Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Provocările tehnologice ale secolului

Dezvoltarea de medicamente mai performante

(1/2) > >>

admin:
Aici va invit sa discutam despre urmatoarea provocare: de ce este o provocare, ce materiale si informatii aveti pe aceasta tema, cum se pot face bani din aceasta provocare.

Dezvoltarea de medicamente mai performante

0VerSus1:
De la bun inceput vreau sa afirm ca, personal, sunt sustinatorul programelor de biotehnologie si genetica ce vizeaza studiile cu privire la expansiunea etativa dincolo de limitarea Hayflick, in principal studiile pe telomeri si telomeraza. Din cate stiam eu se obtinusera rezultate satisfacatoare pe celenterate (in speta hidra de apa dulce) si nematode, alaturi de studiile pe celulele neoplazice, pornind de la ideea nemuririi inregistrata pe cultura endoteliala HeLa (biopsie de celule de cervix carcinogene) si numai anul acesta s-a luat Nobel-ul in medicina/fiziologie tocmai pentru descoperirea functiei structurilor telomerice (de catre cercetatorii Elizabeth H.Blackburn - Carol W.Greider - Jack W.Szostak).
Asadar consider ca, nefiind utopic in speranta la poetica viata eterna din celulele HeLa, pana la finele secolului prezent speranta de viata umana va ajunge undeva in intervalul 160-200 de ani prin tratamente pe baza de derivati ai telomerazei si adjuvanti biochimici. Desigur este de discutat aici, alaturi de inerenta problema demografica si etica, si calitatea vietii.
Se mai vehicula ideea-teorie conform careia moartea este un proces programat spre a preintampina aparitia erorilor genetice de replicare inexorabile procesului de diviziune celulara (mitotica in principal) in prezenta radicalilor de reactii biochimice si nu numai, dar tocmai de asta pusesem accentul pe acea "calitate a vietii".

Ca tot pomenisem de legatura "diviziune infinita" - linie neoplazica cu potential carcinogen, o alta realizare majora a secolului prezent va fi descoperirea unui 'leac' al cancerului. Apoi SIDA, Parkinson, Alzheimer, etc.

Voi reveni cu mai multe date pe linia propusa de discutie, mai ales fata de ubicuitara problema: fezabilitatea programelor de cercetare si management-ul proiectelor.

S_Mirela:
Este intr-adevar nevoie de medicamente performante ,dar cum nanotehnologiile sunt in stadiu incipient si au un cost foarte mare ,nu sunt accesibile inca pe piata.
Directia este buna si sper sa isi dovedeasca importanta practica.

RaduH:

--- Citat --- pana la finele secolului prezent speranta de viata umana va ajunge undeva in intervalul 160-200 de ani
--- Terminare citat ---
Fereasca "Dumnezeu" cu suprapopularea actuala .
Si cine o sa beneficieze de tratamentele astea , cei foarte bogati ?

mircea_p:

--- Citat din: RaduH din Noiembrie 29, 2009, 11:48:55 a.m. ---
--- Citat --- pana la finele secolului prezent speranta de viata umana va ajunge undeva in intervalul 160-200 de ani
--- Terminare citat ---
Fereasca "Dumnezeu" cu suprapopularea actuala .
Si cine o sa beneficieze de tratamentele astea , cei foarte bogati ?

--- Terminare citat ---
Dar acum cine beneficiaza de cresterea duratei vietii de la 30-40 de ani la inceputul sec 20 la 70-80 de ani la sfarsitul lui? Numai cei bogati?
Nu chiar. Cel putin in tarile din vest.
Poate doar in termen de tari. Locuitorii tarilor "bogate" au durata de viata mai mare decat cei ai tarilor sarace.
Dar pana la sfarsitul sec 21 mi-e ca tarile bogate vor fi altele dacat acum.

Chestia cu "feresaca dumnezeu" e de obieci ipocrita. Sustunuta de cei tineri si sanatosi cand mai e mult pana sa li se apropie termenul de expirare.

Mi se pare incurajator faptul ca prelungirea vietii a insemnat nu o prelungire a batranetii ci si o extindere a perioadei active.
Pe mine m-a surprins la inceput diferenta de atitudine si de comprtament in America. In Romania la 50 de ani oamenii se gandesc la pensie. Sau cel putin asa era pe vremuri, poate acum s-au mai schimbat lucrurile.
In US si Canada am vazut oameni peste 50 de ani care se intorc la scoala sa se pregateasca intr-o noua profesie.Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă