Dar aici este vorba de miscarea lui C pe dreapta d aparand ceea ce in mecanica se numeste un mecanism(gandestete la biela maniveta dar aici nu este chiar ceva similar) pastrarea punctului C (caruciorului) atat pe dreapta d prin alungirea permanenta a lui AC, cat si pe AC mobila si in baza impunerii realizate de mecanismul creat, in rotate in jurul punctului O adica un punct de pe AC care ramane la egala distanta de A parcurge un cerc , adica in speta noasra un sfert de cerc fara ca unghiul la centru sa atinga efectiv masura Pi/2 ci doar sa se apropie cat mai mult de aceasta.
Ok, iar eu ceea ce iti atrag atentia este ca, din cauza constructiei mecanismului (a constrangerii ca C este un carucior care ramane pe d), nu rezulta de niciunde ca dreapta AC poate sa parcurga tot "sfertul de cerc" in speta noastra. Ai vreo demonstratie in acest sens?
In acest exemplu partial in cazul de la 441 si 443 (unghiul Alfa limitat la o marime data aleasa oarecare intre (0, Pi/2) acesta era mecanismul ales si nu ai avut nimic contra, liberalizatrea miscarii lui AC (daca vrei, aici apare elementul timp in rationamentul matematic lucru ce apare intr-o demonstratie a lui Cantor fara ca el sa expliciteze aceasta inovatie peronala si ulterior nici sa nu o mai reia)
In raspunsurile mele #441 si #443 eu m-am referit la constructiile in care punctele B si C erau fixe, iar A1 se plimba pe segmentul BC. Adica, o data ce B si C sunt fixate, sunt de acord ca A1 poate sa parcurga integral segmentul. Cu asta sunt de acord.
Prin faptul ca si C devine mobil, situatia lui A1 (capacitatea sa de a parcurge integral segmentul BC) nu se schimba defel. Cu BAA1 poti parcurge toate unghiurile dintre BAB si si BAC si in acest caz. Dar acum tu pretinzi altceva, si anume ca, prin
deplasarea lui C pe d, cu AB perpendiculara pe BC,
unghiul BAC poate acoperi integral intervalul (0; Pi/2), lucru cu care nu rezulta defel din exemplul cu A1 mobil intre B si C. Daca ai o demonstratie valida pentru asta, sunt tare curios sa o vad.
Inteleg ca acest element te-a deconcertat dar asta este, aici la granita fundamentelor si a ratiunii nu poti cere o gandire logica pur scolareasca.
Intelegi gresit, pentru ca niciunde nu intervine "timpul" in toata tarasenia asta. Daca tu crezi ca acea "deplasare a lui C" are nevoie de "timp", si ca acesta este un factor esential in demonstratia ta, atunci spune-o explicit si arata de ce ar fi asa dupa parerea ta.
Dragule, dar nu am scris nici unde pana acum asta.
In #456 ai pretins ca in postarea #391 era vorba de "obligatia de a ramane pe dreapta". Sau nu recunosti ce ai scris tu singur? Tu gandesti una si scrii pe dos?
La 31era o alta rotire una in jurul unui punct capatul dreptei rotitoare fiind liber tinut doar de obligatia de a ramane pe dreapta si citez : "Consideri ca in jurul unui punct oarecare ca centru, o raza a unui cerc cand parcurge in rotatie si in mod continuu o circumferinta completa , parcurge toate unghiurile aflate ca masura pe axa numerelor reale intre 0 si 2Pi?"
Eu sunt de acord ca in #391 nu era vorba de nicio constrangere suplimentara. Confirmi si tu asta, retragandu-ti prima parte din postarea #456 (vezi citatul de mai sus)?
Am scris doar cum este acolo dar in textul imediat anterior am adaugat asta si dar si daca atunci ma intrebai daca C este pe dreapta iti spuneam ca evident este si ramane. De ce trebuia sa subliniez asta atunci?
Sunt de acord ca in postarile #440 si #442 C este pe dreapta d, dar in intrebarile acelea era vorba de
deplasarea lui A1 pe segmentul BC (pe d), si intrebai despre
valorile unghiului BAA1, in intervalul masurilor unghiurilor BAB si BAC. Confirmi asta, sau nu?
Observa ca atunci cand A1 se deplaseaza pe segmentul BC, unghiul maxim de la limita intervalului (BAC) exista fiind unghi al unui triunghi (ABC). Deci masura unghiului BAA1 atinge valorile extreme cand A1 este in B si respectiv C. Cu asta am spus ca sunt de acord. (Si apropos, asta nu are nicio treaba cu situatiile din #391 si #407 unde era vorba de rotirea unei drepte 2Pi radiani in jurul unui punct fara nicio constrangere).
dar aum in contextul descrierii unui mecanism in care punctul C aluneca pe sina care este d iar segmentului AC se alungeste exact cat trbuie ca sa ramana in legatura cu d am scris si chestia asta.
OK, dar acum vorbesti de unghiul BAC in intervalul (0; Pi/2), cand C se departeaza de B. Aici unghiul de la limita superioara a intervalului (Pi/2) nu exista in niciun triunghi din constructia ta, ca sa pretinzi ca BAC va avea acea valoare extrema cand C ajunge ... unde ? Chiar nu vezi diferenta?
Esti prea chitibusar, incearca sa stai deasupra si sa privesti.
Parerea mea este ca sunt mult mai obiectiv decat tine, si iti indic precis unde afirmatiile tale devin gratuite si nedemonstrate. Daca tu asta califici drept "chitibusar", n-ai decat.
Desigur daca intrebi ca acum adica clar si sintetic ai imediat raspunsul fara ocolisuri si diversiuni lingvistice.
Tot promiti asta, dar cand sa dai raspunsul decizi ca "nu mai ai nimic de adaugat" si ca pentru tine "discutia s-a terminat". Retine ca pana nu prezinti demonstratia ta completa a afirmatiei ca in geometria plana neutra, exista o unica paralela la o dreapta printr-un punct exterior ei, acest topic ramane doar o mare laudarosenie gratuita din partea ta.
e-