)?

Buna Adrian, as zice ca nu poate exista un singur bozon Higgs asa cum nu poate exista un singur foton. Asa cum campul electromagnetic are cuante sub forma de fotoni, asa si campul Higgs are cuante sub forma de bozoni Higgs. Masa bozonului Higgs apare din interactie cu sine, dar ar trebui sa ma documentez sa raspund mai precis. Ar cam trebui, tinand cont ca o cautare a bozonului Higgs este teza mea de doctorat.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din Iunie 06, 2008, 09:58:33 PM
  Intr-adevar, masa bozonului Higgs vine din interactia campului Higgs cu sine insusi. Acest camp umple intreg Universul, intreg spatiul, si interactioneaza cu unele din particule efectul fiind aparitia masei. Din pacate nu este o teorie foarte "cosher". In domeniul fizicii particulelor campul Higgs a fost introdus din necesitate pentru a explica masa. Pana acum aceasta "carpeala" a rezistat si ultimul test va fi gasirea insasi a bozonului Higgs. Daca nu va fi gasit in urmatorii 2-3 ani la CERN-LHC, atunci lumea stiintifica va trebui sa caute o alta explicatie pentru multe lucruri.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 06, 2008, 10:31:36 PM
Intr-adevar, daca se va descoperi ca o particula ce joaca rol de bozon Higgs nu va fi descoperita nici in Modelul Standard, nici in alte teorii ce incearca sa dezvolte Modelul Standard, dar contin particule asemanatoare bozonului Higgs ce sunt reponsabile de aparitia masei, atunci teoreticienii se vor intoarce din nou la nevoia de a dezolta o teorie noua, de la zero, a fizici particulelor.
Titlu: Bozonul Higgs
Scris de: Mavriche Adrian din Iunie 07, 2008, 03:47:56 PM
Citat din: Adi din Iunie 06, 2008, 09:26:09 PM
Buna Adrian, as zice ca nu poate exista un singur bozon Higgs asa cum nu poate exista un singur foton. Asa cum campul electromagnetic are cuante sub forma de fotoni, asa si campul Higgs are cuante sub forma de bozoni Higgs. Masa bozonului Higgs apare din interactie cu sine, dar ar trebui sa ma documentez sa raspund mai precis. Ar cam trebui, tinand cont ca o cautare a bozonului Higgs este teza mea de doctorat.

     Salut Adi,

     Perfect,am inteles.Bozonul H poate exista numai in pereche.Prin urmare acest lucru da loc la interpretari:perechea are un spin zero?daca da,atunci un bozon poate sa aiba orice valoare a spinului si celalalt aceiasi valoaredar de semn contrar.Poate chiar asta ii tine legati.
     Ar putea sa existe bozonii specializati.sa ma explic:
     Din exemplul tau dat cu multimea,atunci cand intra vedeta toti se ingramadesc in el.Dar in multime ar putea sa existe si persoane care nu apreciaza acea vedeta.Ele vor fi atrase de o alta vedeta.Exemplul celor care le place muzica clasica si sa zicem celor care le plac manelele.Daca va intra un cantaret de muzica clasica el va atrage in jurul lui doar iubitori acelei muzici si mai greu pe cei de manele.Si invers.Prin urmare cred ca ar trebui sa existe mai multe tipuri de bozoni,bozoni "specializati".
     Alt lucru ar fi cu anti-bozonul.Asa dupa cu spunea RaduH,ar pute sa existe o persoana cu o bomba in jurul corpului si aceasta ar imprastia toata multimea,indiferent de "specializare".Acest anti-bozon (bozonul terorist) ar putea sa existe de unul singur,fara a mai fi nevoie de pereche.El ar putea anula masa?

     Prin observatiile mele nu trebuie sa intelegi ca sunt impotriva...bozonului H,ci am vrut sa scot in evidenta niste lucruri de care ar trebui sa se tina cont,pentru-ca daca se vrea descoperirea lui,trebuie intai sa se stie ce propietati are aceasta particula.Altfel riscam sa descoperim o cu totul alta particula si sa o etichetam ca fiind bozonul in cauza.

         Cu stima,A.M.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din Iunie 07, 2008, 04:13:25 PM
  Buna Adrian,

  Modelul exista, deci teoretic, pana la proba contrarie stim totul despre bozonul Higgs cu exceptia masei. Ne mai trebuie confirmarea experimentala si implicit masa acestuia.
   Nu am inteles ce vrei sa spui cu "bozonul H poate exista numai in pereche". Bozonul Higgs este o particula elementara si are spinul 0. Este total deosebit de celelalte particule elementare din modelul standard. Fermionii elementari au spin 1/2 iar bozonii de schimb (foton, gluoni, W+, W- si Z0) au spinul 1 si spin 2 (gravitonul).
    In legatura cu anti-masa, nu prea mi se pare usor sa-mi imaginez o particula cu masa negativa. Anti-particulele au tot masa pozitiva, ca si particulele. Masa reprezinta taria cu care o particula interactioneaza cu campul Higgs. Campul Higgs impiedica particulele masive sa calatoreasca cu viteza luminii. Nu stiu daca are sens termenul de masa negativa. Imaginea intuitiva cu multimea care se ingramadeste in omul celebru ce intra in incapere are si ea limitarile ei pana laurma. Nu este o analogie perfecta.  Totusi imagineaza-ti ca in camera plina de oameni, in loc ca omul celebru sa fie tras de multimea din jurul lui este impins. In cazul asta cred acesta ar inainta la fel de greu, adica efectul ar fi aparitia tot a unei mase pozitive :)
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Mavriche Adrian din Iunie 07, 2008, 07:14:35 PM
Citat din: ionut din Iunie 07, 2008, 04:13:25 PM
  Buna Adrian,

  Modelul exista, deci teoretic, pana la proba contrarie stim totul despre bozonul Higgs cu exceptia masei. Ne mai trebuie confirmarea experimentala si implicit masa acestuia.
   Nu am inteles ce vrei sa spui cu "bozonul H poate exista numai in pereche". Bozonul Higgs este o particula elementara si are spinul 0. Este total deosebit de celelalte particule elementare din modelul standard. Fermionii elementari au spin 1/2 iar bozonii de schimb (foton, gluoni, W+, W- si Z0) au spinul 1 si spin 2 (gravitonul).
    In legatura cu anti-masa, nu prea mi se pare usor sa-mi imaginez o particula cu masa negativa. Anti-particulele au tot masa pozitiva, ca si particulele. Masa reprezinta taria cu care o particula interactioneaza cu campul Higgs. Campul Higgs impiedica particulele masive sa calatoreasca cu viteza luminii. Nu stiu daca are sens termenul de masa negativa. Imaginea intuitiva cu multimea care se ingramadeste in omul celebru ce intra in incapere are si ea limitarile ei pana laurma. Nu este o analogie perfecta.  Totusi imagineaza-ti ca in camera plina de oameni, in loc ca omul celebru sa fie tras de multimea din jurul lui este impins. In cazul asta cred acesta ar inainta la fel de greu, adica efectul ar fi aparitia tot a unei mase pozitive :)

         Salut Ionut,

      Existenta perechilor de bozoni mi-a fost dat ca raspuns la intrebarea mea referitoare la cine ii da masa unui bozon care este singur intr-un univers.Adi a raspuns ca un bozon nu poate exista de unul singur.
      Despre masa negativa...a fost o speculatie pornind de la observatia lui RaduH(vezi bozonul terorist).

       cu stima,A.M.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: RaduH din Iunie 07, 2008, 09:25:45 PM
Eu nu eram de parerea masei negative ci de parerea lipsei sau reducerii masei .
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 08, 2008, 05:02:35 AM
Buna Adrian, intr-adevar am spus ca un bozon Higgs nu exista singur, dar ai dedus gresit ca atunci exista in perechi de bozon Higgs si anti-bozon Higgs. Eu zic ca exista foarte multi bozoni Higgs, toti la fel, tot asa cum exista foarte multi fotoni, toti la fel, in un camp electromagnetic de o frecventa data. Nu am auzit de antibozoni Higgs. Cum zicea si Ionut, stim ce spune teoria Modelului Standard ca ar trebui sa fie bozonul Higgs. Dupa ce il descoperim, ii studiem proprietatile si vedem daca le are pe cele ale teoriei. Daca nu le are, inseamna ca nu este bozonul Higgs al teoriei actuale a fizicii particulelor. Exista si alte teorii care prezic particule precum bozonul Higgs si atunci vom vedea daca nu este o particula emisa de vreuna din teoriile acelea.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: T1000_Android din Iunie 08, 2008, 07:33:33 AM
Bozonul Higgs este o particulă care interacţionează cu celelalte particule dându-le masă. De ce avem nevoie de el? Şi alte particule interacţionează cu alte particule fără a le da masă. Întrebarea este cum interacţionează bozonul Higgs cu celelalte particule. Bozonul Higgs acţionează şi asupra particulelor fără sarcină, deci interacţiunea electromagnetică este exclusă. Cele două forţe nucleare iar sunt excluse deoarece bozonul Higgs interacţionează cu ele şi de la distanţă. Rămâne forţa gravitaţională. Poate bozonul Higgs să interacţioneze cu celelalte particule prin gravitoni?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 08, 2008, 08:01:25 AM
Cauti o forta prin care bozonul Higgs interactioneaza cu alte particule, dar bozonul Higgs nu interactioneaza prin nici un fel de forta. Este vorba de o interactiune prin care materia este franata si deci merge cu viteza mai mica decat viteza luminii, deci primeste masa. Cu cat este franata mai mult materia, cu atat primeste o masa mai mare.

Avem nevoie de el ca sa explicam de ce materia are masa.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: T1000_Android din Iunie 08, 2008, 08:53:52 AM
Cum este frânată efectiv materia? Se ciocneste cu bozonii Higgs?
Dacă am putea izola o particulă subluminică de interacţiuni cu bozonul H şi imprimându-i destulă energie, am putea să o facem să fie superluminică? ;)
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 08, 2008, 06:40:20 PM
Citat din: T1000_Android din Iunie 08, 2008, 08:53:52 AM
Cum este frânată efectiv materia? Se ciocneste cu bozonii Higgs?

Da, am putea spune ca cu cat o particule se ciocneste mai des cu bozoni Higgs, cu atat e franata mai mult. Dar este o analogie, nu stiu cat de exacta este.

Citat din: T1000_Android din Iunie 08, 2008, 08:53:52 AM
Dacă am putea izola o particulă subluminică de interacţiuni cu bozonul H şi imprimându-i destulă energie, am putea să o facem să fie superluminică? ;)

Nu, nu am putea sa o facem subluminica. Am face-o sa se miste cu viteza luminii. Fotonul nu interactioneaza cu bozonul Higgs deloc, de aceea are mereu aceeasi viteza, a luminii. Deci bozonul Higgs este cel care face ca particulele sa nu mearga cu viteza luminii, ci cu viteze mai mici, cu alte cuvinte face ca sa nu aiba masa invarianta zero, ci mai mare!
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: T1000_Android din Iunie 09, 2008, 08:13:58 AM
Argumentul tău este logic dar ai omis ipoteza că o izolăm de bozonii Higgs! Particula noastră nu interacţionează cu bozonii Higgs.
Sau ar mai fi ideea că odată ce ajunge la viteza luminii, nu îi mai creşte viteza oricâtă energie am băga în ea, ci îi va creşte masa. Asta reiese din E=mc2.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 09, 2008, 08:22:08 AM
Citat din: T1000_Android din Iunie 09, 2008, 08:13:58 AM
Argumentul tău este logic dar ai omis ipoteza că o izolăm de bozonii Higgs! Particula noastră nu interacţionează cu bozonii Higgs.
Sau ar mai fi ideea că odată ce ajunge la viteza luminii, nu îi mai creşte viteza oricâtă energie am băga în ea, ci îi va creşte masa. Asta reiese din E=mc2.

Tocmai ca am luat ipoteza in calcul. Am spus ca o particula are viteza subluminica (masa de repaus mai mare ca zero) pentru ca interectioneaza cu campul Higgs (ciocniri cu bozonii Higgs). Daca particula nu interactioneaza cu bozonii Higgs, deloc, atunci merge cu viteza luminii, are masa de repaus zero si energia este atunci E=pc, unde p este impulsul.

Relatia E=mc^2 este doar pentru repaus. Cand particula se misca cu impulsul p, energia totala a paritculei, masa de repaus si impulsul sunt legate prin relatia E^2=(mc^2)^2 + (pc)^2. Pentru fotoni sau alte particule ce nu ar interactiona cu campul Higgs, atunci m=0 si E=pc. Deci cand ii dai energie unui foton ii creste impulsul si frecventa si ii scade lungimea de unda.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: T1000_Android din Iunie 09, 2008, 09:01:51 AM
Nu am înţeles niciodată impulsul acela. Cred că este punctul meu slab. Explică-mi tu te rog, Adi.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din Iunie 09, 2008, 10:09:13 AM
      Buna Android,

     
Citat din: T1000_Android din Iunie 09, 2008, 09:01:51 AM
Nu am înţeles niciodată impulsul acela. Cred că este punctul meu slab. Explică-mi tu te rog, Adi.

     Cert este ca pentru particule fara masa nu poti folosi formula E=mc2 datorita unui motiv evident, energia ar fi mereu zero. Daca particula noastra nu are masa este intr-adevar un pic dificil sa ne construim o imagine intuitiva asupra ei. Dar putem face o analogie. Fotonul este o oscilatie, o unda la fel ca un val pe apa sau ca sunetul in aer. Fotonul este si el o oscilatie, o unda, dar in ce mediu? In vid? Vidul nu este ceva foarte simplu si usor de explicat. Asa cum este el construit teoretic vidul este umplut cu particule virtuale, toate campurile existente in natura, etc. (cam cu orice ar avea nevoie un fizician atunci cand construieste o teorie :) ). Fotonii si toti bozonii de schimb sunt valurile care se propaga in aceste campuri. Ca orice oscilatie (am invatat asta la liceu) fotonii au si ei o perioada, sau o frecventa. In mecanica cuantica aceasta frecventa este proportionala cu energia fotonului
     E = h \nu,   (1)
    unde h este constanta lui Planck iar \nu este frecventa (\nu e litera greceasca).
   De Broglie a introdus o formula faimoasa care postuleaza dualitatea unda-particula. Ea spune ca orice particula are asociata o lungime de unda prin formula
       \lambda = h/P, (2)
unde \lambda este lungimea de unda si P este impulsul. Stim ca in cazul luminii frecventa este legata de lungimea de unda prin formula \nu = c/\lambda. Daca combinam formula (2) si formula (1) obtinem exact E = pc.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din Iunie 09, 2008, 10:25:51 AM
Citat din: T1000_Android din Iunie 08, 2008, 07:33:33 AM
Bozonul Higgs este o particulă care interacţionează cu celelalte particule dându-le masă. De ce avem nevoie de el? Şi alte particule interacţionează cu alte particule fără a le da masă. Întrebarea este cum interacţionează bozonul Higgs cu celelalte particule. Bozonul Higgs acţionează şi asupra particulelor fără sarcină, deci interacţiunea electromagnetică este exclusă. Cele două forţe nucleare iar sunt excluse deoarece bozonul Higgs interacţionează cu ele şi de la distanţă. Rămâne forţa gravitaţională. Poate bozonul Higgs să interacţioneze cu celelalte particule prin gravitoni?
Este o intrebare interesanta. Ai reusit sa pui intr-un anume fel una din intrebarile deschise ale omenirii, si anume: este masa inertiala acelasi lucru cu masa gravitationala?   Masa inertiala, dupa cum stii o intelegem ca pe o marime a rezistentei unui corp la schimbarea vectorului sau viteza. Masa gravitationala ne da capacitatea pe care un corp o are de a interactiona gravitational.
   Din masuratorile actuale s-a constatat ca masa inertiala este egala cu masa gravitationala, in erorile experimentale (care sunt foarte mici la nivel macroscopic). Totusi, la nivel microscopic, constatam ca gravitatia este o forta extrem de slaba comparativ cu toate celelalte forte. De altfel ea nici nu este inclusa in Modelul Standard. De aceea in fizica particulelor elementare se foloseste doar notiunea de masa inertiala. Nu stim inca daca gravitatia joaca un rol important, si nu stim daca bozonul Higgs are vreo legatura cu gravitonii. Oricum, coincidenta dintre masa inertiala si masa gravitationala pe care o constatam la nivel macroscopic este una foarte interesanta care da de gandit multor fizicieni. Sper ca in secolul asta sa aflam mai multe pe acest subiect. Exista cateva proiecte de experimente pentru masurarea undelor gravitationale dar acestea sunt inca la inceput de drum.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 09, 2008, 11:56:48 PM
Buna Android. Ionut a raspuns foarte frumos. Trebuie sa studiezi fizica de a noua sa o intelegi toata. Impusulsul este masa ori viteza. Cand nu actioneaza nici o forta asupra unui corp, se conserva impusul. Daca consideram ca particula este o unda, atunci impusulul este constanta lui Planck (h) impartita la lungimea de unda (lambda), asa cum a spus si Ionut. Conservarea impusului unui sistem vine din faptul ca legile fizicii sunt la fel in orice punct in Univers. Ce anume exact nu intelegi despre impuls? Ce anume ai studiati deja despre impuls? Nu uita ca vine bacul, si acolo nu te intreaba de bozoni Higgs. Momentan nu pari capabil sa iei bacul la fizica. Ai grija sa inveti bazele, altfel nu vei deveni un fizician, ci un filosof.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: T1000_Android din Iunie 10, 2008, 06:47:35 AM
Este uşor de reţinut că p=m*v. Nu îl pot vizualiza de asta am spus că nu pot să-l înţeleg. Cum adică: Daca consideram ca particula este o unda"? Nu sunt alcătuite undele din particule? Adică o undă electromagnetică nu este alcătuită din fotoni? De ce în cazul unei unde p = lambda*h? Cu constanta lui Planck nu se calculează o probabilitate?

Ionuţ, mulţumesc pentru explicaţii. Ce se înţelege prin masă inerţială?
Eu înţeleg: dacă punem un corp de masă m pe o bucată de ciment, el va exercita o anumită presiune. Dacă acelaşi corp de masă m zboară în spaţiu fără să fie influenţat de vreun câmp gravitaţional şi în faţa sa apare aceeaşi bucată de ciment el va exercita aceeaşi presiune pe acea bucată de ciment la o anumită viteză? Cum ştim la ce viteză presiunea este egală în ambele cazuri?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 10, 2008, 07:11:49 AM
p in formulele de mai sus e impulsul, nu presiunea. Pentru a raspunde la intrebarile de mai sus, trebuie sa studiezi fizica! Nu merge doar ascultand cuvinte fara formule de la noi. Trebuie sa iei fizica de la zero! Incep sa ma repet si obosesc. Esti incapatanat rau. Deci, trebuie sa ne dai raport zilnic sau saptamanal ce ai invatat din fizica si noi sa te coordonam mai departe, altfel nu vei trece de stadiul de filosofie. Iti lipsesc conceptele de baza! Nu stii ce sunt undele! Nu stii ce este impulsul! Si totusi, vrei sa fii fizician care studiaza laserele. Pentru asta trebuie sa studiezi fizica de la zero.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din Iunie 10, 2008, 11:55:25 AM
Citat din: T1000_Android din Iunie 10, 2008, 06:47:35 AM
Este uşor de reţinut că p=m*v. Nu îl pot vizualiza de asta am spus că nu pot să-l înţeleg. Cum adică: Daca consideram ca particula este o unda"? Nu sunt alcătuite undele din particule? Adică o undă electromagnetică nu este alcătuită din fotoni? De ce în cazul unei unde p = lambda*h? Cu constanta lui Planck nu se calculează o probabilitate?
Buna, undele sunt oscilatii care se propaga intr-un mediu. Daca vrei, fotonul este o singura unda care poate fi mai mare (imagineaza-ti un val pe care se face surfing) sau poate fi mai mica (valurile de pe un lac).
   p = lambda*h este gresit. In postarea mea eu am scris "lambda = h/P" ceea ce duce la P = h/lambda. Constanta lui Planck nu "calculeaza" o probabilitate pentru ca dimensional ea reprezinta de fapt "actiunea". Actiunea este o marime care dupa cum vezi din formulele de aici este un fel de impuls inmultit cu lungimea sau (daca facem cateva calcule) energie inmultita cu timpul.

Citat din: T1000_Android din Iunie 10, 2008, 06:47:35 AM
Ionuţ, mulţumesc pentru explicaţii. Ce se înţelege prin masă inerţială?
Eu înţeleg: dacă punem un corp de masă m pe o bucată de ciment, el va exercita o anumită presiune. Dacă acelaşi corp de masă m zboară în spaţiu fără să fie influenţat de vreun câmp gravitaţional şi în faţa sa apare aceeaşi bucată de ciment el va exercita aceeaşi presiune pe acea bucată de ciment la o anumită viteză? Cum ştim la ce viteză presiunea este egală în ambele cazuri?
Scuze daca nu am fost foarte clar cand am definit masa inertiala. Sa zicem ca avem o suprafata plana acoperita cu gheata (frecarile sunt neglijabile). Pe gheata asezam cateva obiecte cu mase diferite, sa zicem un puc de hochei cu masa de 100g, o sanie cu masa de 3 Kg si o bucata mare de metal cu masa de 500 Kg. Neglijam fortele de frecare pentru toate obiectele cu gheata. Acum imagineaza-ti ca incerci sa impingi cele 3 obiecte. Diferenta pe care o sa o simti de la pucul de 100 g pana la bucata de metal de 500 Kg se numeste masa inertiala. Daca ai incerca sa ridici obiectele de jos atunci ai simti masa gravitationala.
  Iti mai dau un exemplu. Esti tot pe gheata, dar de data asta te dai cu patinele. Deodata o persoana vine spre tine cu o anumita viteza si va ciocniti. Energia impactului si durerea generata este direct proportionala cu masa inertiala a celui care te loveste pentru ca tu stand in fata ai incercat sa-i modifici starea de miscare rectilinie si uniforma :). Masa gravitationala o sa o simti eventual daca acea persoana cade si peste tine :D
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 10, 2008, 04:57:59 PM
Citat din: ionut din Iunie 10, 2008, 11:55:25 AM
   Scuze daca nu am fost foarte clar cand am definit masa inertiala. Sa zicem ca avem o suprafata plana acoperita cu gheata (frecarile sunt neglijabile). Pe gheata asezam cateva obiecte cu mase diferite, sa zicem un puc de hochei cu masa de 100g, o sanie cu masa de 3 Kg si o bucata mare de metal cu masa de 500 Kg. Neglijam fortele de frecare pentru toate obiectele cu gheata. Acum imagineaza-ti ca incerci sa impingi cele 3 obiecte. Diferenta pe care o sa o simti de la pucul de 100 g pana la bucata de metal de 500 Kg se numeste masa inertiala. Daca ai incerca sa ridici obiectele de jos atunci ai simti masa gravitationala.
  Iti mai dau un exemplu. Esti tot pe gheata, dar de data asta te dai cu patinele. Deodata o persoana vine spre tine cu o anumita viteza si va ciocniti. Energia impactului si durerea generata este direct proportionala cu masa inertiala a celui care te loveste pentru ca tu stand in fata ai incercat sa-i modifici starea de miscare rectilinie si uniforma :). Masa gravitationala o sa o simti eventual daca acea persoana cade si peste tine :D

Ionut, ai explicat foarte bine si foarte clar diferenta dintre masa intertiala si masa gravitationala. Ai talent inascut de popularizator al stiintei ... :)
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 20, 2008, 06:54:55 AM
Ce ziceti de caricatura asta despre bozonul Higgs cautat la LHC in curand?
http://xkcd.com/401/
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 07, 2008, 01:20:10 AM
Iata un articol pe un blog romanesc despre bozonul Higgs.

http://povestea-vorbei.blogspot.com/2008/04/particula-lui-dumnezeu.html
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 04, 2008, 09:17:37 PM
Pregres important spre descoperirea bozonului Higgs la Fermilab. Experimentele CDF şi DZero, lucrând împreună, pentru prima dată în ultimii zece ani, au spus clar: iată un loc unde bozonul Higgs nu poate exista! (cu o probabilitate de 95%, cum se face de obicei). Cu alte cuvinte, una din valorile posibile pentru masa bozonului Higgs a fost eliminată. Pe viitor, alte valori vor fi eliminate. Experimentele de la Fermilab arată astfel că au puterea de a descoperi bozonul Higgs. Rezultatul este anunţat chiar zilele acestea la cea mai mare conferinţă anuală de fizica particulelor care are loc in Philadelphia, SUA.

Iata mai jos traducerea ma a declaraţiei de presă a Fermilabului. Declaraţia originală o puteţi citi aici.  (http://www.interactions.org/cms/?pid=1026564)


Fermilab se apropie şi mai mult de bozonul Higgs

(coroborand eforturile lor, experimentele CDF si DZero de la Fermialb patrund în teritoriul bozonului Higgs)

Batavia, Illionois, SUA. Oamenii de ştiinţă de la experimentele CDF şi DZero de la laboratorul american Fermilab coordonat de Departamentul de Energie al SUA au combinat datele experimentale obţinute cu ajutorul acceleratorului Tevatron, reuşind să realizeze progrese în căutarea bozonului Higgs mult căutat. Rezultatele lor indică că cercetătorii de la Fermilab au reuşit, pentru prima dată, să excludă existenţa unui bozon Higgs cu masa de 170 GeV/c2, aceasta cu o probabilitate de 95%. Această valoare se află aproape la mijlocul intervalului de mase indicate de experimente precedente ca fiind posibile pentru bozonul Higgs. Acest rezultat nu numai restrange valorile posibile pentru masa bozonului Higgs, dar demonstrează de asemenea că experimentele de la Tevatron au potenţialul de a vedea semnalul bozonului Higgs.

"Aceste rezultate înseamnă că experimentele de la Tevatron au şanse reale de a descoperi bozonul Higgs", spune Pier Odonne, directorul laboratorului Fermilab.

Avantajul combinarii datelor obţinute de cele două experimente este dublarea cantităţii de date experimentale faţă de cât ar avea un singur experiment. În plus, permite fiecărui experiment să compare rezultatele lor cu cele ale celuilalt experiment şi să îşi confirme propriile rezultate. În viitorul apropiat, experimentatorii de la Fermilab se aşteaptă să poată testa tot şi tot mai mult din intervalul de valori disponibil pentru masa bozonului Higgs.

Modelul Standard al particulelor şi interacţiilor lor, adică modelul teoretic al fizicii particulelor, prezice existenţa unei particule, bozonul Higgs, care interacţionează cu alte particule pentru a oferi masă materiei. Mecanismul exact prin care materia primeşte masă nu este însă cunoscut. Descoperirea bozonului Higgs ar ajuta la lămurirea acestui mister fundamental al naturii.

Fiecare din experimentele CDF şi DZero sunt formate din aproximativ 600 de fizicieni de la universităţi şi laboratoare din Statele Unite şi din lumea întreagă. În prezenet, laboratorul Fermilab doreşte şi cere finanţare pentru ca experimentele de la Tevatron să continue să opereze şi în 2010. Astfel, fiecare din cele două experimente ar avea timp să îşi dubleze încă o dată cantitatea de date experimentale colectate şi astfel să îşi îmbunătăţească şansele de a descoperi bozonul Higgs.

Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă aşteaptă începerea activităţii la acceleratorul Large Hadron Collider la CERN, laboratorul european de fizica particulelor, la Geneva, până la sfârşitul anului acestuia. Observarea bozonului Higgs este de asemenea unul din scopurile experimentelor de la acest accelerator de particule.

În prezent, atât acceleratorul Tevatron, cât şi cele două experimente, CDF şi DZero, funcţionează excelent. Acceleratorul Tevatron bate record după record în privinţa luminozităţii, adică a numărului de coliziuni proton-antiproton de energie înaltă pe care le produce. Aceasta este foarte util, căci cu cât au loc mai multe astfel de coliziuni, cu atât creşte şansa observării bozonului Higgs. În plus, cele două experimente şi-au îmbunătăţit constant tehnicile de analiza datelor experimentale, astfel încât CDF şi DZero au reuşit să îmbunăţească şansa de a observa bozonul Higgs încă şi mai mult decât ar fi fost numai cu acumularea de noi date experimentale.

"Programul experimental de la Fermilab merge la viteză maximă", spune Dennis Kovar, directorul Biroului pentru Fizica Energiilor Înalte de la Departamentul pentru Energie al SUA. "Numai anul trecut, cele două experimente, CDF şi DZero, au produs 77 de lucrări de doctorat şi 100 de articole ştiinţifice care extind frontiera cunoaşterii umane în domeniul fizicii energiilor înalte"-

Acest nou rezultat despre bozonul Higgs este unul din cele aproximativ 150 de rezultate de la cele două experimente care vor fi anunţate la Conferinţa Internaţională a Fizicii Energiilor Înalte (n.t. cea mai mare conferinţă din lume din domeniul fizicii particulelor, International Conference of High Energy Physics, sau ICHEP), care se ţine la Philadelphia, în Statele Unite, între 29 iulie şi 5 august 2008.

"Descoperirea bozonului Higgs ar răspunde la una din marile întrebări de astăzi ale fizicii", spune Joseph Dehmer, directorul Secţiunii de Fizică de la National Science Foundation. (n.t. Agenţia guvernamentala a SUA care alături de Biroul pentru Energie al SUA finanţează cercetările de la laboratorul Fermilab). Mai avem încă multe de auzit de la acceleratorul Tevatron".

Note către editori.

Acceleratorul Tevatron este acceleratorul cu cea mai mare energie din lume. Este localizat la laboratorul Fermilab de lângă Chicago, care este finanţat de Departamentul de Energie al SUA (DOE) şi de National Science Foundation. Laboratorul este operat de o uniune de universtităţi, sub un contract cu DOE.

CDF exste un experiment internaţional cu 635 de fizicieni, provenind de la 63 de instituţii în 15 ţări. DZero este tot un experiment internaţional cu 600 de fizicieni, de la 90 de institute din 18 ţări. Finanţarea cercetărilor de la CDF şi DZero vine de la Biroul pentru Ştiinţă al Departamentului de Energie  (DOE), Agenţia Naţională pentru Ştiinţă (National Science Foundation) şi de la un număr de agenţii de finanţare ale altor ţări.  




Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din August 05, 2008, 09:26:15 AM
     Adi, undeva in postul de mai sus spui (sau articolul spune) ca masa de 170 GeV a fost exclusa pentru bozonul Higgs cu un nivel de confidenta de 95%. Ce inseamna asta? Rezultatul precedent care combina toate datele spunea ca masa Higgs nu poate fi mai mica decat aproximativ 110 GeV. Inseamna ca cei de la Tevatron au exclus si intervalul 110-170 GeV sau au exclus doar o regiune cinematica din jurul lui 170 GeV?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 05, 2008, 02:43:49 PM
Foarte buna intrebare, Ionut. Merita clarificat. Cei de la Fermilab au exclus valoarea de 170 si o zona foarte mica in jurul ei. Bozonul Higgs poate sa fie acum intre 114 si 169 si intre 171 si cam 200 GeV.

(http://www.fnal.gov/pub/presspass/images/HiggsMassExclusion-mr.jpg)

Pentru prima data dupa LEP chiar s-a exclus un mic interval de valori posibile ale masei, ceea ce arata ca senzitivitatea creste. In curand, cu noi date, se va elimina un interval tot mai mare in jurul lui 170, sau se va observa bozonul Higgs acolo.

In diagrama asta, un interval mic centrat pe 170 depaseste in sus linia albastra.

(http://www.fnal.gov/pub/presspass/images/tevComboCLS_highmass_sheer.gif)

95% inseamna "doi sigma". Cand se fac excluderi de intervale posibile, in toate articolele asa se citeaza excluderile, la doi sigma. Dar daca vedeau acolo un semnal, atunci trebuia sa mai investigheze si cand erau siguri la "trei sigma", adic la cam 99%, atunci trebuie sa spuna ca au "evidence for" (dar nu descoperire), iar la "cinci sigma" se spune "descoperire sau observatie".
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din August 05, 2008, 04:06:51 PM
     Din ce cauza analiza lor a exclus doar o mica regiune din jurul valorii lui 170 GeV? Faptul ca CDF e capabil sa masoare un eventual Higgs cu o masa de 170 de GeV dar nu poate in intervalul 114 - 170 ma face sa banuiesc ca e din cauza ca au sensibilitate doar la anumite canale de dezintegrare a bozonului Higgs, asa e? Probabil ca statistica pe care o au nu le permite inca investigarea canalelor "murdare" (dezintegrarea in perechi de cuarci bottom de exemplu).
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 05, 2008, 05:12:41 PM
Buna Ionut, ai intuit bine. Exista diferite canale de productie si de dezintegrare care sunt analizate. Fiecae da un grafic precum cel de mai sus. Apoi sunt puse toate impreuna si da un grafic final. Dar diferite regiuni ale graficului final sunt dominate de unele canale.

Cand masa bozonului Higgs este intre 115 si 135 GeV, el se dezintegreaza in o pereche de cuarc bottom - anticuarc bottom. Acolo este cel mai probabil ca se afla bozonul Higgs, dar este cel mai greu de analizat. De aceea fizicienii cauta procese in care un bozon Higgs se produce impreuna cu un bozon W sau cu un bozon Z, acestia din urma fiind mai usor de detectat prin produsii lor de dezingegrare (electron si neutrino sau muon si neutrino pentru W sau electron-antielectron sau muon-antimuon sau neutrino-antineutrino pentru Z). Eu lucrez in cautarea WH.

Cand masa bozonului Higgs este mai mare de 135 GeV, atunci domina procesul dezintegrarii bozonului Higgs in doi bozoni W si cand fiecare W se duce in un electron-neutrino sau muon-neutrino, acestia sunt usor de identificat, caci nu sunt si cuarci prezenti. Astfel, experimentele de la Tevatron au sansa mai mare sa gaseasca bozonul Higgs daca bozonul Higgs are masa mare.

Acum pentru prima data au putut raspunde la intrebarea: daca are masa de 170, exista sau nu? Daca exista, l-ar fi vazut. Cum nu l-au vazut, inseamna ca nu exista (atentie, afirmatie cu sansa de 95% sa fie adevarata).

Au eliminat doar o mica regiune in jurul lui 170 si este acel mic interval in linie neagra deasupra liniei. Este pentru prima dat de la LEP incoace, adica in ultimii 10 ani, cand se spune ceva concret despre bozonul Higgs. Marturiseste ca tehnicile de analiza devin tot mai bune. In cateva luni acel interval se va mari mai mult, iar peste un an va fi inca si mai mare. Si tot asa, eliminand mereu cate putin, se restrang locurile unde poate exista bozonul Higgs ...

Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din August 05, 2008, 08:44:41 PM
   Mersi de informatii Adi. Sper sa culeaga cat mai multe date ca sa-si imbunatateasca statistica. Stii cat va mai merge Tevatron-ul? Sau nu e programat sa fie oprit in viitorul apropiat?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 05, 2008, 09:01:04 PM
Buna Ionut! Tevatronul va merge cel putin inca un an, 2008-2009. Iar cei de la Fermilab au cerut deja guvernului SUA sa prelungeasca functionarea Tevatronului cu inca un an, 2009-2010. Daca vor primi finantare depinde de motive stiintifice (cat de mult se apropie de bozonul Higgs in anul care vine), dar si politice (cine va fi noul presedinte). Sa vedem, ar fi grozav daca bozonul Higgs are putea fi descoperit la laboratorul american. El ar fi studiat apoi in detaliu la CERN. Apropo, stii istoria din spatele Tevatronului?

Prin 1976-1977 in Europa si in SUA se punea problema construirii unui nou accelerator, care sa ciocneasca protoni si antiprotoni (primele de acest gen), care sa aiba sansa sa descopere bozonii Z si bozonii W postulati cu putini ani inainte de modelul Weinberg-Glashaw-Salam, unificand forta electromagnetica cu forta slaba, ceea ce acum numim Modelul Standard (dupa ce la modelul de mai sus a fost adaugata si forta tare). Atunci europenii eu optat pentru un accelerator rapid care sa aiba energia exact cat ii trebuie pentru a descoperi acesti bozoni. Au facut si doua experimente la el, UA1 si UA2. Americanii au optat pentru un accelerator de mai mare energie si luminozitate, care le-a luat cativa ani buni mai mult ca sa il construiasca. Europenii in cateva luni la noul accelerator, in 1983, au descoperit bozonul W si bozonul Z, la ambele experimente si au si luat premiul Nobel in 1984. Americanii si-au inceput cercetarea acceleratorul lor prin 1986 (daca nu ma insel). Acesta era Tevatronul ... Adica au pierdut cursa cu europenii pentru bozonul Z si bozonul W pentru ca au vrut unul cu energie mai mare, sa tineasca si spre alte chestii in afara de acesti bozoni. Au fost rasplatiti insa cu descoperirea cuarcului top in 1995. De atunci doar la Tevatron se produc cuarci top si doar aici sunt studiati (pana incepe si LHC-ul, desigur). Ar fi o dulce rasplata pentru americani ca dorinta lor de a face ceva mai energic sa duca de fapt si la descoperirea bozonului Higgs. Acceleratorul merge excelent, bate record peste record in luminozitate, se aduna tot mai multe date. Totusi, e greu, e foarte greu sa ajungem la sezitivitatea dorita pentru bozonul de masa mica, unde se crede ca exista. Dar nu e exclus ca daca Natura a vrut sa il faca de masa mare, sa fie descoperit la Fermilab in urmatorul an si ceva ...

Oriunde va fi descoperit sau infirmat, la Fermilab sau la CERN, nu conteaza. Important e sa progreseze cunoasterea umanitatii si stiinta mondiala.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 05, 2008, 09:18:36 PM
Am cautat pe net si am gasit un document despre istoria Tevatronului. Vad ca Tevatronul a fost lansat in 1982, dar cu protoni si antiprotoni la energia dorita (1.8 TeV in centrul de masa), abia in 1986.

http://lss.fnal.gov/archive/1994/conf/Conf-94-378-E.pdf

La pagina 6, este detaliat cum s-a pus problema in 1976, de a se construi in Europa sau in SUA un colizionor de protoni si antiprotoni si cum europenii au decis o solutie rapida si americanii una mai de durata, cu bataie lunga. In plus, Tevatronul a fost primul accelerator cu magneti superconductori, ceea ce a devenit acum standardul in fizica particulelor.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din August 05, 2008, 10:57:34 PM
   Este adevarat ca Tevatron-ul este un experiment de succes. Dar cred ca exista destul de multi europeni si asiatici care lucreaza la Tevatron ... :D, la fel cum multi americani lucreaza la CERN :D
   Un alt experiment cu impact major in fizica energiilor inalte este HERA de la DESY, Germania.
    http://m.desy.de/
  In acest experiment s-au ciocnit electroni pe protoni la vreo 900 de GeV, chestie care a dus la masurarea functiilor de distributie partonice pentru protoni. Poate ca stii ca functiile astea stau la baza aproape a oricarui calcul teoretic in fizica de care ne ocupam amandoi.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 05, 2008, 11:48:23 PM
Buna Ionut. Stiu cu DESY si intr-adevar, fara DESY nu am stii bine care este structura protonului. De acord ca lucreaza multi straini la Fermilab si multi americani in Europa. Totusi, nu am zis nimic de oameni. Comparam acceleratoare. Comunitatea de oameni ce lucreaza la Tevatron, chiar si neamericani (cum sunt eu), se simt atasati de acest accelerator, la care au lucrat un numar de ani.

In plus, ramane faptul ca Tevatronul exista astfel datorita deciziei managementului american la sfarsitul anilor 1970, mai precis a laureatului Nobel Leon Lederman, ce era atunci directorul laboratorului.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din August 06, 2008, 12:02:56 AM
Citat din: Adi din August 05, 2008, 11:48:23 PM
Buna Ionut. Stiu cu DESY si intr-adevar, fara DESY nu am stii bine care este structura protonului. De acord ca lucreaza multi straini la Fermilab si multi americani in Europa. Totusi, nu am zis nimic de oameni. Comparam acceleratoare. Comunitatea de oameni ce lucreaza la Tevatron, chiar si neamericani (cum sunt eu), se simt atasati de acest accelerator, la care au lucrat un numar de ani.

In plus, ramane faptul ca Tevatronul exista astfel datorita deciziei managementului american la sfarsitul anilor 1970, mai precis a laureatului Nobel Leon Lederman, ce era atunci directorul laboratorului.
Sunt perfect de acord cu tine Adi. Nu am intentionat in nici un fel sa fac partizanat in postul precedent :). Tevatronul este un experiment foarte bun si marele merit este al americanilor ca au investit bani in el. Pacat ca acum sunt asa mari probleme cu banii pentru acceleratoare. Brookhaven-ul se confrunta in fiecare an cu probleme financiare.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 06, 2008, 12:08:52 AM
Aceste acceleratoare si consuma foarte mult. Tevatronul, de exemplu, peste 1 milion de dolari pe zi, doar functionarea lui (curent electric, angajatii, azotul lichid, alte materii prime, etc). Una peste alta, fizica particulelor a avut, alaturi de armata, finantare bunisoara sub Bush. Mai greu va fi cand vor veni democratii la putere si vor lua din banii de cercetare sa ii dea ca ajutoare sociale la saraci. Si greu a fost si anul asta, an electoral, cand a luat si Bush de la cercetare sa dea la saraci. Totusi, una peste alta, SUA investesc in cercetare fundamentala mai mult ca oricare alta tara. NASA are foarte multi bani. Fermilab, Brookhaven, SLAC si alte laboratoare nationale sunt multe, sunt bune si consuma si ele foarte multi bani. Iar cu criza economica ce loveste SUA, le va fi tot mai rau. E bine pentru fizica particulelor ca LHC-ul este in Europa, care este oarecum mai stabila. Desi nici aici nu e sigur. Iar daca lumea intreaga va intra in recesiune, va fi rau pentru fizica particulelor in intreaga lume. Sau poate ar supravietui in China si ar trebui sa ne mutam acolo. :)
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: m00nkiller din August 23, 2008, 11:09:20 AM
Bozonii Higgs ma fac sa ma gandesc la blamatul eter...Bozonii Higgs sunt mobili sau imobili?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 23, 2008, 03:34:35 PM
Exista intr-adevar o asemanare intre campul Higgs si eter si anume ca ambele se gasesc peste tot in spatiu si orice particula se misca, de deplaseaza prin eter. Cele mai mici "unitati" ale acestui camp se sunt niste particule nimite bozonii Higgs. Cu cat particulele se deplaseaza prin vid, ele sunt franate de campul Higgs (sau de ciocniri cu bozoni Higgs, daca se prefera aceasta analogie).

Este foarte buna intrebarea cu faptul daca se misca sau nu. Intuitiv as spune ca bozonii Higgs produsi de noi in acceleratoare se misca cat sa se conserve energia si impusul. Dar fiind masivi, ei se misca foarte putin. De asemenea, alte particule elementare masive, precum cuarcul top, bozonul W sau bozonul Z, sunt produse practic in repaus.

O alta intrebare interesanta la care m-am gandit acum este durata de viata a bozonului Higgs.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din August 25, 2008, 11:32:42 AM
Citat din: Adi din August 23, 2008, 03:34:35 PM
O alta intrebare interesanta la care m-am gandit acum este durata de viata a bozonului Higgs.

     Buna,
   In Modelul Standard, largimile distributiilor de masa ale bozonului Higgs sunt calculate. Totusi nu cunoastem masa Higgs-ului, si pentru ca largimea Higgs-ului este dependenta de masa, atunci obtinem o dependenta. Deasemenea, largimea Higgs-ului este dependenta si de canalul de dezintegrare.
     Mai jos am atasat cateva poze cu dependenta largimii Higgs-ului de masa sa pentru cateva canale de dezintegrare. Ca sa faceti legatura cu durata medie de viata nu trebuie decat sa aplicati principiul de nedeterminare al lui Heisenberg  dE*dT >= h. In sistemul natural h=1 si, daca nu ma insel, folosind GeV(vezi pozele) la energie obtineti fm/c la timp. 1 fm/c = 0.33 x 10-33 secunde.
    In poze, pe axa orizontala este masa Higgs-ului in GeV, iar pe axa verticala este largimea distributiei lui de masa (Width). Prima poza este pentru dezintegrarea Higgs-ului intr-o pereche quark-antiquark top, a doua pentru canalul de dezintegrare intr-o pereche quark-antiquark bottom si a treia este pentru canalul de dezintegrare in bozonii W+W-.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 26, 2008, 05:14:02 AM
Multumesc, Ionut, sunt foarte interesante graficele, acum sunt plecat, dar le voi studia peste o saptamana cand revin.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din August 26, 2008, 11:21:36 AM
     Cu placere. Sunt generate cu un program de simulare pentru energii inalte numit COMPHEP.
    S-a strecurat si o greseala in postul meu precedent. 1 fm/c = 0.33x10-23 secunde
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: m00nkiller din August 27, 2008, 01:58:12 PM
Daca se dovedeste existenta Bozonului Higgs asta inseamna ca vom in sfarsit o definitie concreta, in Sistemul International, a kilogramului? Cum s-ar defini in acest caz un kilogram?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din August 27, 2008, 02:17:52 PM
Citat din: m00nkiller din August 27, 2008, 01:58:12 PM
Daca se dovedeste existenta Bozonului Higgs asta inseamna ca vom in sfarsit o definitie concreta, in Sistemul International, a kilogramului? Cum s-ar defini in acest caz un kilogram?
Salut,
  Nu stiu daca asta este consecinta care se urmareste din (ne)descoperirea bozonului Higgs. Oricum, nu poti defini kilogramul care este o masa masurabila cu o eroare relativa extrem de mica in functie de masa bozonului Higgs care chiar daca va fi descoperit va avea o imprastiere a masei destul de mare. In graficele postate de mine mai sus se arata largimea distributiei de masa a bozonului Higgs in functie de masa Higgs-ului calculata in Modelul Standard. Deci aceasta particula (ca toate particulele subatomice) nu are o masa fixa in sensul clasic al cuvantului ci o distributie de mase.
     Existenta bozonului Higgs ar confirma mecanismul prin care particulele din Universul nostru primesc o masa finita. Ne-existenta lui ne va obliga sa cautam alte raspunsuri pentru aparitia masei si pentru toate chestiunile din Modelul Standard in care se foloseste existenta unui bozon Higgs. Deasemenea Modelul Standard super-simetric ar fi destul de mult afectat pentru ca acest model presupune existenta a mai multor bozoni Higgs (3 daca nu ma insel). Ne-existenta bozonului Higgs insa cred ca ar face fizica de azi mai interesanta si cred ca ar fi bine pentru teoria corzilor si gravitatia cuantica. In ultimii 2-3 ani teoria corzilor a inceput sa iasa din conul de umbra si sa fie aplicata in fizica ciocnirilor de nuclee grele la energii ultra-relativiste (cu un oarecare succes) prin intermediul unei teoreme de echivalenta intre teorii Yang-Mills (e.g. teoria cuantica de camp) si spatii 5-dimensionale anti- de Sitter. Este ceea ce in literatura de specialitate se numeste teorema AdS/CFT.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: m00nkiller din August 27, 2008, 03:25:51 PM
Mie personal nu imi place cum este definit kilogramul in sistemul international si anume prin raportare la un etalon. Astept cu interes o descoperire care sa spuna ca "1 kilogram este masa care apare...la interactia...cu forta..." sau ceva de genul asta. Secunda este definita intuitiv, la fel si metrul.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 27, 2008, 03:53:38 PM
Confirm ceea ce a explicat Ionut. Mecanismul Higgs explica de ce particulelele elementare (fermioni, mai precis) primesc masa nenula. Dar mecanismul acesta nu prezice ce masa vor primi. Ci cu cat se vor ciocni mai mult particulele elementare de bozoni Higgs, cu atat masa particulei la creste, dar de cate ori in parte o particula se va ciocni cu bozoni Higgs in o unitate de timp/distanta, nu se stie.

Kilogramul ar putea fi definit ca masa unui numar precis de atomi de un anume tip si ar fi intuitiva ca in cazul secundei.

Despre progrese in teoria corzilor, as mai aminti ca ea explica tot mai multe si despre gauri negre, de exemplu comportamentul termodinamic al gaurilor negre este explicat de teoria corzilor cu succes.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: m00nkiller din August 27, 2008, 03:59:51 PM
Aha, am inteles acu.
Din pacate teoria matematica a corzilor depaseste cu mult capacitatea mea intelectuala :(
Ma axez mai mult pe rezumate si pe carti de gen "String theory for idiots".
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 27, 2008, 04:18:44 PM
Pe toti ne depaseste. Toti incercam sa intelegem ceea ce ne explica alti oameni de stiinta mai avansati in studiul teoriei. Pana la urma, sunt foarte putini acolo sus la varf care inteleg bine bine ...
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din August 27, 2008, 05:10:22 PM
Citat din: m00nkiller din August 27, 2008, 03:59:51 PM
Aha, am inteles acu.
Din pacate teoria matematica a corzilor depaseste cu mult capacitatea mea intelectuala :(
Ma axez mai mult pe rezumate si pe carti de gen "String theory for idiots".
Citat din: Adi din August 27, 2008, 04:18:44 PM
Pe toti ne depaseste. Toti incercam sa intelegem ceea ce ne explica alti oameni de stiinta mai avansati in studiul teoriei. Pana la urma, sunt foarte putini acolo sus la varf care inteleg bine bine ...
Nici eu nu lucrez cu teoria corzilor. Iau contact doar ocazional cu ea pe la conferinte si nu stiu decat ceva lucruri de suprafata. Nu stiu daca teoria corzilor depaseste capacitatea intelectuala a vreunuia dintre noi, vom afla asta doar daca ne apucam de ea :D. Oricum nu trebuie sa fii savant ca sa ajungi la o intelegere rezonabila a domeniului asta :D si nu esti idiot adica nu ai idee despre ce e vorba.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: m00nkiller din August 27, 2008, 05:34:03 PM
Pai am incercat. O idee am despre ce inseamna. Nu sunt chiar idiot. Stiu necesitatea teoriei corzilor, stiu ca sunt cinci teorii diferite, ca e nevoie de existenta mai multor dimensiuni pentru a putea explica fenomenele din 4 dimensiuni, ca exista in asa numitele spatii Calabi-Yau si inca cateva lucruri marunte. Dar cand am incercat sa aprofundez studiind matematica ce sta la baza teoriei mi-am plecat capul rusinat. Habar n-aveam despre ce vorbea. oricum nu sunt prea motivat sa-mi bat capul cu asa detalii matematice. Imi fac si eu o spoiala de cultura ca sa nu ma fac chiar de rusine pe forumuri! 8)
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 30, 2008, 04:56:04 AM
Iata topicul de pe acest forum despre teoria corzilor (http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=18.0). In plus, iata unde pe internet se gasesc filmele intregi din seria "The Elegant Universe", care popularizeaza teoria corzilor.


The Elegant Universe (Universul elegant), popularizare a teoriei corzilor, cu Brian Greene. Aceasta teorie inca neconfirmata experimental si inca nefinisata teoretic este totusi teoria noastra cu cea mai buna sansa pentru a fi o teoria a "tot ce exista in Univers", o teorie care ar unifica mecanica cuantica cu relativitatea generalizata. Aceasta teorie prezica ca particulele elementare nu sunt punctiforme, ci mici, foarte mici, corzi, care vibrand la o anumita frecventa, au o anumita energie si astfel o anumita masa, fiind astfel o anumita particula. Astfel, totul ar fi corzi. Repetam: deocamdata este doar o teorie. Dar iata, explicat simplu, ce zice aceasta teorie.

Partea I (Relavititatea lui Einstein) (http://video.google.com/videoplay?docid=-1322493346942339345)

Partea a II-a (Corzile) (http://video.google.com/videoplay?docid=-1220029554914167356)

Partea a III-a (Teoria M) (http://video.google.com/videoplay?docid=1736748358304155609&q=the+elegant+universe&ei=YKOXSMDmEJO0rgKYgbGdAg)


Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: HarapAlb din Septembrie 06, 2008, 12:39:24 AM
Daca Higgs (bosonul) interactioneaza cu toate particulele inseamna ca interactioneaza prin toate mecanismele (slab, tare, electromagnetic) ? Sau e nevoie sa se introduca un nou tip de interactiune ?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 06, 2008, 01:26:48 AM
Citat din: HarapAlb din Septembrie 06, 2008, 12:39:24 AM
Daca Higgs (bosonul) interactioneaza cu toate particulele inseamna ca interactioneaza prin toate mecanismele (slab, tare, electromagnetic) ? Sau e nevoie sa se introduca un nou tip de interactiune ?

Din cate inteleg eu, bozonul Higgs da masa doar fermionilor (particulelor de materie), iar nu particulelor purtatoare de forta. Dar nu sunt sigur. Cred ca interactioneaza prin "ciocnire". Cu cat particulelele se ciocnesc cu bozoni Higgs mai mult, cu atat ele au masa mai mare. Bozonul Higgs nu are numere cuantice (sarcina zero, spin zero, etc), are aceleasi numere cuantica ca si vidul. Particulele sunt franate prin franare. Dar nu stapanesc foarte bine teoria, poate Ionut poate clarifica aceste aspecte.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din Septembrie 14, 2008, 10:44:37 PM
 
Citat din: HarapAlb din Septembrie 06, 2008, 12:39:24 AM
Daca Higgs (bosonul) interactioneaza cu toate particulele inseamna ca interactioneaza prin toate mecanismele (slab, tare, electromagnetic) ? Sau e nevoie sa se introduca un nou tip de interactiune ?
Nu sunt teoretician, dar din ce am invatat la cursul de QFT, stiu ca bozonul Higgs cupleaza doar la masa, atata tot, nu e vorba de nici una din fortele arhicunoscute (slaba, tare sau electromagnetica). Asta inseamna ca interactioneaza si cu bozonii de schimb (doar cu cei cu masa bineinteles). Datorita chestiei asteia, interactiile bozonului Higgs sunt in principiu foarte simple. Sectiunile eficace de interactie sunt proportionale cu masa asta insemnand ca bozonul Higgs dezintegreaza preferential in particule grele, cu conditia ca energia sa se conserve.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 15, 2008, 05:36:05 AM
Ionut, multumesc. Ai raspuns asa de bine, incat mi-ai raspuns la intrebarea la care meditasem chiar astazi fara sa imi fi dat un raspuns multumitor. De ce la masa mica bozonul Higgs se dezitegreaza in primul rand in pereche de cuarci bottom si antibottom si apoi in alte particule. Dar de fapt, se dezintegreaza exact in ordinea maselor. Multumesc mult.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din Septembrie 15, 2008, 12:20:47 PM
Citat din: Adi din Septembrie 15, 2008, 05:36:05 AM
Ionut, multumesc. Ai raspuns asa de bine, incat mi-ai raspuns la intrebarea la care meditasem chiar astazi fara sa imi fi dat un raspuns multumitor. De ce la masa mica bozonul Higgs se dezitegreaza in primul rand in pereche de cuarci bottom si antibottom si apoi in alte particule. Dar de fapt, se dezintegreaza exact in ordinea maselor. Multumesc mult.
Da Adi, sectiunile eficace sunt proportionale cu masele, deci dezintegrarea in particule grele este mai probabila. Pentru cautatorii de Higgs totusi treaba nu este asa de simpla :). Ei trebuie sa aiba in vedere si "zgomotul" specific fiecarui canal de dezintegrare. Canalele hadronice (perechi cuarl-anticuarc) sunt foarte "zgomotoase" pentru ca exista multe alte procese care produc perechi cuarc-anticuarc. "Canalul de aur" pentru Higgs este dezintegrarea in 2 bozoni Z0 care la randul lor se dezintegreaza in cate 2 miuoni. Asta ar fi fost canalul cu cel mai mic zgomot.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 15, 2008, 05:21:34 PM
Asa este, Ionut. Numai ca pentru a produce doi bozoni Z0 trebuie ca bozonul Higgs sa aiba masa de cel putin suma maselor bozonilor Z0, deci cel putin 180 GeV. Pentru Higgs de masa mai mica, sub 130 GeV, atunci se dezintegreaza in bb cel mai mult si intr-adevar e imposibil de distins de zgomotul de fond. De aceea noi cautam un bozon Higgs produs impreuna cu un bozon W, care se dezintegreaza in un lepton si un neutrino, iar pe acestia ii poti identifica usor in detector.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: ionut din Septembrie 16, 2008, 09:05:22 AM
  Pai nu stiu cat de usor e de detectat un neutrino :). Din cate stiu, neutrinii interactioneaza foarte putin cu materia ceea ce ii face practic nedetectabili.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 16, 2008, 02:50:20 PM
M-am exprimat incomplet. Voiam sa zic ca prezenta unui neutrino este dedusa din o energie transversala lipsa (missing transverse energy). Daca o vezi, atunci stii ca ai avut un neutrino si ii si poti masura energia transversa la fasciculele de protoni. Desigur, cu anumite incertitundini, caci a masura energia in calorimetru are incertitudinea ei.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Martie 30, 2009, 07:28:12 AM
Am facut un articol in care colectez articole, prezentari, animatii, postere, afise despre bozonul Higgs, in limba romana. Cea mai recenta achizitie este bozonul Higgs explicat de mine in 10 minunte la o conferinta organizata de studenti, pentru studenti, la universitatea McGill. Clipurile youtube ale prezentarii sunt acolo. Linkurile articolelor in romana sunt acolo.

Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: justme din Aprilie 27, 2009, 12:47:41 AM
As avea si eu niste intrebari dar pentru inceput tin sa mentionez ca sunt paralel cu fizica asa ca sa nu va mirati daca o dau in sf-uri  :P
Bozonii higgs sunt afectati de expansiunea universului adica si ei se indeparteaza unii de altii cum o fac planetele si galaxiile? si daca da atunci scazand densitatea bozonilor higgs nu scade automat si masa materiei din univers? si daca scade masa materie din univers atunci nu este posibil ca accelerarea expansiunii universului sa se produca din aceasta cauza?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 27, 2009, 02:25:05 AM
Citat din: justme din Aprilie 27, 2009, 12:47:41 AM
As avea si eu niste intrebari dar pentru inceput tin sa mentionez ca sunt paralel cu fizica asa ca sa nu va mirati daca o dau in sf-uri  :P
Bozonii higgs sunt afectati de expansiunea universului adica si ei se indeparteaza unii de altii cum o fac planetele si galaxiile? si daca da atunci scazand densitatea bozonilor higgs nu scade automat si masa materiei din univers? si daca scade masa materie din univers atunci nu este posibil ca accelerarea expansiunii universului sa se produca din aceasta cauza?

Nu, atomii din corpul tau nu se indeparteaza unii de altii odata cu expansiunea Universului. Indepartarea obiectelor se simte doar la distante foarte mari.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: tex din Iunie 16, 2009, 09:10:12 AM
Scuze!   Am si eu o curiozitate.

Dupa cum stim  masa (inertiala) este legata indisolubil de forta gravitationala   ( principiul de echivalenta  )   
Cum face bozonul Higgs sa produca si campul gravitational aferent ?

mersi.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 16, 2009, 03:37:57 PM
Citat din: tex din Iunie 16, 2009, 09:10:12 AM
Scuze!   Am si eu o curiozitate.

Dupa cum stim  masa (inertiala) este legata indisolubil de forta gravitationala   ( principiul de echivalenta  )   
Cum face bozonul Higgs sa produca si campul gravitational aferent ?

mersi.

Salut!

1. Bozonul Higgs (mai precis mecanismul Higgs da masa particulelor elementare. Apoi, masa da camp gravitational.

2. Pentru particulelele elementare, la energiile pe care le au acum acceleratoarele noastre, gravitatia este atat de slaba, incat poate fi neglijata. Campul gravitational nu joaca deci nici un rol in lumea subatomica, la energiile curente. Abia cand te duci la energiile de la inceputul Universului, imediat dupa Big Bang, este gravitatia suficient de puternica, dar atunci trebuie o lege cuantica a gravitatiei care sa o descrie, iar pana nu vom avea aceasta, nu vom sti de fapt cum se comporta gravitatia la energii foarte mari si distante foarte mici.

3. Bozonul Higgs explica masa particulelor elementare. Totusi, masa noastra de toate zilele este data de masa protonilor si neutrinilor, iar masa lor este data de energia de legatura dintre cuarci (a fortei tari), iar doar in foarte mica masura de masa cuarcilor liberi. Asadar in principiu putem intelege masa din jurul nostru si fara bozonul Higgs. In schimb nu am intelege de ce exista forta slaba si forta electrica ca si forte diferite, cand la inceputul universului erau una si aceeasi. Cu alte cuvinte, bozonul Higgs explica in principala ruperea de simetrie a fortei electroslaba in forta electromagnetica si forta slaba.

Sper ca este putin mai clar acum.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: RaduH din August 20, 2009, 06:54:29 PM
CitatBozonul Higgs explica masa particulelor elementare. Totusi, masa noastra de toate zilele este data de masa protonilor si neutrinilor, iar masa lor este data de energia de legatura dintre cuarci (a fortei tari), iar doar in foarte mica masura de masa cuarcilor liberi./
Deci inteleg eu ca masa unui bolovan de materie nu are prea multa legatura cu campul vostru Higgs .
Ar avea legatura doar cu masa particulelor la nivel micro .
Ce nu am inteles e ca voi ziceti ca bosonul Higgs are masa . Parca ziceati ca el da masa . Lui cine i-o da ?
Teoriile voastre prezic vreo posibilitate de influentare a campului acesta Higgs ?
Citatmasa lor este data de energia de legatura dintre cuarci (a fortei tari),
Acolo nu poate exista camp Higgs ? E prea mic spatiul ?
Recunosc faptul ca la nivelul acesta sunt depasit da incerc sa-mi fac o idee .
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Electron din August 20, 2009, 07:10:25 PM
off topic:

RaduH, te rog sa ai grija cu tag-urile de quote, ca nu se mai intelege nimic din ce postezi.

/off topic.

e-
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: RaduH din August 20, 2009, 07:49:47 PM
Scuze m-am grabit si nici eu n-am observat ce a iesit .
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: RaduH din August 20, 2009, 08:02:44 PM
Masa unui quarc liber difera de masa lui in stare legata ?
Stiu ca forta de culoare sau tare e asemanatoare cu cea electromagnetica deci e cuantificata cel putin ca marimi energetice .
Prin asta sa inteleg ca masa unui quarc legat e data de altceva decat de campul acesta Higgs , prin energia pe care o poate avea in stare legala ? Quarcul are masa de repaos ?
Adi te rog explica-mi cum se dezitegreaza un boson in quarci . E ceva asemanator cu fotonul care genereaza perechi electon-pozitron ?
Si mai am o nelamurire la o discutie mai veche cu Ionut . Vad ca posteaza aici .
Era vorba de sectiunea eficace . Acceptase ca in cazul unor particule accelerate la viteze apropiate de cea a luminii aceasta sectiune eficace a interactiunii cu campurile de accelerare scade daca nu ma insel . Inseamna ca pe masura ce particula castiga energie in acceleratoarele de particule (deci se apropie tot mai mult de viteza luminii) intensitatea campurilor care o acceleraza trebuie marita ?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: RaduH din August 21, 2009, 04:48:30 PM
Citatiar masa lor este data de energia de legatura dintre cuarci (a fortei tari),
Oare nu ne indreptam spre teoria marii unificari ?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Gabitzu din August 26, 2009, 08:59:55 PM
Sall ma numesc Gabriel si sunt nou pe forum. Am si eu o  intrebare....daca intradevar exista bozonul Higgs ar trebui sa existe si o antiparticula al acestuia. In spatiile intergalactice unde ar putea exista densitatii enorme de antimaterie ar putea sa existe si aceste antiparticule. si daca exista tot acelasi efect l-ar putea avea asupra antiparticulelor sau rolul lor se inverseaza??? ce se intampla cu campul higgs??? Multumesc
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 27, 2009, 03:43:50 PM
Citat din: Gabitzu din August 26, 2009, 08:59:55 PM
Sall ma numesc Gabriel si sunt nou pe forum.

Bine ai venit!

Citat din: Gabitzu din August 26, 2009, 08:59:55 PM
Am si eu o  intrebare....daca intradevar exista bozonul Higgs ar trebui sa existe si o antiparticula al acestuia.

Aceasta nu este adevarat. Nu orice particula elementara are o antiparticula diferita. De exemplu, fotonul este propria lui antiparticula. La fel si bozonul Z0. La fel este si cazu bosonului Higgs, care este si el neutru din punct de vedere electric. Mai mult, toate celelalte numere cuantice sunt zero. De aceea, nu are cum sa aiba o alta antiparticula.

Citat din: Gabitzu din August 26, 2009, 08:59:55 PM
In spatiile intergalactice unde ar putea exista densitatii enorme de antimaterie

Deocamdata nu s-au descoperit decat cantitati infime de antimaterie in Univers. De fapt, asta e una din intrebarile fundamentale despre Univers: daca in Big Bang s-au creat cantati egale de materie si antimaterie, cum se face ca in Universul nostru exista doar materie? Unde a disparut antimateria?

Citat din: Gabitzu din August 26, 2009, 08:59:55 PM
ar putea sa existe si aceste antiparticule. si daca exista tot acelasi efect l-ar putea avea asupra antiparticulelor sau rolul lor se inverseaza??? ce se intampla cu campul higgs??? Multumesc

Sper ca este un pic mai clar acum.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 27, 2009, 03:49:37 PM
Citat din: RaduH din August 20, 2009, 08:02:44 PM
Masa unui quarc liber difera de masa lui in stare legata ?

Un cuarc nu poate exista in stare libera, deci nu stiu daca are sens sa vorbim de masa cuarcilor in stare libera. Dar daca s-ar putea vorbi as zice ca da, difera de masa cuarcilor in stare legata.

Citat din: RaduH din August 20, 2009, 08:02:44 PM
Stiu ca forta de culoare sau tare e asemanatoare cu cea electromagnetica deci e cuantificata cel putin ca marimi energetice .

Da, toate fortele fundamentale, cu exceptia gravitatiei, au fost cuantificate.

Citat din: RaduH din August 20, 2009, 08:02:44 PM
Prin asta sa inteleg ca masa unui quarc legat e data de altceva decat de campul acesta Higgs , prin energia pe care o poate avea in stare legala ? Quarcul are masa de repaos ?

Da, masa cuarcilor este data nu doar de bozonul Higgs, ci mai ales de energia de legatura. Dar cuarcii sunt un caz special. Dar masa electronilor, muonilor, mezonilor tau, neutrinilor, bozonilor W si Z sunt date de bozonul Higgs. Mai mult, mecanismul Higgs are rolul de a rupe simetria dintre forta slaba si forta electromagnetica, cu alte cuvinte, acest mecanism permite unificare acestor doua forte in forta electroslaba.

Citat din: RaduH din August 20, 2009, 08:02:44 PM
Adi te rog explica-mi cum se dezitegreaza un boson in quarci . E ceva asemanator cu fotonul care genereaza perechi electon-pozitron ?

Da, e un fenomen similar. Un boson Higgs poate produce un cuarc bottom si un anticuarc bottom. Aceasta daca bosonul Higgs are masa intre 115 si 135 GeV/c^2. Daca are masa mai mare, se descompune mai ales intr-un boson W+ si unul W-, sau in doi bosoni Z0.

Citat din: RaduH din August 20, 2009, 08:02:44 PM
Si mai am o nelamurire la o discutie mai veche cu Ionut . Vad ca posteaza aici .
Era vorba de sectiunea eficace . Acceptase ca in cazul unor particule accelerate la viteze apropiate de cea a luminii aceasta sectiune eficace a interactiunii cu campurile de accelerare scade daca nu ma insel . Inseamna ca pe masura ce particula castiga energie in acceleratoarele de particule (deci se apropie tot mai mult de viteza luminii) intensitatea campurilor care o acceleraza trebuie marita ?

Sectiunea eficace inseamna probabilitatea ca un anumit fenomen fizic sa aiba loc. Trebuie sa spui despre ce proces fizic vorbesti. Cu cat un proton si un proton au energii mai mari, cu atat probabilitatea de a produce un boson Higgs creste.

Sper ca este un pic mai clar acum.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: 123 din August 27, 2009, 05:39:16 PM
Citat din: Adi din August 27, 2009, 03:49:37 PM

Da, masa cuarcilor este data nu doar de bozonul Higgs, ci mai ales de energia de legatura.


Adi, eu stiam ca masa protonului e data de masa cuarcilor care-l compun + energia de legatura dintre ei. Adica energia de legatura nu e inclusa in masa cuarcilor. Daca am retinut bine, masa cuarcilor reprezinta doar 5% din masa protonului, restul de 95% fiind data de energia de legatura.

Si am si eu o intrebare: energia de legatura reprezinta energia gluonilor? (asa citisem pe undeva.)
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 27, 2009, 06:51:34 PM
Citat din: 123 din August 27, 2009, 05:39:16 PM
Citat din: Adi din August 27, 2009, 03:49:37 PM

Da, masa cuarcilor este data nu doar de bozonul Higgs, ci mai ales de energia de legatura.


Adi, eu stiam ca masa protonului e data de masa cuarcilor care-l compun + energia de legatura dintre ei. Adica energia de legatura nu e inclusa in masa cuarcilor. Daca am retinut bine, masa cuarcilor reprezinta doar 5% din masa protonului, restul de 95% fiind data de energia de legatura.

Si am si eu o intrebare: energia de legatura reprezinta energia gluonilor? (asa citisem pe undeva.)

Da, si eu stiam ce stiai si tu. Si da, energia de legatura este energia gluonilor, adica gluonii schimbati intre cuarci au aceasta energie de legatura. Dar parca am auzit si de ideea ca masa cuarcilor difera de energia de legatura. Nu sunt aici sigur, cum am precizat mai sus.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 09, 2009, 02:58:16 PM
Mesaj al lui Foton01 mutat aici, caci nu stia de acest topic:
Citat din: Foton01
Am cateva intrebari cu privire la bosonul Higgs:
Cum putem definii masa?
Daca bosonul Higgs da masa materiei lui cine ii da masa?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 09, 2009, 03:00:43 PM
Citat din: Adi din Septembrie 09, 2009, 02:58:16 PM
Mesaj al lui Foton01 mutat aici, caci nu stia de acest topic:
Citat din: Foton01
Am cateva intrebari cu privire la bosonul Higgs:
Cum putem definii masa?
Daca bosonul Higgs da masa materiei lui cine ii da masa?

Buna intrebare. Practic, nu bosonul Higgs da masa particulelor, ci mecanismul Higgs (adica teoria). Trebuie sa vezi analogia cu omul de stiinta celebru ce intra in sala si apoi cand doar un zvon (informatie) intra in sala. Citeste acest articol de la Stiinta Azi, in special explicatiile de la acele desene.

Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 09, 2009, 03:04:44 PM
Citat din: Adi din Septembrie 09, 2009, 03:00:43 PM
Citat din: Adi din Septembrie 09, 2009, 02:58:16 PM
Mesaj al lui Foton01 mutat aici, caci nu stia de acest topic:
Citat din: Foton01
Am cateva intrebari cu privire la bosonul Higgs:
Cum putem definii masa?
Daca bosonul Higgs da masa materiei lui cine ii da masa?

Buna intrebare. Practic, nu bosonul Higgs da masa particulelor, ci mecanismul Higgs (adica teoria). Trebuie sa vezi analogia cu omul de stiinta celebru ce intra in sala si apoi cand doar un zvon (informatie) intra in sala. Citeste acest articol de la Stiinta Azi, in special explicatiile de la acele desene.



Am vazut analogia.
Ce anume este masa?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 09, 2009, 03:11:27 PM
Si ai inteles analogia? Asa repede? Poti sa imi rezumi in cuvintele tale ce ai inteles?

Exista doua tipuri de masa: masa inertiala si masa gravitationala. Oetvos a aratat ca pana la 12 zecimale sunt numeric egale, iar pe echivalenta dintre ele a fost construita teoria generala a a relativitatii. Masa inertiala este marimea care caracterizeaza opozitia unui corp la starea de miscare (adica m din F=ma), iar masa gravitationala este marimea care caracterizeaza taria fortei gravitationale asupra sa (adica m din F=kmM/r^2).
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 09, 2009, 03:22:19 PM
Citat din: Adi din Septembrie 09, 2009, 03:11:27 PM
Si ai inteles analogia? Asa repede? Poti sa imi rezumi in cuvintele tale ce ai inteles?

Exista doua tipuri de masa: masa inertiala si masa gravitationala. Oetvos a aratat ca pana la 12 zecimale sunt numeric egale, iar pe echivalenta dintre ele a fost construita teoria generala a a relativitatii. Masa inertiala este marimea care caracterizeaza opozitia unui corp la starea de miscare (adica m din F=ma), iar masa gravitationala este marimea care caracterizeaza taria fortei gravitationale asupra sa (adica m din F=kmM/r^2).

Zvonul respectiv trece prin grupuri de fizicieni, nu am inteles analogia asa repede o stiam.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 09, 2009, 04:50:06 PM
Citat din: Adi din Septembrie 09, 2009, 03:11:27 PM
Si ai inteles analogia? Asa repede? Poti sa imi rezumi in cuvintele tale ce ai inteles?

Exista doua tipuri de masa: masa inertiala si masa gravitationala. Oetvos a aratat ca pana la 12 zecimale sunt numeric egale, iar pe echivalenta dintre ele a fost construita teoria generala a a relativitatii. Masa inertiala este marimea care caracterizeaza opozitia unui corp la starea de miscare (adica m din F=ma), iar masa gravitationala este marimea care caracterizeaza taria fortei gravitationale asupra sa (adica m din F=kmM/r^2).

Sa intelg ca mecanismul higgs da materiei masa inertiala si masa gravitationala...
Multumesc.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 09, 2009, 04:58:10 PM
Din cate am inteles bozonii Higgs sunt particule ce au doar masa. Intrebarea mea este ce anume da masa bozonilor Higgs?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 09, 2009, 05:36:11 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 09, 2009, 04:58:10 PM
Din cate am inteles bozonii Higgs sunt particule ce au doar masa. Intrebarea mea este ce anume da masa bozonilor Higgs?

Ce anume da masa bosonilor Higgs este explicat, in analogie, in acele desene explicate din articolul la care ti-am dat linkul mai sus si ai spus ca ai inteles.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 09, 2009, 05:37:23 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 09, 2009, 04:50:06 PM
Sa intelg ca mecanismul higgs da materiei masa inertiala si masa gravitationala...
Multumesc.

De fapt, bosonul Higgs da materiei masa inertiala, cred. Nu exista o teorie cuantica a gravitatiei, deci poate ca nici nu exista gravitatie la scara cuantica.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 09, 2009, 05:38:21 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 09, 2009, 03:22:19 PM
Zvonul respectiv trece prin grupuri de fizicieni, nu am inteles analogia asa repede o stiam.

Pai daca nu ai inteles analogia, de ce ai sugerat prima data ca ai inteles-o. Si nu inteleg "nu am inteles analogia asa repede o stiam". Poate daca ai pune niste virgule corect, ar fi mai clar.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 09, 2009, 05:49:44 PM
Citat din: Adi din Septembrie 09, 2009, 05:38:21 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 09, 2009, 03:22:19 PM
Zvonul respectiv trece prin grupuri de fizicieni, nu am inteles analogia asa repede o stiam.

Pai daca nu ai inteles analogia, de ce ai sugerat prima data ca ai inteles-o. Si nu inteleg "nu am inteles analogia asa repede o stiam". Poate daca ai pune niste virgule corect, ar fi mai clar.

Nu am inteles analogia rapid, acum am spus ca am inteleso deoarece o stiam de mai mult timp.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 09, 2009, 05:53:09 PM
Ce anume genereaza campul Higgs?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 09, 2009, 05:58:35 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 09, 2009, 05:53:09 PM
Ce anume genereaza campul Higgs?

Buna intrebare. Cred ca exista de la sine, a fost creat dupa Big Bang, asa cum au fost create si campurile celorlalte forte fundamentale. Este campul care rupe simetria intre forta electromagnetica si forta nucleara slaba.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 09, 2009, 06:06:46 PM
Campul este caracterizat de energie. Ce energie caracterizeaza campul Higgs?
Multumesc.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 09, 2009, 07:01:35 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 09, 2009, 06:06:46 PM
Campul este caracterizat de energie. Ce energie caracterizeaza campul Higgs?
Multumesc.

Pui intrebari foarte ascutite. Nu stiu sa raspund la aceasta intrebare. Nici nu sunt sigur daca campul Higgs este si el caracterizat de energie. O sa ma mai documentez, caci aceasta studiez la doctorat. Bine, il caut experimental, dar trebui sa inteleg mai bine si teoria bosonului Higgs. Poti sa pui intrebarea si pe un forum in engleza, unde ai sansa sa gasesti un raspuns, apoi te rog sa il pui si la noi pe site, desigur tradus de tine in romana. Mersi mult.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 09, 2009, 07:06:24 PM
Citat din: Adi din Septembrie 09, 2009, 07:01:35 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 09, 2009, 06:06:46 PM
Campul este caracterizat de energie. Ce energie caracterizeaza campul Higgs?
Multumesc.

Pui intrebari foarte ascutite. Nu stiu sa raspund la aceasta intrebare. Nici nu sunt sigur daca campul Higgs este si el caracterizat de energie. O sa ma mai documentez, caci aceasta studiez la doctorat. Bine, il caut experimental, dar trebui sa inteleg mai bine si teoria bosonului Higgs. Poti sa pui intrebarea si pe un forum in engleza, unde ai sansa sa gasesti un raspuns, apoi te rog sa il pui si la noi pe site, desigur tradus de tine in romana. Mersi mult.

Poti sa-mi dai o adresa pentru forum in engleza?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 10, 2009, 09:25:12 AM
Am gasit pe un alt site raspunsul la intrebare:câmpul Higgs nu este considerat o forţă; acesta nu accelerează particule, nu transferă energie.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 10, 2009, 11:19:20 AM
Citat din: foton01 din Septembrie 09, 2009, 07:06:24 PM
Poti sa-mi dai o adresa pentru forum in engleza?

Cel mai cunoscut este acesta. Este o comunitate foarte mare, din oameni de stiinta, cercetatori si poti gasi raspunsul: http://www.physicsforums.com/.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 10, 2009, 11:19:57 AM
Citat din: foton01 din Septembrie 10, 2009, 09:25:12 AM
Am gasit pe un alt site raspunsul la intrebare:câmpul Higgs nu este considerat o forţă; acesta nu accelerează particule, nu transferă energie.

Pare un raspuns care are sens. Mersi. Poti sa pui linkul unde ai gasit informatia?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 10, 2009, 11:44:44 AM
http://www.scientia.ro/fizica/58-fizica-nucleara/294-bosonul-higgs.html
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 25, 2009, 07:54:35 AM
Adi, poti sa-mi explici cum capata particulele masa, din punct de vedere teoretic?
Multumesc.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 25, 2009, 08:01:47 AM
Am inteles ca o particula capata masa prin emisia si reabsorbtia de bozoni Higgs....
Nu stiu daca este bine de asta te-am rugat sa-mi explici din punct de vedere teoretic?

Sa-ti spun ceea ce am inteles eu: cand o particula interactioneaza cu particulele Higgs, acestea actioneaza precum o piedica pentru particula....  este precum ai baga intr-un pahar plin cu apa o piulita, cand piulita trece prin apa, aceasta se comporta precum o piedica pentru piulita.
Asta este? Am inteles bine?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 25, 2009, 09:08:39 AM
Citat din: Adi din Septembrie 09, 2009, 03:11:27 PM
Si ai inteles analogia? Asa repede? Poti sa imi rezumi in cuvintele tale ce ai inteles?

Exista doua tipuri de masa: masa inertiala si masa gravitationala. Oetvos a aratat ca pana la 12 zecimale sunt numeric egale, iar pe echivalenta dintre ele a fost construita teoria generala a a relativitatii. Masa inertiala este marimea care caracterizeaza opozitia unui corp la starea de miscare (adica m din F=ma), iar masa gravitationala este marimea care caracterizeaza taria fortei gravitationale asupra sa (adica m din F=kmM/r^2)

Adi, daca un corp are doar masa inertiala atunci el poate sa interactioneze cu F=kmM/r*2?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 25, 2009, 10:29:09 AM
Bozonii higgs au masa gravitationala?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 25, 2009, 10:30:59 AM
Vreau raspunsurile cat mai repede...
Mersi mult....
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 25, 2009, 04:31:33 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 25, 2009, 07:54:35 AM
Adi, poti sa-mi explici cum capata particulele masa, din punct de vedere teoretic?
Multumesc.

Salut, nu am avut net in ultimele zile, caci am calatorit spre Canada, dar voi raspunde acum. Din punct de vedere teoretic, nici eu nu stiu exact, caci ar trebui sa fi facut calculele din teoria cuantica a campului. Si nu le-am facut, eu fiind experimentator, nu teoretician. Dar iti pot oferi o analogie. Trebuie sa iti imaginezi ca exista un camp care permeaza intregul Univers, chiar si acolo unde este vid, si acesta da un fel de proprietate de "vascozitate" vidului. Adica particulele simt un fel de "frecare" cand merg chiar si prin vid. Si diferite particule simt diferite "coeficiente de frecare". Cu cat masa particulelor este mai mare, cu atat coeficientul de frecare e mai mare si deci la o energie data, viteza este mai mica. Probabilitatea ca particula sa interactioneze cu bozonul Higgs este proportionala cu masa sa si o poti intelege metaforic ca acest "coeficient de frecare".

Sau poti sa iti imaginezi o padure cu copaci. Copacii sunt bosoni Higgs. Unele particule mai mare, mai grase, se pot strecura mai greu printre copaci, caci se ciocnesc cu mai multi copaci. Pe cand particulele cu masa mai mica, mai zvelte, se strecoara mai usor printre copaci, ciocnindu-se cu mai multi copaci.

Sper ca te ajuta aceasta.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 25, 2009, 04:32:11 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 25, 2009, 08:01:47 AM
Am inteles ca o particula capata masa prin emisia si reabsorbtia de bozoni Higgs....
Nu stiu daca este bine de asta te-am rugat sa-mi explici din punct de vedere teoretic?

Sa-ti spun ceea ce am inteles eu: cand o particula interactioneaza cu particulele Higgs, acestea actioneaza precum o piedica pentru particula....  este precum ai baga intr-un pahar plin cu apa o piulita, cand piulita trece prin apa, aceasta se comporta precum o piedica pentru piulita.
Asta este? Am inteles bine?

Da, acesta este un alt exemplu pentru ideea de vascozitate si frecare, pe care am exemplificat-o si eu mai sus.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 25, 2009, 04:32:56 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 25, 2009, 09:08:39 AM
Adi, daca un corp are doar masa inertiala atunci el poate sa interactioneze cu F=kmM/r*2?

Aceasta formula se refera la masa gravitationala, deci daca un corp are doar masa inertiala, atunci nu are masa gravitationala si nu poate sa interactioneze gravitational conform acestei formule.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 25, 2009, 04:34:25 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 25, 2009, 10:29:09 AM
Bozonii higgs au masa gravitationala?

Nu stiu daca au, dar nu cred sa aiba. Gravitatia nu are o teorie cuantica inca, deci nu putem spune nimic despre gravitatie la nivel cuantic. Prin urmare, nu stim daca electronii, cuarcii, bosonii Higgs si alte particule elementare interactioneaza gravitational unele cu altele. Poate ca da, poate ca nu. Dar pentru moment, este ca si cum nu ar interactiona si ca si cum nu ar avea interactie gravitationala, tocmai pentru ca ea daca ar exista, ar fi prea mica pentru a isi face prezenta la energiile din aceeleratoarele de praticule de azi.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 25, 2009, 04:35:00 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 25, 2009, 10:30:59 AM
Vreau raspunsurile cat mai repede...
Mersi mult....

Am raspuns imediat ce am vazut intrebarile. Bosonul Higgs e chiar domeniul meu de studiu. Sper ca te-au ajutat raspunsurile mele.

Cu mare placere.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 25, 2009, 06:34:21 PM
Multumesc foarte mult, mi-ai fost de mare ajutor...
Mersi.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 25, 2009, 07:52:24 PM
Adi, mai am o intrebare, tu crezi, ca materia capata masa prin emisia si reabsortia bosonilor higgs?
Sau materia capata masa prin faptul ca particulele higgs actioneaza ca o "rezistenta"?

Raspunsul nu trebuie sa fie foarte complicat, doar ce stii tu.
Multumesc.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 25, 2009, 08:02:18 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 25, 2009, 06:34:21 PM
Multumesc foarte mult, mi-ai fost de mare ajutor...
Mersi.

Cu placere.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 25, 2009, 08:02:59 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 25, 2009, 07:52:24 PM
Adi, mai am o intrebare, tu crezi, ca materia capata masa prin emisia si reabsortia bosonilor higgs?
Sau materia capata masa prin faptul ca particulele higgs actioneaza ca o "rezistenta"?

Raspunsul nu trebuie sa fie foarte complicat, doar ce stii tu.
Multumesc.

Din punct de vedere matematic, cred ca da, asa ar aparea: ca materia emite si reabsoarebe bosoni Higgs. Dar va trebui sa ma mai documentez un pic despre asta.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 25, 2009, 08:13:12 PM
Citat din: Adi din Septembrie 25, 2009, 08:02:59 PM
Citat din: foton01 din Septembrie 25, 2009, 07:52:24 PM
Adi, mai am o intrebare, tu crezi, ca materia capata masa prin emisia si reabsortia bosonilor higgs?
Sau materia capata masa prin faptul ca particulele higgs actioneaza ca o "rezistenta"?

Raspunsul nu trebuie sa fie foarte complicat, doar ce stii tu.
Multumesc.

Din punct de vedere matematic, cred ca da, asa ar aparea: ca materia emite si reabsoarebe bosoni Higgs. Dar va trebui sa ma mai documentez un pic despre asta.

Dar din punct de vedere fizic materia capata masa prin faptul ca particulele higgs se comporta ca o "rezistenta"?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 25, 2009, 08:17:30 PM
Eu asta am inteles din toate discutiile...
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 25, 2009, 10:46:37 PM
Da, asta e. Din punct de vedere fizic, spatiul (chiar si vidul) se comporta ca un mediu vascos, care opune rezistenta la inaintare, cu atat mai mare, cu cat masa e mai mare.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 26, 2009, 07:10:32 AM
Multumesc mult.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: cris din Septembrie 26, 2009, 08:02:39 AM
Citat din: Adi din Septembrie 25, 2009, 10:46:37 PM
Da, asta e. Din punct de vedere fizic, spatiul (chiar si vidul) se comporta ca un mediu vascos, care opune rezistenta la inaintare, cu atat mai mare, cu cat masa e mai mare.
Nu cred ca e o comparatie fericita deoarece la o deplasare rectilinie si uniforma nu se mai opune nimic.Opozitia la acceleratie trebuie cautata chiar in structura corpului care primeste impulsul.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 26, 2009, 08:13:40 AM
Citat din: cris din Septembrie 26, 2009, 08:02:39 AM
Citat din: Adi din Septembrie 25, 2009, 10:46:37 PM
Da, asta e. Din punct de vedere fizic, spatiul (chiar si vidul) se comporta ca un mediu vascos, care opune rezistenta la inaintare, cu atat mai mare, cu cat masa e mai mare.
Nu cred ca e o comparatie fericita deoarece la o deplasare rectilinie si uniforma nu se mai opune nimic.Opozitia la acceleratie trebuie cautata chiar in structura corpului care primeste impulsul.

O cred ca este o comparatie foarte buna.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: foton01 din Septembrie 26, 2009, 08:14:54 AM
La miscare rectilie uniforma se opune acest camp higgs.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 26, 2009, 11:55:55 AM
Citat din: cris din Septembrie 26, 2009, 08:02:39 AM
Citat din: Adi din Septembrie 25, 2009, 10:46:37 PM
Da, asta e. Din punct de vedere fizic, spatiul (chiar si vidul) se comporta ca un mediu vascos, care opune rezistenta la inaintare, cu atat mai mare, cu cat masa e mai mare.
Nu cred ca e o comparatie fericita deoarece la o deplasare rectilinie si uniforma nu se mai opune nimic.Opozitia la acceleratie trebuie cautata chiar in structura corpului care primeste impulsul.

Ba da, interactia particulei cu bosonii Higgs are loc si la miscare rectilinie si uniforma a particulei, caci aceasta are masa diferita de zero si atunci cand merge rectiliniu si uniform.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Octombrie 13, 2009, 06:41:12 PM
Iata un articol interesant de astazi din New York Time despre bosonul Higgs. El promoveaza doua articole inca nepublicate a doi teoreticieni. Acestia propun o idee traznita. Anume ca Natura nu permite producerea de bosoni Higgs si astfel ar opri orice accelerator care ar incerca sa ii produca. Predictia lor este ca LHC-ul se va rupe iar si iar si niciodata nu va rula la energiile care vor permite producerea de boson Higgs. Daca insa bosonul Higgs va fi descoperit, atunci teoria lor va fi confirmata. Daca insa LHC se va tot opri, nu se va putea demonstra ca este din cauza explicatiei lor. Ei zic ca de fapt ar fi un fel de calatorie din viitor pentru a opri omenirea pentru a face o catastrofa. Ei zic ca referitor la calatoriile in timp se interzice sa vii in trecut si sa iti omori bunicul, dar ca se permite sa vii in trecut si sa il salvezi de la un accident. Personal, eu cred ca e interezis si sa il salvezi de la un accident, caci modifici trecutul si apoi alti oameni pot muri datorita faptului ca el traieste si tot asa. Si mai cred ca daca LHC poate produce bosoni Higgs, atunci si coliziunile foarte energetice din atmosfera il produc deja. Cu alte cuvinte, bosonul Higgs a fost produs deja in natura.

Iata articolul din New York Times.  (http://www.nytimes.com/2009/10/13/science/space/13lhc.html?pagewanted=1&_r=1&ref=science)

Voi ce ziceti?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Electron din Octombrie 13, 2009, 06:49:51 PM
Citat din: Adi din Octombrie 13, 2009, 06:41:12 PM
Anume ca Natura nu permite producerea de bosoni Higgs si astfel ar opri orice accelerator care ar incerca sa ii produca.
De parca Naturii ii pasa de ce fac niste fiinte insignificante de pe un insignificant Pamant...  ::)


CitatDaca insa bosonul Higgs va fi descoperit, atunci teoria lor va fi confirmata.
Vrei sa spui infirmata, nu?

e-
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: valangjed din Octombrie 14, 2009, 12:38:02 AM
Citat din: Adi din Octombrie 13, 2009, 06:41:12 PM
Iata un articol interesant de astazi din New York Time despre bosonul Higgs. El promoveaza doua articole inca nepublicate a doi teoreticieni. Acestia propun o idee traznita. Anume ca Natura nu permite producerea de bosoni Higgs si astfel ar opri orice accelerator care ar incerca sa ii produca. Predictia lor este ca LHC-ul se va rupe iar si iar si niciodata nu va rula la energiile care vor permite producerea de boson Higgs. Daca insa bosonul Higgs va fi descoperit, atunci teoria lor va fi confirmata. Daca insa LHC se va tot opri, nu se va putea demonstra ca este din cauza explicatiei lor. Ei zic ca de fapt ar fi un fel de calatorie din viitor pentru a opri omenirea pentru a face o catastrofa. Ei zic ca referitor la calatoriile in timp se interzice sa vii in trecut si sa iti omori bunicul, dar ca se permite sa vii in trecut si sa il salvezi de la un accident. Personal, eu cred ca e interezis si sa il salvezi de la un accident, caci modifici trecutul si apoi alti oameni pot muri datorita faptului ca el traieste si tot asa. Si mai cred ca daca LHC poate produce bosoni Higgs, atunci si coliziunile foarte energetice din atmosfera il produc deja. Cu alte cuvinte, bosonul Higgs a fost produs deja in natura.

Iata articolul din New York Times.  (http://www.nytimes.com/2009/10/13/science/space/13lhc.html?pagewanted=1&_r=1&ref=science)
Nu e un fel de (daca imi omor bunicul eu nu mai exist dar eu ,neexistand, nu mai pot sa-mi omor bunicul?

Voi ce ziceti?
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: constantin.a din Octombrie 14, 2009, 01:43:23 AM
Am mai intalnit ideea asta intr-un film SF acum ceva timp in urma. Poate e o modalitate de a naturii de a evita paradoxurile...vom vedea...
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Octombrie 14, 2009, 02:46:47 AM
Citat din: Electron din Octombrie 13, 2009, 06:49:51 PM
CitatDaca insa bosonul Higgs va fi descoperit, atunci teoria lor va fi confirmata.
Vrei sa spui infirmata, nu?
e-

Da, infirmata voiam sa spun. Mersi de vigilenta.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: RaduH din Octombrie 17, 2009, 03:32:58 PM
Deci daca un quarc nu poate exista in stare libera putem considera ca nu are masa de repaus ?
Ma intereseaza in ideea mea ca ar putea exista mai multe forte fundamentale decat 4 si daca le-am descoperii pe toate poate am constata ca exista si una care le poate modifica pe celelalte .
Adica daca ceva ar putea reduce masa , cazurile astea foarte multe de "pretinsa"( cel putin deocamdata ) levitatie ar fi pierdere de greutate nu antigravitatie , in echilibru cu fortele arhimedice datorate atmosferei , ceea ce s-ar putea sa fie si pierdere de inertie .
Adica OZN-ul ar semana mai mult cu bicicleta decat cu motocicleta adica ar functiona prin puterile "posibil paranormale" ale pilotilor .
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Octombrie 17, 2009, 10:10:19 PM
Citat din: RaduH din Octombrie 17, 2009, 03:32:58 PM
Deci daca un quarc nu poate exista in stare libera putem considera ca nu are masa de repaus ?

Masa pentru cuarci este un caz mai greu de analizat decat pentru electroni. Dar din cate inteleg eu cuarcii ar avea masa cand sunt liberi, dar au si masa (o alta valoare) cand sunt in diferite particule. Caci energia de interactiune cu alti cuarci si gluoni ar da o componenta in masa lor. Nici eu nu inteleg inca prea bine.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Octombrie 20, 2009, 07:29:48 AM
Doi teoreticieni au emis o ipoteză conform căreia Natura nu permite producerea bosonului Higgs şi prin urmare intervine "din viitor" pentru a împiedica experimentele de la CERN să producă bosonul Higgs. Vestea a fost promovată de New York Times săptămâna trecută, iar ieri a ajuns în România prin PRO-TV şi ZIUA.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: alberteinstein din Octombrie 23, 2009, 11:19:21 AM
Adi, ai comentat foarte frumos. Felicitari!
Problema este urmatoarea: acei oameni de stiinta spun ca natura va intervenii din viitor. Acum apar intrebarile: ce este aceea natura? ce este acela viitor? Sunt intrebari esentiale, chiar daca par nimicuri.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Electron din Octombrie 23, 2009, 11:25:36 AM
Scuze pentru off-topic, dar acum am observat semnatura lui "intellectus":

CitatArgumentea-za tot ce spui!
:o

La asta as raspunde: "verifi-ca (sic) gramatical tot ce scrii".  :-X

end off-topic


e-
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Noiembrie 20, 2009, 05:28:54 PM
Bosonul Higgs este particula prezisă de teoria fizicii particulelor pentru a explica de ce materia are masă. Dacă nu ar avea, s-ar plimba prin Univers doar cu viteza luminii, iar atomii nu s-ar putea forma, iar noi nu am exista. Bosonul Higgs este căutat intens la experimentele CDF şi DZero la acceleratorul Tevatron de lângă Chicago, SUA, iar în curând la cele de la acceleratorul LHC de la Geneva. Între timp, o pagină internet amplă despre povestea bosonului Higgs o puteţi găsi pe pagina pentru public lansată ieri de experimentul CDF.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 14, 2010, 06:21:03 AM
Am oferit un interviu la EvZ.ro despre studii in strainatate, comparatia cu tara, fizica particulelor si bosonul Higgs. Interviul este foarte lung. Au existat foarte multe comentarii. A generat dezbatere, in general cu tenta spre religie si filosofie. Am primit si multe intrebari de stiinta. Am raspuns cat am putut la ele si voi mai continua sa raspund.

Articolul este: Un roman, decis sa descopere "particula lui Dumnezeu" (http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-roman-decis-sa-descopere-particula-lui-dumnezeu-892095.html).
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 18, 2010, 09:24:27 AM
Un teoretician roman de la laboratorul american Fermilab a analizat cel mai recent rezultat de la experimentul DZero de la Fermilab, cel care arata o usoara asimetrie intre dezintegrarea mezonilor B in muoni si antimuoni si zice ca aceasta este in acord cu teoria supersimetrica, o continuare a Modelului Standard, iar daca aceasta este corecta, atunci inseamna ca exista 5 bosoni Higgs, iar nu doar unul singur.

Iata un articol la Realitatea.NET despre aceasta. (http://www.realitatea.net/particulele-lui-dumnezeu--bosonul-higgs-nu-mai-este-singur_718808.html)

Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: 123 din Iunie 18, 2010, 11:40:27 AM
Am o nelamurire legata de asimetria materie-antimaterie: din ce am aflat pana acum in momentul Big-Bangului s-au produs cantitati egale de materie si antimaterie. Am inteles ca si astazi, ca dealtfel dintotdeauna, fluctuatiile cuantice ale vidului produc perechi  particula-antiparticula care insa se anihileaza reciproc destul de repede. Dupa cum rezulta din articolul de pe Realitatea, asimetria rezulta din dezintegrarea unei particule complexe (mezonul B) in particule elementare (muon-antimuon), insa eu cred ca ar trebui cautata asimetria din momentul producerii particulelor elementare "din nimic" (fluctuatiile cuantice). Daca nu exista o astfel de asimetrire, ar insemna ca, indiferent de alte "asimetrii" ar trebui sa existe in Univers un numar egal de particule si antiparticule, deoarece fiecare particula e produsa DOAR in pereche cu antiparticula sa si e anihilata DOAR de antiparticula sa. Cu alte cuvinte, sunt produse impreuna si dispar impreuna.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 18, 2010, 06:09:25 PM
Citat din: 123 din Iunie 18, 2010, 11:40:27 AM
Am o nelamurire legata de asimetria materie-antimaterie: din ce am aflat pana acum in momentul Big-Bangului s-au produs cantitati egale de materie si antimaterie. Am inteles ca si astazi, ca dealtfel dintotdeauna, fluctuatiile cuantice ale vidului produc perechi  particula-antiparticula care insa se anihileaza reciproc destul de repede.

Corect.

Citat din: 123 din Iunie 18, 2010, 11:40:27 AM
Dupa cum rezulta din articolul de pe Realitatea, asimetria rezulta din dezintegrarea unei particule complexe (mezonul B) in particule elementare (muon-antimuon),

Corect.

Citat din: 123 din Iunie 18, 2010, 11:40:27 AM
insa eu cred ca ar trebui cautata asimetria din momentul producerii particulelor elementare "din nimic" (fluctuatiile cuantice). Daca nu exista o astfel de asimetrire, ar insemna ca, indiferent de alte "asimetrii" ar trebui sa existe in Univers un numar egal de particule si antiparticule, deoarece fiecare particula e produsa DOAR in pereche cu antiparticula sa si e anihilata DOAR de antiparticula sa. Cu alte cuvinte, sunt produse impreuna si dispar impreuna.

Sigur, se cauta astfel de asimetrii dar nu s-a gasit nici una. Teoria noastra spuna ca antimateria si materia sunt produse impreuna. Asadar nu de acolo vine asimetria. Asimetria vine de cand materia se transforma in antimaterie si inapoi in materie. Sau cand particule compuse se descompun. Nu stiu de ce nu crezi ca exista aceasta asimetrie, caci s-a descoperit de multa vreme, inca din anii 1960 in cadrul mezonilor K, iar in ultimul deceniu in cadrul mezonilor B. Cauta pe internet dupa "CP violation" pentru a intelege mai multe.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: cris din Iunie 18, 2010, 06:55:06 PM
Citat din: 123 din Iunie 18, 2010, 11:40:27 AM
Am inteles ca si astazi, ca dealtfel dintotdeauna, fluctuatiile cuantice ale vidului produc perechi  particula-antiparticula care insa se anihileaza reciproc destul de repede.
Aici e o neintelegere.Sunt particule virtuale teoretice.Daca ar fi reale ar degaja la anihilare fotoni de energie mare.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 27, 2010, 03:49:26 PM
Situatia la zi a bosonului Higgs, un articol scris de mine astazi si publicat la Voxpublica si EvZ.

http://voxpublica.realitatea.net/stiinta/conferinta-ichep-2010-situatia-la-zi-a-cautarii-bosonului-higgs-49264.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bosonul-higgs-901689.html
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: HarapAlb din Iulie 29, 2010, 04:41:08 AM
Citat din: Adi din Iulie 27, 2010, 03:49:26 PM
Situatia la zi a bosonului Higgs, un articol scris de mine astazi si publicat la Voxpublica si EvZ.
Cateva inadvertente care mi-au sarit in ochi la o citire sumara a materialului si a comentariilor:

1) (...) mai puţin predicţia că ar trebui să existe o particulă nouă, cu aceleaşi proprietăţi ca şi vidul (...)

Vidul este o stare nu o particula, nu le putem compara. Probabil ai vrut sa spui ca ar putea exista un camp asociat unei noi particule, si ca starea acestui camp este, conform predictiei, de vid. Cred ca starea de vid propriu-zisa (care inseamna numar mediu de particule egal cu zero) nu ne spune nimic despre proprietatile particulei care da nastere campului.
E bine ca inainte de publicare sa mai citeasca si altcineva textul pentru a detecta scaparile.


2) Prin comentariile tale Adi, spuneai ca Hawking ar fi unificat relativitatea restransa cu mecanica cuantica. Eu stiam ca unificarea asta s-a facut destul de devreme, incepand cu rezultatele lui Dirac (ecuatia lui Schroedinger relativista ~ 1925) si finalizata de catre Dyson, Feyman, Tomonaga si Schwinger (folosirea calculelor perturbative in electrodinamica cuantica ~ 1948).
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: cris din Iulie 29, 2010, 09:33:31 AM
Parerea mea e ca bozonul Higgs va fi inghesuit pana la disparitie.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 29, 2010, 11:37:37 AM
Mersi de comentarii, HarapAlb. Am auzit expresia de "numere cuantice ale vidului", dar da, nu e exprimata foarte clar. Interesanta si ideea ca ecuatia lui Dirac e o unificare intre relativitate si cuantica. Poate acolo doar o parte din cuantica era unificata, precum Hawking a unificat o parte mai mare, poate Modelul Standard.

Este posibil ca bosonul sa fie inghesuit pana la excludere, ramane ca experimentul sa decida.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: HarapAlb din Iulie 29, 2010, 10:48:55 PM
Citat din: Adi din Iulie 29, 2010, 11:37:37 AM
Interesanta si ideea ca ecuatia lui Dirac e o unificare intre relativitate si cuantica. Poate acolo doar o parte din cuantica era unificata, precum Hawking a unificat o parte mai mare, poate Modelul Standard.
Dupa formularea a electrodinamicii cuantice a reiesit clar ca orice teorie cuantica de camp trebuie sa fie relativista. In continuare, teoriile (campului slab, tare) au fost dezvoltate relativist de la bun inceput, nu mai putem vorbi de nici o unificare.
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 30, 2010, 01:16:18 AM
Da, de acord, tocmai de aceea nu inteleg de ce zici ca se realizase deja o unificare odata cu ecuatia lui Dirac.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: VreauSaCunosc din Martie 13, 2011, 11:33:16 PM
Nu am inteles faza asta:
,,pe de altă parte, daca nu un fizician celebru, ci un zvon traversează încăperea ... Credit: CERN.
... se crează acelaşi tip de aglomerare în jurul zvonului, dar de data aceasta se adună doar fizicienii din sală. În această analogie, aceste grupuri de fizicienii reprezintă particulele Higgs. Credit: CERN."
Adica ce inseamna ZVON?Sa inteleg ca asa se formeaza particula higgs din campul higgs?Multumesc
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Martie 13, 2011, 11:37:46 PM
Citat din: VreauSaCunosc din Martie 13, 2011, 11:33:16 PM
Nu am inteles faza asta:
,,pe de altă parte, daca nu un fizician celebru, ci un zvon traversează încăperea ... Credit: CERN.
... se crează acelaşi tip de aglomerare în jurul zvonului, dar de data aceasta se adună doar fizicienii din sală. În această analogie, aceste grupuri de fizicienii reprezintă particulele Higgs. Credit: CERN."
Adica ce inseamna ZVON?Sa inteleg ca asa se formeaza particula higgs din campul higgs?Multumesc

Aici este descrisa o analogie. Ca orice analogie, este imperfecta. Dar ce voia sa spuna este ca mecanismul Higgs explica atat de ce particulele elemenare obisnuite au masa, cat si de ce bosonul Higgs are masa. In analogie, persoanele din incapere reprezinta campul Higgs. Cand o persoana intra in incapere, inseamna ca o particula intra in campul Higgs si campul Higgs se aduna in jurul particulei dand masa particulei. Dar exista cazuri cand campul Higgs se aduna singur si atunci creeaza o particula Higgs care are si ea masa. Pentru a crea o analogie si a explica de ce brusc s-ar aduna oamenii din incampere la un loc fara sa intre o persoana celebra in camera si sa se adune in jurul ei, s-a zis ca intra un zvon, o informatie, o incapere. Dar poate un exemplu mai bun ar fi daca se arunca in incapere un ziar (tot informatie) cu o stire importanta. Lumea din incapere s-a aduna in jurul ziarului sa il citeasca. Fiind mai multi impreuna ar fi echivalentul creearii particulei Higgs ca o cuanta a campului Higgs.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: VreauSaCunosc din Martie 14, 2011, 12:12:35 AM
Am inteles,practic pentru ca asa sunt "programate",sau mai bine zis pentru ca asa primesc informatia.
Cat de mult seamana universul cu un soft de pc,asta din mai multe puncte de vedere.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Martie 14, 2011, 12:14:12 AM
Citat din: VreauSaCunosc din Martie 14, 2011, 12:12:35 AM
Am inteles,practic pentru ca asa sunt "programate",sau mai bine zis pentru ca asa primesc informatia.
Cat de mult seamana universul cu un soft de pc,asta din mai multe puncte de vedere.

Ma bucur ca este mai clar. Bosonul Higgs este tocmai subiectul pe care il studiez la doctorat si ma bucur mereu sa il promovez si explic.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: VreauSaCunosc din Martie 14, 2011, 12:23:10 AM
Mi-a placut foarte mult cum ati explicat pe intelesul tuturor in acel articol,se vede ca studiati fenomenul.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Martie 15, 2011, 09:44:09 AM
Odata la sase luni, experimentele CDF si DZero de la acceleratorul Tevatron din SUA prezinta rezultatul combinat al cercetarilor lor pentru bosonul Higgs la masa mare (exista doua cautari distincte, sa zic asa, in mare, de boson Higgs: unul la masa mare si unul la masa mica). Noul rezultat este ... la fel precum cel de acum sase luni. Un interval intre 158 si 173 de GeV/c^2 (unitati de masura a masei in lumea subatomica) a fost exclus din intervalul de valori posibile pentru bosonul Higgs. Totusi, analizele sunt mai puternice fata de acum 6 luni, in sensul ca daca acum sase luni doar impreuna puteau exclude acest interval, acum si fiecare experiment singur (CDF singur si DZero singur) au exclus cate un interval.

Comunicatul oficial de presa de la Fermilab este aici, dar cam exagereaza un pic importanta rezultatului ("overhyped").

http://www.fnal.gov/pub/today/archive_2011/today11-03-14_readmore.html

Un post foarte bun pe blogul cercetatorului Tommaso Dorigo explica de ce rezultatul este unul util, dar nu unul extraordinar de important, tocmai pentru ca nu exclude un interval mai mare al maselor fata de cum reusea acum 6 luni.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/new_higgs_limits_tevatron_new-77167
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 06, 2011, 06:19:25 PM
Un articol foarte interesant pentru cautarea bosonului Higgs a fost facut ieri public de experimentul meu, CDF. Iata ce a scris bloggerul Tommaso Dorigo despre asta.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/new_massive_particle_some_kind_higgs-77857

Este un caz care a devenit celebru repede, deja a scris despre el New York Times

http://www.nytimes.com/2011/04/06/science/06particle.html?_r=1&ref=science

Trebuie sa spun inca de aici ca articolul arata ori o particula noua, ori faptul ca nu masuram bine la CDF (zic noi, caci fac parte din expeimentul CDF) acele particule. Asadar ori e ceva nou, ori arata ca nu putem avea incredere completa in rezultatele despre bosonul Higgs pana nu rezolvam acea problema de masruare intre modelizari de background si ce zic datele experimentale.

Daca aveti comentarii sau intrebari, va astept cu drag, dupa ce cititi articolul lui Tommaso.

PS. A mai aparut si pe Physorg

http://www.physorg.com/news/2011-04-atom-smasher-nature.html

Stirea a ajuns si in Romania prin Hotnews

http://science.hotnews.ro/stiri-stiinte_fundamentale-8479881-cercetatorii-fermilab-descoperit-neregularitate-suspecta-care-putea-indica-existenta-unei-noi-particule-elementare-sau-noua-forta-naturii.htm
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 22, 2011, 07:45:33 PM
Blogurile de fizica particulelor din intreaga lume sunt fierbinti azi cu zvonul ca experimentul ATLAS de la LHC ar fi vazut bosonul Higgs cu o precizie de 4 sigma. Totusi, este un rezultat intern, care nu a fost facut public de ATLAS, adica inca in lucru si cel mai probabil este o greseala. O analiza detaliata aici, unde sunt linkuri si la alte bloguri care discuta subiectul

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/did_atlas_just_see_higgs-78316
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: morpheus din Aprilie 22, 2011, 08:47:02 PM
Citat din: Adi din Aprilie 22, 2011, 07:45:33 PM
Blogurile de fizica particulelor din intreaga lume sunt fierbinti azi cu zvonul ca experimentul ATLAS de la LHC ar fi vazut bosonul Higgs cu o precizie de 4 sigma. Totusi, este un rezultat intern, care nu a fost facut public de ATLAS, adica inca in lucru si cel mai probabil este o greseala. O analiza detaliata aici, unde sunt linkuri si la alte bloguri care discuta subiectul

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/did_atlas_just_see_higgs-78316

Pai si s-o gasi cineva sa parieze cu Tommaso?  :)

Serios vorbind acum, ce semnifica precizia de 4 sigma?
Si m-ar mai interesa si cum anume se face eliminarea unui anumit interval de mase din toate cele posibile? Care e filozofia, daca se poate explica pe scurt?
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: HarapAlb din Aprilie 22, 2011, 09:00:23 PM
Citat din: Adi din Aprilie 22, 2011, 07:45:33 PM
Blogurile de fizica particulelor din intreaga lume sunt fierbinti azi cu zvonul ca experimentul ATLAS de la LHC ar fi vazut bosonul Higgs cu o precizie de 4 sigma.
A ajuns bosonul higgs in show-biz, ca sa fie un rezultat acceptat dincolo de orice dubii trebuiesc facute multe verificari, confirmari, rasverificari si rasconfirmari. Asa si eu auzisem ca s-au vazut deja urme de boson Higgs la Tevatron.

4 sigma cred ca se refera la un interval de incredere, ceva de genul probabilitatea ca daca bosonul Higgs exista evenimentul respectiv sa fie datorita bosonului Higgs.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Anatol din Aprilie 22, 2011, 11:06:44 PM
Dar particulile numai in tuburile cu gaze se detecteaza? Ori mai exista altfel de detectoare?
Era o critica:"cum poate un glonte sa treaca prin cosmos si sa starneasca reactii intre stele"!?
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 22, 2011, 11:30:59 PM
Ma bucur sa vad interes si discutii la acest topic. Blogul lui Tommaso Dorigo (nu doar acest post) explica multe rezultate experimentale din fizica particulelor in mod detaliat. Adica ia o analiza anume si explica pe intelesul tuturor cum este realizata cercetarea, care sunt concluziile si asa mai departe. Recomand a fi citit acest blog, eu unul invat de acolo multe chestii ce tin de fizica particulelor.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor

Astazi mi-a fost validat de experimentul meu in mod formal rezultatul meu de cercetare care este tot in domeniului bosonului Higgs, asa ca de acum voi putea preda oficial teza la scoala. Bine, mai am cateva zile de cizelat la ea si apoi proful meu vrea sa o mai citeasca o a doua oara de la cap la coada. Dar cand am timp o sa incerc sa explic mai detaliat pe intelesul tuturor cum se realizeaza o analiza, cum se estimeaza statistic daca este vazut sau nu bosonul Higgs.

Pe scurt acum, probabilitatea ca numarul de evenimente in datele reale sa apara ca si cum ar fi un semnal de boson Higgs fara sa fie se masoara in intervale de incredere, denumit sigma. Conventia umana este ca atunci cand sunt 3 sigma (adica sansa sa te inseli sa fie cam 1/1000) se numeste ca avem "evidence for", adica nu dovada clara, ci indicii puternice intr-un sens. Abia cand sunt 5 sigma (sansa sa te inseli cam 1/1.000.000) atunci putem vorbi de observatie experimentala reala. Iar daca observi ceva pentru prima data in lume se numeste descoperire. Ei au 4 sigma, deci e intre cele doua. Dar punctul cheie pe care il explica si Tommaso detaliat in blog este ca daca acest semnal exista, atunci el a fost deja exclus si de experimentul CDF (al meu) si de DZero la Tevatron. Deci ori cele doua experimente s-au inselat, ori experimentul ATLAS. Desigur, toti pariem pe experimentul ATLAS, care este abia la inceput de drum in a fi calibrat cu date reale. In plus, documentul este unul intern, adica nu a fost validat in mod oficial de cei 2000 de oameni din ATLAS. Este un document scurs, pe surse, ceva ce nu prea s-a mai vazut in stiinta.

Ca un detaliu picant, grupul de cercetare respectiv este condus de o cercetatoare chinezoica din SUA (universitatea Wisconson) care este foarte celebra prin rezultatele sale de cercetare si prin faptul ca isi munceste oamenii foarte multi, dar ca toti ajung profesori universitari apoi, adica ca reusesc in cariera. Eu o cunosc pe viu, caci vara trecuta am avut o discutie informala cu ea la CERN de a ma angaja in grupul ei de cercetare. Parea interesata, dar intre timp teza mea s-a prelungit si acum am o bursa de postdoctorat pe inca jumatate de an la Tevatron, pe care o voi incepe acum. Asa, grupul ei de cercetare a fost cel care intr-unul din cele 4 experimente de la acceleratorul LEP de la CERN (care a fost in tunelul in care e acum LHC-ul cu zece ani in urma) a vazut niste evenimente candidate de boson Higgs la masa de 115 GeV/c^2. Acele evenimente au convins sefii de la CERN sa prelungeasca viata acceleratorului LEP cu inca un an de zile (intarziind astfel LHC-ul cu un an de zile). Din pacate, cu mai multe date colectate semnalul a disparut, adica a fost o alarma falsa, sau cel putin una neconcludenta. Cum acum acelasi grup de cercetare vede un boson Higgs tot la 115 GeV/c^2, exista unele voci care spun ca cercetatorii sunt subiectivi si tin neaparat sa dovedeasca lumii intregi ca in urma cu zece ani chiar au avut dreptate sa piarda LHC-ul un an de zile, caci ei chiar vazusera ceva acolo.

Ramane sa vede daca ATLAS va prezenta oficial rezultatul, adica daca il va sustine si daca da, cum va fi el modificat. Pe un alt blog a aparut sumarul documentului, care spune indraznet ca de fapt nu e bosonul Higgs, caci este de 20 de ori mai numeros ca bosonul Higgs, dar ca ar fi o dovada clara de fizica dincolo de Modelul Standard. Poate e, poate nu e. Trebuie ca experimentul ATLAS sa vada, apoi sa adauge datele experimentale noi, apoi experimentul CMS tot de la CERN sa vada si el. Asa e in stiinta, trebuie sa fie reproductibil.

Dar pana una alta e clar ca experimentele de la Tevatron ar fi trebuit sa vada acel semnal daca e real si nu au vazut. Si ele au 10 ani si mai bine de intelegere a detectorului si date colectate de 150 de ori mai numeroase ...
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Anatol din Aprilie 23, 2011, 02:25:41 PM
  In 2016 se va lansa pe orbita un echipament care sa detecteze gravitonul ori unda lui in cosmos?

  Gravitonul ar fi si particula cu care interactioneaza si bosonul Higgs? Marimile acestor doua particole trebue sa fie colosal de diferite? Gravitonul ca particola e imposibil de detectat?
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: HarapAlb din Aprilie 23, 2011, 03:02:03 PM
Citat din: Anatol din Aprilie 23, 2011, 02:25:41 PM
  In 2016 se va lansa pe orbita un echipament care sa detecteze gravitonul ori unda lui in cosmos?
La care experiment te referi ? Daca e in spatiul cred ca e vorba de unde gravitationale nu de graviton sau boonul Higgs. Detectarea undelor gravitationale ar putea aduce elemente noi daca nu se verifica pe deplin modelul relativitatii generalizate.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: HarapAlb din Aprilie 23, 2011, 03:15:22 PM
Citat din: Anatol din Aprilie 22, 2011, 11:06:44 PM
Dar particulile numai in tuburile cu gaze se detecteaza? Ori mai exista altfel de detectoare?
Se folosesc mai multe tipuri de detectori. La LHC un "detector" este o uzina intreaga si reprezinta un sistem de detectori. Aici (http://atlas.ch/detector.html) poti vedea o imagine de ansamblu a detectorului ATLAS.

Citat
Era o critica:"cum poate un glonte sa treaca prin cosmos si sa starneasca reactii intre stele"!?
Este vorba de probabilitate, daca e nenula folosim mai multe gloante. Pe de alta parte probabilitatea de interactie nu e constanta ci se modifica in functie de energia particulelor. Mergand la energii din ce in ce mai inalte se pot observa mai multe moduri de interactie intre particule..
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 23, 2011, 06:45:12 PM
Citat din: HarapAlb din Aprilie 23, 2011, 03:02:03 PM
Citat din: Anatol din Aprilie 23, 2011, 02:25:41 PM
  In 2016 se va lansa pe orbita un echipament care sa detecteze gravitonul ori unda lui in cosmos?
La care experiment te referi ? Daca e in spatiul cred ca e vorba de unde gravitationale nu de graviton sau boonul Higgs. Detectarea undelor gravitationale ar putea aduce elemente noi daca nu se verifica pe deplin modelul relativitatii generalizate.

Cred ca se refera la experimentul LISA, care intr-adevar este estimat sa incercerce sa detecteze unde gravitationale in spatiu cu o precizie mult mai mare decat a detectoarelor de acum de pe Pamant, care inca nu au vazut unde gravitationale. O stire de acum cateva saptamani arata ca SUA s-au retras din proiectul LISA din lipsa de bani. Daca va fi facut, va trebui facut de europeni si asiatici. Sa vedem deci daca va avea loc.

Dar daca vor fi gasite intr-un fel sau altul unde gravitationale, cred ca putem spune indirect ca exista s gravitoni. Spun indirect, dar nimeni nu se mai indoieste ca daca exista o unda exista musai si o particula ...
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Anatol din Aprilie 24, 2011, 02:56:32 AM
Nu inteleg graviton si bosonul Higgs, gravitatia nu-i masa? Mie mi se pare ca cat trage cantarul e si gravitatia si masa.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Quantum din Aprilie 24, 2011, 05:24:26 AM
Citat din: Anatol din Aprilie 24, 2011, 02:56:32 AM
Nu inteleg graviton si bosonul Higgs, gravitatia nu-i masa? Mie mi se pare ca cat trage cantarul e si gravitatia si masa.
Nu, gravitatia nu-i masa.
Asa cum celelalte trei forte fundamentale au particulele elementare ce transmit forta (electromagnetica-foton, tare-gluon, slaba-bosoni "weak gauge" asa si gravitatia ar trebui sa aiba particula ei elementara.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 24, 2011, 05:43:28 AM
Exista masa inertiala si masa gravitationala ca si concepte diferite, dar egale ca si valori numerice. Gravitatia insa este o forta deci nu este o masa. Forta gravitatiei este proportionala cu masa, dar este o forta, nu o masa.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: A.Mot-old din Aprilie 24, 2011, 03:09:08 PM
Citat din: Adi din Aprilie 24, 2011, 05:43:28 AM
Exista masa inertiala si masa gravitationala ca si concepte diferite, dar egale ca si valori numerice. Gravitatia insa este o forta deci nu este o masa. Forta gravitatiei este proportionala cu masa, dar este o forta, nu o masa.
F=mg unde g este acceleratia gravitationala.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: A.Mot-old din Aprilie 24, 2011, 03:30:19 PM
Citat din: Adi din Mai 17, 2008, 05:44:22 AM
Bozonul Higgs, denumit si "particula lui Dumnezeu", este particula care da masa materiei ... daca mecanismul teoretic introdus in 1964 de fizicianul scotian Peter Higgs se dovedeste a fi corect. Dupa mai bine de 40 de ani de cautari, fizicenii anii acestia un mare entuziasm. In urmatorii ani teoria va fi in sfarsit ori confirmata, ori infirmata, dar i se va oferi un raspuns definitiv. Cercetatarile vor fi posibile la laboratorul european al fizicii particulelor, CERN. Acolo, acceleratorul Large Hadron Collider, dupa aproape douazeci de ani, va ciocni protoni si protoni cu viteze foarte foarte apropiate de viteza luminii. Energia coliziunii va fi transformata si in faramituri de materie, adica particule, iar una dintre acestea poate fi si mult cautatul bozon Higgs.

Cautarea bozonului Higgs este chiar teza mea de doctorat, asadar va invit foarte entuziast sa aduceti aici toate intrebarile voastre. A raspunde la ele ma pregateste pe tema cercetarii mele.

Astazi am tradus un articol de introducere pe tema bozonului Higgs, cu permisiunea muzeului Exploratorium din San Francisco, SUA, care undeva in trecut a avut o expozitie pe tema CERN. Lectura placua si nu uitati sa reveniti cu intrebari sau comentarii. Este pentru o cauza nobila! :)

Bozonul Higgs pe intelesul tuturor - video. (http://www.scientia.ro/blogul-scientiaro/1473-bosonul-higgs-pe-intelesul-tuturor-video.html)


Eu sunt foarte interesat de acest bozon Higgs.Poti sa prezinti in totalitate teza ta de doctorat?
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 24, 2011, 04:38:49 PM
Citat din: A.Mot din Aprilie 24, 2011, 03:30:19 PM
Eu sunt foarte interesat de acest bozon Higgs.Poti sa prezinti in totalitate teza ta de doctorat?

Am in plan sa prezint cercetarea din ea pe intelesul tuturor. Dar asta dupa ce voi sustine teza, deci inca vreo 2-3 luni. Pana atunci insa, arata-ne ca ai inteles ceva din cele doua articole si apoi iti voi spune chestii noi. Cercetarea mea nu e cel mai bun rezultat de pe piata, caci cel mai bun rezultat de pe piata este combinarea cercetarea mea cu a altor alte cercetari de la acceleratoarul Tevatron. Daca imi arati ca ai inteles macar ceva deocamdata, iti voi arata acel rezultat combinat care este cel mai bun din lume acum.

Nota. Seria mea de articole despre bosonul Higgs pe intelesul tuturor pe care am scris-o pentru EvZ.ro incepe sa fie mutata pe blogul meu de la Scientia.ro. Asadar poti citi articole de unde vei intelege mai multe aici.

http://scientia.ro/blog-adrian-buzatu.html
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Anatol din Aprilie 24, 2011, 04:51:50 PM
 F=mg ... are particola lui cu vector inca, si ca doua particole se atrag tot au particolele lor? Ar fi respectiv gravitonul si bosonul Higgs?
Atunci planetele nu atrag ca au masa mare dar ca au un motor gravitational care este nucleul lor?

Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 24, 2011, 06:03:46 PM
Citat din: Anatol din Aprilie 24, 2011, 04:51:50 PM
F=mg ... are particola lui cu vector inca, si ca doua particole se atrag tot au particolele lor? Ar fi respectiv gravitonul si bosonul Higgs?
Atunci planetele nu atrag ca au masa mare dar ca au un motor gravitational care este nucleul lor?

Ti s-a mai raspuns deja: gravitonul nu este tot una cu bosonul Higgs. Ambele sunt particule ipotetice. Daca exista, bosonul Higgs ar da masa inertiala materiei. Asta nu da automat si masa gravitationala, dar sa zicem ca ii da. Dupa ce particula are masa gravitationala, ea poate interactiona cu o alta particula de masa gravitationala printr-un schimb de o alta particula denumita graviton. Tot asa cum un electron incarcat electric interactioneaza cu un alt electron incarcat electric prin schimbul unui foton, adica particula de lumina.

Particulele elementare sunt de doua tipuri: particule de materie (electron, muon, quark, neutrino, etc) si particule care transmit forte si interactii (foton pentru forta electromagnetica, gluon pentru forta tare, W si Z pentru forta slaba, graviton pentru forta gravitationala). In plus de astea, aparte, e bosonul Higgs, care da masa atat particulelor de materie cat si particulelor W si Z.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 25, 2011, 06:52:34 PM
Zvonul de la LHC cum ca s-ar fi gasit bosonul Higgs a ajuns si in presa romaneasca azi prin Mediafax, iar de acolo cred ca va fi preluat de multe alte ziare. Retineti: e doar un zvon, e drept ca pe un articol real, dar articol ce nu a fost citit, corectat si validat de cei 2000 de oameni din experimentul ATLAS. Cel mai probabil articolul este sincer, dar are greseli!

http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/a-fost-descoperita-particula-lui-dumnezeu-zvonuri-din-lumea-stiintei-aduc-in-discutie-posibilitatea-aceasta-8187583/
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: A.Mot-old din Aprilie 25, 2011, 08:36:33 PM
Citat din: Adi din Aprilie 25, 2011, 06:52:34 PM
Zvonul de la LHC cum ca s-ar fi gasit bosonul Higgs a ajuns si in presa romaneasca azi prin Mediafax, iar de acolo cred ca va fi preluat de multe alte ziare. Retineti: e doar un zvon, e drept ca pe un articol real, dar articol ce nu a fost citit, corectat si validat de cei 2000 de oameni din experimentul ATLAS. Cel mai probabil articolul este sincer, dar are greseli!

http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/a-fost-descoperita-particula-lui-dumnezeu-zvonuri-din-lumea-stiintei-aduc-in-discutie-posibilitatea-aceasta-8187583/
Asta ar insemna ca toata teoria existentiala a universului de pana acum trebuie revizuita din temelii...........
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 25, 2011, 10:04:57 PM
Citat din: A.Mot din Aprilie 25, 2011, 08:36:33 PM
Citat din: Adi din Aprilie 25, 2011, 06:52:34 PM
Zvonul de la LHC cum ca s-ar fi gasit bosonul Higgs a ajuns si in presa romaneasca azi prin Mediafax, iar de acolo cred ca va fi preluat de multe alte ziare. Retineti: e doar un zvon, e drept ca pe un articol real, dar articol ce nu a fost citit, corectat si validat de cei 2000 de oameni din experimentul ATLAS. Cel mai probabil articolul este sincer, dar are greseli!

http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/a-fost-descoperita-particula-lui-dumnezeu-zvonuri-din-lumea-stiintei-aduc-in-discutie-posibilitatea-aceasta-8187583/
Asta ar insemna ca toata teoria existentiala a universului de pana acum trebuie revizuita din temelii...........

Cred ca vrei sa spui ca daca bosonul Higgs ar fi descoperit Modelul Standard al particulelor elementare ar trebui revizuit din temelii. Daca asta aici, ai inteles complet pe dos. Daca bosonul Higgs va fi gasit, inseamna ca lucrurile sunt exact cum spune Modelul Standard si teoria e confirmata experimental asa cum e ea acum!
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: A.Mot-old din Aprilie 26, 2011, 08:58:37 AM
Citat din: Adi din Aprilie 25, 2011, 10:04:57 PM
Citat din: A.Mot din Aprilie 25, 2011, 08:36:33 PM
Citat din: Adi din Aprilie 25, 2011, 06:52:34 PM
Zvonul de la LHC cum ca s-ar fi gasit bosonul Higgs a ajuns si in presa romaneasca azi prin Mediafax, iar de acolo cred ca va fi preluat de multe alte ziare. Retineti: e doar un zvon, e drept ca pe un articol real, dar articol ce nu a fost citit, corectat si validat de cei 2000 de oameni din experimentul ATLAS. Cel mai probabil articolul este sincer, dar are greseli!

http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/a-fost-descoperita-particula-lui-dumnezeu-zvonuri-din-lumea-stiintei-aduc-in-discutie-posibilitatea-aceasta-8187583/
Asta ar insemna ca toata teoria existentiala a universului de pana acum trebuie revizuita din temelii...........

Cred ca vrei sa spui ca daca bosonul Higgs ar fi descoperit Modelul Standard al particulelor elementare ar trebui revizuit din temelii. Daca asta aici, ai inteles complet pe dos. Daca bosonul Higgs va fi gasit, inseamna ca lucrurile sunt exact cum spune Modelul Standard si teoria e confirmata experimental asa cum e ea acum!
Ai dreptate!Am gresit!Asa spui si tu aici: http://scientia.ro/blog-adrian-buzatu.html .Scuze!
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 26, 2011, 05:52:37 PM
Ma bucur ca s-a clarificat.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: A.Mot-old din Aprilie 27, 2011, 08:59:09 AM
Citat din: Adi din Aprilie 26, 2011, 05:52:37 PM
Ma bucur ca s-a clarificat.
Acum sa vedem daca e adevarat ca a fost gasit bosonul Higgs adica particula lui Dumnezeu........si daca e adevarat atunci rezulta ca Dumnezeu exista adica stiinta a demonstrat in fine ca Dumnezeu exista ceea ce eu stiam de mult.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: morpheus din Aprilie 27, 2011, 09:18:32 AM
Citat din: A.Mot din Aprilie 27, 2011, 08:59:09 AM
Acum sa vedem daca e adevarat ca a fost gasit bosonul Higgs adica particula lui Dumnezeu........si daca e adevarat atunci rezulta ca Dumnezeu exista adica stiinta a demonstrat in fine ca Dumnezeu exista ceea ce eu stiam de mult.

Ai tinut tu neaparat sa adaugi acest comentariu...o logica de otel :)

Ne dorim sa mentinem discutia in limitele stiintei si sa nu transformam fiecare dialog intr-o confruntare intre atei/credinciosi, stiinta/religie ori creationism/evolutionism.
A discuta on-topic e o cerinta minimala ce ar trebui respectata pe orice forum. Adica si aici.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Electron din Aprilie 27, 2011, 12:12:39 PM
Citat din: A.Mot din Aprilie 27, 2011, 08:59:09 AM
Acum sa vedem daca e adevarat ca a fost gasit bosonul Higgs adica particula lui Dumnezeu........si daca e adevarat atunci rezulta ca Dumnezeu exista adica stiinta a demonstrat in fine ca Dumnezeu exista ceea ce eu stiam de mult.
Aceasta deductie e cat se poate de gresita, dat fiind ca pleci de la numele dat mediatic pentru a atrage interesul maselor asupra acestei particule ipotetice (inca). Faptul ca cineva a numit bosonul Higgs cu numele de "particula divinitatii X" nu inseamna ca automat daca e descoperita particula atunci exista si divinitatea X. Asta daca nu cumva sunt ceva surse de necontestat care sa demonstreze ca bosonul Higgs chiar este particula personala a unei divinitati si ca existenta particulei e legata intrinsec de existenta divinitatii respective. Poti sa prezinti asemenea surse?

Daca eu numesc electronul ca fiind "particula lui Thor", faptul ca electronul este dovedit ca exista, inseamna ca Thor chiar exista? Daca nu e suficient ca eu sa il numesc asa, cati oameni trebuie sa-l numeasca asa pentru a fi o dovada ca Thor exista?  ::)

In acest context msajul tau e nu doar naiv, dar si pasibil de a fi considerat o propaganda nerusinata pentu o anumita religie.

Din pacate vad asta tot mai mult pe acest forum. Daca nu se vor lua in curand masuri pentru a limita aceste practici, va fi destul de greu sa se mai tina sub control aceste devieri. Aviz administratorilor. Acum incepe munca grea de moderare a unui forum dedicat stiintei.

e-
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 27, 2011, 10:09:04 PM
Subscriu, si eu am remarcat o poluare a topicurilor de stiinta cu chestii de religie sau non-stiinta. Am tot remarcat pentru moderatori, dar prefer ca ei sa modereze fara sa fie nevoie sa mai remarc eu.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: styhl din Aprilie 30, 2011, 06:49:29 PM
[... daca mecanismul teoretic introdus in 1964 de fizicianul scotian Peter Higgs se dovedeste a fi corect. Dupa mai bine de 40 de ani de cautari, fizicenii anii acestia un mare entuziasm. In urmatorii ani teoria va fi in sfarsit ori confirmata, ori infirmata, dar i se va oferi un raspuns definitiv. ]
.... nu pre sunt deacord cu toate acestea.
Cum am mai spus (dupa cum mie imi pare) metodologia de demonstrare din ce cauza particulele au masa este metoda reducerii la absurd. Si iar dupa cum am mai spus mai inainte acesta metodologie de demonstrare mai are unele lacune la care cercetatorii (ar fi de dorit) sa mai atraga atentia. Scurt descriu metoda recerii la absurd: ... Initial se admite ca propozitia se neaga, apoi se demonstreaza ca aceasta este absurd, din ceia ce reese (negarea negatiei este adevar) ca propozitia este corecta. DA , si acesta mai face parte din "clasa de metode de demonstratii- anume se demonstreaza deductiv", dar din cite eu inteleg deductictiv inseamna sa demonstrezi ceia ce este, adica rezultatul deacum este prezent. INSA unde se poate comite greseala? Atunci cind noi deacum avem rezultatul pus in fata, noi nustim din ce domeniu el face parte si ce rezolvam mai departe. A doua parte ar fi, in cazul cind se cunoaste ceia ce am enuntat mai sus si se neaga propozitia, multi pot comite greseala ca nu inteleg pina la capat ce neaga.
    Astfel nu trebue sa ne grabim cu concluziile ca exista aceasta particula sau in caz contrar acestei afirmatii fizica si legile prezente ar fi toooaaate gresite. :)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 30, 2011, 07:08:18 PM
Styhl, ai inteles complet gresit, nu este nici o reducere la absurd. Exista o teorie care face o predictie. Predictia este testata experimental. Ori predictia e confirmata experimental (si atunci teoria nu este falsa) ori predictia este infirmata experimental (si atunci sigur teoria e falsa).
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: styhl din Aprilie 30, 2011, 07:40:01 PM
Intocmai despre ce spuneam.
  Pai felul de demonstrare a presupunerii acelei teorii care este (trebue ceva sa fie)?
  Daca teoria aceia care este deacum este demonstrata (teoretic desigur, cred ca da daca atit se vorbeste), atunci aceasta pinace nimic mai nu inseamna. 1) Trebue demonstrat ca teoria tine strict de subiectul problemei 2) Daca teoria se infirma experimental (nu stiu ce fel de teorie ar fi ca ea sa se infirme experimental ?!  ) atunci iar , cum am mai spus ,aceasta nu este in deajuns la rezolvarea problemei .
  Ca sa fie putin mai clar va dau exemplu cu a V acsioma a lui Euclid ( dealtfel deacolo si am observat lacuna metodei reducerii la absurd).
Fie acsioma spune : prin un punct la o dreapta se poate duce numai o singura paralela. Si vine cineva spune "daca cineva va demonstra valoarea de adevar a aceste propozitii si va fi corecta atunci geometria pe care noi o studiem in prezent este corecta, iar in caz  contrar ea ar fi gresita". Si iata ca vine intro zi Lobacevschi la Euclud si la acel cineva si ii demonstreaza:" Pai uite , din un punct la o dreapta se pot duce 2 paralele si o infinitatea de superparalele....", apoi mai vine si Reimman, apoi si Mincovscki , si in sfirsit ce ar insemna din tot aceasta???????? Ca geometria (clasica) pe care noi o studiem este falsa??? Exemple la acesta tema sunt inca mult mai multe, am auzit de ceva valori Funzzi (nustiu cum se mai spune), pai acel capitol imi demonstreaza inca odata corectitudinea observatiei mele.
Cred ca ideia este foarte clar enuntata.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Electron din Aprilie 30, 2011, 07:43:36 PM
Citat din: styhl din Aprilie 30, 2011, 07:40:01 PM
Cred ca ideia este foarte clar enuntata.
Crezi gresit.

e-
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Aprilie 30, 2011, 08:39:20 PM
Citat din: styhl din Aprilie 30, 2011, 07:40:01 PM
Intocmai despre ce spuneam.
  Pai felul de demonstrare a presupunerii acelei teorii care este (trebue ceva sa fie)?
  Daca teoria aceia care este deacum este demonstrata (teoretic desigur, cred ca da daca atit se vorbeste)

Am explicat mai sus. Teoria este demonstrata de EXPERIMENT. Experimentul este judecatorul suprem. Teoria nu se demonstreaza singura. Experimentul decide daca teoria este corecta sau nu. Pana nu va fi descoperit experimental, nimeni din stiinta nu zice ca bosonul Higgs exista si ca stim de ce particulele au masa!
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 09, 2011, 07:22:52 AM
Experimentul ATLAS de la LHC a publicat oficial un document care descrie o cautare a bosonului Higgs cand se dezintegreaza in doi fotoni gama si datele sunt in acord cu predictia din Modelul Standard. Astfel, ei infirma oficial din vinerea Pastelui cand un document scurs din interiorul experimentului ATLAS catre un blog sugera ca fusese observat bosonul Higgs de 30 de ori mai abundent decat prezicea Modelul Standard. Nu doar ca nu e de 30 de ori, dar datele sunt chiar mai putine decat prezice teoria. O explicatie foarte buna pe blogul lui Tommaso Dorigo.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/excess_what_excess_atlas_clarifies-78734

Alte bloguri pe aceasta tema:

http://www.math.columbia.edu/~woit/wordpress/?p=3681

http://motls.blogspot.com/2011/05/atlas-at-94pb-diphoton-hysteria-goes.html
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Sieglind din Mai 15, 2011, 03:51:39 PM
Citat din: Electron din Aprilie 27, 2011, 12:12:39 PM
Citat din: A.Mot din Aprilie 27, 2011, 08:59:09 AM
Acum sa vedem daca e adevarat ca a fost gasit bosonul Higgs adica particula lui Dumnezeu........si daca e adevarat atunci rezulta ca Dumnezeu exista adica stiinta a demonstrat in fine ca Dumnezeu exista ceea ce eu stiam de mult.
Aceasta deductie e cat se poate de gresita, dat fiind ca pleci de la numele dat mediatic pentru a atrage interesul maselor asupra acestei particule ipotetice (inca). Faptul ca cineva a numit bosonul Higgs cu numele de "particula divinitatii X" nu inseamna ca automat daca e descoperita particula atunci exista si divinitatea X. Asta daca nu cumva sunt ceva surse de necontestat care sa demonstreze ca bosonul Higgs chiar este particula personala a unei divinitati si ca existenta particulei e legata intrinsec de existenta divinitatii respective. Poti sa prezinti asemenea surse?

Daca eu numesc electronul ca fiind "particula lui Thor", faptul ca electronul este dovedit ca exista, inseamna ca Thor chiar exista? Daca nu e suficient ca eu sa il numesc asa, cati oameni trebuie sa-l numeasca asa pentru a fi o dovada ca Thor exista?  ::)

In acest context msajul tau e nu doar naiv, dar si pasibil de a fi considerat o propaganda nerusinata pentu o anumita religie.

Din pacate vad asta tot mai mult pe acest forum. Daca nu se vor lua in curand masuri pentru a limita aceste practici, va fi destul de greu sa se mai tina sub control aceste devieri. Aviz administratorilor. Acum incepe munca grea de moderare a unui forum dedicat stiintei.

e-

E puţin altfel: i s-a spus "God particle", adică particula-dumnezeu, "a mai tare din parcare", ceva în genul ăsta :)

La noi s-a tradus imediat "particula lui Dumnezeu" - iar acum ziarişti, forumişti şi cititori, care de mai care, au rămas cu denumirea asta de împrumut, stupidă, doar fiindcă e mai percutantă şi permite tot soiul de fantezii (de aici şi năvala apocalipticilor pe subiect)



Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 15, 2011, 06:18:39 PM
Intr-adevar, traducerea corecta a lui "The God Particle" este "particula zeu" sau "particula Dumnezeu", iar nu "particula zeului" sau "particula lui Dumnezeu".

Se apropie cu pasi repezi conferintele de vara asta, cand Tevatronul va anunta noile rezultate combinate intre experimentele CDF si DZero. Si eu lucrez intens sa particip la aceste rezultate. Asa ca pe curand voi pune aici rezultate noi!
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Sieglind din Mai 15, 2011, 06:35:11 PM
Citat din: Adi din Mai 15, 2011, 06:18:39 PM
Intr-adevar, traducerea corecta a lui "The God Particle" este "particula zeu" sau "particula Dumnezeu", iar nu "particula zeului" sau "particula lui Dumnezeu".

Se apropie cu pasi repezi conferintele de vara asta, cand Tevatronul va anunta noile rezultate combinate intre experimentele CDF si DZero. Si eu lucrez intens sa particip la aceste rezultate. Asa ca pe curand voi pune aici rezultate noi!

"Bătrânul" Tevatron a lucrat excelent! De abia aştept să ne spui ce şi cum. Din câte am înţeles, au contribuit mult la dezlegarea problemei (excluziune 95%)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 15, 2011, 06:45:39 PM
Iata pagina publica despre bosonul Higgs de la experimentul CDF de la Tevatron (probabil ca una asemanatoare are si experimentul Dzero de la Tevatron).

http://www-cdf.fnal.gov/physics/new/hdg/hdg.html

Acolo e un link catre pagina cu istoricul rezultatelor facute publice.

http://www-cdf.fnal.gov/physics/new/hdg/Results.html

Dintre ele, iata din iulie 2010 combinarea tuturor analizelor de la bosonul Higgs de la CDF di DZero (inclusiv a mea).

http://tevnphwg.fnal.gov/results/SM_Higgs_Summer_10/

Graficul cheie este acesta:

(http://tevnphwg.fnal.gov/results/SM_Higgs_Summer_10/tevbayeslimits19july2010.jpg)

Pe axa orizonatala este masa posibila pentru bosonul Higgs in unitati de miliarde de electron-volti impartit la viteza luminii la patrat. Pe axa verticala este probabilitatea ca bosonul Higgs sa fie produs pe care noi o putem vedea impartita la probabilitatea ca bosonul Higgs sa fie produs prezisa de teoria Modelului Standard. De aceea linia orizontala la y=1 (cu albastru) reprezinta teoria actuala. Daca pe axa verticala citim o valoare de (sa zicem) 3 pentru o valoare pe axa orizontala de (sa zicem) 105 GeV/c^2, asta inseamna ca la 95% probabilitate, un boson masa de 105 GeV/c^2, daca exista, este produs cu o probabilitate de la de trei ori teoria Modelului Standard in jos. Adica orice este peste 3 este exclus la 95% probabilitate. Dar cum Teoria spune ca se afla la 1 si cum masuratoarea spune ca orice intre 0 si 3 este inca permis, asta inseamna ca experimentul nu poate inca nici respinge, nici confirma, valoarea de 1 pentru acea masa. De aceea experimentele noastre incearca sa duca acele linii tot mai jos. Iar cand va trece sub 1, atunci acele valori de boson Higgs sunt excluse.

Liniile punctate reprezinte estimarea de cat de precis e telescopul, iar benzile galbene reprezinta eroarea de 1 deviatie standard (68%) a liniei punctate, iar linia verde inseamna eroarea de 2 deviatii standard (95%) a liniei punctate. In schimb, linia solida reprezinta ceea ce masuram in mod real, este cea care reprezinta limita masurata. Cum intre 158 si 175 GeV/c2 linia trece sub valoarea 1, inseamna ca cu 95% sansa, daca bosonul Higgs exista, masa bosonului Higgs nu este in acel interval.



Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Sieglind din Mai 16, 2011, 12:54:42 AM
Citat din: Adi din Mai 15, 2011, 06:45:39 PM
Iata pagina publica despre bosonul Higgs de la experimentul CDF de la Tevatron (probabil ca una asemanatoare are si experimentul Dzero de la Tevatron).

http://www-cdf.fnal.gov/physics/new/hdg/hdg.html

Acolo e un link catre pagina cu istoricul rezultatelor facute publice.

http://www-cdf.fnal.gov/physics/new/hdg/Results.html

Dintre ele, iata din iulie 2010 combinarea tuturor analizelor de la bosonul Higgs de la CDF di DZero (inclusiv a mea).

http://tevnphwg.fnal.gov/results/SM_Higgs_Summer_10/

Graficul cheie este acesta:

(http://tevnphwg.fnal.gov/results/SM_Higgs_Summer_10/tevbayeslimits19july2010.jpg)

Pe axa orizonatala este masa posibila pentru bosonul Higgs in unitati de miliarde de electron-volti impartit la viteza luminii la patrat. Pe axa verticala este probabilitatea ca bosonul Higgs sa fie produs pe care noi o putem vedea impartita la probabilitatea ca bosonul Higgs sa fie produs prezisa de teoria Modelului Standard. De aceea linia orizontala la y=1 (cu albastru) reprezinta teoria actuala. Daca pe axa verticala citim o valoare de (sa zicem) 3 pentru o valoare pe axa orizontala de (sa zicem) 105 GeV/c^2, asta inseamna ca la 95% probabilitate, un boson masa de 105 GeV/c^2, daca exista, este produs cu o probabilitate de la de trei ori teoria Modelului Standard in jos. Adica orice este peste 3 este exclus la 95% probabilitate. Dar cum Teoria spune ca se afla la 1 si cum masuratoarea spune ca orice intre 0 si 3 este inca permis, asta inseamna ca experimentul nu poate inca nici respinge, nici confirma, valoarea de 1 pentru acea masa. De aceea experimentele noastre incearca sa duca acele linii tot mai jos. Iar cand va trece sub 1, atunci acele valori de boson Higgs sunt excluse.

Liniile punctate reprezinte estimarea de cat de precis e telescopul, iar benzile galbene reprezinta eroarea de 1 deviatie standard (68%) a liniei punctate, iar linia verde inseamna eroarea de 2 deviatii standard (95%) a liniei punctate. In schimb, linia solida reprezinta ceea ce masuram in mod real, este cea care reprezinta limita masurata. Cum intre 158 si 175 GeV/c2 linia trece sub valoarea 1, inseamna ca cu 95% sansa, daca bosonul Higgs exista, masa bosonului Higgs nu este in acel interval.

Citisem - şi te rog să mă crezi că nu încerc acum să obţin cine ştie ce informaţii en avant - că pe un grafic al unuia dintre detectoarele de la Tevatron s-ar fi constatat un fel de "gâlmă", care ar corespunde masei unei noi particule detectate, dar care dispare repede.

Deocamdată sună a hoax

Graficul ăla nu l-am găsit, dar nici nu îl mai caut, nu poate fi altul decât cel dat de tine :)
Şi vă apropiaţi, în mod evident, de finalul cursei.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 16, 2011, 01:20:42 AM
Citat din: Sieglind din Mai 16, 2011, 12:54:42 AM
Citisem - şi te rog să mă crezi că nu încerc acum să obţin cine ştie ce informaţii en avant - că pe un grafic al unuia dintre detectoarele de la Tevatron s-ar fi constatat un fel de "gâlmă", care ar corespunde masei unei noi particule detectate, dar care dispare repede.

Te referi la asta. Este un rezultat de la experimentul la care lucrez, care este public si trimis spre publicare (nu stiu daca e si publicat deja).

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/blog/new_massive_particle_some_kind_higgs-77857

Citat
Deocamdată sună a hoax

Nu este deloc hoax, analiza exista, documentul exista, este trimis spre publicare si este poate publicat deja. Exista o sansa foarte mica sa fie vorba de o particula noua. Cel mai probabil este ceva nemasurat exact in detector. Totusi, articolul nu pretinde a fi o noua particula. Articolul doar afirma clar si corect ce analiza s-a facut, ce s-a observat, ce teste s-au facut pentru a se testa ce alt efect de detector ar fi si deocamdata nu au gasit nici unul care sa explice.

Alte articole pe tema asta, care discuta tot pe blogul lui Tommaso.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/more_thoughts_new_cdf_signal-77883

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/blog/jet_energy_scale_explanation_cdf_signal-77886

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/short_story_dijet_resonances-78010
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Sieglind din Mai 16, 2011, 01:39:34 AM
Citat din: Adi din Mai 16, 2011, 01:20:42 AM
Citat din: Sieglind din Mai 16, 2011, 12:54:42 AM
Citisem - şi te rog să mă crezi că nu încerc acum să obţin cine ştie ce informaţii en avant - că pe un grafic al unuia dintre detectoarele de la Tevatron s-ar fi constatat un fel de "gâlmă", care ar corespunde masei unei noi particule detectate, dar care dispare repede.

Te referi la asta. Este un rezultat de la experimentul la care lucrez, care este public si trimis spre publicare (nu stiu daca e si publicat deja).

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/blog/new_massive_particle_some_kind_higgs-77857

Citat
Deocamdată sună a hoax

Nu este deloc hoax, analiza exista, documentul exista, este trimis spre publicare si este poate publicat deja. Exista o sansa foarte mica sa fie vorba de o particula noua. Cel mai probabil este ceva nemasurat exact in detector. Totusi, articolul nu pretinde a fi o noua particula. Articolul doar afirma clar si corect ce analiza s-a facut, ce s-a observat, ce teste s-au facut pentru a se testa ce alt efect de detector ar fi si deocamdata nu au gasit nici unul care sa explice.

Alte articole pe tema asta, care discuta tot pe blogul lui Tommaso.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/more_thoughts_new_cdf_signal-77883

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/blog/jet_energy_scale_explanation_cdf_signal-77886

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/short_story_dijet_resonances-78010


Adi, mulţumesc mult :)
Dragul de Tommaso, ţii minte ce "furtună" a lansat cu zvonurile alea, purtate de pe blogul lui până hăt în Australia - deşi el scrisese încă în urmă cu o lună un articol pe acelaşi blog, unde practic lansase "zvonul" cu pricina, interpretând statistic datele colectate în cadrul experimentului CDF din perspectiva a 2 ipoteze (cu sau fără prezenţa unui boson Higgs supersimetric: H_0 = "no Higgs"; H_1 = "a Higgs of 150 GeV").

Am văzut că şi în seara asta ai dat linkuri la blogul lui, dar le lăsasem pentru mâine.
Oricum, am atâtea de citit aici, la voi :)

(şi mă amuză teribil "îndemnul" ăla din reclamă să aflu musai ce IQ am. eu nu, nu vreau, că pe urmă nu mai am curaj să vin aici  :-[)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 16, 2011, 01:56:19 AM
Tommaso a lansat un zvon acum un an de zile. De data asta (acesta cocoasa intr-o analiza de un boson W plus doua jerbe de particule) el a scris despre ea abia dupa ce a fost publicata de New York Times, cu 12 ore inainte de declaratia oficiala a experimentului, dupa ce documentul fusese deja facut public pe siteul experimentului. Asadar Tommaso nu a facut public vreun zvon. In plus, el a explicat foarte bine analiza si a spus parerea lui ca nu e vorba de o noua particula, ci de ceva nemasurat bine in detector. La aceeasi parere este si acum. Dar da, in general Tommaso este de parere ca este bine sa fie afirmate zvonurile, ca sa afle lumea de ele. Dar apoi el spune mereu ca sunt doar zvonuri si ca nu trebuie luate in serios. Si e si normal, doar cand un experiment face o declaratie de presa oficiala sau trimite un articol spre publicare sau face o prezentare la o conferinta publica, doar atunci inseamna ca experimentul spune oficial ceva.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Sieglind din Mai 16, 2011, 02:26:47 AM
Citat din: Adi din Mai 16, 2011, 01:56:19 AM
Tommaso a lansat un zvon acum un an de zile. De data asta (acesta cocoasa intr-o analiza de un boson W plus doua jerbe de particule) el a scris despre ea abia dupa ce a fost publicata de New York Times, cu 12 ore inainte de declaratia oficiala a experimentului, dupa ce documentul fusese deja facut public pe siteul experimentului. Asadar Tommaso nu a facut public vreun zvon. In plus, el a explicat foarte bine analiza si a spus parerea lui ca nu e vorba de o noua particula, ci de ceva nemasurat bine in detector. La aceeasi parere este si acum. Dar da, in general Tommaso este de parere ca este bine sa fie afirmate zvonurile, ca sa afle lumea de ele. Dar apoi el spune mereu ca sunt doar zvonuri si ca nu trebuie luate in serios. Si e si normal, doar cand un experiment face o declaratie de presa oficiala sau trimite un articol spre publicare sau face o prezentare la o conferinta publica, doar atunci inseamna ca experimentul spune oficial ceva.

De dragul lui Tommaso am tradus şi Rugăciunea aceea a lui către Evaluatorul de la Agenţia de finanţare (Dedicată celor ce-şi fac probleme cu zvonurile), remember?

Am să-i citesc şi articolele - acum însă s-a făcut târziu

Încă o dată mulţumiri pentru tot!
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Sieglind din Mai 17, 2011, 01:17:49 AM
Citat din: Adi din Mai 16, 2011, 01:20:42 AM
Citat din: Sieglind din Mai 16, 2011, 12:54:42 AM
Citisem - şi te rog să mă crezi că nu încerc acum să obţin cine ştie ce informaţii en avant - că pe un grafic al unuia dintre detectoarele de la Tevatron s-ar fi constatat un fel de "gâlmă", care ar corespunde masei unei noi particule detectate, dar care dispare repede.

Te referi la asta. Este un rezultat de la experimentul la care lucrez, care este public si trimis spre publicare (nu stiu daca e si publicat deja).

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/blog/new_massive_particle_some_kind_higgs-77857
Da, la asta mă refeream. Nu mai ţineam minte unde am citit, în orice caz era un ziar, nu Tommaso. Şi tot aşa uitasem de "bump" şi am pus de la mine, "gâlma".

Şi tocmai fiindcă o citisem cu titlu de "ştire" jurnalistică, nu îndrăzneam să presupun mai multe.

Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 17, 2011, 01:19:32 AM
Ma bucur ca urmaresti astea si continui dialogul despre Higgs. Iata o conferinta ce o voi tine-o maine la o mini conferinta de studenti la stiinte de la universitatea mea.

http://www.hep.physics.mcgill.ca/CDF/CDFCanada/Adrian/WH/IGSRS2011/IGSRS11_AdrianBuzatu.pdf

Asta e situatia la zi a bosonului Higgs.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Sieglind din Mai 17, 2011, 01:22:34 AM
Citat din: Adi din Mai 17, 2011, 01:19:32 AM
Ma bucur ca urmaresti astea si continui dialogul despre Higgs.

Să fii convins, Adi :)
Iar când nu înţeleg, nu ai să te superi dacă te rog să îmi explici, ok?

Dar să-mi fac mai întâi "tema" - şi pe urmă întreb.

Mulţumesc mult, pentru răbdare.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 17, 2011, 01:36:38 AM
Desigur, astept cu drag intrebarile tale!
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Sieglind din Mai 17, 2011, 01:38:40 AM
Citat din: Adi din Mai 17, 2011, 01:36:38 AM
Desigur, astept cu drag intrebarile tale!

Am citit şi întrebarea ta pentru Tommaso :)))))

Ştii ce mă gândeam? nu ştiu dacă ai scris până acum şi aşa ceva ... ai povestit cum e acolo? primele impresii, cum te-ai acomodat, ce anume era altfel decât ştiai aici... poate ai ceva pe blog, iar eu încă nu am ajuns să citesc.

Întrebările astea mi s-au iscat văzând ce scrie studentul ăla la care ne-ai dat link. Poate că exemplul tău îi va face pe unii măcar să încerce mai mult (cu învăţatul, I mean). N-or ajunge toţi ca tine, dar unul, unul singur dacă reuşeşte, înseamnă ceva. Asta apropo de dăruire pentru un proiect, dar şi ca ambiţie, perseverenţă, efort, pe de-o parte, adaptabilitate, flexibilitate, disponibilitate pentru lucrul într-o echipă, pe de altă parte.

Eu mi-aş dori să ai cât mai mulţi "adepţi", sincer :)

Cred că ţi-ai dat seama cât de mult preţuiesc ştiinţa - şi pe fizicieni mai cu seamă. Cu atât mai mult cu cât încearcă să dăruiască altora câte ceva din cunoaşterea lor. Dincolo scrisesem mai mult despre asta.

Să nu se supere ceilalţi :))) - am voie să fiu subiectivă, în aprecieri.

Late edit: am văzut, 2067 de persoane apreciază Scientia.ro
La cât mai mulţi!
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: mercur din Mai 18, 2011, 09:34:48 PM
Adi, am citit zilele trecute un articol din Physorg (http://www.physorg.com/news/2011-05-riddle-god-particle-cern.html) în care se afirma că prin 2012 se va demonstra sau nu existenţa bozonului Higgs. În cazul în care existenţa acestui bozon nu va fi demonstrată (experimental), care consideri ca ar fi următoarea teorie acceptată de către oamenii de ştiinţă? Ştiu foarte bine că studiul asupra acestei particule a fost si este una din preocupările tale actuale, de aceea m-ar interesa părerea ta, ca specialist. Deci, mă interesează părerea ta personală, ce altă teorie ar putea fi mai apropiată  de modelul actual, doar în cazul în care nu se descoperă bozonul Higgs.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 18, 2011, 09:42:39 PM
Citat din: Sieglind din Mai 17, 2011, 01:38:40 AM
Ştii ce mă gândeam? nu ştiu dacă ai scris până acum şi aşa ceva ... ai povestit cum e acolo? primele impresii, cum te-ai acomodat, ce anume era altfel decât ştiai aici... poate ai ceva pe blog, iar eu încă nu am ajuns să citesc.

Am povestit aceasta mult in interviuri in presa scrisa, audio sau TV in Romania. Sunt toate adunate cu linkuri pe siteul meu. http://www.adrianbuzatu.com/ro_outreach.html

Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 18, 2011, 09:47:29 PM
Citat din: mercur din Mai 18, 2011, 09:34:48 PM
Adi, am citit zilele trecute un articol din Physorg (http://www.physorg.com/news/2011-05-riddle-god-particle-cern.html) în care se afirma că prin 2012 se va demonstra sau nu existenţa bozonului Higgs. În cazul în care existenţa acestui bozon nu va fi demonstrată (experimental), care consideri ca ar fi următoarea teorie acceptată de către oamenii de ştiinţă? Ştiu foarte bine că studiul asupra acestei particule a fost si este una din preocupările tale actuale, de aceea m-ar interesa părerea ta, ca specialist. Deci, mă interesează părerea ta personală, ce altă teorie ar putea fi mai apropiată  de modelul actual, doar în cazul în care nu se descoperă bozonul Higgs.

Ce teorie va fi corecta va fi decis de experimente. Exista mai multe teorii care extind Modelul Standard si explica originea masei altfel. Una din ele este teoria supersimetriei care cere tot bosoni Higgs, numai ca nu unul, ci cel putin cinci. Dar fiecare din astia cinci ar fi o particula cu proprietati diferite decat cele ale bosonului Higgs din Modelul Standard (ceea ce cercetez eu acum). O alta posibilitatea este teoria tehnicolor, care prezice existenta unor particule noi compuse care ar da masa particulelor (si lucrez indirect si la aceasta in colaborare cu grupul meu). Exista si alte teorii care zic ca de fapt particulele elementare nu sunt elementare si atunci isi iau masa din energia de legatura a particulelor elementare din care sunt formate. Exista de asemenea o multime de alte teorii, care mai de care mai complexe. Frumusetea mecanismului Higgs consta in simplitatea si eleganta sa. Briciul lui Occam ne indeamna sa cautam solutia teoretica cea mai simpla. Dar da, daca experimentele vor arata ca bosonul Higgs din Modelul Standard nu exista, va fi un rezultat nemaipomenit, caci atunci chiar va veni o revolutie in stiinta. Daca bosonul Higgs din Modelul Standard va fi aratat ca exista, teoria actuala este confirmata (un succes nemaipomenit), dar nu va aparea nici o revolutie. Desigur, o revolutie poate aparea din alte surse, precum de la descoperirea de particule supersimetrice sau de materie intunecata sau chiar particule noi, neasteptate ...
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: mercur din Mai 18, 2011, 09:58:13 PM
Fără să te superi sau să mă consideri prea insistent:
CitatExista si alte teorii care zic ca de fapt particulele elementare nu sunt elementare si atunci isi iau masa din energia de legatura a particulelor elementare din care sunt formate
Poţi da un exemplu din astfel de teorii?
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 18, 2011, 10:05:19 PM
Citat din: mercur din Mai 18, 2011, 09:58:13 PM
Fără să te superi sau să mă consideri prea insistent:
CitatExista si alte teorii care zic ca de fapt particulele elementare nu sunt elementare si atunci isi iau masa din energia de legatura a particulelor elementare din care sunt formate
Poţi da un exemplu din astfel de teorii?

http://en.wikipedia.org/wiki/Higgs_boson#Alternatives_for_electroweak_symmetry_breaking

sau un review la unele din ele (cred ca la cele cu top quark condensate)

http://arxiv.org/abs/hep-ph/0203079
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: mercur din Mai 18, 2011, 10:33:21 PM
Mulţumesc mult pentru răspusuri. Dar despre "Loop Quantum Gravity" ai vreo părere (eventual personală)?
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 18, 2011, 11:40:34 PM
Citat din: mercur din Mai 18, 2011, 10:33:21 PM
Mulţumesc mult pentru răspusuri. Dar despre "Loop Quantum Gravity" ai vreo părere (eventual personală)?

Cu placere. Stiu ca institutul teoretic Permieter din Canada este lider mondial in Loop Quantum Gravity. Dar este o teorie care incearca sa uneasca teoria relativitatii generalizate cu teoria cuantica, la fel cum incerca si teoria corzilor. Dar nici una nu a reusit inca ce si-a propus. Ramane ca teoreticienii sa faca progrese si sa faca predictii concrete, pe care noi experimentatorii sa le testam. Mai mult de atat nu am parere. Experimentele vor decide care teorie e corecta.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: bowecho din Mai 19, 2011, 11:05:39 PM
In mod normal, bozonul Higgs ar putea aparea in urma ruperii de simetrie a vidului sau... a quasi-vidului. Astfel, se considera campul Higgs ca fiind generat de potentiale simetrice; adica avem un potential de stanga si un potential de dreapta diferite de zero (avem doua stari la nivelul cel mai scazut de energie, dar diferit de zero). Daca ar exista un singur potential care ar trece prin zero, fermionii ar avea masa zero. In acest fel, in urma ruperii de simetrie a vidului, se considera unul din potentiale, iar campul oscileaza. Campul Higgs poate sa vibreze cu o frecventa data; aceste oscilatii sunt cuantificate, cuante detectate ca fiind particule Higgs. Chestia e ca daca bozonul Higgs este foarte masiv, e nevoie de o energie foarte mare pentru a determina campul sa oscileze. Adica, amplitudinea oscilatiilor e invers proportionala cu masa fermionilor. Bineinteles, bozonul Higgs s-ar putea observa indirect in urma coliziunilor dintre fermioni, avand in vedere ca, intr-adevar, campul Higgs este cuplat cu campul fermionic, astfel ca primul va reactiona la astfel de coliziuni, si va incepe sa oscileze.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 20, 2011, 01:12:17 AM
Ai explicat foarte bine cum e cu bosonul Higgs. Ma bucur ca incepi sa contribui pe forum.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: bowecho din Mai 20, 2011, 06:26:40 PM
Multumesc. As dori sa deschid un topic sau mai multe, subiectul fiind fizica Pamantului, in curand.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 31, 2011, 07:16:09 PM
Update de la semnalul ce pare a fi o noua particula, fara a fi o noua particula, de la experimentul CDF de la Fermilab. Semnalul avea inainte 3.2 sigma, dar acum, dupa ce noi date au fost adaugate, efectul se mentine, ba chiar sporeste la aproape 5 sigma. Totusi, nu este o noua particula, ci doar un efect sistematic, cel mai probabil.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/cdf_w_jj_resonance_closer_5_sigma_now-79526

Si prezentare oficiala de unul din cei doi sefi de la CDF la conferinta Rencontres de Blois. http://blois.in2p3.fr/2011/transparencies/punzi.pdf
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: styhl din Mai 31, 2011, 07:48:49 PM
    Care este scopul acetei cercetari (cautare bozonului Higgs)???
   Unii presupun ca, s-ar dori, foarte mult, gasirea unei noi surse de energie , e corect??
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Mai 31, 2011, 08:08:00 PM
Citat din: styhl din Mai 31, 2011, 07:48:49 PM
    Care este scopul acetei cercetari (cautare bozonului Higgs)???

Intelegerea cauzei pentru care particulele elementare au masa diferita de zero.

Citat din: styhl din Mai 31, 2011, 07:48:49 PM
   Unii presupun ca, s-ar dori, foarte mult, gasirea unei noi surse de energie , e corect??

Fals. Nu are legatura cautarea bosonului Higgs cu cautarea unor noi surse de energie.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Sieglind din Iunie 01, 2011, 12:05:05 AM
Adi,

căutarea asta mi se pare mai apropiată de truda celor care cern aur din nisipul de râu decât de rătăcirea unui Parsifal (că te-am citit şi pe tine pomenind de "Holy Grail").

În plus, aşteptarea celorlalţi care vor neapărat să vadă ( :D), să ştie că L-aţi găsit, să-L pipăie şi să urle: Este!

Colectare şi interpretare de date ... timp şi răbdare. Dacă nu va fi în vara asta, va fi altădată sau niciodată. So what?  Mie mi se pare mult mai important că oamenii [de ştiinţă, dar şi ăia-s tot oameni] au ajuns atât de departe în înţelegerea alcătuirii lumii (micro- sau macrounivers, whatever). :)

Iar asta în doar cca. 2500, haide 3000 de ani. Extraordinar de puţin! pornind de la ZERO: fire de nisip, cerul înstelat şi mai apoi un compas.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 01, 2011, 12:41:37 AM
Asa e, Sieglind. Astazi am tinut o prezentare la o conferinta de studenti de la Fermilab si apoi pregatii un poster pentru o alta conferinta de maine. E acel timp al anului plin de conferinte, hehe. E un sentiment frumos sa pui 4,5 ani de doctorat pe o singura pagina de poster. O sa fac publice aceste materiale, dar mai intai trebuie sa pregatesc si un fel de brosura cu analiza explicata pe intelesul tuturor, altfel ar fi prea multe detalii tehnice. Pe curand!
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Sieglind din Iunie 01, 2011, 01:03:43 AM
Pe curând! De abia aştept să văd posterul :)

Între timp, îţi ţin pumnii !!!
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 02, 2011, 07:33:36 AM
Astazi toata ziua am asistat la conferinta utilizatorilor laboratorului american de fizica particulelor Fermilab. A fost foarte fain. A fost cate o prezentare de 20 de minute despre fiecare experiment de la Fermilab (atat din acceleratoare de particule, cat si din fizica de intensitate inalta, precum cea a neutrinilor, sau din astrofizica, precum cautarea materiei intunecate). Am prezentat si posterul meu si a mers foarte bine. Au fost multi oameni care au pus intrebari. Posterul meu cu rezultatul meu final de la doctorat, rezultat aprobat de colegii mei de experiment cam acum o luna si ceva, este acum pus si pe siteul meu.

http://adrianbuzatu.com/extra/PhDResultPosterAdrianBuzatu.pdf

Luni e planuit sa predau la universitate teza de doctorat. Usor usor ma apropii de final si apoi voi putea scrie mai mult de popularizarea stiintei. Intre timp lucram tare la noul rezultat de boson Higgs pentru vara aceasta.

Intrebari si comentarii sunt binevenite la poster.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iunie 10, 2011, 07:59:12 PM
Va amintiti de posibilul semnal nou (ori o noua particula, ori un efect sistematic) pe care experimentul CDF il vede in analiza care cauta un boson W produs impreuna cu doua jeturi. Ei bine, astazi a venit mult asteptatul raspuns de la celalalt experiment de la Tevatron, anume DZero. Vad ei acelasi efect, sau nu? Ei bine, raspunsul este: nu!

Asadar cele doua experimente fac ceva diferit, desi au incercat sa faca totul identic. Ce anume se intampla? Cazuri din acestea se intampla din cand in cand in fizica particulelor elementare si tocmai de aceea detectoarele de particule sunt cate doua la un accelerator, pentru ca nu se poate crede ca un nou semnal este real pana nu este vazut de ambele experimente. Asadar, misterul continua.

Va invit sa cititi articolul bun scris de Tommaso Dorigo despre acest rezultat anuntat azi de DZero.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/dzero_refutes_new_cdf_dijet_resonance-79882

Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 22, 2011, 03:41:34 PM
Wow, se pare ca nu am prezentat si aici cel mai recent rezultat despre bosonul Higgs, de acum o luna, prezentat la conferinta europeana de fizica particulelor gazduita de la Grenoble. Am scris un articol amplu la EvZ.ro. Iata linkul.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/2011-an-fabulos-pentru-cautatorii-bosonului-higgs-940963.html (http://www.evz.ro/detalii/stiri/2011-an-fabulos-pentru-cautatorii-bosonului-higgs-940963.html)

Dar iata ca astazi, la o luna de la ultima conferinta mare, a inceput conferinta internationala a fizicii particulelor, gazduita la Mombay, India. Si chiar in prima zi, la prima ora, au fost anuntate cele mai asteptate rezultate, anume cele despre bosonul Higgs de la LHC. Caci intre timp LHC a colectat de doua ori mai multe date decat cele prezentate acum o luna si astfel analizeze au devenit mai bune.

Astfel, un nou teritoriu unde se putea ascunde bosonul Higgs a fost exclus, anume cel intre 145 si 149 GeV/c^2. Astfel, masa bosonului Higgs, daca acesta exista, poate sa fie acum doar intre 114.4 si 145 GeV/c^2. Intervalul exclus, 145-149 GeV/c^2, corespunde masei atomilor de Gadellinium si Terbium!

http://cms.web.cern.ch/cms/News/2011/LP11/ (http://cms.web.cern.ch/cms/News/2011/LP11/)

http://motls.blogspot.com/2011/08/lepton-photon-2011.html (http://motls.blogspot.com/2011/08/lepton-photon-2011.html)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 07, 2011, 04:58:44 AM
Un nou articol al meu de popularizare a fizicii particulelor a aparut azi in EvZ.ro.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-grafic-cat-o-mie-de-explicatii-particulele-liliputane-ale-materiei-944543.html (http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-grafic-cat-o-mie-de-explicatii-particulele-liliputane-ale-materiei-944543.html)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: cristi din Septembrie 07, 2011, 06:50:20 PM
tare graficul, nene!
ce nu inteleg eu, cum de se potriveste asa de bine teoria cu experimentul si cu toate astea sa nu dati de bosonul Higgs (care e la baza teoriei)???
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 08, 2011, 05:06:09 PM
Nu e chiar asa ca sta la baza teoriei. Dimpotriva, bosonul Higgs este peticit la teoria actuala, dar si altceva poate fi peticit in locul lui. Numai ca atunci am zise ca teoria actuala si-ar schimba denumirea din Modelul Standard in altceva dincolo de Modelul Standard. Deci si daca nu vom gasi bosonul Higgs, bosonii W si Z tot vor continua sa existe si tot vor fi produsi la aceeasi probabilitate precum arata acel grafic.

Despre de ce e asa de greu de cautat bosonul Higgs, iata articolul meu tot din EvZ.ro de acum o luna.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/2011-an-fabulos-pentru-cautatorii-bosonului-higgs-940963.html (http://www.evz.ro/detalii/stiri/2011-an-fabulos-pentru-cautatorii-bosonului-higgs-940963.html)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: virgil 48 din Septembrie 09, 2011, 05:54:50 PM
 Daca se descopera aceasta particula, se deschide perspectiva izolarii-indepartarii ei, pentru
anularea efectului de masa al materiei? Numai in legatura cu functionarea OZN-urilor.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Teodor Sarbu din Septembrie 09, 2011, 06:28:55 PM
Daca se descopera, ceea ce eu sincer ma indoiesc, parerea mea nu conteaza insa, ca sa previn comentarii rautacioase, acest bozon nu va putea sa fie anulat el sau actiunea sa ipotetica. S-ar incalca astfel legea conservarii energiei si a impulsului. Pe la inceputul secolului 20 unii mari fizicieni au pus aceasta problema dar au renuntat la aceasta idee. Stiu ca interventia mea nu ca fi pe placul multora din cauza viselor pe care orice om normal le are. Fara vise am deveni roboti lipsiti de creativitate.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 13, 2011, 12:34:39 AM
Citat din: virgil 48 din Septembrie 09, 2011, 05:54:50 PM
Daca se descopera aceasta particula, se deschide perspectiva izolarii-indepartarii ei, pentru
anularea efectului de masa al materiei? Numai in legatura cu functionarea OZN-urilor.

Nu.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: florin_try din Septembrie 13, 2011, 05:56:47 AM

Este adevarat ca, printre cercetatorii de specialitate, a inceput sa deja apara o tenta de scepticism ca bosonul Higgs as exista?
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 13, 2011, 11:46:41 AM
Citat din: florin_ din Septembrie 13, 2011, 05:56:47 AM

Este adevarat ca, printre cercetatorii de specialitate, a inceput sa deja apara o tenta de scepticism ca bosonul Higgs as exista?

Inca de la inceput, toti cercetatorii sunt sceptici ca bosonul Higgs ar exista. Nu ai cum sa crezi in el de vreme ce inca nu a fost vazut. Experimentele vor decide daca exista sau nu. Asa merge stiinta.

OK, asta fu raspunsul oficial. Inteleg ce intrebi. Nu e inca niciun scepticism, caci din prima bosonul Higgs avea sansa cea mai mare sa se afle aici la masa mica, adica in intervalul de valori inca permis. Vom sti intr-un an de zile daca va exista sau nu.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Dendros din Septembrie 20, 2011, 06:51:52 PM
Deși cam târziu, doresc să-l felicit pe dl. Adi pentru teza de doctorat. Aș avea și eu câteva întrebări legate de bosonii Higgs.
1. Dacă acești bosoni există, mai exact dacă există câmpul Higgs, care este legătura lui cu spațiul fizic însuși? Întrebarea a pornit de la afirmația d-lui Adi, conform căreia teoria prevede că, dacă există, câmpul Higgs "umple" întreg spațiul. Atunci m-am întrebat dacă nu cumva acest câmp este chiar spațiul însuși sau este distinct de el.

2. Din ce am înțeles, masa (inerțială a) particulelor este dată de interacțiunea cu bosonul Higgs, cu cât interacționează mai mult cu el, cu atât capătă masă mai mare. Asta implică că în absența acestui câmp, particulele nu mai au masă? Adică, ipotetic vorbind, să presupunem că există câmpul Higgs, dar într-un fel sau altul se anulează într-o anumită regiune din spațiu.  Ce devin particulele când trec printr-o asemenea regiune?
Știu că teoria ar spune că acest caz este imposibil, dar să-l admitem pentru moment. Așadar, particulele ar avea brusc masă nulă trecând prin regiunea descrisă mai sus? Mi se pare oarecum un paradox, fiindcă am înțeles că pot interacționa cu câmpul Higgs doar particulele care au deja masă. Sau poate că paradoxul nu există și răspunsul e clar, particulele devin mai "ușoare" până la valoarea "reziduală".

Sper că nu greșesc foarte mult cu întrebările mele, nu am mai postat/citit de ceva timp.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Septembrie 20, 2011, 09:26:09 PM
Citat din: Dendros din Septembrie 20, 2011, 06:51:52 PM
Deși cam târziu, doresc să-l felicit pe dl. Adi pentru teza de doctorat. Aș avea și eu câteva întrebări legate de bosonii Higgs.
[/list]

Multumesc mult!

Citat din: Dendros din Septembrie 20, 2011, 06:51:52 PM

1. Dacă acești bosoni există, mai exact dacă există câmpul Higgs, care este legătura lui cu spațiul fizic însuși? Întrebarea a pornit de la afirmația d-lui Adi, conform căreia teoria prevede că, dacă există, câmpul Higgs "umple" întreg spațiul. Atunci m-am întrebat dacă nu cumva acest câmp este chiar spațiul însuși sau este distinct de el.

Nu, campul Higgs nu are cum sa fie spatiul, ci campul ar exista in spatiu. Desigur, daca teoria este corecta, campul a existat inca de la inceputul spatiului, dar sunt lucruri distincte.

Citat din: Dendros din Septembrie 20, 2011, 06:51:52 PM

2. Din ce am înțeles, masa (inerțială a) particulelor este dată de interacțiunea cu bosonul Higgs, cu cât interacționează mai mult cu el, cu atât capătă masă mai mare. Asta implică că în absența acestui câmp, particulele nu mai au masă? Adică, ipotetic vorbind, să presupunem că există câmpul Higgs, dar într-un fel sau altul se anulează într-o anumită regiune din spațiu.  Ce devin particulele când trec printr-o asemenea regiune?
Știu că teoria ar spune că acest caz este imposibil, dar să-l admitem pentru moment. Așadar, particulele ar avea brusc masă nulă trecând prin regiunea descrisă mai sus?

Interesanta idee, nu ma gandisem la asta, dar asta ar insemna.

Citat din: Dendros din Septembrie 20, 2011, 06:51:52 PM
Mi se pare oarecum un paradox, fiindcă am înțeles că pot interacționa cu câmpul Higgs doar particulele care au deja masă. Sau poate că paradoxul nu există și răspunsul e clar, particulele devin mai "ușoare" până la valoarea "reziduală".

Excelenta subtilitate. Trebuie inteles ca teoria nu prezice valoarea masei pentru diferite particule, adica nu prezice cu care particula campul Higgs va interactiona mai mult. Desigur, in mod ideal ne-ar trebui o teorie si mai avansata care sa spuna clar ca masa electronului e atat si masa muonului atat, sau macar raportul dintre ele. Inseamna doar ca inca nu am atins teoria ultima a Universului. Deci se pare ca particulele au ele niste proprietati din care campul Higgs stie cat de mult sa interactioneze cu ele si astfel stie ce masa sa le dea. Eu asa inteleg lucrurile.

Citat din: Dendros din Septembrie 20, 2011, 06:51:52 PM
Sper că nu greșesc foarte mult cu întrebările mele, nu am mai postat/citit de ceva timp.

M-am bucurat foarte mult sa vad interesul tau. Raspund mereu cu drag la intrebari despre Higgs aici pe forum, caci asta studiez.
Titlu: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: HarapAlb din Martie 15, 2012, 03:05:39 PM
Homing in on the Higgs Boson (http://physics.aps.org/articles/v5/32)
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iunie 20, 2012, 03:29:34 AM
În apropierea conferinţei ICHEP (Melbourne, 4-11 iulie), un nou val de ... zvonuri, aluzii, indicii, ştiri despre bosonul Higgs dinspre LHC, din analiza datelor colectate în 2012: la experimentele CMS şi ATLAS au obţinut deja mai multe coliziuni decât în tot anul 2011 (cu 4 TeV pe fiecare dintre cele două fascicule de protoni, în comparaţie cu 3,5 TeV în anul precedent).

http://public.web.cern.ch/public/ (http://public.web.cern.ch/public/)

Şi ce sugerează finalul articolului?

... and the resulting higher number of collisions are expected to enhance the machine's discovery potential considerably, opening up new possibilities in the searches for new and heavier particles.

"Hâtrul" Tommaso Dorigo e mai precaut decât în anii trecuţi, dar tot nu se poate abţine şi zice că-i posibil ca descoperirea BH să fie anunţată în iulie! (and there is a fair chance that the Higgs boson discovery will be announced in July!)

ei, aş!

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/higgs_news-91136 (http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/higgs_news-91136)
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iunie 28, 2012, 12:26:39 AM
Cine dă primul ştirea?


Cu doar câteva ore înainte de deschiderea Conferinţei ICHEP de la Melbourne, CERN organizează un seminar ştiinţific (4 iulie 2012, ora 9:00 CET), în cadrul căruia vor fi prezentate rezultatele preliminare ale experimentelor ATLAS şi CMS, pe baza analizei datelor colectate în 2012.

Seminarul va fi urmat de o conferinţă de presă, retransmisă pe web la adresa: http://webcast.cern.ch (http://webcast.cern.ch).


http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2012/PR16.12E.html (http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2012/PR16.12E.html)
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 03, 2012, 06:27:14 PM
De la Tevatron citire (?) (neoficial):

(http://vixra.files.wordpress.com/2012/07/higgs20120703.png)

Indiciul despre bosonul Higgs la 125,5 GeV a atins nivelul de semnificaţie 4,4 sigma (urcă spre 5)

Pentru explicaţii, articolul lui Adrian Buzatu:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/rezultate-fierbinti-in-cautarea-bosonului-higgs-971144.html (http://www.evz.ro/detalii/stiri/rezultate-fierbinti-in-cautarea-bosonului-higgs-971144.html)

iar mâine dimineaţă, nu uitaţi: CERN!

Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Udar din Iulie 03, 2012, 07:06:36 PM
Interesanta informatie!Daca se dovedeste ca bosonul Higgs este particula primordiala atunci de ce este asa greu de gasit?Vad ca se continua cautarea acestei particule.
http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=bosonul%20higgs&source=web&cd=3&ved=0CFgQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.ziare.com%2Fmagazin%2Fcercetare%2Fbosonul-higgs-descoperit-la-cern-video-1138012&ei=1BnzT_7LEo3htQbii4HcCQ&usg=AFQjCNHlNz0IC62k5Xi_xjbWCZg1KOaksQ (http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=bosonul%20higgs&source=web&cd=3&ved=0CFgQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.ziare.com%2Fmagazin%2Fcercetare%2Fbosonul-higgs-descoperit-la-cern-video-1138012&ei=1BnzT_7LEo3htQbii4HcCQ&usg=AFQjCNHlNz0IC62k5Xi_xjbWCZg1KOaksQ)
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: AlexandruLazar din Iulie 03, 2012, 10:00:10 PM
Pentru că are proprietăţi care o fac dificil de găsit?

Just sayin'...
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: MariS din Iulie 03, 2012, 10:38:25 PM
Citat din: Sieglind din Iulie 03, 2012, 06:27:14 PM
De la Tevatron citire (?) (neoficial):

(http://vixra.files.wordpress.com/2012/07/higgs20120703.png)

Indiciul despre bosonul Higgs la 125,5 GeV a atins nivelul de semnificaţie 4,4 sigma (urcă spre 5)

Pentru explicaţii, articolul lui Adrian Buzatu:


http://www.evz.ro/detalii/stiri/rezultate-fierbinti-in-cautarea-bosonului-higgs-971144.html (http://www.evz.ro/detalii/stiri/rezultate-fierbinti-in-cautarea-bosonului-higgs-971144.html)

iar mâine dimineaţă, nu uitaţi: CERN!



Dac-ar fi sa dau un pronostic el ar fi teluriu (127). Dar sa vedem ce zic specialistii!
Sieglind, ce zici de articolul asta: http://www.evz.ro/detalii/stiri/lumea-stiintifica-in-fibrilatie-este-confirmata-descoperirea-bozonului-higgs-990219.html (http://www.evz.ro/detalii/stiri/lumea-stiintifica-in-fibrilatie-este-confirmata-descoperirea-bozonului-higgs-990219.html)
Mie imi place! ;)
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 03, 2012, 11:14:16 PM
Citat din: MariS din Iulie 03, 2012, 10:38:25 PM

Dar sa vedem ce zic specialistii!
Sieglind, ce zici de articolul asta: http://www.evz.ro/detalii/stiri/lumea-stiintifica-in-fibrilatie-este-confirmata-descoperirea-bozonului-higgs-990219.html (http://www.evz.ro/detalii/stiri/lumea-stiintifica-in-fibrilatie-este-confirmata-descoperirea-bozonului-higgs-990219.html)
Mie imi place! ;)


Stai să vezi! cică au "scăpat" din greşeală pe net un filmuleţ datat 4 iulie, în care unul dintre purtătorii de cuvânt de la CERN (câţi or avea? aaa, e de la experimentul CMS) face un anunţ nevinovat:

http://www.telegraph.co.uk/science/large-hadron-collider/9373653/Cern-Higgs-boson-announcement-we-have-observed-a-new-particle.html (http://www.telegraph.co.uk/science/large-hadron-collider/9373653/Cern-Higgs-boson-announcement-we-have-observed-a-new-particle.html)

E boson, are spin întreg ... masa de cca 100 de ori mai mare decât a unui proton (ăl mai tare din parcare) ... dar proprietăţile, ehei, le mai studiază  ;)

Ce să zic?  :)

Că vom avea de citit!!!

Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: MariS din Iulie 03, 2012, 11:44:39 PM
Citat din: Sieglind din Iulie 03, 2012, 11:14:16 PM
Citat din: MariS din Iulie 03, 2012, 10:38:25 PM

Dar sa vedem ce zic specialistii!
Sieglind, ce zici de articolul asta: http://www.evz.ro/detalii/stiri/lumea-stiintifica-in-fibrilatie-este-confirmata-descoperirea-bozonului-higgs-990219.html (http://www.evz.ro/detalii/stiri/lumea-stiintifica-in-fibrilatie-este-confirmata-descoperirea-bozonului-higgs-990219.html)
Mie imi place! ;)


Stai să vezi! cică au "scăpat" din greşeală pe net un filmuleţ datat 4 iulie, în care unul dintre purtătorii de cuvânt de la CERN (câţi or avea? aaa, e de la experimentul CMS) face un anunţ nevinovat:

http://www.telegraph.co.uk/science/large-hadron-collider/9373653/Cern-Higgs-boson-announcement-we-have-observed-a-new-particle.html (http://www.telegraph.co.uk/science/large-hadron-collider/9373653/Cern-Higgs-boson-announcement-we-have-observed-a-new-particle.html)

E boson, are spin întreg ... masa de cca 100 de ori mai mare decât a unui proton (ăl mai tare din parcare) ... dar proprietăţile, ehei, le mai studiază  ;)

Ce să zic?  :)

Că vom avea de citit!!!



Da, interesant filmuletul.. :) Multam fain ca l-ai postat! Sa vedem maine ce spun ..
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 05, 2012, 11:06:55 PM
"Fără bosonul Higgs, nici noi nu am putea exista"

Mircea Penţia, cercetător în cadrul CERN, explică într-un interviu importanţa bosonului Higgs:

....


(...) CERN anunţă observarea unui boson în domeniul de mase 125 – 126 GeV de către experimentele CMS (125.3 GeV) şi ATLAS (126.5 GeV) la nivel de 5 sigma (cu probabilitate mai mare de 99.9999%). De găsit este evident că s-a găsit o nouă particulă, dar rămâne întrebarea, este acesta bosonul Higgs de Model Standard ?

Dacă afirmaţia este pozitivă, acest rezultat va fi cu siguranţă premiat Nobel.

Cercetătorii de la CERN au anunţat un nivel de încredere statistic de 4,9 sigma. Ce înseamnă acest nivel de încredere?

Valoarea nivelului de încredere de 4.9 sigma găsită de CMS şi de 5 sigma găsită de ATLAS, semnifică certitudinea cu care valorile găsite sunt în afara unei fluctuaţii statistice.

Pe o curbă Gauss a cărei semilărgime se măsoară prin sigma, pe domeniul +/-1 sigma se afla 68.27% din evenimente, pe domeniul +/-2 sigma se află 95.45% din evenimente, pe +/-3 sigma sunt 99.45% din evenimente, pe +/-4 sigma se afla 99.994% din evenimente, iar pe +/-5 sigma se afla 99.99994% din evenimente.

Care sunt efectele acestei descoperiri?

Efectele unui asemenea rezultat se vor vedea cât de curând, deocamdată la nivelul cunoaşterii şi înţelegerii structurii şi funcţionării materiei din univers. După cum se spune şi în comunicatul CERN, ceea ce vedem noi astăzi nu este decât 4% din întreaga materie din Univers. O teorie care ar putea porni de la aceste rezultate, cu o versiune mai exotică de particula Higgs, ar putea face o legătură cu restul de 96% din Univers, rămas încă neobservat.

Restul aici (TVRinfo.ro):

http://www.tvrinfo.ro/cercetator-cern-fara-bosonul-higgs-nici-noi-nu-am-putea-exista_18404.html (http://www.tvrinfo.ro/cercetator-cern-fara-bosonul-higgs-nici-noi-nu-am-putea-exista_18404.html)

Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: HarapAlb din Iulie 05, 2012, 11:44:27 PM
Citat din: Sieglind din Iulie 05, 2012, 11:06:55 PM
...
Dacă afirmaţia este pozitivă, acest rezultat va fi cu siguranţă premiat Nobel.
...
Eu nu prea inteleg care ar fi rostul premierii in colaborarile astea mamut, cine primeste Premiul Nobel ? 2-3 coordinatori sau toti cei 3-4000 de oameni care au participat ? Si pentru ce ? Au gasit ceva ce a prezis un teoretician, sau au descoperit ceva cu totul nou ?
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 05, 2012, 11:50:20 PM
Citat din: HarapAlb din Iulie 05, 2012, 11:44:27 PM
Citat din: Sieglind din Iulie 05, 2012, 11:06:55 PM
...
Dacă afirmaţia este pozitivă, acest rezultat va fi cu siguranţă premiat Nobel.
...
Eu nu prea inteleg care ar fi rostul premierii in colaborarile astea mamut, cine primeste Premiul Nobel ? 2-3 coordinatori sau toti cei 3-4000 de oameni care au participat ? Si pentru ce ? Au gasit ceva ce a prezis un teoretician, sau au descoperit ceva cu totul nou ?

Higgs însuşi. Poate şi nişte colaboratori.
http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Higgs (http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Higgs)

La fel a apreciat şi Hawking (suspinând :D după suta de dolari pe care a pierdut-o în pariu!)

Dar hai să-l vedem şi-n poză pe dom' Boson Higgs:

(http://physicsworld.com/blog/Higgs-event-495px-wide.jpg)

(acolo unde-i "cocoaşa")

http://physicsworld.com/blog/2012/07/picture_of_a_new_particle.html (http://physicsworld.com/blog/2012/07/picture_of_a_new_particle.html)



Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 07, 2012, 01:25:27 AM
Şi dacă asistăm la un nou început?

Dacă e vorba de "perechea" unei alte super-particule, încă nedetectate?

Bosonul Higgs e supersimetric?

De-acum reîncep întrebările  :)

Tommaso Dorigo visează deja la un "muon collider", Fabrica de higgşi  :D

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/my_two_pieces_higgs-91817 (http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/my_two_pieces_higgs-91817)

Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 11, 2012, 02:39:52 AM
Vânătoarea s-a terminat? Nu, de-abia acum începe!

Va urma o perioadă extrem de importantă şi interesantă în fizica modernă – începând cu a înţelege dacă acesta este bosonul Higgs cel căutat, prezis de Modelul Standard, sau este vorba de un alt boson ori dacă există unul singur sau mai mulţi bosoni de acest fel. Descoperirea mai multor bosoni Higgs ar demonstra că există un model care depăşeşte Modelul standard al particulelor elementare.

Pe lângă căutarea bosonului Higgs, cercetările din cadrul celor două proiecte de cercetare ştiinţifică de la LHC sunt în căutarea şi a altor tipuri de particule – cum ar fi particulele super-simetrice, ce ar putea constitui materia întunecată – unul din misterele fizicii moderne.

S-ar putea descoperi, chiar dacă probabilitatea este foarte mică, indicii privitoare la existenţa extra-dimensiunilor, ceea ce ar iniţia o nouă eră în fizică.

... scrie Cătălina Curceanu:

http://www.scientia.ro/blogul-catalina-oana-curceanu/3558-bosonul-higgs-urias-salt-inainte-al-stiintei.html (http://www.scientia.ro/blogul-catalina-oana-curceanu/3558-bosonul-higgs-urias-salt-inainte-al-stiintei.html)
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: cris din Iulie 11, 2012, 06:33:42 PM
Am asa o presimtire ca nu vom vedea niciodata un boson cu spin 0.
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 12, 2012, 12:40:36 AM
Citat din: cris din Iulie 11, 2012, 06:33:42 PM
Am asa o presimtire ca nu vom vedea niciodata un boson cu spin 0.
:)

Ce spun ei:


Our first job is to do our very best to characterize the "Higgs boson." Once its mass is established, the standard model fully specifies all of its other properties. Does it decay to the right final states as often as it is supposed to? Various extensions to the standard model predict different values for these "branching ratios." Does it have the right spin? We know that the spin must be an even integer, but we don't know if it is zero as predicted. The LHC will continue taking data into February of next year, before a two-year long shutdown. We're going to need every ounce of data we can get, and all the cleverness we can muster, to answer these questions as accurately as we can. It will keep us busy during the data drought that is about to come.

http://www.quantumdiaries.org/2012/07/11/landmarks/ (http://www.quantumdiaries.org/2012/07/11/landmarks/)

Observi ghilimele? "Higgs boson"  ;)
Nimeni nu poate afirma răspicat: ESTE!

(exceptând titlurile din ziare!)

P.S. Dacă vreţi să vă amuzaţi: http://www.science20.com/science_20/craziest_higgs_stories-91824 (http://www.science20.com/science_20/craziest_higgs_stories-91824)

De la noi, titlul ăsta m-a dat gata: Particula lui DUMNEZEU poate fi ascultată. AUZI AICI cum "SUNĂ" bosonul Higgs  ;D


Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: meteor din Iulie 12, 2012, 10:34:33 PM
       In siteul lui A.Buzatu in meniul cercetare am gasit aceasta:
"...Bosonul Higgs este singura particula elementara prezisa de teoria curenta din fizica particulelor elementare, Modelul Standard, dar care nu a fost inca observata experimental. Daca ar fi descoperita, ea ar confirma Modelul Standard. In schimb, daca s-ar arata ca bosonul Higgs nu exista, fizicienii teoreticieni ar trebui sa se intoarca la calcule si sa caute o noua teorie care sa explice masa particulelor elementare, dar in acelasi timp sa explice si toate celelalte fapte experimentale stiute in prezent...."
       Cunostintele mele in fizica, sunt departe de cele pe care ar fi de dorit sa le am... Posibil, tot in acel text (si nu numai) si se ascunde raspunsul la (unele) intrebari ale mele.
       Strins legat de acest abzat:
"daca s-ar arata ca bosonul Higgs nu exista, fizicienii teoreticieni ar trebui sa se intoarca la calcule si sa caute o noua teorie care sa explice masa particulelor elementare, dar in acelasi timp sa explice si toate celelalte fapte experimentale stiute in prezent." 
Demonstratia a acestei afirmatii, care ar fi?! Caci :
"...Daca particulele elementare nu ar avea masa, electronii ar zbura prin Univers cu viteza luminii si nu ar mai sta in atomi. Fara atomi stabili, nici noi nu am exista. Pe langa acest exemplu, exista un motiv inca mai fundamental. Fizicienii cred ca foarte timpuriu in istoria Universului o forta elementara s-a separat in doua forte elementare diferite: forta electromagnetica si forta slaba..."
        Modelul standart e cel mai perfect model?! Este suficienta aceasta demonstratie, sau nu?! Cuprinde ea toate variantele posibile, sau mai pot fi scapate unele?!
        Poate fi o teorie care sa poata da explicatii orecarui fenomen?! (Eu, ferm, cred ca nu poate exista o astfel de teorie.)
   
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: AlexandruLazar din Iulie 12, 2012, 11:58:35 PM
Modelul standard nu este "cel mai perfect" (ce-o fi însemnând și asta) model, dar mecanismul prin care el explică faptul că particulele au masă este strâns legat de bosonul Higgs. Dacă prezența lui este infirmată, modelul standard va trebui revizuit.
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 13, 2012, 09:32:24 AM
de pe blogul lui

Adrian Buzatu:

Descoperire istorică: o nouă particulă!

Pe 4 iulie 2012, două experimente de la laboratorul de fizica particulelor CERN de la Geneva, ATLAS şi CMS, au anunţat în mod independent descoperirea unei noi particule elementare cu masa de 135 plus sau minus 2 unităţi atomice de masă.

Despre noua particulă s-a mai determinat experimental că are sarcină electrică zero, că are spin întreg (0, 1, 2, etc), fiind astfel un boson. Toate aceste proprietăţi sunt identice cu proprietăţile particulei prezise de teoria care explică originea masei particulelor elementare, anume mult căutatul boson Higgs. Mai mult, noua particulă este produsă la fel de abundent ca bosonul Higgs dacă acesta ar avea masa pe care o are particula. Toate acestea conduc spre ideea că poate particula nouă ar fi tocmai bosonul Higgs, prezis teoretic acum 48 de ani de fizicianul britanic Peter Higgs.

Confirmarea existenţei acestei particule ar valida modelul teoretic care explică de ce particulele elementare au masă, pe când infirmarea existenţei particulei ar trimite teoreticienii la a construi noi teorii care să explice masa particulelor. Problema este esenţială pentru a explica Universul nostru, căci dacă particulele nu ar avea masă, atomii şi deci nici noi nu am exista. Cu sau fără a fi bosonul Higgs, descoperirea noii particulei este istorică. Însă pentru a confirma sau infirma dacă este bosonul Higgs, mai trebuie măsurată o proprietate a particulei, anume spinul, aşa cum detaliem mai jos.

După valoarea spinului, particulele elementare se împart în două categorii: fermioni (de la fizicianul italian Fermi) şi bosoni (de la fizicianul indian Bose). Fermionii au spin semi-întreg (1/2, 3/2, etc), în timp ce bosonii au spin întreg (0, 1, 2, etc). Fermionii sunt particule de materie (sau de antimaterie), precum electronii, muonii, leptonii tau, neutrinii, quarcurile (şi corespondenţii lor de antimaterie). Fermionii interacţionează între ei prin particule care mediază forţe sau interacţiuni, adică bosoni. Cunoaştem bosoni precum fotonul (care mediază forţa electromagnetică), gluonii (opt la număr, care mediază forţa tare) şi bosonii W+, W- şi Z (care mediază forţa slabă). Toţi aceşti bosoni au spinul de valoare 1. Există o ipoteză teoretică încă neconfirmată experimental, care zice că ar exista încă o particulă elementară. Aceasta ar media forţa gravitaţională, ar purta numele de graviton şi ar avea valoarea 2 pentru spin, însă nu şi-ar face simţită prezenţa în experimentele de la CERN datorită faptului că forţa gravitaţională este mult mai slabă ca celelalte trei forţe elementare.

Ei bine, bosonul Higgs este prezis de teorie a avea valoarea spinului chiar zero (fiind o valoare întreagă, particula Higgs este un boson). Ar fi singura particulă elementară cunoscută cu spin zero, ceea ce ar face-o foarte specială. Un spin de valoarea 1 (cum au toţi bosonii elementari cunoscuţi) semnifică faptul că bosonul este o particulă vectorială, ceea ce înseamnă că ar fi descrisă în orice moment de trei numere. De exemplu, pentru particula de lumină, fotonul, acestea ar fi direcţia de mişcare şi direcţiile de oscilaţie ale câmpului electric şi magnetic, care ar fi perpendiculare pe direcţia de mişcare. Dar un spin zero ar înseamna că particula este scalară, adică este caracterizată de un singur număr, anume masa particulei. Peste tot în Univers, chiar şi când orice alt câmp ar lipsi şi spaţiul ar fi vid, ar exista totuşi un câmp scalar, căruia i-ar corespunde particula Higgs (aşa cum câmpului electromagnetic îi corespunde fotonul). Aceasta ar însemna că peste tot în Univers ar exista câmp scalar, adică peste tot în Univers ar fi câte un număr (tot aşa cum în orice punct din cameră există un număr care descrie temperatura, de exemplu), iar valoarea acestor numere ar da masă particulelor elementare prin interacţie (ca o "frecare") cu acest câmp Higgs.

În concluzie, la CERN a fost descoperită în mod independent la două experimente diferite, ATLAS şi CMS, o nouă particulă elementară. Aceasta are o valoare a masei cuprinsă între masa unui atom de cesiu şi masa unui atom de bariu, are sarcina electrică zero, are spin întreg (fiind astfel un boson) şi este produsă la fel de abundent ca un boson Higgs cu aceeaşi masă. Dacă noua particulă este sau nu chiar un boson Higgs vom afla în viitorul apropiat, după ce fizicienii vor măsura precis spinul noii particule ca urmare a acumulării în detectoarele lor a cât mai multor "fotografii" cu noua particulă. Fascinanta aventură continuă!


http://www.scientia.ro/blog-adrian-buzatu/3559-descoperire-istorica-o-noua-particula-elementara.html (http://www.scientia.ro/blog-adrian-buzatu/3559-descoperire-istorica-o-noua-particula-elementara.html)

http://www.youtube.com/watch?v=lh3IOEITkYs&feature=player_embedded# (http://www.youtube.com/watch?v=lh3IOEITkYs&feature=player_embedded#)!


Salutări, Adi!  :)
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: virgil 48 din Iulie 13, 2012, 12:30:12 PM
 Pe pagina de Start Scientia ro. care o accesez eu, nu mai exista sortcut pentru
blogul lui Adrian Buzatu. Sper ca este o omisiune neintentionata!
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 13, 2012, 03:56:56 PM
Citat din: virgil 48 din Iulie 13, 2012, 12:30:12 PM
Pe pagina de Start Scientia ro. care o accesez eu, nu mai exista sortcut pentru
blogul lui Adrian Buzatu. Sper ca este o omisiune neintentionata!

În postare am dat şi link la articolul lui Adi:
   
http://www.scientia.ro/blog-adrian-buzatu/3559-descoperire-istorica-o-noua-particula-elementara.html (http://www.scientia.ro/blog-adrian-buzatu/3559-descoperire-istorica-o-noua-particula-elementara.html)

În mod evident, blogul lui este găzduit de scientia.ro (www.scientia.ro/blog-adrian-buzatu (http://www.scientia.ro/blog-adrian-buzatu))

Regretabil că Adi/Scientia nu şi-a(u) găsit timp să-şi ajusteze adresele în funcţie de shortcut-urile salvate de tine, nu?  ;D

Recomandare: verifică mai înainte de a lansa ipoteze care pot suna a "conspiraţionisme" (în ciuda bunelor intenţii). Valabil în orice situaţie!  :)

P.S. Dacă mergi pe link, dai şi de un tabel Mendeleev - făcut de Adi Buzatu, care arată pe unde s-ar încadra masa particulei observate (în u.a.).
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: virgil 48 din Iulie 13, 2012, 05:07:45 PM
 Fiindca am intrat in mod involuntar in dialog si dai impresia ca intelegi acest topic,
spune-mi si mie cum se constituie masa unui atom de hidrogen daca un singur
boson are masa unui atom de cesiu? Exista fractiuni de boson sau mai multi atomi
de hidrogen sunt afectati de un singur boson? Scuza-mi intrebarea cam primitiva.
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 13, 2012, 05:17:05 PM
Citat din: virgil 48 din Iulie 13, 2012, 05:07:45 PM
Fiindca am intrat in mod involuntar in dialog si dai impresia ca intelegi acest topic,
spune-mi si mie cum se constituie masa unui atom de hidrogen daca un singur
boson are masa unui atom de cesiu? Exista fractiuni de boson sau mai multi atomi
de hidrogen sunt afectati de un singur boson? Scuza-mi intrebarea cam primitiva.

Ţi se pare  ;)
Nu-ţi pot răspunde eu la întrebare.

Presupun că alţii vor putea să-ţi răspundă, nu?

Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: HarapAlb din Iulie 14, 2012, 01:09:22 AM
Citat din: virgil 48 din Iulie 13, 2012, 05:07:45 PM
... cum se constituie masa unui atom de hidrogen daca un singur
boson are masa unui atom de cesiu? Exista fractiuni de boson sau mai multi atomi
de hidrogen sunt afectati de un singur boson?
Masa atomului de hidrogen (sau a unui sistem in general) este data de suma maselor de repaus ale particulelor elementare constituente, in cazul asta electroni si cuarci, plus masa datorata energiei de interactie dintre partile constituente (cauta un articol, tradus si in romaneste nu stiu daca exista la Scientia, despre masa protonului).
Din cate am inteles eu bosonul Higgs este respondabil de masa de repaus a particulelor elementare fiind proportionala cu factorul de cuplaj intre particula si campul Higgs. Din cate stiu, mecanismul Higgs ce confera masa nu ne spune cat trebuie sa fie masa fiecarei particulei elementare sau daca este cuantizata in vreun fel, ci doar daca are masa sau nu. Prin urmare masa de repaus a particulelor elementare se determina experimental.
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: MariS din Iulie 14, 2012, 10:36:36 AM
Citat din: virgil 48 din Iulie 13, 2012, 05:07:45 PM
Fiindca am intrat in mod involuntar in dialog si dai impresia ca intelegi acest topic,
spune-mi si mie cum se constituie masa unui atom de hidrogen daca un singur
boson are masa unui atom de cesiu? Exista fractiuni de boson sau mai multi atomi
de hidrogen sunt afectati de un singur boson? Scuza-mi intrebarea cam primitiva.

Daca accepti si o parere de nespecialist atunci citeste mai jos, daca nu, sari peste..
Din cate am inteles eu, particula Higgs nu da masa celorlalte particule "intrand" in compozitia lor, asa cum s-ar putea interpreta din intrebarea pusa, nici macar prin ciocnire cu acea particula, asa cum am mai intalnit pareri prin alte parti, ci masa e data prin "frecare" (un fel de interactiune "speciala") cu campul Higgs. Deci nu particula Higgs da masa, ci campul Higgs da acea masa, printr-un mecanism special, intitulat mecanismul Higgs. Particula, insa, si aici e partea frumoasa, CONFIRMA existenta acestui "straniu" camp. Ea dovedesta ca acest special ("informational", zic eu) camp chiar exista si nu este doar o simpla speculatie. Exista, totusi, o speculatie (a mea): ca acest camp e de natura "informationala" si ca el contribuie la organizarea materiei, incercand sa se "opuna" "libertatii" ei. Energia si campul Higgs ar conlucra astfel, impreuna, la organizarea materiei, desi, la suprafata, par ca se opun.
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 14, 2012, 11:15:28 AM
... explică Adi Buzatu:

http://www.scientia.ro/blog-adrian-buzatu/1963-electron-voltul-si-masa-particulelor-elementare.html (http://www.scientia.ro/blog-adrian-buzatu/1963-electron-voltul-si-masa-particulelor-elementare.html)
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: virgil 48 din Iulie 14, 2012, 12:24:19 PM
Citat din: MariS din Iulie 14, 2012, 10:36:36 AM
Daca accepti si o parere de nespecialist atunci citeste mai jos, daca nu, sari peste..
Explicatia ta ca si articolul lui Adi, depasesc nivelul stiintei popularizate care imi
este accesibil. Ma bucur ca unii dintre noi inteleg, sau cauta sa-si explice asa ceva.
Eu, in general, nu cred ca natura si Universul au produs asemenea combinatii
abracadabrante, dar este posibil sa aveti dreptate. Bomba atomica a dovedit ca
nu sunt numai speculatii si fantezie.
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: MariS din Iulie 14, 2012, 12:41:55 PM
Citat din: virgil 48 din Iulie 14, 2012, 12:24:19 PM
Citat din: MariS din Iulie 14, 2012, 10:36:36 AM
Daca accepti si o parere de nespecialist atunci citeste mai jos, daca nu, sari peste..
Explicatia ta ca si articolul lui Adi, depasesc nivelul stiintei popularizate care imi
este accesibil. Ma bucur ca unii dintre noi inteleg, sau cauta sa-si explice asa ceva.
Eu, in general, nu cred ca natura si Universul au produs asemenea combinatii
abracadabrante, dar este posibil sa aveti dreptate. Bomba atomica a dovedit ca
nu sunt numai speculatii si fantezie.

Nici eu nu cred in Zeul Intamplare .. Ar fi prea stupid totul .. dar asta e parerea mea si va rog sa nu tineti cont de ea.
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 14, 2012, 01:42:15 PM
.
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: MariS din Iulie 14, 2012, 06:26:07 PM
Citat din: Sieglind din Iulie 14, 2012, 01:42:15 PM
Citat din: MariS din Iulie 14, 2012, 12:41:55 PM
Citat din: virgil 48 din Iulie 14, 2012, 12:24:19 PM
Citat din: MariS din Iulie 14, 2012, 10:36:36 AM
Daca accepti si o parere de nespecialist atunci citeste mai jos, daca nu, sari peste..
Explicatia ta ca si articolul lui Adi, depasesc nivelul stiintei popularizate care imi
este accesibil. Ma bucur ca unii dintre noi inteleg, sau cauta sa-si explice asa ceva.
Eu, in general, nu cred ca natura si Universul au produs asemenea combinatii
abracadabrante, dar este posibil sa aveti dreptate. Bomba atomica a dovedit ca
nu sunt numai speculatii si fantezie.

Nici eu nu cred in Zeul Intamplare .. Ar fi prea stupid totul .. dar asta e parerea mea si va rog sa nu tineti cont de ea.


MariS, Virgil, vă rog mult, mult,

ăsta este un topic despre "ultimele ştiri din ştiinţă şi tehnologie".

Pentru opinii, gânduri, neîncrederi sau credinţe există şi alte subiecte.
Şi vă mai rog, nici chiar indirect (sau aluziv) nu caracterizaţi cunoaşterea, pe cei care i se dedică întru totul şi nici pe cei care ne-o mijlocesc - inclusiv aici - drept ceva stupid.

Ştiu că n-aţi afirmat-o expressis verbis. Dar dacă-i p'aşa, pot şi eu să interpretez, nu?

So: aici se discută despre "observarea bosonului Higgs" - indicii  :)



Oh, imi cer scuze, Sieglind draga, daca ai interpretat asa vorbele mele. Departe de mine gandul ca ceilalati ar fi stupizi daca nu cred ca mine, dimpotriva, eu cred ca eu sunt cel stupid. Am mai spus ca sunt cel mai prost de pe-aici, acum recunosc ca sunt sunt si stupid.
Nu te supara pe mine, Sieglind, daca deranjez, te rog fa o cerere la admin si o sa vezi ce repede voi fi concediat!   ;) (cineva de-abia asteapta!) >:(
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 15, 2012, 03:24:51 PM
între timp, am tot numărat ...
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Adi din Iulie 15, 2012, 05:52:34 PM
Ce surpriza frumoasa sa vad stirile despre Higgs discutate activ pe acest forum pe care l-am creat in urma cu 5-6 ani la FizicaParticulelor.ro, pe care apoi l-am dezvoltat la StiintaAzi.ro si pe care in urma cu un si jumatate l-am oferit gratuit catre Scientia.ro. Ma bucur sa il vad viu, chiar in continua dezvoltare, cu noi membrii. Sieglind, apreciez cum tii acest topic deschis. Intrebarea despre cum un boson asa de masiv da masa unui electron asa de putin masiv este o intrebare excelenta. La ea cineva a raspuns foarte bine mai sus. Ce mi se pare mie interesant e ca acel grafic cu tabelul periodic al elementelor si cu masa particulei pusa pe el trezeste aceasta intrebare. Este o idee care mi-a venit tocmai pentru ca publicul larg sa poata compara cu ceva cu care este obisnuit. Cand cineva la EvZ.ro a pus primul comentariu la ultimul meu articol "toata pleneta stie asta deja de o saptamana!", ca si cum ma certa cum mi-am permis sa scriu stirea abia acum, i-am raspuns diplomat dar concis ca nu este doar o stire, ci o explicatie educationala despre bosonul Higgs, oferind mai multe detalii decat o simpla stire, ba chiar avand un grafic creat de mine. La care mi-a raspuns persoana ca ce arogant sunt, ca mentionez ca e facut graficul si articolul de mine. Insa asa este si ma bucur sa constant ca trezeste in oameni intrebari pe care alte articole nu le trezeau doar spunand 125 GeV/c^2 pentru masa particulei, anume cum se poate ca un boson asa masiv sa dea masa atomilor cu mase mai mici ca el. E o intrebare excelenta, la caer s-a raspuns mai sus. As mai adauga ca bosonul Higgs este de fapt particula virtuala cand interactioneaza cu particulele oferind acea frecare a particulelor cu campul Higgs. E particula virtuala tocmai pentru ca nu are masa mare pe care ar trebui sa o aiba, ci o masa foarte mica, cam cat masa particulei cu care interactioneaza. Fiind particula virtuala, de fapt violeaza conservarea masei si energiei si de aceea nu poate trai decat foarte putin timp, dand inapoi energia imprumutata din vid. De aceea ii si zice particula virtuala. Bosonul Higgs poate fi o particula de sine statatoare, reala, doar cand are masa de 125 Gev/c^2. De aceea ne trebuie energie mare in acceleratoare, sa oferim energie mare intr-un volum mic incat un boson Higgs virtual sa fie smuls de la vid si sa devina liber. Ca sa folosesc o analogie care imi venii in minte cand scriam fraza precedenta, trebuie platita o suma mare ca sa rascumperi regele tarii tale luat prizonier de razboi, iar cand era in inchisoare valoarea lui era foarte mica, e un rege virtual, dar ca sa ajunga la valoarea lui mare, trebuie data o suma mare, apoi devine liber si e un rege real.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 15, 2012, 06:07:43 PM
Buna Meteor. Niciun model teoretic nu descrie perfect Natura. Dar o poate descrie mai bine ca un model precedent. De exemplu, modelul teoretic dezvoltat de Newton este doar un caz particular al unui model teoretic mai general dezvoltat de Einstein. Modelul Standard este modelul teoretic al fizicii particulelor elementare si interactiilor intre ele. A fost dezvoltat in anii 1960-1970. Modelul face predictii concrete despre ce particule elementare trebuie sa existe, ce proprietati au ele si cum si cat de des interactioneaza toate tipurile de particule intre ele. Toate aceste lucruri au fost masurate in nenumarate experimente din fizica particulelor in ultima jumatate de secol si toate masuratorile sunt in acord cu ce prezice teoretic Modelul Standard. Modelul Standard insa nu explica si masa particulelor elementare. El explica cum interactioneaza particulele intre ele, dar nu si cum au masa diferita de zero. Daca ar avea masa zero, cu greu s-ar mai intalni, caci ar zbura prin Univers cu viteza luminii, iar atunci nu ar mai apuca sa interactioneze. Modelul Standard a fost "peticit" introducand mecanismul teoretic al unui camp scalar (denumit acum Higgs) care este prezent peste tot in Univers si actioneaza ca o vascozitate asupra particulelor. Cu cat frecarea dintre particule si camp ar fi mai mare, cu atat masa unei particule ar deeni mai mare. Acest mecanism este cel mai simplu imaginat, astfel incat a fost integrate in Modelul Standard inca din anii 1970. Astfel, spunem ca mecanismul Higgs este parte a Modelului Standard. Ca sa testam experimental daca mecanismul Higgs e corecta, trebuie sa confirmam experimental toate predictiile sale. Ori el face o singura predictie, asadar trebuie sa o verificam pe ea. Aceasta predictie este existenta unei noi particule elementare cu spin zero. Acesta este bosonul Higgs. Daca se va arata ca bosonul Higgs nu exista, atunci trebuie un alt mecanism Higgs. Dar cum de 50 de ani nu s-a gasit un altul, trebuie poate gasit ceva cu totul diferit, ceva care sa explice de la zero interactiile intre particule dar in mod total diferit fata de Modelul Standard. Asa ceva nu e usor de facut, de vreme ce de 50 de ani doar Modelul Standard si extensii ale lui au fost create, dar nu teorii complet complet diferite.

Oricum insa, sunt sanse mari ca bosonul Higgs sa fi fost deja descoperit. Deocamdata stim ca a fost descoperita o particula elementara noua, care e boson, dar nu stim daca este chiar boson Higgs. Pana acum noua particula are proprietatile prezise pentru bosonul Higgs. Acum incepe perioada de masurare precisa a proprietatilor noii particule si vor fi comparate toate, una cate una, cu cele prezise pentru bosonul Higgs. Aventura continua asadar!
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 15, 2012, 07:01:20 PM
Citat din: Adi din Iulie 15, 2012, 05:52:34 PM
Ce surpriza frumoasa sa vad stirile despre Higgs discutate activ pe acest forum pe care l-am creat in urma cu 5-6 ani la FizicaParticulelor.ro, pe care apoi l-am dezvoltat la StiintaAzi.ro si pe care in urma cu un si jumatate l-am oferit gratuit catre Scientia.ro. Ma bucur sa il vad viu, chiar in continua dezvoltare, cu noi membrii. Sieglind, apreciez cum tii acest topic deschis. Intrebarea despre cum un boson asa de masiv da masa unui electron asa de putin masiv este o intrebare excelenta. La ea cineva a raspuns foarte bine mai sus. Ce mi se pare mie interesant e ca acel grafic cu tabelul periodic al elementelor si cu masa particulei pusa pe el trezeste aceasta intrebare. Este o idee care mi-a venit tocmai pentru ca publicul larg sa poata compara cu ceva cu care este obisnuit. Cand cineva la EvZ.ro a pus primul comentariu la ultimul meu articol "toata pleneta stie asta deja de o saptamana!", ca si cum ma certa cum mi-am permis sa scriu stirea abia acum, i-am raspuns diplomat dar concis ca nu este doar o stire, ci o explicatie educationala despre bosonul Higgs, oferind mai multe detalii decat o simpla stire, ba chiar avand un grafic creat de mine. La care mi-a raspuns persoana ca ce arogant sunt, ca mentionez ca e facut graficul si articolul de mine. Insa asa este si ma bucur sa constant ca trezeste in oameni intrebari pe care alte articole nu le trezeau doar spunand 125 GeV/c^2 pentru masa particulei, anume cum se poate ca un boson asa masiv sa dea masa atomilor cu mase mai mici ca el. E o intrebare excelenta, la caer s-a raspuns mai sus. As mai adauga ca bosonul Higgs este de fapt particula virtuala cand interactioneaza cu particulele oferind acea frecare a particulelor cu campul Higgs. E particula virtuala tocmai pentru ca nu are masa mare pe care ar trebui sa o aiba, ci o masa foarte mica, cam cat masa particulei cu care interactioneaza. Fiind particula virtuala, de fapt violeaza conservarea masei si energiei si de aceea nu poate trai decat foarte putin timp, dand inapoi energia imprumutata din vid. De aceea ii si zice particula virtuala. Bosonul Higgs poate fi o particula de sine statatoare, reala, doar cand are masa de 125 Gev/c^2. De aceea ne trebuie energie mare in acceleratoare, sa oferim energie mare intr-un volum mic incat un boson Higgs virtual sa fie smuls de la vid si sa devina liber. Ca sa folosesc o analogie care imi venii in minte cand scriam fraza precedenta, trebuie platita o suma mare ca sa rascumperi regele tarii tale luat prizonier de razboi, iar cand era in inchisoare valoarea lui era foarte mica, e un rege virtual, dar ca sa ajunga la valoarea lui mare, trebuie data o suma mare, apoi devine liber si e un rege real.

Bun revenit, Adi!

Mai mult ce să spun? sunt bucuroasă că veţi tot avea de lucru :) : Am înţeles că LHC şi-a prelungit programul cu încă 7 săptămâni, până în decembrie 2012 ...

Ca întotdeauna, îţi ţin pumnii şi-ţi urez MULT, MULT SUCCES în tot ce faci!

Oamenii ca tine sunt o speranţă şi pentru una ca mine, pentru atâţia mulţi alţii.

Aşa că nu te necăji ce spun unii, ai calea ta
(hmm, look who's talking)
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: MariS din Iulie 15, 2012, 07:22:15 PM
Ei da, m-am bucurat sa citesc mesajul de mai sus al lui Adi: cu mult bun simt, clar, echilibrat, modest si cu un simt al umorului bine dezvoltat. Eu va doresc sa ramaneti la fel, dle Adi, un om de caracter, modest si echilibrat, ca parca astazi tot mai multi isi cara scaunelu' cu ei. Am dat doua <aprob>, unul lui Adi pentru excelentul comentariu de mai sus si, al doilea, lui Sieglind pentru numarare! ;)
Titlu: Răspuns: LHC: Primele indicii ale observarii bosonului Higgs
Scris de: Adi din Iulie 15, 2012, 07:26:46 PM
Multumesc mult, Sieglind si MariS!
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: meteor din Iulie 15, 2012, 07:41:37 PM
Buna.
Intii de toate, mai modest ar fi fost, daca, i-ti aduceam felicitarile din partea mea pentru acea descoperire (care s-a dovedit a fi adevarata si experimental, nu numai teoretic) pe care ai facut-o in acest studiu al fizicii [despre care atit vorbeste lumea, dar eu 0% ce inteleg] (adevaratele felicitari, totus, vor fi atunci, cind voi intelege absolut toti pasii care s-au efectuat pina s-a ajuns la aceste rezultate!).

Succese!
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 15, 2012, 07:46:52 PM
Sa clarific. Din pacate nu am contribuit cu absolut nimic la descoperirea bosonului Higgs la experimentele ATLAS si CMS. M-am alaturat experimentului ATLAS acum 6 luni si acolo caut bosonul Higgs. Asta e drept. Dar universitatea mea (Glasgow) inca lucreaza la crearea codului care sa analizeze date, astfel ca nu am paritcipat inca cu nimic concret la descoperirea deja masurata. E tot drept ca am lucrat la doctorat la cautarea bosonului Higgs la experimentul CDF de la Fermilab. Rezultatul a fost cel mai bun din lume in subdomeniul lui in iulie 2012, dar nu a dus direct la descoperirea bosonului Higgs. Experimentele de la Fermilab ar fi avut nevoie de mai multi ani sa colecteze suficiente date sa poata descoperi statistic bosonul Higgs. Experimentele de la LHC au tehnologii cu 20 de ani mai noi, mai avansate, iar la fel si acceleratorul LHC fata de acceleratorul Tevatron. Este firesc ca sa poata descoperi bosonul Higgs mai repede si mai bine, iar acum sa inceapa sa ii masoare precis proprietatile in urmatorul deceniu.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 16, 2012, 12:46:43 PM
salut Adi

Profit de pregatirea ta in mecanica cuantica si de cunostintele tale in domeniul bozonului Higgs ptr. ati adresa cateva intrebari:

1. Am inteles ca Bozonul Higgs imediat dupa ce este creat decade in particule mai stabile.

"Leo C. Stein, Astrophysicist in training
The most appropriate length scale I'd associate with the Higgs is about 10^{-17} m, which is about 1/100th the size of a proton. This is the Compton wavelength associated with a mass of 125 GeV. The Higgs boson is a resonance, though, so it doesn't just sit around like protons do. As soon as a Higgs boson is created, it almost immediately decays into other particles—so it doesn't really have a "size".


Ce nu mi-e prea clar, este:
a) cum sunt creati atitia bozoni Higgs uniform in univers in orice moment ptr. a explica efectul de masa peste tot la fel in univers?
b) efectul de masa se manifesta in scurta perioada de viata a bozonului? Odata ce decade nu mai poate conduce la producerea efectului de masa ci pur si simplu particulele in care decade simt efectul celorlati bozoni Higgs care sunt in fereastra activa de viata.(timp in care mentin campul Higgs "activ")
c) efectul de masa teoretic (dupa mine) ar trebui resimtit doar de particulele care au marime mai mare decat bosonul Higgs (deci mai mari decat 10E-17 m.). Cum ramane cu restul particulelor mai mici?...
d) care este sursa, motorul sau generatorul acestor bosoni Higgs?

astept cu curiozitate raspunsuri la aceste intrebari care le am vis-a vis de bosonul Higgs...
Mersi.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: MariS din Iulie 16, 2012, 09:24:55 PM
Citat din: 07Marius din Iulie 16, 2012, 12:46:43 PM
salut Adi

Profit de pregatirea ta in mecanica cuantica si de cunostintele tale in domeniul bozonului Higgs ptr. ati adresa cateva intrebari:

1. Am inteles ca Bozonul Higgs imediat dupa ce este creat decade in particule mai stabile.

"Leo C. Stein, Astrophysicist in training
The most appropriate length scale I'd associate with the Higgs is about 10^{-17} m, which is about 1/100th the size of a proton. This is the Compton wavelength associated with a mass of 125 GeV. The Higgs boson is a resonance, though, so it doesn't just sit around like protons do. As soon as a Higgs boson is created, it almost immediately decays into other particles—so it doesn't really have a "size".


Ce nu mi-e prea clar, este:
a) cum sunt creati atitia bozoni Higgs uniform in univers in orice moment ptr. a explica efectul de masa peste tot la fel in univers?
b) efectul de masa se manifesta in scurta perioada de viata a bozonului? Odata ce decade nu mai poate conduce la producerea efectului de masa ci pur si simplu particulele in care decade simt efectul celorlati bozoni Higgs care sunt in fereastra activa de viata.(timp in care mentin campul Higgs "activ")
c) efectul de masa teoretic (dupa mine) ar trebui resimtit doar de particulele care au marime mai mare decat bosonul Higgs (deci mai mari decat 10E-17 m.). Cum ramane cu restul particulelor mai mici?...
d) care este sursa, motorul sau generatorul acestor bosoni Higgs?

astept cu curiozitate raspunsuri la aceste intrebari care le am vis-a vis de bosonul Higgs...
Mersi.

Pana vine Adi sa lamureasca problema, desi a facut-o deja pe alte fire, trebuie sa spun ca neintelegerea ta vis-a-vis de sursa masei particolelor este data de faptul ca presa a preluat gresit ideea ca masa ar avea legatura cu bosonul Higgs si nu numai ca a preluat gresit aceasta idee dar o si trambiteaza pe toate drumurile. NU bosonul Higgs confera masa particolelor ci CAMPUL Higgs, cel care produce un soi de "vascozitate" (termenul l-am preluat chiar de la Adi) adica o interactiune de un tip special prin care particolele se "incarca" (termenul imi apartine, poate nu e cel mai fericit, dar altul n-am) cu masa, adica cu inertie. Plastic vorbind, devin mai lenese, se opun schimbarii si miscarii, invers decat fotonii, de exemplu, care de harnici ce sunt nu stau locului nici sa-i pici cu ceara. Particulele, in urma acestei ciudate interactiuni cu acest ciudat camp Higgs, din "hoinare" si "libere" devin brusc "mature" si "casnice", reusesc sa se "adune" si sa formeze alte particule tot mai stabile si mai organizate. Daca n-ar fi existat campul Higgs, oamenii de stiinta spun ca particulele ar fi alergat aiurea cu viteza luminii sau pe-aproape, pe veci hoinare, libere de orice legatura si nicio organizare nu era posibila.
Dar ce-i, totusi, cu bosonul Higgs? Pai bosonul Higgs era predictia clara si precisa data de aceasta teorie a campului Higgs: adica, daca acest camp exista atunci in anumite conditii, la energii foarte mari (si aici vezi explicatia lui Adi de pe alt fir, cu plata care trebuie data pentru trecerea de la virtual la real!) trebuie sa apara aceasta particola Higgs, adica sa devina reala, pentru ca virtual ea era deja presupusa. Deci ea confirma teoria campului acesta special numit campul Higgs. Si acest camp e cel ce da masa, el existand pretutindeni in Univers. Nu numai ca exista pretutindeni, dar pare sa fie componenta a "vidului" asa cum e si energia. Se pare ca "vidul" "naste" si "ordine" (campul Higgs) si "libertate" (energia). O imagine plastica imi vine in minte: caii salbatici ce alergau liberi prin preerie si deodata un ham e aruncat pe gatul lor! Sunt imblanziti, grupati si pusi la trasura! Ce e dedesuptul acestei "ordini", acestui "ham" si acestei "libertati"? oamenii de stiinta inca nu stiu, dar eu cred ca unii deja isi pun intrebari si schiteaza posibile raspunsuri.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Sieglind din Iulie 16, 2012, 09:43:27 PM
Citat din: MariS din Iulie 16, 2012, 09:24:55 PM
Citat din: 07Marius din Iulie 16, 2012, 12:46:43 PM
salut Adi

Profit de pregatirea ta in mecanica cuantica si de cunostintele tale in domeniul bozonului Higgs ptr. ati adresa cateva intrebari:

1. Am inteles ca Bozonul Higgs imediat dupa ce este creat decade in particule mai stabile.

"Leo C. Stein, Astrophysicist in training
The most appropriate length scale I'd associate with the Higgs is about 10^{-17} m, which is about 1/100th the size of a proton. This is the Compton wavelength associated with a mass of 125 GeV. The Higgs boson is a resonance, though, so it doesn't just sit around like protons do. As soon as a Higgs boson is created, it almost immediately decays into other particles—so it doesn't really have a "size".


Ce nu mi-e prea clar, este:
a) cum sunt creati atitia bozoni Higgs uniform in univers in orice moment ptr. a explica efectul de masa peste tot la fel in univers?
b) efectul de masa se manifesta in scurta perioada de viata a bozonului? Odata ce decade nu mai poate conduce la producerea efectului de masa ci pur si simplu particulele in care decade simt efectul celorlati bozoni Higgs care sunt in fereastra activa de viata.(timp in care mentin campul Higgs "activ")
c) efectul de masa teoretic (dupa mine) ar trebui resimtit doar de particulele care au marime mai mare decat bosonul Higgs (deci mai mari decat 10E-17 m.). Cum ramane cu restul particulelor mai mici?...
d) care este sursa, motorul sau generatorul acestor bosoni Higgs?

astept cu curiozitate raspunsuri la aceste intrebari care le am vis-a vis de bosonul Higgs...
Mersi.

Pana vine Adi sa lamureasca problema, desi a facut-o deja pe alte fire, trebuie sa spun ca neintelegerea ta vis-a-vis de sursa masei particolelor este data de faptul ca presa a preluat gresit ideea ca masa ar avea legatura cu bosonul Higgs si nu numai ca a preluat gresit aceasta idee dar o si trambiteaza pe toate drumurile. NU bosonul Higgs confera masa particolelor ci CAMPUL Higgs, cel care produce un soi de "vascozitate" (termenul l-am preluat chiar de la Adi) adica o interactiune de un tip special prin care particolele se "incarca" (termenul imi apartine, poate nu e cel mai fericit, dar altul n-am) cu masa, adica cu inertie. Plastic vorbind, devin mai lenese, se opun schimbarii si miscarii, invers decat fotonii, de exemplu, care de harnici ce sunt nu stau locului nici sa-i pici cu ceara. Particulele, in urma acestei ciudate interactiuni cu acest ciudat camp Higgs, din "hoinare" si "libere" devin brusc "mature" si "casnice", reusesc sa se "adune" si sa formeze alte particule tot mai stabile si mai organizate. Daca n-ar fi existat campul Higgs, oamenii de stiinta spun ca particulele ar fi alergat aiurea cu viteza luminii sau pe-aproape, pe veci hoinare, libere de orice legatura si nicio organizare nu era posibila.
Dar ce-i, totusi, cu bosonul Higgs? Pai bosonul Higgs era predictia clara si precisa data de aceasta teorie a campului Higgs: adica, daca acest camp exista atunci in anumite conditii, la energii foarte mari (si aici vezi explicatia lui Adi de pe alt fir, cu plata care trebuie data pentru trecerea de la virtual la real!) trebuie sa apara aceasta particola Higgs, adica sa devina reala, pentru ca virtual ea era deja presupusa. Deci ea confirma teoria campului acesta special numit campul Higgs. Si acest camp e cel ce da masa, el existand pretutindeni in Univers. Nu numai ca exista pretutindeni, dar pare sa fie componenta a "vidului" asa cum e si energia. Se pare ca "vidul" "naste" si "ordine" (campul Higgs) si "libertate" (energia). O imagine plastica imi vine in minte: caii salbatici ce alergau liberi prin preerie si deodata un ham e aruncat pe gatul lor! Sunt imblanziti, grupati si pusi la trasura! Ce e dedesuptul acestei "ordini", acestui "ham" si acestei "libertati"? oamenii de stiinta inca nu stiu, dar eu cred ca unii deja isi pun intrebari si schiteaza posibile raspunsuri.


Când AlexandruLazar ne-a dat de rezolvat problema aia cu un "unic boson Higgs" aşezat la un capăt de "ţeavă"  :D, m-am tot frământat ce vrea ... între altele, exact asta (câmpul Higgs dă masă, nu bosonul în sine!) mă făcea perplex (dar nu numai)...
Descurajată, am abandonat orice încercare (lasciate ogni speranza).
De acolo încoace, am pus punct (.)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 17, 2012, 12:33:23 AM
MariS
hmmm...mersi ptr. raspuns dar inca semnele de intrebare persista.
Eu inteleg, de ex. daca ar fi sa facem o analogie intre electron (ca si particula) si campul electric asociat sarcinii (particulei incarcate electric) ca treba sta la fel si cu bosonul Higgs. Avem o particula care genereaza un camp (principiul este identic, difera proprietatile campului, respectiv a particulei) si aceasta particula Higgs este "responsabila" de existenta campului Higgs care prin interactiune cu restul particulelor da/sau nu masa acestora ca efect al interactiunii dintre camp si restul particulelor.

Prin urmare ma intorc la intrebarea mea: de vreme ce bosonul Higgs are o viata asa scurta (decade f.rapid) inseamna (dupa mine) pe de o parte fluctuatii in campul Higgs, pe de alta parte nu inteleg cum apar acesti bosoni Higgs asa de uniform peste tot in univers in structura spatiu-timp. Pe urma care este procesul prin care ei sunt "fabricati" atat de constant, care este sursa de energie sau ce anume determina aparitia lor pe o scara asa mare si totusi atat de uniform.

Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 17, 2012, 12:59:48 AM
...mai aveam o observatie.
In foarte multe carti, filme documentare etc se face explicatia teoriei Big Bang pe seama derularii inapoi a evenimentelor.
Sa luam urmatorul exemplu: Pamantul sau Luna sau orice obiect cosmic ce graviteaza in jurul altuia mai "greu" isi mareste distanta fata de corpul in jurul caruia graviteaza datorita efectului mareic.(are loc un fel de expansiune cosmica)
Pe baza derularii inapoi a timpului (vezi teoria B.B.) ar rezulta ca pamantul si luna au fost contopite la un moment dat - prin efectul de micsorare a distantei dintre ele cu timpul (derulat inapoi).
Cat de mult poti derula "timpul inapoi" fara ca sa gresesti modelul fizic?
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 17, 2012, 01:09:23 AM
Citat din: 07Marius din Iulie 17, 2012, 12:33:23 AM
nu inteleg cum apar acesti bosoni Higgs asa de uniform peste tot in univers in structura spatiu-timp.

Intrebarea corecta este cum de este campul Higgs asa uniform peste tot in Univers. Campul Higgs da masa particulelor. Fluctuatiile campului, adica bosonii Higgs virtuali, apar peste tot in spatiu pentru ca acest camp Higgs este peste tot in spatiu. De unde vine campul Higgs, de ce este peste tot, asta habar nu avem, dar este un motiv pentru care facem cercetarea. Banuiala mea este ca ne va spune ceva fundamental nou despre spatiu.

Citat din: 07Marius din Iulie 17, 2012, 12:33:23 AM
Pe urma care este procesul prin care ei sunt "fabricati" atat de constant

Exact ca mai sus. Iata alte exemple. Peste tot in spatiul vid apar perechi de materie-antimaterie imprumutand energie de la vid pentru a crea masa lor. Aceste particule sunt tot virtuale. Tocmai pentru ca existenta lor violeaza conservarea energiei si impulsului. Mecanica cuantica permite acest lucru, dar numai pentru un timp foarte scurt, cu atat mai scurt cu cat masa particulelor este mai mare (adica energia imprumutata de la vid este mai mare). De aceea ele repede trebuie sa se anuleze reciproc si sa redea energia din masa lor catre vid. De ce se intampla acest proces denumit "spuma cuantica" peste tot in spatiu? Pentru ca spatiul are aceleasi proprietati peste tot, pentru ca spatiul e omogen si izotrop. Niciun mister aici.

Citat din: 07Marius din Iulie 17, 2012, 12:33:23 AM
care este sursa de energie
Nu stiu daca e o sursa de energie. Cum ziceam, aparitiile bosonului Higgs sunt virtuale, adica imprumuta energie de la vid ca particula Higgs sa apara, apoi repede o da inapoi si particula dispare. Aceasta particula Higgs virtuala nu apuca sa se dezintegreze rapid. Doar cand e reala poate sa nu dispara inapoi in vid, ci "sa faca copii" si sa dispara astfel, mai "onorabil".


Citat din: 07Marius din Iulie 17, 2012, 12:33:23 AM
Eu inteleg, de ex. daca ar fi sa facem o analogie intre electron (ca si particula) si campul electric asociat sarcinii (particulei incarcate electric) ca treba sta la fel si cu bosonul Higgs.

Exact! Sa ne gandim cand interactioneaza doi electroni. Ei se resping. De unde stiu sa se respinga? Atentie, in modelul subatomic forta electrica nu exista. Forta e o iluzie, data de schimbarea unui foton intre electroni. Acest foton e particual reala, sau virtuala? Ei bine, e virtuala! Caci pe acest foton nu il poti vedea. E schimbat intre electroni si atat. De unde stie electronul sa trimita un foton exact cand e un alt electron in preajma? Simplu: nu stie! Si atunci cum face? E pura intamplare? Nu! Fiecare foton trimite incontinuu sute miliarde de fotoni virtuali in toate directiile posibile. Cu cat energia acestor fotoni e mai mare, cu atat traiesc mai putin, caci au imprumutat energie de la vid pentru a exista. Fotonii care au masa mai mica se duc pe o distanta mai mare. Acesti fotoni virtuali sunt ca niste tentacule ale unei caracatite, tentacule cu care ea exploreaza lumea. Imagineaza-ti doua caracatite care merg asa orbaind pe intuneric cu tentaculele de miliarde de fotoni virtuali in jur. Ei bine, cand doi electroni se intalnesc, ei stiu pentru ca fotonii lor s-au intalnit. Si atunci inseamna ca acel foton e emis de un electron si absorbit de altul. De ce emit electronii fotoni mereu si peste tot? Pentru ca legile cuantice sunt omogene si izotrope, adica pentru ca nu exista un punct sau directie privilegiata in Univers.

Asadar exista particule virtuale mereu (spuna cuantica, fotonii particulelor incarcate electric, la fel bosonii W si Z ale particulelor cu sarcina slaba si gluonii pentru particulele cu sarcina tare). Aceasta nu necesita energie, caci imprumuta energie de la vid pe care o da repede inapoi. Un electron in repaus pe masa tot emite acesti fotoni virtuali! Ca un electron sa impinga insa un alt electron trebuie o energie reala si de aia trebuie sa dai o energie sistemului, etc. La fel si bosonii virtuali Higgs sunt emisi mereu ca fluctuatii ale campului Higgs. O particula are masa mereu pentru ca mereu interactioneaza cu alti bosoni Higgs virtuali, care apoi mor imediat.


Citat din: 07Marius din Iulie 17, 2012, 12:33:23 AM
Cat de mult poti derula "timpul inapoi" fara ca sa gresesti modelul fizic?

Pana la intervalul de timp Planck, cam 10^-44 secunde.
http://en.wikipedia.org/wiki/Planck_scale (http://en.wikipedia.org/wiki/Planck_scale)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Electron din Iulie 17, 2012, 03:30:00 PM
Citat din: 07Marius din Iulie 17, 2012, 12:59:48 AM
In foarte multe carti, filme documentare etc se face explicatia teoriei Big Bang pe seama derularii inapoi a evenimentelor.
Sa luam urmatorul exemplu: Pamantul sau Luna sau orice obiect cosmic ce graviteaza in jurul altuia mai "greu" isi mareste distanta fata de corpul in jurul caruia graviteaza datorita efectului mareic.(are loc un fel de expansiune cosmica)
Nu. Acesta nu este un exemplu de expansiune cosmica.

CitatPe baza derularii inapoi a timpului (vezi teoria B.B.) ar rezulta ca pamantul si luna au fost contopite la un moment dat - prin efectul de micsorare a distantei dintre ele cu timpul (derulat inapoi).
Gresit. In mot cert Luna nu s-a desrpins usor-usor din Pamant. Inca un motiv pentru care astfel de analogii gresite duc la concluzii complet aiurea.


e-
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 17, 2012, 06:15:07 PM
Citat din: Electron din Iulie 17, 2012, 03:30:00 PM
Citat din: 07Marius din Iulie 17, 2012, 12:59:48 AM
In foarte multe carti, filme documentare etc se face explicatia teoriei Big Bang pe seama derularii inapoi a evenimentelor.
Sa luam urmatorul exemplu: Pamantul sau Luna sau orice obiect cosmic ce graviteaza in jurul altuia mai "greu" isi mareste distanta fata de corpul in jurul caruia graviteaza datorita efectului mareic.(are loc un fel de expansiune cosmica)
Nu. Acesta nu este un exemplu de expansiune cosmica.

Intr-adevar nu este o expansiune cosmica in strictul sens al cuvantului (decat pe jumatate - daca tot spatiul din univers expansioneaza, atunci pe cale logica si spatiul dintre luna si pamant expansioneaza) - dar exemplul era dat tocmai ptr. a ilustra un rationament care poate fi gresit. Observam ca luna se departeaza de pamant, si pe baza rationamentului logic pina la un punct, daca derulezi evenimentele inapoi sau invers ajungi la starea "initiala". Stim ca luna nu s-a desprins treptat din pamant, asa ca acest rationament al derularii inverse a timpului si evenimentelor nu poate fi aplicat in mod ABSOLUT. Asta si incercam sa subliniez.

Acum revin la ideea initiala. S-a observat pe baza observatiilor astronomice ca galaxiile se indeparteaza reciproc cu viteze proportionale cu distanta dintre ele. Aplicand rationamentul derularii inverse a evenimentelor s-a construit teoria Big-Bang. Ceea ce-am intrebat eu este pina unde putem aplica CORECT acest rationament?
Sunt unii specialisti care nu sunt amatori (ca mine) care au pareri diferite fata de mainstreamul stiintific de azi.
Vezi Halton Arp (http://www.haltonarp.com/bio (http://www.haltonarp.com/bio)). Eu unul pot sa zic doar ca cred ca trebuie examinate cu atentie mare ceea ce are de spus. Daca ar fi sa ma iau dupa instinctul meu, as spune ca merita toata atentia. Dar, stiu ca instinctul meu nu este etalon stiintific. De aceea, ramane totul ca si un hobby pe care-l practic din cand in cand in timpul liber.
Sa mai cugetam la ceea ce zic altii.
http://electric-cosmos.org/arp.htm (http://electric-cosmos.org/arp.htm)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 17, 2012, 07:03:52 PM
Citat
Exact ca mai sus. Iata alte exemple. Peste tot in spatiul vid apar perechi de materie-antimaterie imprumutand energie de la vid pentru a crea masa lor. Aceste particule sunt tot virtuale. Tocmai pentru ca existenta lor violeaza conservarea energiei si impulsului. Mecanica cuantica permite acest lucru, dar numai pentru un timp foarte scurt, cu atat mai scurt cu cat masa particulelor este mai mare (adica energia imprumutata de la vid este mai mare). De aceea ele repede trebuie sa se anuleze reciproc si sa redea energia din masa lor catre vid. De ce se intampla acest proces denumit "spuma cuantica" peste tot in spatiu? Pentru ca spatiul are aceleasi proprietati peste tot, pentru ca spatiul e omogen si izotrop. Niciun mister aici.

Adi, mersi ptr. timpul si raspunsul tau - mai am multe intrebari... asa ca cate vreme ai rabdare, eu sunt prin preajma.
In primul rand conceptul de vid (sau fabric spacetime) plin de energie ce poate fi imprumutata din viitor pare un concept cam traznit.  Stiu ca asta este teoria dar meditam pe marginea ei. La fel de bine as putea imagina un "vid" (am sa-i spun si eu asa)
plin de particule subatomice cu timp de viata extrem de mic ce nu pot fi masurate/detectate (astfel ca din acest punct de vedere "este corect" sa spun ca spatiul respectiv nu contine nimic ptr. ca nu pot detecta nimic...).

Acum imi imaginez (un lucru mai real) o interfata dintre un lichid si un mediu gazos. Vaporii de lichid sunt in echilibru la interfata cu mediul gazos in functie de temp. si presiune. Atomii de lichid cu energii mai mari patrund in mediul gazos si odata ce pierd din energie "recad" in mediul lichid.

Cu aceasta analogie imi imaginez acum bosonii virtuali ca pe niste atomi cu energie mai ridicata din mediul "lichid" (aici, vidul) care ptr. o anumita perioada de timp patrund in mediul gazos (spatiul in care noi dorim sa-i detectam) dupa care dispar la fel de rapid ptr. ca pierd energie. Totul este intr-un echilibru dinamic (nr. de bosoni ce traverseaza intr-un sens "interfata" este egal cu nr. bosonilor ce o traverseaza in sens invers).

Acesti "bosoni" inca nenascuti din mediul lor "lichid" nu sunt "contabilizati" din punct de vedere al masei, energiei. Poate fi o sursa credibila ptr. ceea ce unii numesc dark matter? Sa reformulez: "oceanul" plin de particule subatomice "nedetectabile" pe moment din care "rasar" acesti bosoni Higgs ca si atomii de lichid in echilibru cu atomii de gaz?

O alta intrebare, deocamdata: de ce forta electrica nu este luata in considerare la scara subatomica, cand particulele subatomice au fractiuni de sarcina?

Trebuie sa mai recitesc explicatiile tale si promit ca revin cu intrebari.
Mersi.
07



Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 18, 2012, 06:34:29 PM
Spuma cuantica pare o idee traznita, dar este o idee detectata experimental (efectul Casimir). Ca orice model matematic verificat experimental, ai doua interpretari filosofice: 1) Universul este cum spune modelul; 2) Universul se comporta ca si ca si cum ar fi cum spune modelul. Alege ce preferi. Dar deja asta e filosofie.

Forta electrica este inclusa in lumea particulelor elementare. Este parte a fortei fundamentale electromagnetica. Mai sunt alte trei forte fundamentale: gravitationala, tare si slaba. Forta gravitationala nu isi face simtita prezenta in lumea subatomica, caci este prea slaba. Cred ca ai confundat forta electrica cu forta gravitionala.

Particulele virtuale nu pot fi materia neagra, caci materia neagra este formata din particule reale, nu virtuale. Ele chiar exista real, nu virtual. Asta daca teoria e corecta, aici discutam ce zice modelul.

Analogia ta pentru particule virtuale poate e corecta, poate nu, nu pot sa ma pronunt. Dar trebuie sa intelegi ca e doar filosofie, pana la urma totul e mult mai abstract, numere si atat. Un manual de cuantica de facultate ar fi bun. Discutia asta a avut loc in anul 1932 si lumea e de atuci multumita cu explicatia. Energia nu e imprumutata din viitor, ci de la vid. Si o da inapoi in viitor.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 18, 2012, 11:22:45 PM
Citat din: Adi din Iulie 18, 2012, 06:34:29 PM
Spuma cuantica pare o idee traznita, dar este o idee detectata experimental (efectul Casimir). Ca orice model matematic verificat experimental, ai doua interpretari filosofice: 1) Universul este cum spune modelul; 2) Universul se comporta ca si ca si cum ar fi cum spune modelul. Alege ce preferi. Dar deja asta e filosofie.

Granita dintre filosofie si fizica, uneori e f. subtire. As spune ca e o fiosofie fundamentata matematic. Asa ca, da eu prefer varianta 2. Oricum , statistic vorbind - stiinta din toate timpurile ne-a demonstrat ca toate modelele/teoriile construite la un moment dat, devin niste situatii particulare in momentul cand cunostintele noastre se largesc. Nu vad, de ce acum ar fi altfel.

Citat din: Adi din Iulie 18, 2012, 06:34:29 PM
Forta electrica este inclusa in lumea particulelor elementare. Este parte a fortei fundamentale electromagnetica. Mai sunt alte trei forte fundamentale: gravitationala, tare si slaba. Forta gravitationala nu isi face simtita prezenta in lumea subatomica, caci este prea slaba. Cred ca ai confundat forta electrica cu forta gravitionala.

Pai asa credeam si eu. Dar, in interventia ta de mai sus spuneai ca: "Atentie, in modelul subatomic forta electrica nu exista. Forta e o iluzie, data de schimbarea unui foton intre electroni...." Si de-asta m-am intrebat cum se face ca aceasta forta fundamentala nu e considerata la scara subatomica.

Citat din: Adi din Iulie 18, 2012, 06:34:29 PM
Particulele virtuale nu pot fi materia neagra, caci materia neagra este formata din particule reale, nu virtuale. Ele chiar exista real, nu virtual. Asta daca teoria e corecta, aici discutam ce zice modelul.

Pai, eu ce-am inteles din experimentul Casimir, este ca aceste particule care produc apropierea placilor metalice, sunt cat se poate de reale, si au o energie mai mica decat particulele subatomice din exteriorul placilor. Ca urmare, in scurta lor existenta ele poseda energie si masa, asadar mi se pare ca acestea ar trebui luate in considerare. Deasemenea, eu am inteles ca aceste particule apar din structura vidului "imprumutand" energie din viitor, pe care insa o elibereaza la f. scurt timp cand se anihileaza reciproc (particula-antiparticula). Cu toate acestea, ele produc un efect masurabil si daca stau sa ma gandesc chiar si lucru mecanic (prin apropierea placilor) ceea ce ma face sa ma intreb cum ramane cu conservarea energiei...

Citat din: Adi din Iulie 18, 2012, 06:34:29 PM
Analogia ta pentru particule virtuale poate e corecta, poate nu, nu pot sa ma pronunt. Dar trebuie sa intelegi ca e doar filosofie, pana la urma totul e mult mai abstract, numere si atat. Un manual de cuantica de facultate ar fi bun. Discutia asta a avut loc in anul 1932 si lumea e de atuci multumita cu explicatia. Energia nu e imprumutata din viitor, ci de la vid. Si o da inapoi in viitor.
Sunt perfect de acord ca ceea ce spun este doar filosofie. Dar, imi place sa o iau ca si pe un exercitiu de gandire si pe urma chiar imi place sa ma gandesc la aceste lucruri, chiar daca stiu ca nu am cu ce sa contribui la dezvoltarea cunoasterii in domeniu.
Altfel spus, mananc inghetata chiar daca nu descopar nici o reteta noua de inghetata...
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 19, 2012, 09:36:14 AM
Citat din: 07Marius din Iulie 18, 2012, 11:22:45 PM
Pai asa credeam si eu. Dar, in interventia ta de mai sus spuneai ca: "Atentie, in modelul subatomic forta electrica nu exista. Forta e o iluzie, data de schimbarea unui foton intre electroni...." Si de-asta m-am intrebat cum se face ca aceasta forta fundamentala nu e considerata la scara subatomica.

Ha! Ba efectul fortei exista! Dar sunt doua modele diferite, dar echivalente. Unul vechi din liceu zice ca "forta exista", al doilea din fizica particulelor zice ca "se schimba fotoni virtuali intre electroni". Efectul e acelasi. Cu alte cuvinte, schimbarea fotonilor virtuali la scara microscopica este ceea ce da efectul de forta pe care il vedem la scara macroscopica, dar schimbarea fotonilor virtuali e realitatea, iar forta o iluzie.

La fel este cu gravitatia unde doua modele sunt echivalente. Unul zice "forta exista", al doilea din teoria relativitatii generale zice ca "se curbeaza spatiul timpul de catre o masa". Efectul e acelasi. Cu alte cuvinte, curbarea spatiu timpuliu de catre o masa duce la efectul pe care noi in 3D il interpretam ca forta gravitationala, dar curbarea spatiu timpului e realitate, iar forta o iluzie.

In schimb efectul gravitational e foarte slab si neglijabil in lumea subatomica.


Citat din: 07Marius din Iulie 18, 2012, 11:22:45 PM
Pai, eu ce-am inteles din experimentul Casimir, este ca aceste particule care produc apropierea placilor metalice, sunt cat se poate de reale, si au o energie mai mica decat particulele subatomice din exteriorul placilor. Ca urmare, in scurta lor existenta ele poseda energie si masa, asadar mi se pare ca acestea ar trebui luate in considerare. Deasemenea, eu am inteles ca aceste particule apar din structura vidului "imprumutand" energie din viitor, pe care insa o elibereaza la f. scurt timp cand se anihileaza reciproc (particula-antiparticula). Cu toate acestea, ele produc un efect masurabil si daca stau sa ma gandesc chiar si lucru mecanic (prin apropierea placilor) ceea ce ma face sa ma intreb cum ramane cu conservarea energiei...

Nu sunt deloc reale, ci sunt virtuale. Dar da, poseda masa si energie. Ele s-ar anihila inapoi, dar contactul cu placile schimba situatia. La fel e daca o pereche de particula si antiparticula apare imediat langa orizontul unei gauri negre si una din aceste particule cade in gaura neagra. Celalalta ramasa nu mai are cu cine sa se anihileze si atunci ramane particula reala. Noi din exterior vedem asta ca si cum gaura neagra a emis acea particula. Este tocmai ceea ce formeaza radiatia Hawkings a gaurilor negre!
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 19, 2012, 09:40:35 AM
Ieri, azi si maine are loc la Orsay si Paris conferinta dedicata cautarii bosonului Higgs (Higgs Hunting Workshop). Prezentarile prezinta situatia la zi a bosonului Higgs. Rezultatele au fost deja anuntate la conferinta mare ICHEP de saptamana trecuta din Australia. Un rezultat nou a fost insa prezentat ieri de experimentul ATLAS. Se vede un exces de 3 sigma in H->WW. Asta dupa excesele de 3 sigma in H->doi fotoni si H->ZZ pana acum. Este un motiv in plus pentru a confirma existena noii particule. In plus, cautarea H->WW era optimizata pentru un boson de spin 0, cum ar trebui sa fie bosonul Higgs. Este asadar un motiv in plus, departe de a fi convingator deocamdata, ca este chiar bosonul Higgs.

O alta concluzie de la conferinta este ca teoreticienii sunt convinsi ca este bosonul Higgs. Pentru ei singura intrebare este daca e cel din Modelul Standard sau cel din teoria supersimetriei. Ei sunt optimisti ca exista o teorie noua dincolo de Modelul Standard si prezinta tot felul de scenarii daca sunt in acord sau nu cu masuratorile actuale.

Eu prezint in cateva ore cautarea bosonului Higgs cand se dezintegreaza in doi cuarci bottom in analiza combinata a celor doua experimente de la Tevatron, CDF si DZero.

Toate prezentarile sunt gratis aici:
http://indico2.lal.in2p3.fr/indico/conferenceDisplay.py?confId=1747 (http://indico2.lal.in2p3.fr/indico/conferenceDisplay.py?confId=1747)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 19, 2012, 11:00:54 AM
Citat din: Adi din Iulie 19, 2012, 09:40:35 AM
Eu prezint in cateva ore cautarea bosonului Higgs cand se dezintegreaza in doi cuarci bottom in analiza combinata a celor doua experimente de la Tevatron, CDF si DZero.

Toate prezentarile sunt gratis aici:
http://indico2.lal.in2p3.fr/indico/conferenceDisplay.py?confId=1747 (http://indico2.lal.in2p3.fr/indico/conferenceDisplay.py?confId=1747)

Shit man... esti tare!!!!
Iti doresc succes (am vazut ca la 11.20 e programata lucrarea, adica in mai putin de 1 h fata de momentul la care iti scriu, + 2 h diferenta de fus orar daca nu ma insel.
Ha!ha! super cool...
O sa incerc sa citesc lucrarea, dar la prima vedere nu e tocmai usor... adica citesc dar cam atat...
Am recunoscut ceva diagrame de la Feynman, am vazut in mesajul anterior ceva explicatii cu schimbul de particule virtuale.
Oricum ma bucur ptr. tine.
07
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 19, 2012, 11:23:26 AM
Citat din: Adi din Iulie 19, 2012, 09:36:14 AM
Ha! Ba efectul fortei exista! Dar sunt doua modele diferite, dar echivalente. Unul vechi din liceu zice ca "forta exista", al doilea din fizica particulelor zice ca "se schimba fotoni virtuali intre electroni". Efectul e acelasi. Cu alte cuvinte, schimbarea fotonilor virtuali la scara microscopica este ceea ce da efectul de forta pe care il vedem la scara macroscopica, dar schimbarea fotonilor virtuali e realitatea, iar forta o iluzie.

La fel este cu gravitatia unde doua modele sunt echivalente. Unul zice "forta exista", al doilea din teoria relativitatii generale zice ca "se curbeaza spatiul timpul de catre o masa". Efectul e acelasi. Cu alte cuvinte, curbarea spatiu timpuliu de catre o masa duce la efectul pe care noi in 3D il interpretam ca forta gravitationala, dar curbarea spatiu timpului e realitate, iar forta o iluzie.In schimb efectul gravitational e foarte slab si neglijabil in lumea subatomica.

hmmm... acum imi amintesc ca am mai citit aceste lucruri, dar nu erau clar asezate lucrurile in mintea mea.
Atunci si experimentul de la inceputul sec.XX - double slit experiment- capata alt sens. Adica, particulele subatomice care fac schimb de fotoni virtuali (Feynman cred ca a propus modelul) trec doar printr-o singura fanta, fotonii virtuali trec prin cele 2 fante si ei sunt cei care produc interferenta.
La scara macroscopica as imagina urmatoarea analogie: sunt 2 usi, care separa 2 incaperi. Eu trec din incaperea A in B prin una dintre usi. In incaperea B peretii sunt placati cu oglinzi. Eu trec printr-o usa (nici una in mod particular) dar in momentul cand "traversez" una din usi, ma vad intr-una din oglinzi "multiplicat". Ca si o persoana bine crescuta, ma salut pe mine si in felul asta interferez eu cu mine insumi.
Cum suna?

Citat din: Adi din Iulie 19, 2012, 09:36:14 AM
Nu sunt deloc reale, ci sunt virtuale. Dar da, poseda masa si energie. Ele s-ar anihila inapoi, dar contactul cu placile schimba situatia. La fel e daca o pereche de particula si antiparticula apare imediat langa orizontul unei gauri negre si una din aceste particule cade in gaura neagra. Celalalta ramasa nu mai are cu cine sa se anihileze si atunci ramane particula reala. Noi din exterior vedem asta ca si cum gaura neagra a emis acea particula. Este tocmai ceea ce formeaza radiatia Hawkings a gaurilor negre!

...sa inteleg ca particulele virtuale care interactioneaza cu placile nu se mai anihileaza? In aceasta situatie nu am avea o "inflatie" de particule care raman prizioniere in aceasta lume? Aici nu prea mi-e clar ce se intampla...
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 19, 2012, 05:53:25 PM
Pare o analogie promitatoare, trebuie analizata mai mult.

Nu stiu mai multe despre efectul Casimir, dar te incurajez sa il studiezi de exemplu incepand cu wikipedia.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: HarapAlb din Iulie 20, 2012, 01:55:03 AM
Citat din: 07Marius din Iulie 16, 2012, 12:46:43 PM
astept cu curiozitate raspunsuri la aceste intrebari care le am vis-a vis de bosonul Higgs...
Raspunsurile le gasesti detaliind putin formalismul matematic chiar si pe un caz particular simplu, vezi de exemplu descrierea asta a mecanismului Higgs (http://www.hep.lu.se/atlas/thesis/egede/thesis-node9.html#SECTION00612000000000000000).
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 21, 2012, 04:38:01 PM
Citat din: HarapAlb din Iulie 20, 2012, 01:55:03 AM
Raspunsurile le gasesti detaliind putin formalismul matematic chiar si pe un caz particular simplu, vezi de exemplu descrierea asta a mecanismului Higgs (http://www.hep.lu.se/atlas/thesis/egede/thesis-node9.html#SECTION00612000000000000000).
Nu sunt chiar pasta la mate, dar nici nu pot sa spun ca pot urmari rationamentul din link-ul respectiv. Chiar am scos din nou din biblioteca  Fizica Moderna (in lb. romana) de R. Feynman si am inceput sa citesc volumul cu Mecanica cuantica. Imi place cum explica lucrurile, dar si matematica folosita foloseste tot felul de notatii, unele inventate de Dirac care nu-s deloc "familiare" - nici macar n-aveau cum sa fie...
Ce sa-i faci, probabil ca trebuie sa ma axez pe aspectul filozofic al problemei si mai putin pe cel abstract matematic pe care nu-l stapanesc. Eu am terminat o universitate tehnica in 1991 (constructii de masini) si nu prea intra in curricula aceste probleme. Si matematica pe care am invatat-o la facultate, s-a mai stins din ea daca n-am utilizat-o in aceasta perioada.
Oricum, imi plac lucrurile astea sa le citesc, sa incerc sa le inteleg si profit de faptul ca mai sunt unii care imi pot explica cum stau lucrurile. Filtrez informatiile si raman cu ce raman...
Am mai gasit un link simpatic pe youtube despre Higgs, o animatie frumoasa:
The Origin of Mass (http://www.youtube.com/watch?v=0ILLQUilpzg#ws)

Am si o intrebare ptr. cine vrea sa-mi raspunda:
care este legatura dintre graviton si bozonul Higgs, gravitonul poate fi "vazut" ca si bozonul Higgs printr-un experiment?
Ce stim despre gravitoni?
Titlu: Răspuns: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: MariS din Iulie 21, 2012, 08:32:52 PM
Citat din: 07Marius din Iulie 21, 2012, 04:38:01 PM

Am si o intrebare ptr. cine vrea sa-mi raspunda:
care este legatura dintre graviton si bozonul Higgs, gravitonul poate fi "vazut" ca si bozonul Higgs printr-un experiment?
Ce stim despre gravitoni?

Interesant filmuletul. Nu stiu sa raspund la intrebare dar iti pot spune cum vad eu fenomenele. Campul Higgs, asa cum apare si in filmulet, e ca o retea a unui camp  "informational" ce "incarca" sau "imprima" particula cu o anumita tendinta. De fapt eu vad doua tendinte, dar care isi dau mana si conlucreaza spre constructia de alte particule. O tendinta este de "franare", adica de a micsora "libertatea" particulei, hoinareala ei aiurita cu viteze apropiate de cea a luminii, cu alte cuvinte, de a o "cumintii", de a o face mai "responsabila". Iar a doua tendinta e de a se indrepta spre alte particule si de a se uni cu acestea, de a o face "casnica" adica, unindu-se cu altele si formand "familii" de materie tot mai elaborata. Prima tendinta da masa particulei (sau inertie), iar a doua tendinta da greutate (sau capacitatea de atractie gravitationala). Posibil ca cele doua sa fie doar fatete ale unei singure tendinte, ce da efecte diferite in situatii diferite. Sigur asta e doar o viziune personala ce ar trebui verificata si confirmata. Poate fi eronata dar am dat-o pentru ca am vazut ca sunt persoane care nu se opresc doar la cifre si calcule, ci cauta sa inteleaga si dincolo de ele. Realitatea e mult mai complexa, dupa parerea mea. Eu cred ca "spatiul gol" sau "vidul" e doar o interfata spre o alta realitate si ca de acolo ne vine si informatia si energia. Pitagora a pus numarul la baza realitatii, Platon a pus ideea, gnosticii spiritul si asa mai departe. Important e sa nu ne oprim din intelegere si din cautare.
Titlu: Răspuns: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 21, 2012, 09:08:41 PM
Citat din: MariS din Iulie 21, 2012, 08:32:52 PM
.... Realitatea e mult mai complexa, dupa parerea mea. Eu cred ca "spatiul gol" sau "vidul" e doar o interfata spre o alta realitate si ca de acolo ne vine si informatia si energia....

Asa este, numai ca pe mine cand ma bantuie o treaba nelamurita, nu-mi da pace si mereu "cad" spre ea...asa cum luna tot cade spre pamant si nu mai ajunge odata...
Ptr. ca s-a tot pomenit ca aceste particule in lipsa campului Higgs ar hoinari cu viteza luminii, ma intreb cum se "comporta" acest camp Higgs la temperaturi f. scazute. De exemplu, in starea Bose, la temperaturi apropiate de zero K - fotonul care este o particula in esenta cam "neinfranata" adica care interactioneaza ori f. putin, ori f. rapid (voi clarifica problema imediat), la aceste temperaturi e ca si "paralizat" -  abia se misca saracul (http://www.news.harvard.edu/gazette/1999/02.18/light.html (http://www.news.harvard.edu/gazette/1999/02.18/light.html)). Viteza luminii scade undeva pina pe la 38 mile/hour... Se pare ca explicatia este ca procesul de absortie-emisie a fotonilor cu atomii super raciti, este f.mult incetinit de "amorteala" atomilor aflati in starea cuantica cea mai joasa.
Daca fotonul care traverseaza campul Higgs fara prea mult deranj (adica deloc) e franat asa mult la temperaturi f. joase, atunci cred ca similar si bozonul Higgs ar trebui sa se comporte la fel -  sa ramana mai mult timp pina decade pe aceasta lume minunata... si in felul asta mai usor de detectat. Problema este cum sa-l aduci in aceste medii super racite...
Cu asta ma intreb oare ce temperaturi sunt in momentul impactului dintre protoni. Judecand dupa energia eliberata la impact - uriase...
Titlu: Răspuns: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 24, 2012, 12:38:46 AM
Citat din: 07Marius din Iulie 21, 2012, 04:38:01 PM
Am mai gasit un link simpatic pe youtube despre Higgs, o animatie frumoasa:

Multumesc, nu il stiam.

Citat din: 07Marius din Iulie 21, 2012, 04:38:01 PM
care este legatura dintre graviton si bozonul Higgs

Nici una, din ce se stie deocamdata.

Citat din: 07Marius din Iulie 21, 2012, 04:38:01 PM
, gravitonul poate fi "vazut" ca si bozonul Higgs printr-un experiment? Ce stim despre gravitoni?

Experimentele care cauta unde gravitationale cauta gravitonul, caci daca exista o unde gravitationala inseamna ca ii corespunde si o particula care prin definitie este numita graviton. Daca exista gravitonul exista si unda gravitationala, iar daca exista unda gravitationala exista si gravitonul. Deocamdata acestea nu au fost inca observate experimental. Exista multe experimente in derulare in acest sens http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_wave (http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_wave)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: HarapAlb din Iulie 24, 2012, 01:39:24 AM
Citat din: 07Marius din Iulie 21, 2012, 04:38:01 PM
care este legatura dintre graviton si bozonul Higgs, gravitonul poate fi "vazut" ca si bozonul Higgs printr-un experiment?
Nu cred ca poate fi vazut. Ar putea fi vazut ca un fel de graviton daca doua particule cu masa de repaus ar interactiona prin intermediul unui boson Higgs, in cazul asta trebuiesc indeplinite niste legi de conservare mai complicate, poate Adi ne poate oferi vreo diagrama ipotetica in care o particule se "ciocnesc" prin intermediul campului Higgs. Bosonul Higgs are masa foarte mare si prin urmare distanta de interactiune prin intermediul campului Higgs este extrem de mica, cea mai mica dintre interactiunile cunoscute.

O comparatie (http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/forces/funfor.html#c2) cu celelalte interactii:
electromagnetica -> distanta infinita, bosoni (fotonii) purtatori au masa de repaus zero.
interactiunea tare -> 10^(-15) m
interactiunes slaba -> hbar/m_{W,Z}c ~ 10^(-18) m
interactiunes prin camp Higgs -> hbar/m_H c ~ 10^(-18) m
Titlu: Răspuns: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 24, 2012, 12:58:08 PM
Citat din: Adi din Iulie 24, 2012, 12:38:46 AM
... Exista multe experimente in derulare in acest sens http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_wave (http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_wave)

Citind link-ul dat (desi in general evit wikipedia, eventual consider informatiile date ca punct de plecare) mi-am gasit raspunsul la una din nenumaratele mele intrebari mai vechi. Chiar am pus o intrebare in urma cu citiva ani pe site-ul de la Cornell University (http://curious.astro.cornell.edu/ (http://curious.astro.cornell.edu/)) la care mi-au raspuns pe mail. Sigur ca de multe ori intrebarea mea nu e formulata 100% stiintific ceea ce poate fi un impediment, dar la baza are ceea "ce simt" cu mintea si poate nu reusesc intotdeauna sa exprim intocmai ceea ce vreau.
Intr-un sistem solar de ex. planetele se rotesc in jurul stelei si totul se pare ca se produce fara "pierdere" de energie din moment ce lucrul mecanic efectuat este zero (traiectorie inchisa intr-un camp gravitational). Nu era insa ceea ce simteam in "strafund"...simteam ca cumva, pe undeva "se scurge" o parte de astfel de energie, eu am intrebat daca acest lucru nu se face sub forma unui lucru mecanic, ceea ce mi s-a infirmat.
Acum, iata ca un astfel de sistem radiaza energie si pierde energie prin radiatie gravitationala. Mica, e adevarat ... dar diferita de zero! E in concordanta cu ceea ce intuiam dar nu puteam sa dovedesc intr-un fel (iarasi lipsa teoriei...)

"Imagine for example a simple system of two masses — such as the Earth-Sun system — moving slowly compared to the speed of light in circular orbits. Assume that these two masses orbit each other in a circular orbit in the x-y plane. To a good approximation, the masses follow simple Keplerian orbits. However, such an orbit represents a changing quadrupole moment. That is, the system will give off gravitational waves.

Suppose that the two masses are m_1 and m_2, and they are separated by a distance r. The power given off (radiated) by this system is:

    P = \frac{dE}{dt} = - \frac{32}{5}\, \frac{G^4}{c^5}\, \frac{(m_1m_2)^2 (m_1+m_2)}{r^5} ,[7]

where G is the gravitational constant, c is the speed of light in vacuum and where the negative sign means that power is being given off by the system, rather than received. For a system like the Sun and Earth, r is about 1.5×1011 m and m_1 and m_2 are about 2×1030 and 6×1024 kg respectively. In this case, the power is about 200 watts.
"

Acum vreau sa lansez o noua intrebare:
cum se explica conservarea intensitatii energiei (de ex. cea gravitationala) cu spatiul? acest lucru s-ar putea traduce cu faptul ca intensitatea gravitatiei scade cu patratul distantei (...hmm, nici macar cu puterea a 3 a distantei, cum m-as grabi sa spun ca ar fi logic din moment ce discutam despre un volum)

Chiar daca n-ar orbita nici un obiect, simplul fapt ca prezenta masei distorsioneaza structura "fabric space-time" deci arata o interactiune intre structura spatiului si materia concentrata intr-o "masa" (obiectul ce are masa calatoreste prin structura spatiului, iar in calatoria sa "distorsioneaza, curbeaza spatiul respectiv - sa o faca "gratis"?). Numai acest lucru in perspectiva mea echivaleaza cu o "cheltuiala" de energie pentru a deforma structura spatiului, care altfel ar ramane neafectat. Filozofic vorbind, stim ca natura echilibreaza procesele. Nu poti sa ai doar un proces unilateral...
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 28, 2012, 12:21:47 PM
Au aparut acum online si filmarile video de la prezentarile tinute la Higgs Hunting 2012 la Paris acum o saptamana. Puteti vedea si prezentarea mea. Recomand insa mai ales prezentarea teoretica de concluzie finala a lui Peskin (Theoretical concluding talk 40').

http://indico2.lal.in2p3.fr/indico/conferenceDisplay.py?confId=1747 (http://indico2.lal.in2p3.fr/indico/conferenceDisplay.py?confId=1747)

Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 28, 2012, 02:15:49 PM
Felicitari, m-am uitat peste prezentarea ta si recunosc ca nu s-au lipit de mine prea multe informatii.(...e clar ca din vina mea...)
Mi-a placut partea de dezbateri, in special tipul care spunea ca e naiv.
Nu prea am inteles exact ce se petrece in acea analiza - din semnalul de fond, apar niste evenimente care am inteles ca sunt filtrate/extrase cu ajutorul unui soft pe baza de analiza neuronala si ca se determina niste erori de masurare sistematice si aleatoare care sunt f. importante ptr. rezultatul experimentului. Ptr. cineva care nu-i specialist in domeniu e f. greu de inteles ceea ce se discuta, asa ca aveti un public restrans insa avizat.
Mult succes in continuare.

Titlu: Răspuns: Răspuns: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: virgil 48 din Iulie 28, 2012, 05:16:23 PM
Citat din: 07Marius din Iulie 24, 2012, 12:58:08 PM
Intr-un sistem solar de ex. planetele se rotesc in jurul stelei si totul se pare ca se produce fara "pierdere" de energie din moment ce lucrul mecanic efectuat este zero (traiectorie inchisa intr-un camp gravitational). Nu era insa ceea ce simteam in "strafund"...simteam ca cumva, pe undeva "se scurge" o parte de astfel de energie, eu am intrebat daca acest lucru nu se face sub
forma unui lucru mecanic, ceea ce mi s-a infirmat.
Fara prea multa fizica a particulelor, stiai ca pentru a curba o traiectorie rectilinie consumi
energie. Acum te miri de ceva ce in liceu erai sigur, fiindca nu stii de unde vine energia!
Problema aceasta s-a mai ridicat pe forum, dar a ramas fara raspuns.
Titlu: Răspuns: Răspuns: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 28, 2012, 05:42:15 PM
Citat din: virgil 48 din Iulie 28, 2012, 05:16:23 PM
Fara prea multa fizica a particulelor, stiai ca pentru a curba o traiectorie rectilinie consumi
energie. Acum te miri de ceva ce in liceu erai sigur, fiindca nu stii de unde vine energia!
Problema aceasta s-a mai ridicat pe forum, dar a ramas fara raspuns.

Mi-e teama ca e ceva mai mult decat atat. Faptul ca planetele se misca pe o traiectorie curbilinie, se datoreaza gravitatiei care curbeaza spatiul. In lipsa gravitatiei ar putea fi vazuta (miscarea planetelor) ca si o miscare rectilinie uniforma. In acest caz lucrul mecanic sau energia consumata per rotatie orbitala este zero (traiectorie inchisa intr-un camp gravitational). "Scurgerea" de energie de care vorbeam este mai putin evidenta, in cazul descris se datoreaza miscarii pe orbita eliptica - miscarea nu este perfect simetrica si atunci sistemul de 2 mase "pulseaza" - emite radiatie gravitationala. Foarte mica aceasta cantitate de energie, in cazul sistemului pamant-soare, dar considerabila la scara intregului univers.
Titlu: Răspuns: Răspuns: Răspuns: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: virgil 48 din Iulie 29, 2012, 08:41:05 AM
Mie mi-e teama ca nu discutam pe topicul potrivit, dar vad ca in citatul de mai
jos nu mai recunosti fizica elementara. S-a abrogat cumva?
Citat din: 07Marius din Iulie 28, 2012, 05:42:15 PM
Mi-e teama ca e ceva mai mult decat atat. Faptul ca planetele se misca pe o traiectorie curbilinie, se datoreaza gravitatiei care curbeaza spatiul. In lipsa gravitatiei ar putea fi vazuta (miscarea planetelor) ca si o miscare rectilinie uniforma. In acest caz lucrul mecanic sau energia consumata per rotatie orbitala este zero (traiectorie inchisa intr-un camp gravitational).
Crezi ca spatiul se "curbeaza" asa de mult incat devine circular, eliptic, sferic?
Titlu: Răspuns: Răspuns: Răspuns: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 29, 2012, 04:24:35 PM
Citat din: virgil 48 din Iulie 29, 2012, 08:41:05 AM
Crezi ca spatiul se "curbeaza" asa de mult incat devine circular, eliptic, sferic?

Stiu ca pare contra intuitiv - si mie mi se intampla sa revin mereu asupra unor concepte ptr. a le putea intelege mai bine.
Uite aici un link care poate o sa ajute la clarificarea acestor probleme:
http://www.perimeterinstitute.ca/Outreach/Explore_Our_Universe/What_is_Warped_Spacetime?/ (http://www.perimeterinstitute.ca/Outreach/Explore_Our_Universe/What_is_Warped_Spacetime?/)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: ariel55 din Iulie 30, 2012, 04:19:34 AM
Hmmmm....parca subiectul era bosonul Higgs... ???
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 30, 2012, 09:57:50 AM
Citat din: ariel55 din Iulie 30, 2012, 04:19:34 AM
Hmmmm....parca subiectul era bosonul Higgs... ???

Asa este. Discutia a deviat, si ca sa o pun pe "sine" tocmai am gasit un filmulet f. simpatic (mie imi plac aceste filmulete mai "naive" pe intelesul maselor despre bozonul Higgs.
Aici e link-ul: The Higgs Boson Explained on Vimeo (http://vimeo.com/41038445)

Asta merge f. bine cu urmatorul video despre 5 sigma -explicat pe intelesul non-profesionistilor
Five Sigma - Sixty Symbols (http://www.youtube.com/watch?v=ThP51oPttS0#ws)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 31, 2012, 12:52:11 PM
A aparut articolul meu "Lungul drum catre bosonul Higgs" in revista de cultura "Curtea de Arges", editia august 2012.

http://www.curteadelaarges.ro/III_8_21.php (http://www.curteadelaarges.ro/III_8_21.php)

Revista are si o editie interactiva.

http://www.calameo.com/read/000627665109e701c5dc8 (http://www.calameo.com/read/000627665109e701c5dc8)

PS. Intre timp m-au lamurit teoreticienii la conferinta la care am fost ca nu stim ca particula nou descoperit e musai elementara. Ei spera sa fie particula compusa chiar, care ar duce la fizica dincolo de Modelul Standard.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din Iulie 31, 2012, 04:49:13 PM
Revin in topic cu intrebari... la mine lista cu intrebari poate fi f. lunga.

1. Ma intrebam daca particulele care mediaza forte, sunt create din vid in momentul in care interactioneaza sa zicem 2 particule, sau ele sunt emise constant in vid, fie ca este/sau nu vreo interactiune cu alta particula. Asta insemnand atunci ca orice particula ar emite in vid fotoni, gluoni, bozoni W si Z in mod constant. Asta n-ar presupune un "consum" de energie?

2. In cazul gravitonului, care ar fi particula care mediaza interactiunea dintre 2 gravitoni, conform MS?

3. O gaura neagra daca nu emite nimic (cu exceptia radiatiei Hawkins) totusi interactioneaza cu vidul, cu campul Higgs, practic in viziunea mea ar deforma campul Higgs care nu mai este uniform distribuit in vid ci mai concentrat in jurul gaurii negre. Sa fac o analogie, ca si pilitura in jurul unui magnet unde pilitura de Fe ar juca rolul particulelor din campul Higgs.

4. Faptul ca particulele atomice decad, se intampla datorita faptului ca ele pierd energie prin interactiunea cu mediul unde sunt create sau exista un alt mecanism ce explica instabilitatea lor? Se poate face vreo analogie cu energia libera in cadrul sistemelor mai mari decat atomul?

ar mai fi si alte intrebari, dar pe urma poate va plictisiti de mine.

Mersi
Titlu: Răspuns: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Iulie 31, 2012, 08:35:21 PM
Citat din: 07Marius din Iulie 31, 2012, 04:49:13 PM
Revin in topic cu intrebari... la mine lista cu intrebari poate fi f. lunga.

1. Ma intrebam daca particulele care mediaza forte, sunt create din vid in momentul in care interactioneaza sa zicem 2 particule, sau ele sunt emise constant in vid, fie ca este/sau nu vreo interactiune cu alta particula. Asta insemnand atunci ca orice particula ar emite in vid fotoni, gluoni, bozoni W si Z in mod constant. Asta n-ar presupune un "consum" de energie?

Este consum de energie pe moment. Pe moment este violata legea conservarii energiei. Particula e datoare vidului cu aceasta energie consumata pentru a crea particulele emise. Dar particula nu poate sta datoare mult timp, asa ca dupa un timp foarte scurt, cu atat mai scurt cu cat energia imprumutata este mai mare, particula reabsoarbe particula emisa, recupereaza energia din masa particulei, energia revine vidului si balanta de energie e zero. Legea conservarii energiei este respectata si nu exista "consum" de energie. Cu alte cuvinte, aceste particule emise constant sunt virtuale. Ele devin reale doar cand particula initiala are energie suficient de mare ca sa ia energie de la particule. De asta facem acceleratoare de particule, pentru a crea aceste particule ca particule reale.

Citat din: 07Marius din Iulie 31, 2012, 04:49:13 PM
2. In cazul gravitonului, care ar fi particula care mediaza interactiunea dintre 2 gravitoni, conform MS?

Incurci notiunile. Gravitonul este cel care mediaza interacttia gravitationala intre doua particule cu masa, deci nu exista si alte  particule care sa medieze interactinea intre gravitoni. De assemenea, gravitonul nu e descris de Modeslul Standard (cred ca la aste referi in MS).

Citat din: 07Marius din Iulie 31, 2012, 04:49:13 PM
3. O gaura neagra daca nu emite nimic (cu exceptia radiatiei Hawkins) totusi interactioneaza cu vidul, cu campul Higgs, practic in viziunea mea ar deforma campul Higgs care nu mai este uniform distribuit in vid ci mai concentrat in jurul gaurii negre. Sa fac o analogie, ca si pilitura in jurul unui magnet unde pilitura de Fe ar juca rolul particulelor din campul Higgs.

O intrebare excelenta. Nu cred ca a fost studiata teoretic sau experimental.

Citat din: 07Marius din Iulie 31, 2012, 04:49:13 PM
4. Faptul ca particulele atomice decad, se intampla datorita faptului ca ele pierd energie prin interactiunea cu mediul unde sunt create sau exista un alt mecanism ce explica instabilitatea lor? Se poate face vreo analogie cu energia libera in cadrul sistemelor mai mari decat atomul?

Buna intrebare, de ce se dezintegreaza particulele. Nu stiu raspunsul exact. In general toate particulele se dezintegreaza, mai putin cele care nu ai in ce se dezintegra. O dezintegrare inseamna practic interactie cu alte tipuri de particule, iar in lumea cunatica orice se poate intampla, chiar se intampla. Nu mai tin minte ce e e nergiea libera, asa ca nu stiu sa raspund la analogie.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: HarapAlb din Iulie 31, 2012, 10:08:59 PM
Citat din: 07Marius din Iulie 31, 2012, 04:49:13 PM
4. Faptul ca particulele atomice decad, se intampla datorita faptului ca ele pierd energie prin interactiunea cu mediul unde sunt create sau exista un alt mecanism ce explica instabilitatea lor?
E o instabilitate instrinseca.

Citat2. In cazul gravitonului, care ar fi particula care mediaza interactiunea dintre 2 gravitoni, conform MS?
Se pare ca gravitonii se cupleaza direct intre ei la fel ca gluonii, vezi http://homepages.mcs.vuw.ac.nz/~visser/Confrontation/feynman.ps (http://homepages.mcs.vuw.ac.nz/~visser/Confrontation/feynman.ps)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 01, 2012, 11:38:56 AM
Citat din: HarapAlb din Iulie 31, 2012, 10:08:59 PM
Citat din: 07Marius din Iulie 31, 2012, 04:49:13 PM
4. Faptul ca particulele atomice decad, se intampla datorita faptului ca ele pierd energie prin interactiunea cu mediul unde sunt create sau exista un alt mecanism ce explica instabilitatea lor?
E o instabilitate instrinseca.

Citat2. In cazul gravitonului, care ar fi particula care mediaza interactiunea dintre 2 gravitoni, conform MS?
Se pare ca gravitonii se cupleaza direct intre ei la fel ca gluonii, vezi http://homepages.mcs.vuw.ac.nz/~visser/Confrontation/feynman.ps (http://homepages.mcs.vuw.ac.nz/~visser/Confrontation/feynman.ps)

Foarte interesant. Multumesc!
Titlu: Răspuns: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: 07Marius din August 01, 2012, 06:22:00 PM
Citat din: Adi din Iulie 31, 2012, 08:35:21 PM
Buna intrebare, de ce se dezintegreaza particulele. Nu stiu raspunsul exact. In general toate particulele se dezintegreaza, mai putin cele care nu ai in ce se dezintegra. O dezintegrare inseamna practic interactie cu alte tipuri de particule, iar in lumea cunatica orice se poate intampla, chiar se intampla. Nu mai tin minte ce e e nergiea libera, asa ca nu stiu sa raspund la analogie.

Ma gandeam ca similar structurilor formate din atomi care se aranjeaza in configuratii geometrice complexe, care prin interactiunea atomilor conduc la un  sistem/aranjament spatial (structuri cristaline, faze etc) cu energie (libera) Gibbs minima. In mod similar, ma gandeam ca la nivel sub-atomic, interactiunile dintre particule se caracterizeaza printr-o stare de minim energetic. Adica, o particula este stabila in anumite conditii de interactiune (daca acestea sunt constante). Daca, conditiile de existenta a particulei sunt in afara starii de echilibru (de minim energetic), trece spre starea de echilibru - fie prin decadere in particule elementare, fie in sens invers de combinare in structuri complexe.

Intre timp am gasit un site excelent ptr. asimilarea de informatii, inclusiv pe aceasta nisa: (http://www.sixtysymbols.com/ (http://www.sixtysymbols.com/)) de la Nottingham University. Aici sunt f. multe filmulete cu explicatii pe diverse teme din fizica/univers/chiar filosofie.

Dau un link de pe youtube cu un filmulet despre b.Higgs:
Higgs Boson (extended interview footage) (http://www.youtube.com/watch?v=w9pj3fiZGNE#ws)

mai este un filmulet care mi-a placut:
CERN: The Standard Model Of Particle Physics (http://www.youtube.com/watch?v=V0KjXsGRvoA#ws)

si tocmai am mai descarcat vreo 7GB cu astfel de materiale. O sa fiu cam ocupat o vreme...dar, revin cu intrebari
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 02, 2012, 12:48:06 AM
Multumesc pentru filmulete, o sa ma uit la ele cand am timp. Acum sunt foarte prins. Dar doresc sa ma tin la curent cu cele mai bune tehnici de a explica bosonul Higgs pentru publicul larg, deoarece explic asta des.

Intre timp, au aparut azi pe arXiv cele doua articole care prezinta descoperirea noii particule atat la ATLAS cat si la CMS in mod independent. Este vorba de particula ce are sanse mari sa fie chiar bosonul Higgs, dar nu se stie daca din Modelul Standard sau daca are proprietati exotice, dincolo de Modelul Standard.

ATLAS
http://arxiv.org/abs/1207.7214 (http://arxiv.org/abs/1207.7214)
si
CMS
http://arxiv.org/abs/1207.7235 (http://arxiv.org/abs/1207.7235)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 02, 2012, 03:43:36 PM
A fost astazi acceptat spre publicare articolul care descrie analiza pe care am condus-o in timpul doctoratului meu, anume cautarea bosonului Higgs la CDF folosind date colectate cu 7.5/fb in Physical Review D (PRD). Este primul meu articol la care am contribuit direct care a fost publicat din 2009, cand a fost publicata aceeasi analiza in Physical Review Letters (PRL) folosind 2.7/fb. A fost scris un PRD cu 2.7/fb, dar s-au tot lalait cu el vreo 3 ani si acum nu mai este relevant ca a fost publicat cel nou. Un PRD poate fi oricat de lung si prezinta toate detaliile analizei. Un PRL are numai 4 pagini si prezinta concis si poate fi publicat doar daca un progres important la fizica in general este adus. Un PRD este apoi folosit pentru a oferi detaliile analizei care nu au fost prezentate in PRL ca nu era loc.

Articolul poate fi gasit pe arXiv:
http://arxiv.org/abs/1206.5063 (http://arxiv.org/abs/1206.5063)

In cateva zile speram sa fie publicat si articolul PRL cu datele toate colectate de CDF, anume 9.45/fb. O sa anunt atunci.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din August 14, 2012, 03:09:51 PM
Am rezumat ce este bosonul Higgs si care este situatia lui la zi in aceasta prezentare sustinuta la conferinta internationala a studentilor la fizica (ICPS 2011) la Utrecht, Olanda. Fisierul e prea mare sa il atasez aici, dar il pot trimite pe email. Contactati-ma la emailul de pe siteul meu daca sunteti interesati.

De asemenea, recomand si aplicatia "LHSee" care ruleaza pe telefoane inteligente cu Android care explica cautarea bosonului Higgs la experimentul ATLAS si arata si evenimente de date REALE care au mari sanse sa fie bosoni Higgs. Eu am realizat traducerea in romana acum cateva luni.

http://www.stiintasitehnica.com/bosonul-higgs-se-ascunde-undeva-in-telefonul-tau-inteligent_767.html (http://www.stiintasitehnica.com/bosonul-higgs-se-ascunde-undeva-in-telefonul-tau-inteligent_767.html)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Adi din Martie 14, 2013, 12:06:00 PM
O zi mare pentru fizica particulelor elementare. Particula elementara nou descoperita in iulie 2012 s-a dovedit a fi intr-adevar un boson Higgs, a anuntat astazi CERN la cea mai mare conferinta a iernii, Moriond 2013. Experimentele ATLAS si CMS de la CERN au masurat spinul si paritatea noii particule si ele sunt tocmai cele prezise de teoria actuala a fizicii particulelor elementare, Modelul Standard, a fi cele ale bosonului Higgs. Acestea sunt spinul zero si paritatea pozitiva. Astfel, mai ramane de lamurit prin masuratori viitoare daca noua particula este chiar bosonul Higgs prezis de Modelul Standard, sau este doar unul din mai multi bosoni Higgs prezisi a exista de teorii care extind teoria Modelului Standard, de exemplu teorii supersimetrice. Comunicatul de presa de la CERN este aici:

http://press.web.cern.ch/press-releases/2013/03/new-results-indicate-particle-discovered-cern-higgs-boson (http://press.web.cern.ch/press-releases/2013/03/new-results-indicate-particle-discovered-cern-higgs-boson)

Articol mic la Scientia.ro:
http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,204.msg58567.html#msg58567 (http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,204.msg58567.html#msg58567)

Am scris un articol mai detaliat pe care l-am trimis la ziare romanesti. Sa vedem care va publica si voi pune link aici.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cern-particula-noua-de-la-ca-un-boson-higgs-la-un-boson-higgs-1028125.html (http://www.evz.ro/detalii/stiri/cern-particula-noua-de-la-ca-un-boson-higgs-la-un-boson-higgs-1028125.html)
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Sieglind din Octombrie 08, 2013, 06:06:20 PM
Citat din: ariel55 din Iulie 30, 2012, 04:19:34 AM
Hmmmm....parca subiectul era bosonul Higgs... ???
::)
Bosonul lui Higgs ia premiul Nobel pentru fizică

Cercetătorii Peter Ware Higgs şi François Englert au primit marţi premiul Nobel pentru fizică pe 2013, informează site-ul nobelprize.org.

Belgianul François Englert şi britanicul Peter W. Higgs au fost recompensaţi pentru "descoperirea teoretică a mecanismului care contribuie la o mai bună înţelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmată recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizată de experimentele ATLAS şi CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN".

http://www.scientia.ro/blogul-catalina-oana-curceanu/5577-de-ce-avem-masa-culisele-premiului-nobel-fizica-2013.html (http://www.scientia.ro/blogul-catalina-oana-curceanu/5577-de-ce-avem-masa-culisele-premiului-nobel-fizica-2013.html)

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24436781 (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24436781)

Titlu: Bozonul Higgs
Scris de: cris din Aprilie 05, 2015, 07:50:57 AM
Stie cineva daca s-a stabilit ca Bozonul Higgs are spinul 0 ?
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Sieglind din Martie 19, 2016, 11:47:07 AM
Citat din: Sieglind din Februarie 12, 2016, 07:49:50 PM

Pe 4 ianuarie, Lawrence M. Krauss a "prevestit" pe Twitter două mari descoperiri pentru 2016 – o nouă particulă la LHC şi confirmarea undelor gravitaţionale.  :)

2016 could bring two discoveries that would color fundamental physics in 21st century: New particles at LHC, and Gravitational waves at LIGO

https://twitter.com/LKrauss1/status/684065086328016896 (https://twitter.com/LKrauss1/status/684065086328016896)


Ştia el ce ştia:


Surescitare mare in lumea fizicii, datele CERN sugereaza descoperirea unei noi particule

http://science.hotnews.ro/stiri-stiinte_fundamentale-20875237-surescitare-mare-lumea-fizicii-datele-cern-sugereaza-descoperirea-unei-noi-particule-daca-dovedeste-adevarat-este-gradul-zece-scara-richter-fizicii.htm (http://science.hotnews.ro/stiri-stiinte_fundamentale-20875237-surescitare-mare-lumea-fizicii-datele-cern-sugereaza-descoperirea-unei-noi-particule-daca-dovedeste-adevarat-este-gradul-zece-scara-richter-fizicii.htm)

http://www.nature.com/news/hints-of-new-lhc-particle-get-slightly-stronger-1.19589 (http://www.nature.com/news/hints-of-new-lhc-particle-get-slightly-stronger-1.19589)

Să fie oare un "văr" mai durduliu al bosonului Higgs?  8)


If the excess is a genuine sign of a particle, it would most probably be a boson — a type of particle typically associated with one of the fundamental forces — that no one had predicted. Physicists at the LHC and elsewhere say that such a discovery would be the most important in particle physics since at least 1975, when the unexpected τ lepton was discovered. By contrast, the Higgs boson, discovered in 2012, was predicted by the standard model of particle physics. "It would be the first detected in a collider experiment beyond the standard model".
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: atanasu din Martie 19, 2016, 07:19:01 PM
"Ambele(masuratori- nota mea) au dat indicii catre existenta unei noi particule, de 15 ori mai masiva decat un atom de fier.
De 15 ori mai masiva?
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: atanasu din Iulie 05, 2016, 09:35:39 AM
Aici pentruca este ultimul fir de care te-ai interesat si pe care vad ca te-am si intrebat ceva(uitasem asta)
Te-am intrebat ceva de care si uitasem dar am ajuns aici cautandu-te pentru altceva  si sa-ti explic:
Harap  Alb, aproape singurul din userii de pe aici, care chiar m-a ajutat pe firul deschis de Mircea Hodor anul trecut,referitor la Big-Bang si care azi este sustinut doar de mine, intucat din pacate se pare ca a fost parasit de el n cele din urma, el care era intersat doar de teori personale(poate gresesc)  iar eu am continuat firul caci nu doresc sa nu termin bine rau ceva inceput si pentru care am mulcit mult(in primul rand pentru mine fiind chiar intersat de cestiune). asadar Harap Alb intr-o ultima postare in care mi-a raspuns la o intrebare pusa direct de mine, mi-a spus ca el a cam renuntat sa combata pe aici si mi-a indicat alte doua linkuri,  sa le spun forumuri(nu stiu exact cum sa folosesc acesti termeni ). Asta spune el,pentruca acest forum este pe cale de disparitie si atunci lucru foarte, foarte regretabil si cautand sa vad ceva despre aceasta situatie pe la moderatori am ajuns pe un fir inchis(de aceea postez aici) intitulat :  Ce faceţi cu forumul?  unde si tu ai intervenit in apararea acestuia.
Asa ca repet si eu intrebarea  daca tu stii ceva mai mult?
Numai bine

PS Acolo ai prezentat un top 10 al celor mai comentate teme desigur ca exista o corelatie cu vechimea lor dar cred ca merita si un top 10 al viziteor(citirilor) de care se bucura o tema. Ma bucur sa constat ca tema la care combat in mod special desi nu este comentata (de fapt chiar eu am cerut rabdare si doar eventual ajutor cum mi-a dat H.A.)intr-un an a depasit 35000 de vizualizari si continua in ritm multumitor chiar daca doar eu o mai readuc in atentie.
Apropo ma apropii de final.
Titlu: Răspuns: Bozonul Higgs
Scris de: Nilak din Ianuarie 07, 2017, 11:43:29 PM
Nu cred ca exista o legatura intre bozonul lui Higgs si masa unei particule. Mie imi par fabulatii care se indeparteaza mult de adevar.

Intre masa de repaus, masa de miscare si energie nu exista nicio diferenta. Fotonii cu moment orbital OAM, sunt un indiciu foarte solid. Masa de repaus e o aparenta.

Excitatiile in campul electromagnetic sunt la baza oricarei structuri din spatiu.

Campurile E si H sunt excitate la 90 de grade iar directia de propagare la 90 de grade pe planul acestor vectori, dicteaza sageata timpului. Acestea permit constituirea oricarei structuri cu caracteristici de particula din univers.



Mecnismul de generare a masei este explicat in lucarea mea expusa pe vixra.org
http://vixra.org/abs/1612.0239 (http://vixra.org/abs/1612.0239)
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: atanasu din Iulie 10, 2017, 04:12:30 PM
Acesta fiind un topic despre bozonul Higgs cred ca aici trebue sa anunt un articol recent al lui Adi( fizician Adrian Buzatu  parintele acestui forum) si care desigur prin introducerea nivlelor de precizie in evaluarea unui experiment in raport de o teorie sau poate mai degraba invers intereseaza si topicul pe car combat in mod special in legatura cu Teoria Big Bangului si a modelului Standard asupra universului adica asupra materiei si energie(care de fapt una sunt)
Anunt acestea desigur felicitandu-l cu multa simpatie si chiar afectiune pe Adi chiar daca ne-a parasit de ceva vreme adica de cand in ultimul sau mesaj din 14 martie 2013 confirma indubitabil existenta si descoperirea bosonului Higgs si va indic linkul cu articolul cald inca al lui Adi:

http://www.contributors.ro/cultura/experimentul-atlas-de-la-cern-face-un-mare-pas-inainte-spre-observarea-bosonului-higgs-care-se-dezintegreaza-in-doi-quarci-bottom-h-bb/#comment-317761
Titlu: Re: Bozonul Higgs
Scris de: atanasu din Februarie 22, 2022, 08:23:06 AM
Azi 22.02.2022 dar nu si la ora norocosa 22.22/02.02.2022
Nu stiu daca am mai scris deja, dar legat de niste sustineri ale mele am explicat ca pana in 2013-2014 despre Bozonul Higgs sa putea vorbi doar ca despre o ipoeza teoretica iar azi dupa descoperirea sa experimentala la CERN si Adi Buzatu stie despre ce vorbesc,  cu adevarat se poate discuta  despre o teorie bine stabilita motiv pentru care si Higgs a  primit alaturi de experimentatori premiul Nobel.
Tot asa poate se va putea poate vorbi in viitor si despre ipoteza  mea privind speciatia animalelor superioare cu aplicatie mitologica la Adam si Eva(mitul biblic in care Eva pare a fi clona lui Adam aduica un geaman homozigot doar ca de sex opus!?) .