Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Provocările tehnologice ale secolului

Dezvoltarea de metode de a capta dioxidul de carbon din atmosferă

(1/2) > >>

admin:
Aici va invit sa discutam despre urmatoarea provocare: de ce este o provocare, ce materiale si informatii aveti pe aceasta tema, cum se pot face bani din aceasta provocare.

Dezvoltarea de metode de a capta dioxidul de carbon din atmosferă

chimistul:
Stiu ca este neplacut sa deschizi discutii de mult uitate. Daca administratorii  considera ca provocarea mai este valabila pot sa va spun si eu una. Aplicabilitatea ei in practica depinde de costuri dar cand nevoile o cer nici o cheltuiala nu este prea mare!

Adi:
Cum sa fie neplacut? Dimpotriva, e placut sa vezi ca in sfarsit cineva acorda atentie unui topic deschis de mine acum multa vreme.

Si de acord, costurile sunt in general mari, trebuie calculat bine inainte de aplicarea ei practica. Opinia mea este ca cercetatorii cauta solutii in general, sa fie. Dar apoi inca se va pune problema implementarii lor se vor face calcule serioase sub toate aspectele.

chimistul:
Cea mai raspandita metoda in industrie pentru a scapa de CO2 dintr-un amestec de gaze este spalarea. De obicei CO2 formeaza compusi "instabili" si in felul acesta se poate scoate din amestecul gazos . Folosind spalarea cu carbonat de potasiu  in coloane de absorbtie la presiune ridicata (2 bar) si temperatura (100 C) Co2 trece din gaz in solutie apoi solutia este trecuta intr-un desorber unde presiunea este scazuta (1.5 bar) si dioxidul este desorbit iar solutia reintrodusa in circuit. Dioxidul respectiv poate merge la un consumator. O alta metoda este obtinerea lui din gazele reziduale de la separarea fractionata prin lichefiere a aerului . O alta metoda ar fi metanarea lui.

CO2 + H2----------Ni 350 C-------------->CH4 + H2O + caldura

cresterea cu 1% a continutului de CO2 duce la cresterea cu 60 grade a temperaturii de iesire.


Fiindca procentul de CO2 din atmosfera este f mic daca s-ar dori asa ceva tehnologia aplicata mereg implementata langa un consumator mare de aer. Ar trebui sa fie eficienta atat timp cat se gaseste o intrebuintare la o cantitate asa mare de CO2. Argonul de ex este si mai putin in atmosfera si separarea lui este rentabila.

Adi:
Multumim mult pentru completari, Chimistul. Ar fi interesat de vazut ce proiecte din acestea au fost implementate deja sau daca sunt proiecte concrete in acest sens pentru viitor.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă