Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Istoria chimiei

Oameni de stiinta si inventatori romani din domeniul chimiei

(1/7) > >>

tery-cane:
Buna ziua,

 O sa incercam mai intai sa realizam un mic repertoar despre chimistii romani, ce contine un „Cuvant inainte” si o lista a lor in ordine alfabetica, urmand ca pe parcursul episoadelor sa prezentam si alti chimisti la nivel mondial de la inceputul veacurilor, cand nu exista chimia ca stiinta ci alchimia sau „protochimia” cum se spune mai nou.

CUVANT INAINTE Motto: „O natiune care nu-si cunoaste istoria nu va putea supravietui” – N. Iorga

   Academicianul Radu P. Voinea ne spunea in 1999:
„Deseori s-a incercat sa se gaseasca o insusire caracteristica omului, in comparatie cu celelalte animale, si s-a propus intelepciunea (ho,o sapiens), capacitatea de a fauri unelte (homo faber) ori sociabilitatea (zoon politikon). Mi se pare insa ca insusirea caracteristica a omului este cu totul alta: creativitatea – capacitatea de a crea....”
„ In actul de inventie, intervin doua elemente esentiale: cunostiintele stiintifice si imaginatia creatoare. In inventiile de acum 200 sau 300 de ani, elementul important era imaginatia creatoare. De aceea, inventatorii din acea perioada erau mesteri priceputi, cu mult simt practic si cu mai putine cunostinte teoretice. De altfel, si astazi, cand spunem ca cineva este „inventiv”, ne gandim, in primul rand, la imaginatia sa creatoare si mai putin la nivelul cunostintelor sale.....”
   Poporul roman – desi in conditii istorice grele – s-a aflat in avangarda creatiei umane, contribuind determinant, in unele domenii, la cresterea nivelului de dezvoltare materiala si spirituala a societatii omenesti. Oamenii nascuti pe meleagurile romanesti s-au remarcat prin idei novatoare, prin descoperiri si inventii care au reprezentat nota de originalitate si cota lor de participare la progresul stiintei si tehnicii mondiale.
   Dintre sutele de mii de inventatori romani, prezentam in continuare, „fisele” a catorva zeci de chimisti romani, nominalizandu-i impreuna cu inventiile lor cele mai importante. Separat in alte recenzii se pot prezenta si inventatorii romani din alte domenii inrudite ca : ecologia, agronomia, medicina, etc

C U P R I N S
1. EUGEN ANGELESCU (1896-1968) – chimist, profesor, academician, pionier al chimiei coloizilor („efectul Angelescu”).
2. ANA ASLAN (1897-1988) – profesor, om de stiinta, academician, inventatoare a unor medicamente esentiale pentru tratamentul imbatranirii (Gerovital H3, Aslavital).
3. BAZIL GH. ASSAN (1860-1918) – om de stiinta, om de afaceri, a inventat metode de extractie cu benzina a uleiurilor vegetale.
4. VICTOR BABES (1854-1926) – medic bacteriolog si anatomopatolog. Unul dintre fondatorii microbiologiei moderne, al seroterapiei si precursor al ideilor moderne despre antibiotice.
Observatie: Procedeul de vaccinare contra tuberculozei a fost dat gratuit umanitatii!!!!!!!
5. ALEXANDRU T. BALABAN (1931-   ) – chimist, profesor, om de stiinta, academician. Pionier in obtinerea sarurilor de piriliu („reactia Balaban-Nenitesxcu-Praill”), a reactiei de metateza olefinelor si a compusilor denumiti anulene. A descoperit noi radicali liberi, stabili, cu azot si noi aplicatii ale teoriei grafurilor in chimie. Importante contributii la teoria caracterului aromatic.
6. CORNEL I. BODEA (1903-1985) – chimist, profesor, academician. A studiat chimia carotenoidelor si a elaborat metode speciale de sinteza (fenotiazine).
7. PETRE BOGDAN – (1873-1944) – chimist, profesor, academician. A efectuat cercetari in domeniul chimiei-fizioce ca: caldura latenta de vaporizare, determinarea numerelor de transport al ionilor, etc;
8. EMILIAN A. BRATU – (1904-1991) – chimist, profesor, academician. A studiat teoria similitudinii (asa numitele criterii de similitudine) unor procese fizice din industria chimica si probleme ale transferului de materie.
9. RADU CERNĂTESCU (1894-1958) – chimist, profesor, academician. A facut studii in domeniul chimiei-fizice, studiind potentialele unor metale, influenta electrolitilor asupra solubilitatii apei in fenoli, aplicarea legii Dalton la solutii concentrate, etc. A elaborat metode pentru dozarea argintului, cadmiului, magneziului, cobaltului, etc...
10.NICOLAE COSTACHESCU (1876-1939) – chimist, profesor. A facut studii asupra combinatiilor complexe ale vanadiului, cobaltului, nichelului, si cromului si obtinerii lor in solutii. A cercetat unele hidrocarburi pure ca: izopentan, izohexan, secundar heptan.
11.ECATERINA CIORANESCU NENITESCU (1909-2000) – chimist, profesor, inventator (metoda de acilare a olefinelor, sinteze de medicamente), om de stiinta.
12.CORIOLAN DRAGULESCU (1907-  1977) – chimist, profesor, academician. Lucrari in domeniul chimiei anorganice si analitice. A urmarit aplicatiile electrochimice la studiul combinatiilor complexe si mixte cu aplicatii la compusii de bismut, taliu si argint.
13. LAZAR EDELEANU (1861-1941) – chimist de notorietate mondiala, inventator (212 brevete), printre care „Procedeu de rafinare cu SO2 lichid” denumit „procedeul Edeleanu”. Acest procedeu a fost aplicat de americani timp de 10-15 ani (de la compania Standard Oil) fara sa i se plateasca nici un ban redevente..........
14. CONSTANTIN V. GHEORGHIU (1894-1956) – chimist, profesor, academician. Cercetari in domeniul chimioterapiei si al colorantilor. A studiat actiunea tiocianatului de fenil asupra oximelor, descoperind o clasa de semicarbazone care prezinta fototropie. A stabilit caracterele generale ale cetonelor etilenice care prezinta fototropie reversibila sau nu. A sintetizat un mare numar de compusi cu actiune antituberculoasa.
15. IONEL HAIDUC –(1937-  ) chimist, profesor emerit, academician. Actualmente presedintele Academiei Romane. Pionier in domeniul combinatiilor complexe pe baza de fosfor si a structurilor metalo-organice precum si a fosforilidelor.
15. CONSTANTIN N. IONESCU (1905-1956) – chimist, profesor, academician. A cercetat sinteza enzimatica a zaharidelor si a eleborat studii cu privire la actiunea catalitica a enzimelor si la mecanismul ei.
16. MIRCEA IONESCU (1896- 1980) – chimist, profesor, academician. Cercetari in domeniul chimiei aplicate la agricultura si la produse alimentare. A studiat valoarea nutritiva a fainei de grau si a elaborat metode de cercetare analitica a unor produse alimentare.
17. TUDOR D. IONESCU (1898-?) – chimist, profesor, academician. Cercetari in domeniul schimbatorilor de ioni. A elaborat procedee industriale de purificare a apelor reziduale din industria chimica si alimentara. A realizat tipuri noi de floculanti minerali.
18. DIMITRIE ISACESCU (1907- ) – chimist, profesor, academician. A separat si caracterizat acizii naftenici si derivatii fenolici din fractiunea petrol lampant. A studiat chimia furfurolului si a derivatilor sai, elaborand metode de dozare a acestora si sinteze de noi produsi macromoleculari (rasini furfurol-fenolice). A stabilit mecanismul reactiei furfurolului cu diferite amine aromatice.
19.CONSTANTIN I. ISTRATI (1850-1918) – chimist, medic, profesor, om de stiinta, academician. A descoperit „franceinele” – o noua clasa de coloranti.
20. GHEORGHE G. LONGINESCU (1869-1939) – chimist, profesor. A facut cercetari in domeniul chimiei analitice si chimiei fizice. A studiat separarea metalelor din grupa hidrogenului sulfurat si a sulfurii de amoniu, separarea halogenurilor intre ele, identificarea unor anioni si cationi. A stabilit o relatie matematica simpla intre temperaturile de fierbere a lichidelor organice cu densitatea lor si numarul de atomi din molecula, care permite calculul gradului de asociere si al masei moleculare a lichidelor pure.

tery-cane:
21.CONSTANTIN MACAROVICI (1902- 1984) – chimist, profesor, academician. Studii asupra unor combinatii de tipul sulfocianaminelor, derivatilor difenilici, piridinici. A elaborat metode analitice (potentiometrice, conductometrice, titanometrice, argentometrice) de dozare a unor elemente chimice.
22. EUGEN MACOVSCHI (1906-199?) – biochimist, profesor, academician. A descoperit o noua transpozitie moleculara la sinteza stilbenilor si a difenilbutadienelor, a precizat mecanismul formarii azoxiderivatilor din nitroderivati, sub actiunea cetolilor aromatici. A elaborat metode analitice pentru produse biochimice si metode de diagnostic biochimic, prin studiul comparativ al comportarii proteinelor din serul normal si patologic.
23. GHEORGHE MARCU  – chimist, profesor, academician. Pionier in domeniul compusilor coordinativi si in sinteza clusterilor si a eterilor coroana.
24. ILIE MATEI (1895-1964) – chimist, profesor, academician. A facut cercetari in domeniul uleiurilor eterice din conifere, transpozitii in clasa nitroderivatilor, sinteze de coloranti si elastomeri (de tip poliuretanic).
25. STEFAN MICLE (1820-1879) chimist si fizician, profesor. A organizat la Iasi PRIMUL laborator universitar de chimie in scopuri didactice.
26. ILIE G. MURGULESCU (1902-1991) – chimist, profesor emerit, om de stiinta emerit, academician al Academiei Romane cat si al unor academii din strainatate. A studiat combinatii complexe de tipul cupru si argento-tiosulfatilor de amoniu, potasiu si sodiu. A elaborat metode conductometrice si potentiometrice pentru dozarea wolframatilor, a mercurului, a acizilor liberi din sulfatul de aluminiu. A facut studii asupra folosirii combinatiilor hexaminocobaltice la dozarea cianurilor de fier si a acidului orto-clorbenzoic. Multiple cercetari si in domeniul chimiei-fizice.
27. COSTIN D. NENITESCU (1902-1970) – chimist, profesor, om de stiinta, pionier in domeniul reactiilor catalizate de clorura de aluminiu („hidrocarbura Nenitescu”: (CH)10, „reactii Nenitescu”);
28. CRISTEA OTIN-NICULESCU (1879-1954) – chimist, profesor. A realizat cercetari asupra comportarii electrochimice a unor metale asupra petrolului si asfaltului, in domeniul tanantilor si al tabacirii mixte cu saruri de crom si tanin, in domeniul uleiurilor vegetale.
29. ANATASIE OBREGIA (1864-1937) – chimist, profesor. A facut cercetari in domeniul chimiei organice. A studiat actiunea cianurilor alcaline asupra cetonelor halogenate si actiunea tiocianatului de fenil asupra oximelor. A elaborat metode de analiza a benzinelor.
30. GEORGE OSTROGOVICH (1902-?) – chimist, profesor, academician. A efectuat studii in domeniul compusilor heterociclici cu azot, al chimiei biuretului si derivatilor sai si in domeniul catalizei omogene.
31. NICOLAE CONSTANTIN PAULESCU (1869-1931) – medic, fiziolog, profesor, om de stiinta. A descoperit insulina, descoperire publicata la 23 iulie 1921 in Romania si la 31 august 1921 in Belgia. A brevetat primul procedeu de fabricare a insulinei la 10 aprilie 1922.
32. PETRU PONI (1841-1925) – chimist si mineralog roman, profesor, academician. A cercetat apele minerale din Romania. A descoperit doua minerale noi: brostenita (manganit de mangan, fier si calciu) si badenita (arseno-bismutura de cobalt, nichel si fier). A cercetat zacamintele de sare, compozitia petrolului din Romania, etc, etc..
33. ALEXE POPESCU (1928-1974) – chimist, profesor, academician. Cercetari fundamentale in domeniul catalizei heterogene. A studiat relatiile dintre proprietatile electrice si magnetice ale catalizatorilor solizi si activitatea lor in procesele de oxidare a alcoolilor, de dehidrogenare si hidrogenare a hidrocarburilor.
34. EMIL RIEGLER (1854-1929) – chimist, profesor la Facultatea de Medicina Iasi. A efectuat cercetari in legatura cu analiza produselor biologice, elaborand metode de dozare a ureei, acidului uric, etc
35. RALUCA RIPAN (1894-1972) – chimista, profesoara emerita, academician. Cercetari in domeniul chimiei analitice. A studiat constitutia combinatiilor complexe (izopoliacizi, heteropoliacizi, selenocianati metalici, telurati, etc). A elaborat metode de dozare a unor anioni (acid selenic, selenocianuri) si a unor cationi (taliu, plumb, telur).
36. CRISTOFOR SIMIONESCU (1920-2007) – chimist, profesor emerit, academician. Cercetari fundamentale in domeniul chimiei macromoleculelor (structura, proprietati, tehnologie a celulozei, al chimiei lemnului). A cercetat unii polimeri naturali si sintetici si copolimeri, elaborand metode originale de grefare a celulozei si a altor produsi macromoleculari.
37. SERBAN C. SOLACOLU (1905-?) – chimist, profesor, academician. Studii teoretice in domeniul fizico-chimiei silicatilor cu aplicatii in productia materialelor refractare si a cimenturilor speciale.
38. GHEORGHE SPACU (1883-1955) – chimist, profesor, om de stiinta, inventator, academician. A descoperit o serie de reactivi organici pentru chimia analitica, printre care „reactivul Spacu”. A studiat feraminele, metalaminele cu benzidina, amoniacati, complecsii cu pirocatechina, cu orto-oxichinolina, etc, etc....
39. ION TANASESCU (1892-1959) – chimist, profesor, academician. A realizat cercetari in domeniul chimiei spiranilor, al sterolilor, heterociclurilor, acridonelor. A descoperit importante reactii fotochimice insotite de transpozitii moleculare. A studiat bazele Schiff, calconele si unii derivati ai trifenilmetanului, etc...
40. NICOLAE TECLU – (1839-1916) – chimist, arhitect, profesor, inventatorul becului de gaz cu regulator de curent („becul Teclu”) si al diferitelor tipuri de ozonizatoare, academician.
41. RADU VLADESCU – (1886-1964) – biochimist roman, profesor, academician. A realizat cercetari asupra prezentei fierului in organismul animal, asupra repartizarii grasimilor in organism si a instituit numeroase metode pentru analiza produselor biologice.
42. IULIUS VOICU (1886-1964) – biochimist roman, profesor. A studiat biochimia borului, fixarea azotului in sol, biochimia unor enzime, fermentatia lactica, etc.
43. ELISA LEONIDA ZAMFIRESCU (1887-1973) – prima femeie inginer din lume, inventatoare a unor metode originale de analiza chimica si procedee de preparare a minereurilor.
44. IOAN ZUGRAVESCU (1910-1989) – chimist, profesor de chimie organica, academician. A studiat derivati ai acidului furilacrilic, unii compusi organo-magnezieni si reactiile chimice ale acestora. A descoperit numeroase sinteze in chimia heterociclurilor, obtinand polimeri heterociclici termostabili si ilide derivate de la N-heterocilci. A sintetizat si brevetat numerosi produsi cu activitate fiziologica.


 va urma....



sumalan dorin:
Salutări

@ Tery-cane ,te rog când mai ai timp să mai postezi,în continuare.Chiar am aflat informaţii interesante,ba mai mult,nici prin gând nu îmi trecea că prima femeie inginer a fost o româncă.Să şti că mă gândesc să fac şi eu ca şi tine ,acelaşi titlu "oameni de ştiinţă şi inventatori români din domeniul medical" ,dar la subforumul legat de medicină.

tery-cane:
Chiar te rog, daca poti , sa initiezi o tema cu subiect similar si la sectiunea medicala!
Sa fie intr-un ceas bun ! :)

Adi:
Tery-cane, e bine, dar trebuie sa dai si sursa informatiilor, precizand apoi daca e copy/paste de acolo sau daca ai reformulat acele informatii in cuvintele tale.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă