Forumul Scientia

Chimie, biologie, medicină şi antropologie => Biologie => Subiect creat de: night! din Noiembrie 21, 2008, 02:11:21 AM

Titlu: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: night! din Noiembrie 21, 2008, 02:11:21 AM
Eu imi pot misca mana ( actiunea o fac eu prin vointa mea proprie ), eu pot respira ( dar nu mai e actiune facuta de mine ci de creier )
alt exemplu : sughit, actiunea nu e facuta de mine prin vointa mea, ci tot de creier si nu pot oprii acest lucru.

Deci pana la urma, cine detine controlul ?
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Noiembrie 21, 2008, 02:17:29 AM
Salut si bine ai venit pe forumul nostru de stiinta! Intrebarea este interesanta. Eu vad cam asa. Eu si creierul meu nu sunt doua entitati complet disjuncte, ci au elemente comune si se suprapun. Nu stiu daca sunt chiar pur si simplu identice, caci eu sunt mai mult decat creierul meu, dar creierul meu face clar parte din mine.

Tu pari sa faci o distinctie intre constient si subconstient, dar atribui in mod gresit constinta Sinelui si subconstienta creierului. Decizia constienta, cat si decizia subconstienta (precum si decizia inconstienta) tot de creier este luata. Nu vad o concurenta intre mine si creier. Creierul face parte integranta din mine, iar fara creier eu nu as exista. Fara o mana da, dar fara creier nu. Constiinta sta in creier, nu in mana sau in bioenergie sau alte chestii.

In concluzie, sinele si creierul nu sunt suta la suta identice, dar se suprapun in procent mare, cam 80%, zic eu. Desigur, sunt curios ce zic si ceilalti si te felicit pentru intrebare, este una foarte buna.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: night! din Noiembrie 21, 2008, 03:13:01 AM
daca ar fi sa`mi imaginez cam asa as vedea eu :

Corpul - o camera, creierul - un calculator si utilizatorul...creierul are grija de componente, de functionare ( exact ca si un calculator, utilizatorul nu se ocupa de asta ), dar miscarea, decizii de directie sunt realizate de catre noi ( utilizatorul ). De asemenea utilizatorul are acces atat cat il lasa sistemul de operare, multe optiuni si lucruri fiindu`i necunoscute si interzise

p.s. poate e o tampenie, poate atribui gresit, asa gandesc eu..si vreau sa stiu cum gandesc altii :-?
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: adrian din Noiembrie 21, 2008, 02:15:01 PM
Conform specialistilor, oamenii actuali sunt condusi, in luarea deciziilor si in actiuni, mai mult de creierul emotional (80%), caruia ii corespunde inconstientul (subconstientul), decat de creierul cognitiv-rational (20%), care este raspunzator de procesele constiente (constiinta).
Cele doua instante ale creierului sunt interdependente si fac schimb de informatii. In functie de cat de dezvoltata si perfectionata este constiinta (cunoaste si utilizeaza cat mai multe informatii corecte), se imprima sau se modifica in creierul emotional programe pe care le utilizeaza in actiuni si luarea deciziilor.

Cu alte cuvinte, suntem condusi de creier, dar, in mare parte, depinde de noi cum suntem condusi.

O zi senina sa aveti!

Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Noiembrie 21, 2008, 03:09:09 PM
Niight, adrian, multumim pentru completari. Mai sunt si alte opinii?
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Temari din Noiembrie 27, 2008, 10:30:25 AM
Draguta intrebare...Il astept si pe Raul sa raspunda sunt curioasa...pana atunci raspund eu^^'

Noi suntem controlati ce creier. Pana si mancarea care se misca in intestine este controlata de creier. Impulsurile nervoase ajung in final la creier. Creierul nostru face totul, este un supercomputer, si astazi greu de descifrat, deoarece unele caracteristici depind de la o persoana la alta.
Nu stiu ce sa mai spun acum, ma mai gandesc ;D (tot cu creierul).
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: night! din Decembrie 02, 2008, 02:38:13 AM
si atunci nu e totul in zadar ?
nu cumva creierul e cel care nu ne da acces la anumite informatii ?  nu cumva el e responsabil cu neputinta noastra de a intelege ce e timpul, cand a inceput timpul si lumea si de ce...nu cumva el e cel care ne facem sa nu intelegem acea lectie de la religie care zice ca "Dumnezeu a fost pur si simplu si nu are inceput " ?...nu cumva tocmai el n`o sa ne permita sa`l intelegem ?

De asemenea orice pc devine vechi, apar jocuri noi ce nu pot rula...e acelasi lucru si cu creierul nostru oare :-?...progresul acesta al stiintei il va aduce pana la o limita...pe care nu o va putea depasii, asta insemnand ca nu vom mai putea intelege nimic de la pragul ala incolo ?

Chiar avem control si acces la informatie si gandire sau tocmai asta vrea creierul meu sa cred, el controland de undeva din spate, tragand niste sfori..dandu`mi impresia ca defapt eu fac ce vreau ?

Si totusi daca creierul controleaza tot, de ce omul poate sa se sinucida ?...e asta optiunea de "exit" din joc ?
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Decembrie 02, 2008, 02:46:36 AM
Tu mergi in continuare pe ideea ca eu si creierul suntem entitati diferite. Eu insa am spus atunci si spun si acum ca eu si creierul suntem tot una. Creierul actioneaza la nivel inconstient, subconstient si constient. Intre aceste trei niveluri trebuie facuta distinctia, nu intre creier si eu.

Omul poate sa se sinucida pentru ca asa alege in mod constient. Nu vad nici un mister aici.

Omului ii e frica de moarte in general pentru ca asa alege in mod inconstient (ii spune instinct de supravietuire, dar e dat de gene si invatat tot de creier)

Desigur ca exista anumite lucruri pe care nu le putem percepe in mod direct, creierul are limitarile lui, caci creierul a evoluat nu pentru a intelege Universul si a il venera pe Dumnezeu, ci pentru a supravietui si a se reproduce. De exemplu, ne uitam la o masa si o vedem solida caci asa o percepe creierul, in realitate este peste 99% facuta din vid (spatiul in interiorul atomilor este gol, cu un mic nucleu in centru), totusi a vedea masa plina este suficient pentru supravietuire.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Temari din Decembrie 08, 2008, 12:20:34 PM
Minuata explicatie, Adi. Daca stam si ne gandim, noi ne folosim doar 5% (maxim) din creier pentru a invata diverse lucruri. Pentru a retine mai usor, creierul raporteaza informatia noua la alte informatii din trecut. O mare parte din creier nici acum nu se stile la ce foloseste. Creierul este un organ complex, TOT ce facem este sub actiunea sa.
Cum ai spus tu, night, mai jos ceva legat de sinucidere...e tot o actiune constienta a creierului. Ca sa spun mai pe scurt...existenta noastra depinde de creier. 
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: bymos din Decembrie 08, 2008, 02:28:22 PM
Salutari tuturor.

Si eu sunt de acord cu cei care spun ca suntem condusi (impropriu spus) de creier. Mai corect spus, creierul sta la baza tuturor actiunilor.

El reprezinta atat constientul cat si subconstientul.

Actiunea limitata pe care creierul o poate avea (aparent) este data tot de "el", pentru ca este intr-o continua acumulare de informatie. In functie de cantitatea si calitatea ei, se poate dezvolta.

Nu exista EU si CREIERUL. Exista un sistem complex fara de care creierul nu ar putea invata/dezvolta. Ai putea la fel de bine sa iti pui intrebarea: Cine conduce, creierul sau ochiul? Pana la urma ochiul este cel care aduce informatia vizuala, urechile aduc informatia "auditiva" care, odata procesata de creier pe parcursul unei perioade T(timp), tot el iti va spune ce este moral/imoral pe baza a ceea ce a invatat. Nu tu iei decizia, ci el.

Nicio actiune de-a ta nu este facuta din dorinta/vointa ta, ci din dorinta intregului sistem.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: night! din Decembrie 08, 2008, 08:27:26 PM
Tu zici ca nu exista Eu si creierul, dar daca vreau sa scot mana pe geam si o scot nu pentru ca mi`ar fi frig/cald, sau ca as avea vreo nevoie ci doar ca asa vreau Eu (cine altcineva ?) -> eu aici zic ca aici apare acel Eu.

Nu o scot ca mie cald ca am primit o informatie de la vreun organ sau ceva ( durere, ceva termic etc ) ci doar ca asa am vrut EU sa fac atunci, omul are vointa, chestia aia care`ti permite sa faci un lucru desi creierul si muschii iti spun altceva.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: bymos din Decembrie 08, 2008, 08:33:33 PM
Daca vrei sa scoti mana pe geam si spui ca tu iei decizia si nu creierul inseamna ca trebuie sa ai vreo putere parapsihologica ca sa poti lua aceasta decizie. Orice ai face, trebuie sa generezi cumva informatia. Dadeai un exemplu cu calculatorul. Crezi ca butonul start se poate apasa singur din senin? Trebuia sa vina de undeva comanda. Orice actiune pe care o faci pleaca de la creier, ajunge la "organ" si se intoarce inapoi in creier.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Coesite din Decembrie 09, 2008, 09:34:46 PM
Eu zic ca e cam asha... Eu si creierul meu sunte maceasi persoana, un tot unitar. Actiuni precum respiratia, bataile inimii si orice alta actiune de genul acesta este un gest pe care EU il fac dar fara sa ma mai gandec la el pentru ca l-am facut de atatea ori incat a devenit un fel de reflex. De exemplu, atunci cand vreau sa imi aprind o tigara nu stau sa ma gandesc ca trebuie sa iau bricheta sa imi pozitionez degetul mare intr-un animit fel pentru a impinge rotita ce e instalata pentru protectia copiilor si pe urma trebuie sa duc flacara de la bricheta in dreptul tigarii bla bla bla Iti dai seama ce trist ar fi? Sa ma gandesc la fiecare operatiune atat de mica?

Pe scurt, noi avem puterea de a invata si de a gandii lucrurile distribuitiv, e ca la multi tasking unele chestii le am la highest priority or lowest priority. Si cred ca chestia asta ne deosebeste de moluste de exemplu, ele saracele trebuie sa gandeasca fiecare actiune pentr uca nu prea pot invata...

ps: NU FUMATI! E FOARTE FOARTE NASHPA!
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: bymos din Decembrie 09, 2008, 09:42:45 PM
Sunt de acord cu Coesite. (inclusiv cu PS-ul :D)

O actiune o gandesti prima data. (cu siguranta la o bricheta noua ce are mecanism de "safety" vei gandi cum sa o aprinzi) Dupa asta va deveni un reflex.

PS. Nu fumez!
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: night! din Decembrie 10, 2008, 12:19:52 AM
Nu prea inteleg dc pui egal intre tine si creier...tu reduci omul ( si animalele banuiesc ) si zici ca sunt defapt doar creier si organe atasate sau cum ?
Daca am fi toti doar creiere, n`ar trebuii sa fim la fel si chiar sa ne purtam la fel indiferent de situatie ? :-?

Si nu in ultimul rand, adu`ti aminte ca exista organisme, ce nu au creier, capabile de a face actiuni si de a supravietuii.

p.s. actiuni precum respiratia, bataile inimii sunt reflexe involuntare si din cate stiu sunt realizate de TC
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: bymos din Decembrie 10, 2008, 12:40:46 AM
Am si eu o intrebare Night.

Cum poti controla tu creierul?
Te gandesti ca vrei sa scoti mana pe geam pentru a nu face nimic si ii trimiti creierului un semnal prin care sa faca ce vrei tu? Sau cum, ca nu inteleg. Ce aptitudine/organ/simt or whatevar te ajuta sa comunici cu creierul si sa ii comanzi? Pana acum ai infirmat toate ipotezele in schimb n-ai venit cu niciuna.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Decembrie 10, 2008, 12:45:35 AM
Organismele care nu au creier au sistem nervos. Desigur sunt unele unicelulare ce nu au sistem nervos, dar asta si pentru ca au functii mult mai simple (intre altele, nu au constiinta si liber arbitru, au doar instinct de supravietuire).

De ce eu si creierul sunt tot una am mai argumentat deja. Sau nu ai inteles ce am argumentat? Daca nu ai inteles, de ce nu ai comentat? Dar fie, treaca de la mine. Eu sunt mai mult decat creierul, creierul este o parte din mine. Insa creierul ia decizii, eu iau decizii e acelasi lucru.

Ai citit cartea ce prezinta evenimentele dinaintea celor din ciclul Dune de Frank Herbert? Erau acolo niste oameni care pentru a deveni nemuritori (sau in practica pentru a trai mii de ani) au acceptat (atentie!) sa li se taie capul, sa li se ia creierul si creierul sa fie pus intr-un trup de robot. Puteau simti orice. Atingere. Orgasm sexual. Orice. Asta pentru ca totul se joaca in creier. Intelegi? Daca ai creierul si ai sistem electronic sa ii duci impulsurile necesare (desigur, tehnologic e complex, dar in principiu e posibil) atunci creierul poate trai singur si e ca si cum ai trai tu in mod real.

Poate ai auzit de sintagma. Acum putem avea orgasm fara partener (prin masturbare). In viitor putem avea orgasm doar luand o pastila, activand direct zona corecta din creier.

Ah, si mai faci o confuzie. Tu zici ca creierul lucreaza determinist, ca o masina. Te intrebi de ce in situatii diferite nu actionam in acelasi fel. Pai tocmai pentru ca creierul lucreaza cu liber arbitru si creierul sunt eu si cand eu iau o decizie, decizia o ia creierul si invers. Creierul nu e sistem determinist, am liber arbitru.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: night! din Decembrie 10, 2008, 01:08:32 AM
Citat din: Adi din Decembrie 10, 2008, 12:45:35 AM
Erau acolo niste oameni care pentru a deveni nemuritori (sau in practica pentru a trai mii de ani) au acceptat (atentie!) sa li se taie capul, sa li se ia creierul si creierul sa fie pus intr-un trup de robot.

Nu am citit inca cartea

R : O solutie ar fi si schimbarea inimii cu alta reala sau artificiala. Si e destul de apropiata de prezent, nu e ceva atat de SF.
In plus neuronii fiind niste celule ce nu se pot inmultii, numarul lor s`ar reduce foarte mult...deci nu cred ca ai putea fi nemuritor, in cel mai bun caz, nemuritor fizic, exact cum e nemuritoare o bucata de fier...rezistand peste ani, pentru ca neuronii mor si mai sunt anumite boli ce apar automat odata cu varsta, deci pana la urma acel creier va murii :).

Am priceput ce ai zis tu, exista subconstient, inconstient si constient.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Decembrie 10, 2008, 01:26:40 AM
Da, nemuritor nu poti fi. Dar sa traesti mii de ani, daca neuronii sunt hraniti cum trebuie, poate se poate.

Da, iar acel constient, subconstient si inconstient sunt date de creier, adica de mine.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: night! din Decembrie 10, 2008, 01:33:03 AM
ms pentru raspunsuri, revin dupa ce ma documentez serios despre constient, subconstient si inconstient.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: bymos din Decembrie 10, 2008, 01:36:24 AM
te asteptam
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Decembrie 10, 2008, 01:36:33 AM
Cu placere. Te asteptam. :)
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Temari din Ianuarie 14, 2009, 11:18:46 PM
Night, iti propun un experiment. Stai in tocul usii, cu mainile si picioarele intinse pe lateral si impingand cu mainile de o parte si de alta, ca in urmatoarea imagine (facuta de mine in paint...sa nu prind pe unul ca rade :D - glumesc; puteti sa incercati si voi experimentul). Stai asa cam 60 de secunde, apoi faci un pas inainte si iti relaxezi bratele, adica nu mai incordezi muschii. Night, sa imi spui cum interpretezi rezultatul :) Te astept.
(http://i171.photobucket.com/albums/u295/molly-ioana/1-4.jpg)
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Ianuarie 14, 2009, 11:22:31 PM
Interesant experiment, sunt curios ce raspunsuri vei primi.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Coesite din Ianuarie 20, 2009, 05:52:01 PM
Da, il stiam si mai e si cel cu miscarea circulara a mainii si a piciorului in sensuri diferite. :D
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Temari din Ianuarie 21, 2009, 12:18:45 AM
Citat din: Coesite din Ianuarie 20, 2009, 05:52:01 PM
Da, il stiam si mai e si cel cu miscarea circulara a mainii si a piciorului in sensuri diferite. :D
Poti da cateva detalii referitoare la realizarea acestui experiment?  :D Chiar nu stiam de el...
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Ianuarie 21, 2009, 12:31:00 AM
Night, imi pare sa constat, dar noi tot explicam si tu tot nu pricepi. Ar trebui sa ne tot repetam si tu tot sa nu pricepi, asa ca nu vad rostul sa mai scriu aici. Totusi, evita prescurtarile precum "TC". Chiar sunt curios ce inseamna?
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Temari din Ianuarie 21, 2009, 07:53:17 AM
Citat din: Adi din Decembrie 10, 2008, 01:26:40 AM
Da, nemuritor nu poti fi. Dar sa traesti mii de ani, daca neuronii sunt hraniti cum trebuie, poate se poate.
Bine spus. Si daca am prelungi sectiunile repetate ale ADN-ului de la sfarsitul fiecarui cromozom, numite telomeri (secventa de 6 baze care se repeta de mii de ori), am putea trai mai mult, chiar pana la 500 de ani. Ce rol au telomerii? Cand o celula se divide, telomerul se subtiaza, e ca si cum s-ar uza. Astfel fiecare celula are un anumit numar de diviziuni.  :)
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Temari din Ianuarie 21, 2009, 08:00:22 AM
Citat din: night! din Decembrie 10, 2008, 12:19:52 AM
Si nu in ultimul rand, adu`ti aminte ca exista organisme, ce nu au creier, capabile de a face actiuni si de a supravietuii.
p.s. actiuni precum respiratia, bataile inimii sunt reflexe involuntare si din cate stiu sunt realizate de TC
Faza cu organismele lipside de creier propriu-zis e alta poveste. Unele nu au creier sau alte sisteme de organe. Dar totusi, un sistem nervos au; si nu unul primitiv, unul chiar complex.
Da chiar, acum vad, ce inseamna TC? Sa stii ca pana si respiratia, bataile inimii, vasoconstrictia (reducerea diametrului vaselor de sange) si altele, tot de creier sunt controlate.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Iuly_Reloaded din Ianuarie 25, 2009, 12:49:16 PM
Noi suntem creierul si creierul este noi!!!!ce este asa greu de inteles??uite de exemplu  cand stranuti nu inseamna ca,creierul a ordonat asta,inseamna ca sinusul tau este sensibil ;) sau hai sa zicem ca stranutul pleaca de la creier,daca ati observat cand ne vine sa stranutam avem doua variante stranutam sau ne tinem de nas si anulam posibila stranutare :'( pai daca creierul  ma controla atunci eu nu mai puteam sa ma tin de nas cu scopul sa nu mai stranut pentru ca,creierul avea control asupra mea si nu puteam sa ma opun ordinelor lui.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: raul din Ianuarie 25, 2009, 03:06:13 PM
Citat din: Iuly_Reloaded din Ianuarie 25, 2009, 12:49:16 PM
Noi suntem creierul si creierul este noi!!!!ce este asa greu de inteles??uite de exemplu  cand stranuti nu inseamna ca,creierul a ordonat asta,inseamna ca sinusul tau este sensibil ;) sau hai sa zicem ca stranutul pleaca de la creier,daca ati observat cand ne vine sa stranutam avem doua variante stranutam sau ne tinem de nas si anulam posibila stranutare :'( pai daca creierul  ma controla atunci eu nu mai puteam sa ma tin de nas cu scopul sa nu mai stranut pentru ca,creierul avea control asupra mea si nu puteam sa ma opun ordinelor lui.

Cum adica creierul este noi? Creierul este un organ care este o parte din noi, asa cum este inima, stomacul, ficatul. O parte din noi. Doar ca este extrem de complex.

Exemplul tau cu stranutul nu este tocmai bun. Tot asa poti sa zici si cu respiratia; cand dormim, nu simtim ca respiram , desi acest lucru se intampla. Totusi daca vrem , cand suntem trezi, putem sa controlam respiratia si sa respiram mai repede sau mai incet, in fct de cum dorim. Si asta pt ca sunt mai multe mecanisme prin care putem respira. Este un centru in trunchiul cerebral care cu asta se ocupa, cu respiratia inconstienta. Deci el constant descarca stimuli care ajung la muschii respiratori, care se contracta si astfel putem respira fara sa ne dam seama.

Dar daca vrem noi inadins, ne putem concentra si putem respira mai rapid de exemplu, sau mai profund. Atunci impulsul pleaca din scoarta cerebrala ( de aia constientizam) tot la muschii respiratori, care se contracta in mod voit de data asta.

Tot cam la fel e si cu stranutul.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Decebal din Februarie 02, 2009, 03:25:36 PM
Citat din: night! din Noiembrie 21, 2008, 02:11:21 AM
Eu imi pot misca mana ( actiunea o fac eu prin vointa mea proprie ), eu pot respira ( dar nu mai e actiune facuta de mine ci de creier )
alt exemplu : sughit, actiunea nu e facuta de mine prin vointa mea, ci tot de creier si nu pot oprii acest lucru.

Deci pana la urma, cine detine controlul ?
Creierul este un fel de pilot automat care conduce intregul trup atata timp cat sufletul omului (sinele) doarme.In timpul somnului profund tot trupul (si deci si creierul) se odihneste benefic,iar sufletul omului (sinele) preia conducerea trupului asigurandu-i astfel existenta vitala.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Februarie 02, 2009, 07:58:15 PM
In timpul somnului, creierul da, este un pilot automat (felicitari pentru analogie, e foarte faina). Intrebarea e cine ia decizia rationala din timpul zilei: eu sau creierul? Eu tind sa cred ca eu sunt creierul si ca in conditii speciale de tehnologie, creierul poate trai fara nici un organ, fara cap macar, atat timp cat poate primi informatii de la trup artificial sau poate fi simulat pe creier direct senzatii.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: raul din Februarie 02, 2009, 11:39:57 PM
Citat din: Decebal din Februarie 02, 2009, 03:25:36 PM
In timpul somnului profund tot trupul (si deci si creierul) se odihneste benefic,iar sufletul omului (sinele) preia conducerea trupului asigurandu-i astfel existenta vitala.
Cum ai ajuns la concluzia asta?

Citat din: Adi din Februarie 02, 2009, 07:58:15 PM
Eu tind sa cred ca eu sunt creierul si ca in conditii speciale de tehnologie, creierul poate trai fara nici un organ, fara cap macar, atat timp cat poate primi informatii de la trup artificial sau poate fi simulat pe creier direct senzatii.

Nu prea pot sa imi imaginez ceea ce vrei sa spui. Poti te rog sa detaliezi un pic?
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Februarie 02, 2009, 11:59:01 PM
Citat din: raul din Februarie 02, 2009, 11:39:57 PM
Citat din: Decebal din Februarie 02, 2009, 03:25:36 PM
In timpul somnului profund tot trupul (si deci si creierul) se odihneste benefic,iar sufletul omului (sinele) preia conducerea trupului asigurandu-i astfel existenta vitala.
Cum ai ajuns la concluzia asta?

Citat din: Adi din Februarie 02, 2009, 07:58:15 PM
Eu tind sa cred ca eu sunt creierul si ca in conditii speciale de tehnologie, creierul poate trai fara nici un organ, fara cap macar, atat timp cat poate primi informatii de la trup artificial sau poate fi simulat pe creier direct senzatii.

Nu prea pot sa imi imaginez ceea ce vrei sa spui. Poti te rog sa detaliezi un pic?

In seriile ce preced seria Dune de Franck Herbert se descrie razboiul omului contra masinilor, pe care pana la urma oamenii l-au castigat si apoi au dus o viata fara masini si calculatoare (actiunea din ciclul de carti Dune). In acest razboi, erau si cativa oameni ce luptau de partea masinilor. Acesti oameni, pentru a trai mai mult, renuntasera la trupul lor. Li se luase doar creierul si li se pusese intr-o cutie cu lichid special si asta era tot. De ce nu ar trai creierul daca este hranit si daca primeste informatie asa cum ar primi de la trup? Apoi puteau pune trup de robot care trimitea impulsuri. Avem deja implant cohlear care ia sunete de la un microfon si le duce direct la nervul optic. La fel poti face in viitor cu orice nerv. Aveau si orgasm. Aveau de toate. Si puteau sa puna creierul lor in orice forma de trup (de om, de paianjan, de tanc). Plus ca traiau cateva mii de ani.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: raul din Februarie 03, 2009, 02:20:43 AM
Acum am inteles mai bine ce ai vrut sa spui. Intr-adevar, teoretic putem vorbi de asa ceva, insa stii cumva daca s-a propus asa ceva printre oameni de stiinta? s-au doar in seria Dune?

Creierul e cel mai complex organ, 120 miliarde de neuroni ( cate galaxii se preconizeaza ca sunt in univers si cate stele se considera ca ar contine o galaxie  :) ) fiecare cu rolul sau , insa ma gandesc ca s-ar putea face cumva legatura intre diferite parti din creier, de exemplu cele raspunzatoare de miscare, cu diferite parti ale unui robot de exemplu.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Februarie 03, 2009, 02:51:14 AM
Este doar science-fiction, dar cum zici si tu, in principiu cred ca se poate realiza. In practica este greu. Dar in practica intra multi nervi in creier. Atata tot. Acesti nervi aduc informatie. Mai intra vase de sange ce hranesc creierul. Atat. Asta e tot ce ii trebuie creierului. Pe masura ce se va dezvolta nanotehnologia, se vor crea nervi artificiali, se va identifica fiecare nerv in parte, se va putea transmite fiecarui nerv informatia pe care o vrem. Se vor construi vase de sange care vor lua lichid direct dintr-o cutie si vor alimenta creierul. Da, ii trebuie o sursa de energie exterioara. Apoi nu trebuie decat sa iti inchipui ca senzori artificiali vor fi conectati la acesti nervi din creier. Si daca ei reusesc sa transmita exact informatia pe care ar trimite-o senzorii umani, atunci am putea vedea, auzi, mirosi si asa mai departe. Cum numai tehnologia ne limiteaza dar in principiu este posibil, eu raman la parerea ca creierul suntem noi.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Decebal din Februarie 03, 2009, 06:42:01 AM
Citat din: Adi din Februarie 03, 2009, 02:51:14 AM
Cum numai tehnologia ne limiteaza dar in principiu este posibil, eu raman la parerea ca creierul suntem noi.

Chiar daca in timpul zilei aparent creierul (pilotul automat) conduce trupul,sufletul omului (sinele) este cel care ii da instructiunile de pilotaj conform liberului arbitru deci de fapt sufletul (sinele) este cel care conduce si coordoneaza trupul pe toata perioada de existenta a trupului indiferent de starea de veghe sau de somn a trupului.In timpul starii de veghe a trupului in cazuri cu probleme extraordinare si/sau vitale sufletul se trezeste pentru a lua si a transmite masurile necesare in vederea rezolvarii acestor acestor probleme.Poate un pilot automat sa conduca avionul in bune conditii daca nu ar avea un program cu instructiuni clare de zbor si daca omul nu i-ar da comanda sa piloteze avionul?

