Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica
EVAPORAREA SAU INFLATIA UNIVERSULUI.
Virgil:
EVAPORAREA SAU INFLATIA UNIVERSULUI
Pentru a intelege acest fenomen trebuie sa ne imaginam ca universul este ca o picatura de apa in care in loc de atomi sau molecule avem galaxii si clustere de galaxii care sunt tinute la un loc de forte intergalactice de masa. Insa din afara universului suntem bombardati continuu de radiatii gravitationale la fel cum picatura de apa este supusa radiatiilor electromagnetice ale luminii.
Procesul de evaporare al apei consta in cresterea energiei cinetice moleculare sub influienta cuantelor electromagnetice, iar atunci cand energia unei molecule devine egala si chiar mai mare decat energia de legatura fata de tensiunea superficiala, acea molecula se desprinde si da nastere la procesul de evaporare.
In cazul universului, folosindu-ne de modelul in picatura a acestuia vom putea exprima matematic urmatoarea relatie adaptata dupa relatia de interactiune a lui Newton;
Mu – masa universului.
mg – masa unei galaxii de marime medie.
Ru - raza universului observabil.
K - constanta de interactiune masica.
Vmax - viteza maxima corespunzatoare ruperii legaturii cu masa universului.
Daca ne folosim de relatia lui Newton particularizata pentru acest caz tinand cont ca viteza maxima a galaxiilor in momentul desprinderii nu poate fi mai mare decat viteza luminii vom scrie;
In continuare cititi aici;
https://drive.google.com/file/d/10lj9x963uAFqRcruE_DL13-KqMxHdEm_/view?usp=share_link
https://drive.google.com/file/d/1QRwhynKr5lTdZONSrLlAGxHzdT0cdgqB/view?usp=share_link
valangjed:
Teoria dumneavoastră, folosind expresia forței centrifuge, implică un univers care se rotește în jurul unui punct fix. Acest lucru duce la existența unui sistem de referință preferențial, lucru cu care teoria relativității nu e de acord.
Pe de altă parte, teoria e cam greu de confirmat deoarece galaxiile de la limita universului ar trebui să aibă aceași direcție de rotație, lucru greu de observat. Poate noul telescop ne va lămuri.
La mulți ani cu fericire și sănătate!
Virgil:
--- Citat din: valangjed din Ianuarie 04, 2023, 04:59:19 p.m. ---Teoria dumneavoastră, folosind expresia forței centrifuge, implică un univers care se rotește în jurul unui punct fix. Acest lucru duce la existența unui sistem de referință preferențial, lucru cu care teoria relativității nu e de acord.
Pe de altă parte, teoria e cam greu de confirmat deoarece galaxiile de la limita universului ar trebui să aibă aceași direcție de rotație, lucru greu de observat. Poate noul telescop ne va lămuri.
La mulți ani cu fericire și sănătate!
Galaxiile indepartate care se apropie de viteza luminii asa cum a constatat si Hubble nu pot avea decat o traiectorie curba cu raza egala cu raza universului, aflandu-se la marginea acestuia care este sferic. Indiferent in ce directie se deplaseaza pe "cupola universului" se naste acea acceleratie centrifuga care la o anumita viteza limita rupe legatura si se indeparteaza cu viteze superluminice, intr-un plan tangent la sfera universului, fiecare pe directia ei de miscare initiala, astfel ca lumina nu mai ajunge la noi si nu se mai pot vedea. Nu este necesar ca universul in ansamblul lui sa se roteasca, pentru ca avem pe de o parte masa universului care interactioneaza gravitational cu acea galaxie accelerata.
La multi ani !
--- Terminare citat ---
valangjed:
Dacă universul nu se rotește, cum apare forța centrifugă?
Pun această întrebare pentru că egalați forța centrifugă cu atracția gravitațională newtoniană.
Virgil:
--- Citat din: valangjed din Ianuarie 04, 2023, 07:36:02 p.m. ---Dacă universul nu se rotește, cum apare forța centrifugă?
Pun această întrebare pentru că egalați forța centrifugă cu atracția gravitațională newtoniană.
--- Terminare citat ---
Doar am explicat, universul este sferic si galaxiile aflate la marginea universului inainte de a se desprinde sunt obligate sa se miste circular datorita fortelor gravitationale. Acest lucru nu inseamna ca aceste galaxii se deplaseaza pe orbite complete in jurul universului, ci doar pe segmente circulare atat cat ii permit celelalte galaxii vecine, pentru ca intr-un camp gravitational sferic nu pot exista traiectorii liniare, ci numai traiectorii curbe. De exemplu un corp aruncat de pe Pamant efectuiaza o traiectorie parabolica pana cade inapoi. In acest moment daca corpul ar primi un spor de viteza dintr-o sursa de energie din afara ar avea suficienta viteza nu ar mai cadea pe Pamant ci s-ar desprinde definitiv. Daca ati observat exploziile solare acestea arata ca niste magneti in forma de potcoava in care materia este sub forma de plasma, daca totusi sunt explozii mai puternice acestea imprima o viteza suficient de mare si o parte din plasma primeste destula acceleratie la care se adauga acceleratia centrifuga datorita curbarii traiectoriei si masa de plasma paraseste Soarele.
Rezultatul calculelor ne arata ca am obtinut aceiasi masa a universului ca aceia care s-a estimat prin alte metode.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă