Forumul Scientia

Fizică, astronomie şi aerospaţiale => Fizica clasică, fizica materialelor şi mecanica cuantică => Subiect creat de: Adrian Copilul Minune din Septembrie 13, 2011, 03:57:28 PM

Titlu: Monopoli magnetici
Scris de: Adrian Copilul Minune din Septembrie 13, 2011, 03:57:28 PM
De ce inca se mai cauta monopolii magnetici (de la 1905 incoace) ? Inainte inteleg sa se fi cautat pentru ca nu se stia ca magnetismul rezulta din electricitate+relativitate. Dar dupa aceea de ce s-au mai cautat ?
Titlu: Răspuns: Monopoli magnetici
Scris de: AlexandruLazar din Septembrie 13, 2011, 05:53:24 PM
În principal pentru că Dirac a arătat că, dacă există monopoli magnetici, sarcina electrică ar fi cuantificată. Sarcina electrică chiar este cuantificată -- ceea ce, desigur, nu constituie o dovadă, dar întreține posibilitatea. Am citit pe undeva că și diverse formulări din cadrul teoriei stringurilor ar permite existența monopolilor, dar astea deja sunt lucruri prea abstracte pentru mine
Titlu: Răspuns: Monopoli magnetici
Scris de: florin_try din Septembrie 16, 2011, 06:04:34 AM
Si daca monopolul magnetic exista, mai e magnetismul consecinta ca o sarcina electrica are fata de sistemul de referinta din care se face masurarea, o anumita viteza?
Titlu: Răspuns: Monopoli magnetici
Scris de: AlexandruLazar din Noiembrie 16, 2011, 11:54:44 PM
Voi dezgropa cu marsavie acest topic; nici n-am vazut ca florin_ a postat -- am observat asta din greseala cand, vrand sa apas pe "Mesaje necitite de la ultima autentificare" am nimerit pe "Raspunsuri noi la mesajele mele".

Citat din: florin_ din Septembrie 16, 2011, 06:04:34 AM
Si daca monopolul magnetic exista, mai e magnetismul consecinta ca o sarcina electrica are fata de sistemul de referinta din care se face masurarea, o anumita viteza?

Sincer sa fiu, nu prea ma simt in stare sa raspund la intrebarea asta fiindca mi-e destul de greu sa nu pornesc (sau sa nu sfarsesc) un rationament de la ecuatiile lui Maxwell. Pot sa raspund la o intrebare usor inrudita, in sensul ca si daca monopolii magnetici exista se pot scrie in continuare legea inductiei electromagnetice si legea lui Ampere, daca se defineste o densitate de sarcina magnetica, in mod analog cu densitatea de sarcina electrica. Deci, daca monopolul magnetic exista, se poate in continuare analiza magnetismul ca o consecinta a faptului ca o sarcina electrica are o anumita viteza fata de un SR.

Un raspuns util cred ca s-ar putea obtine incercand sa adaptezi ecuatiile lui Jefimenko (vezi aici (https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Jefimenko%27s_equations)) luand in calcul sarcini magnetice monopolare. Asta e insa treaba de trei-patru dupa-amieze libere  ;D.
Titlu: Răspuns: Monopoli magnetici
Scris de: virgil 48 din Noiembrie 17, 2011, 10:49:05 PM
Ai doi magneti permanenti de marimea unor monede, cu polul N si S pe cele doua
fete ale discurilor. Le lipesti cu un adeziv rapid pe  fetele N(sau S).Ce deosebire este
intre obiectul obtinut si un monopol? Daca intrebarea este prea naiva, o puteti ignora.
Titlu: Răspuns: Monopoli magnetici
Scris de: AlexandruLazar din Noiembrie 17, 2011, 11:24:02 PM
Deosebirea este ca liniile de camp or sa fie in continuare tot inchise -- legea lui Gauss in forma din ecuatiile lui Maxwell ([tex]\nabla \cdot \mathbf{B} = 0[/tex] rămâne în continuare valabilă. Liniile de camp din cei doi poli S din exterior se vor inchide bine-mersi cu polii N dinspre interior. Ipoteticii monopoli magnetici nu au un pol N -- liniile lor de câmp sunt analoage liniilor de câmp a sarcinilor electrice.

Dealtfel, nici polii nu sunt fixaţi "geometric" -- la nivel microscopic, pereţii Bloch (parcă aşa se chemau) sunt de fapt mobili. Dintr-un astfel de experiment o să rezulte, în final, tot un magnet cu un pol N şi un pol S.