Forumul Scientia

Fizică, astronomie şi aerospaţiale => Teoria fizicii particulelor => Subiect creat de: [RHF]{NC}The Eagle din Februarie 10, 2008, 01:41:42 PM

Titlu: Teleporatea cuantica
Scris de: [RHF]{NC}The Eagle din Februarie 10, 2008, 01:41:42 PM
Am gasit pe Softpedia un articol foarte interesant denumit Teleportarea cuantica – misterul artificial ,un articol scris de Vlad Tarko, Senior Editor, Sci-Tech News. El vorbeste despre acest subiect si explica unele detalii in aceasta privinta.
CitatExista fara indoiala nenumarate ciudatenii care au loc in lumea cuantica, insa teleportarea cuantica nu este unul dintre ele. Teleportarea cuantica nu este nici "cuantica" si nici "teleportare". De fapt este un mister artificial.
CitatExperimentul este in felul urmator: Exista o sursa de particule, numita sursa EPR, care emite doua particule. O particula se duce la Bob, iar alta la Alice. Bob tine particula lui "in buzunar", in timp ce Alice, fara sa se uite nici ea la particula ei, o face se interactioneze cu o a treia particula. Apoi, se presupune ca particula "din buzunarul" lui Bob si-a schimbat una din proprietatile sale, adica una dintre proprietatile celei de-a treia particule ar fi fost teleportata particulei lui Bob. Apoi, Alice ii da un telefon lui Bob si-i spune "Teleportarea a reusit, acum poti sa te uiti la particula." Si fiti atenti: daca Bob s-ar fi uitat la particula mai devreme, teleportarea n-ar mai fi putut sa aiba loc! Ciudat, nu?
Daca doriti sa aflati mai multe despre acest interesant subiect incercati => Teleportarea cuantica (http://news.softpedia.com/news/Teleportarea-cuantica-misterul-artificial-ro-15679.shtml)
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Ella_Kosta din Aprilie 29, 2008, 12:29:25 PM
Nu e deloc ciudat, aici intervin proprietati specifice ale fizicii cuantice ce tin de superpozitie. O particula se afla intr-o superpozitie de stari, in acelasi timp, si decade intr-una din acestea atunci cand este observata. Acest lucru se intampla datorita decoerentei (cand intervin prea multe corelatii particula este obligata sa "aleaga" una din stari in functie de aceste interactii - de aceea la nivel macro nu se mai regasesc caltatile cuantice ale materiei).

Teleportarea cuantica este oricum nu o teleportare propriuzisa, ci mai mult o teleportare a proprietatilor unei particule, unde se foloseste acea ciudata corelare cuantica, ce spune ca doua particule ce au interactionat la un moment dat se "simt" una pe cealalta fara a comunica neaparat, o schimbare asupra uneia din ele va determina o schimbare si asupra celeilalte, indiferent de distanta dintre ele, in mod INSTANTANEU.
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Adi din Aprilie 29, 2008, 10:02:01 PM
Intr-adevar, o teleportare cuantica este nu o teleportare de materie, ci o teleportare de informatie. Am putea spune asa, nu?
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Ella_Kosta din Aprilie 30, 2008, 12:56:39 PM
Exact!
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Adi din Aprilie 30, 2008, 11:40:21 PM
Multumesc, Costa. Informatia pare sa fie alfabetul in care Universul va fi descris in viitor. Spun se pare, pentru ca mai sunt multe progrese de facut. Dar acestea au loc, pas cu pas, mai ales in informatica cuantica. Imi amintesc de perioada mecanicii cuantice cand avansa incet incet si deodata a avut loc o intelegere a ei prin formularea teoriei cuantice, poate ca in curand vom intelege mai bine informatia cuantica.
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Ella_Kosta din Mai 01, 2008, 10:29:26 PM
Informatia e aceeasi. Doar transmiterea e cuantica si nu clasica.
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Adi din Mai 02, 2008, 04:39:08 AM
Adica legile care descriu transmiterea de informatii sunt cuantice, iar nu clasice, nu? Dar atunci asa cum putem vorbi de particula clasica si de particula cuantica, poate ca asa putem vorbi atunci de informatie clasica si informatie cuantica, adica informatie care se comporta clasic, sau informatie care se comporta cuantic.
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Ella_Kosta din Mai 03, 2008, 10:51:55 AM
Hai s-o luam altfel. Ce este informatia?

Exista particula clasica si particula cuantica. De fapt, exista numai cuantica, daca o iau asa, clasica e aia de se invata la scoala pentru usurarea intelegerii elevilor... Sau cea care se foloseste in aproximari pentru calcule ce nu sunt afectate de caracterul cuantic.

Informatia nu e o particula... este o succesiune de date ce au o valoare logica. Nu prea conteaza ce si cum o transmite, ea tre sa ajunga la fel cum pleaca, daca nu, e eroare. E ca si cum tre sa transporti Biblioteca din Alexandria din Scornicesti pe Neptun, ca folosesti bicicleta sau racheta, tot aia e vizavi de biblioteca in sine (de continutul sau), doar timpul in care ajunge acolo (timpul de transmitere) se modifica. Io nu prea vad care ar fi diferenta dintre "informatie clasica" si "informatie cuantica". O diferenta calitativa adica.
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: T1000_Android din Mai 06, 2008, 06:39:41 AM
Stati asa domnilor!Chiar daca particulele sa spunem ca se simt una pe cealalta;ele se simt prin intrmediul unor alte particule purtatoare de informatie...si mai devreme pe forum se spunea ca schimbarile sunt instantanee la amandoua particule indiferent de distanta lor.In afara
de tachyoni toate celelalte particule sunt subluminice.Daca cele 2 particule s-ar afla la,sa spunem:1 an lumina, particulei care transmite informatia nu i-ar trebuii cel putin un am lumina sa o transmita? ???
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: HarapAlb din Mai 06, 2008, 10:43:14 AM
Citat din: T1000_Android din Mai 06, 2008, 06:39:41 AM
Daca cele 2 particule s-ar afla la,sa spunem:1 an lumina, particulei care transmite informatia nu i-ar trebuii cel putin un am lumina sa o transmita? ???

Ba da. Ideea este urmatoarea: starile celor doua particule sunt corelate, prin urmare eu daca fac o masuratoare (sau introduc o perturbatie) asupra unei particule o va influenta pe cealalta. Daca cineva observa cealalta particula el nu stie ce tip de pertubatie a suferit particula si prin urmare rezultatele masuratorilor pe care le-ar face ar reprezenta pentru el ceva aleator. Insa daca eu ii spun la telefon sau prin scrisoare vezi ca am perturbat particula in felul X, el va putea prezice rezultale masuratorii lui asupra particulei. Desi starea particulelor se modifica ca sa obtinem informatie utila avem nevoie sa transmitem "tipul perturbatiei" folosind o cale clasica de comunicatie (care este subluminica).
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Adi din Mai 06, 2008, 12:50:04 PM
E ca si cum as spune ca in caciula am doar doua bile, una alba si una neagra. Iti dau tie una in mana si nu te uiti la ea, am si eu una si nu ma uit la ea. Apoi fiecare merge cate un an lumina departare. Nici unul nu stie ce are in amna, ori bila alba, ori bila neagra. Apoi cel din stanga deschide pumnul si vede: are bila alba. Atunci, tu daca ai fi Dumnezeu si ai stii instantaneu totul, tu ai stii imediat: cel din dreapta are in mana lui o mana neagra. Si cand o va deschide, suta la suta va fi bila neagra. Acum, cel din dreapta nu stie asta, dar daca cel din stanga ii trimite un telefon care va lua 2 milioane de ani sa se propage, el va stii apoi ca in mana are o bila neagra, chiar inainte sa faca experimentul. Aici este puterea informatiei. Si e fascinant.

Iar mecanica cuantica zice, omul nu a ales de fapt alba din prima ci mereu pana sa se uite in stanga, bila lui era si alba si neagra si bila celui din dreapta era tot alba si neagra in acelasi timp. Cu anumite probabilitati. Si cand cel din stanga a deschis pumnul, atunci una din cele doua posibilitati s-a materializat si bila lui este suta la suta alba. Atunci bila cealalta este suta la suta neagra. Pentru ca informatia se conserva. Si o face instantaneu.

Cam asa inteleg eu, dar nu sunt expert in cuantica informatiei. Ma poate corecta cineva?
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: T1000_Android din Iunie 06, 2008, 06:18:00 AM
Ce interesant! Deci informaţia nu se ,,propagă" efectiv, ci ea este văzut dintr-un punct de vedere exterior celor două evenimente. Dacă vezi că într-o parte este bila neagră, atunci tu ştii instantaneu că în cealaltă parte este bila albă.

Dar de ce acest fenomen este văzut ca o teleportare? Bila albă este în stânga şi cea neagră este în dreapta chiar şi înainte să ştim noi. Deci probabilitatea ca bila neagră să fie în dreapta este 100%. Deci de fapt ce se teleportează efectiv sunt şansele.
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Adi din Iunie 06, 2008, 07:57:22 AM
Citat din: T1000_Android din Iunie 06, 2008, 06:18:00 AM
Ce interesant! Deci informaţia nu se ,,propagă" efectiv, ci ea este văzut dintr-un punct de vedere exterior celor două evenimente. Dacă vezi că într-o parte este bila neagră, atunci tu ştii instantaneu că în cealaltă parte este bila albă.

Ai inteles perfect!

Citat din: T1000_Android din Iunie 06, 2008, 06:18:00 AM
Dar de ce acest fenomen este văzut ca o teleportare? Bila albă este în stânga şi cea neagră este în dreapta chiar şi înainte să ştim noi. Deci probabilitatea ca bila neagră să fie în dreapta este 100%. Deci de fapt ce se teleportează efectiv sunt şansele.

Nu asta e teleportarea, ci faptul ca iei un foton de undeva si ii dai proprietatile unei particule din alta parte, proprietati pe care fotonul nu le avea initial. Procesul implica doua rationamente precum cele de mai sus. Aici HarapAlb poate detalia mult mai precis, il rog sa explice el mai mult. Nu stiu daca se poate zice ca se teleporteaza sansele, dar sigur nu se teleporteaza materia, ci doar se ia materie de undeva si i se dau proprietati ale materiei din alta parte. Ai putea spune ca se teleporteaza informatia. 
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: T1000_Android din Iunie 08, 2008, 07:40:30 AM
Deci ce spui tu este că un schimb de cuarci care s-ar face între un proton şi un neutron aflaţi la distanţă mare ar fi instantaneu? Dacă cele două particule aflate la un an lumină depărtare una de cealaltă, protonul îi timite un cuarc up neutronului şi neutronul îi trimite un cuarc down protonului, ele se vor transforma una în cealaltă, asta s-ar produce instantaneu? Ştiu că cele două particule nu fac schimb de cuarci şi ai mai spus mai sus că nu se teleportează materia, asta este o analogie.
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Adi din Iunie 08, 2008, 07:58:45 AM
Mai sus vorbeam de teleportarea fotonilor. Nu s-a realizat teleportarea materia pana acum. Deci analogia cu cuaricii si neutronii nu tine. Ziceam doar ca un foton undeva in spatiu lua proprietatile unu foton altundeva in spatiu.
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: T1000_Android din Iunie 08, 2008, 08:57:29 AM
Dar fotonii nu aceleaşi proprietăţi? Nu ai vrut să spui că două particule diferite fac schimb de informaţie?
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Adi din Iunie 08, 2008, 06:41:33 PM
Experimental s-a realizat doar pe teleportarea unui foton. Deocamdata. Pe viitor s-ar putea realiza si pentru particule. Este posibil in teorie.
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: T1000_Android din Iunie 09, 2008, 08:08:44 AM
Dar toate particulele subluminice au nevoie de un anumit timp pentru a ajunge de la A la B. Deci această informaţie nu este cărată de particule. Atunci de ce anume este cărată? ???
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Adi din Iunie 09, 2008, 08:09:34 AM
Credeam ca lamuriseram deja in analogia cu caciula cu bile de diferite culori ca nu o transporta nimeni.
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: T1000_Android din Iunie 09, 2008, 09:04:11 AM
Aşa învăţ eu, Adi. Pun întrebări până ajung iarăşi la ceeaşi întrebare şi atunci cercul este complet. Sper că nu te superi, aşa sunt eu, mai ciudat. :-[
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Adi din Iunie 09, 2008, 11:49:52 PM
Oh, nu ma supar. Dar te incurajez ca in timp ce inveti astea de la noi, sa studiezi fizica si matematica separat si singur. Ne poti spune cu ce ai progresat intre timp? Din intrebari pari sa nu intelegi cum atomul emite lumina (ai intrebat ce se intampla cu un atom cand primeste lumina de frecventa egala cu frecenta atomului) sau nu intelegi limitele (nu ai putut sa studiezi variatia masei unei particule cu viteza). Nu te baza doar pe intrebarile tale si raspunsul nostru. In paralel ia fizica si studiaza-o temeinic. Cu formule, cu probleme.

Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: T1000_Android din Iunie 10, 2008, 06:51:14 AM
Aşa voi face! Să ştii că doar aşteptam puţin timp liber. Am făcut chiar rost de manuale de matematică şi fizică. Partea de teorie de la un manual de fizică am şi început deja să o studiez. Este un manual de fizică despre oscilaţii electrice. :D
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Adi din Iunie 10, 2008, 07:12:49 AM
Este un inceput bun. Citeste si carti de popularizare a fizicii. A fizicii, nu doar a fizicii subatomice. Popularizare a notiunilor de impuls, viteza si altele ce nu le stii.
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: msg4u din Octombrie 17, 2008, 12:28:35 PM


In anul 1935, Einstein a propus un experiment prin care incaerca sa demonstreze ca teoeria cuanica este incompleta. In urma experimentului s-a ajuns la concluzia ca particulele au intotdeauna proprietati diferite chiar daca vedem acest lucru sau nu-l vedem, iar cum teoria cuantica nu poate explica acest lucru inseamna ca ea este incompleta. Mai exista o posibilatate :daca presupunem un atom care divide in 2 particule identice care  se indeparteaza una de cealalta in directii opuse,  prima  particula sa transmita instantaneu celei de-a doua particule o informatie care s-o faca pe cea dea doua particula sa primeasca o anumita stare chiar daca acest lucru se intampla cand cele doua particule se afla la distante foarte mari. Cum Einstein (conform teoriei relativitatii) era convins ca nu exista nici o informatie care se poate deplasa cu o viteza mai mare decat cea a luminii, a doua posibilitate cade.
  Unul din cele mai "socante" experimente ale secolului a fost facut in anul 1982 fizicianul Alan Aspect care a demonstrat experimental ca 2 fotoni separati prin distante mari erau capabili sa schimbe informatii instantaneu. Concluzia experimentului fiind ca ambele posibilitati descrise mai sus sunt corecte (Einstein se inselase in privinta celei de-a doua dar a intuit bine ca teoria cuantica era una incompleta), deci teoria cuantica este corecta dar mai ramane de dezlegat misterul comunicarii particulelor intre ele. In urma acestui experiment au urmat o serie de incercari de a efectua teleportarea, dintre care cele mai notabile sunt : in 1993  (http://www.research.ibm.com/quantuminfo/teleportation/) o echipa de la IBM demonstreaza posibilitatea teleportarii cuantice; in 1997 fizicianul Anton Zeilinger (http://en.wikipedia.org/wiki/Anton_Zeilinger) reuseste sa teleporteze in laborator un foton, ca  apoi in 2003  sa reuseasca teleportarea fotonilor peste Dunare.


Numai bine,
msg4u


     
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Adi din Octombrie 17, 2008, 06:33:34 PM
Multumesc pentru completare. Doar o corectie totusi. Einstein s-a inselat, teoria cuantica este teoria care descrie Universul mic. Nu am auzit ca Einstein sa fi propus un experiment in 1935. Dar tu cum pare ca ai auzit, ne spui si cand a avut loc experimentul, cine l-a facut si ce rezultat a avut? Eu stiu ca un experiment clar a fost propus abia de Bell in 1964 si experimentul a fost realizat abia in 1986-1987 si rezultatul a fost acceptat de comunitatea de oameni de stiinta: Einstein s-a inselat. Vezi pe Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Bell_inequality#Practical_experiments_testing_Bell.27s_theorem).
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: msg4u din Octombrie 18, 2008, 06:19:26 PM
Citat din: Adi din Octombrie 17, 2008, 06:33:34 PM
Multumesc pentru completare. Doar o corectie totusi. Einstein s-a inselat, teoria cuantica este teoria care descrie Universul mic. Nu am auzit ca Einstein sa fi propus un experiment in 1935. Dar tu cum pare ca ai auzit, ne spui si cand a avut loc experimentul, cine l-a facut si ce rezultat a avut? Eu stiu ca un experiment clar a fost propus abia de Bell in 1964 si experimentul a fost realizat abia in 1986-1987 si rezultatul a fost acceptat de comunitatea de oameni de stiinta: Einstein s-a inselat. Vezi pe Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Bell_inequality#Practical_experiments_testing_Bell.27s_theorem).

In 1935 Einstein incerca sa demonstreze faptul ca teoria cuantica este incompleta, astfel a efectuat un experiment numit EPR (numele vine de la initialele celor trei fizicieni care au efectuat experimnetul:Albert Einstein, Boris Podolsky and Nathan Rosen), pe wiki nu am gasit detalii ale experimentului doar aici: http://en.wikipedia.org/wiki/EPR_paradox . Iar afirmatia ca Einstein s-a inselat a fost facuta de fizicianul Alain Aspect la Paris, el a demonstrat pentru prima oara acest lucru la inceputul anilor '80 (parca prin 82). Pentru ca apoi rezultatul final sa fie acceptat de oamenii de stiintza ca teoria cuantica este corecta...
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: Adi din Octombrie 18, 2008, 06:31:06 PM
Mersi. Totusi nu am inteles: pana la urma esti de acord ca majoritatea fizicienilor cred ca Einstein s-a inselat si nu exista totusi "variabile ascunse" si teoria cuantica este in realitate (nu doar in aparenta) o teorie probabilistica?
Titlu: Re: Teleporatea cuantica
Scris de: atanasu din Iulie 23, 2019, 03:29:56 PM
Nu doresc sa redeschid neaparat un topic demult parasit(octombrie 2008)  desi era unul intersant la care inafara de Adi fizician profesionist si Harap Alb pe atunci(2008) doar vizitator, ulterior membru al clubului nostru azi plecat de aici cred ca din plictiseala si din cauza ca bastinasii clubului fac prea pe desteptii, dar totusi unde nu se pricep de loc nu indraznesc si pe atunci  in acest fir  in afara de Adi nu s-a produs  nici-un localnic in schimb cativa vizitatori cu nickuri misto l-au intretinut pe Adi.
Il redeschid ca sa comunic o stire interesanta intitulaa: Ground-to-satellite quantum teleportation pe situl stiintific arxiv.org  respectiv la: https://arxiv.org/abs/1707.00934 din care rezulta ca un grup de cercetători din China a trimis nu foton către un satelit care orbitează în jurul pămăntului la o distanță de aproximativ 500 de kilometri. Fotonul a fost teleportat pe satelit printr-un proces intitulat quantum entanglement (legătură cuantică).
Ps: Poate ca meitata sa fi deschis si firul https://forum.scientia.ro/index.php/topic,380.0.html adica cel deschis de Adi tot in 2008  :Non localitatea in mecanica cuantica. :)