<Modificat de Adi: scos bold la text. Daca vrei sa atragi atentia asupra textului, mai bine ai respecta semnele de punctuatie si spatiere si astfel il vei face mai usor de citit. Sau vei sublinia numai cuvintele cheie. /Adi>
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: yueh din Februarie 05, 2009, 05:00:04 PM
Daca facem o analogie cu un computer,creierul e hardul,iar "sufletul" e softul.Atuncii ceea ce ne conduce sunt instructiunile stocate in ADN,iar creierul le executa.Deci nu creierul ne conduce ci codul genetic.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Decebal din Februarie 05, 2009, 05:08:34 PM
Citat din: yueh din Februarie 05, 2009, 05:00:04 PM
Daca facem o analogie cu un computer,creierul e hardul,iar "sufletul" e softul.Atuncii ceea ce ne conduce sunt instructiunile stocate in ADN,iar creierul le executa.Deci nu creierul ne conduce ci codul genetic.
Dupa moartea trupului ADN mai este vactiv sau mai poate fi activat?Sufletul este cel care asigura activitatea ADN.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: yueh din Februarie 05, 2009, 05:23:06 PM
Ce intelegi tu prin "suflet".Si eu mai vorbesc de Dumnezeu,ca ar putea exista,dar nu sunt sigur.Te referi la suflet in sens religios? Atunci sa stii ca eu nu sunt religios,si mi se pare greu de crezut chestia cu sufletul.Daca insa intelegi acest concept in alt sens,te rog sa imi spui in care.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Februarie 05, 2009, 05:46:08 PM
Citat din: yueh din Februarie 05, 2009, 05:00:04 PM
Daca facem o analogie cu un computer,creierul e hardul,iar "sufletul" e softul.Atuncii ceea ce ne conduce sunt instructiunile stocate in ADN,iar creierul le executa.Deci nu creierul ne conduce ci codul genetic.

Poate analogia nu e corecta. Poate exita si soft si hard intr-o singura masinarie. Eu nu cred ca exista suflet. Ci doar trup. Ratiunea si constiinta face parte din trup, mai precis din creier. Asta e parerea mea si banuiesc ca este si a stiintei oficiale.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: yueh din Februarie 06, 2009, 01:49:07 PM
CitatPoate analogia nu e corecta. Poate exita si soft si hard intr-o singura masinarie. Eu nu cred ca exista suflet. Ci doar trup. Ratiunea si constiinta face parte din trup, mai precis din creier. Asta e parerea mea si banuiesc ca este si a stiintei oficiale
Pai,softul face parte din hard,ca o colectie de instructiuni stocate in memorie(apropo,mi se pare ca poate exista memorii genetice,in masura in care idendificam ADN-ul cu o memorie care contine informatiile de constructie a organismului) si executate de o structura specializata,in acest caz creierul,similar unui microprocesor.
Citatsufletul omului (sinele)
Decebal,tot n-ai spus ce intelegi prin "suflet".Eu am zis cum vad "sufletul".
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Decebal din Februarie 06, 2009, 06:21:00 PM
Citat din: yueh din Februarie 05, 2009, 05:23:06 PM
Ce intelegi tu prin "suflet".Si eu mai vorbesc de Dumnezeu,ca ar putea exista,dar nu sunt sigur.Te referi la suflet in sens religios? Atunci sa stii ca eu nu sunt religios,si mi se pare greu de crezut chestia cu sufletul.Daca insa intelegi acest concept in alt sens,te rog sa imi spui in care.
Nici eu nu sunt religios,dar cred ca Dumnezu exista si cred ca Biblia este in mare parte adevarata.Sufletul este de o natura materiala subtila si care nu este vizibila de catre oricine si este cel care sustine existenta trupului.Sufletul are in el toate principiile de existenta in afara si in trupul respectiv,principii inoculate de catre o forta supranaturala numita Dumnezeu.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Decebal din Februarie 06, 2009, 06:55:59 PM
Citat din: raul din Februarie 02, 2009, 11:39:57 PM
Citat din: Decebal din Februarie 02, 2009, 03:25:36 PM
In timpul somnului profund tot trupul (si deci si creierul) se odihneste benefic,iar sufletul omului (sinele) preia conducerea trupului asigurandu-i astfel existenta vitala.
Cum ai ajuns la concluzia asta?

Citat din: Adi din Februarie 02, 2009, 07:58:15 PM
Eu tind sa cred ca eu sunt creierul si ca in conditii speciale de tehnologie, creierul poate trai fara nici un organ, fara cap macar, atat timp cat poate primi informatii de la trup artificial sau poate fi simulat pe creier direct senzatii.

Nu prea pot sa imi imaginez ceea ce vrei sa spui. Poti te rog sa detaliezi un pic?
Sufletul este ca un computer al unei masini!Fara curent electric si fara programe masina nu functioneaza.Ai scos computerul din masina sau ai intrerupt legaturile lui cu masina sau distrugi programele,atunci masina nu mai functioneaza (a murit).Masina cu computer are ca "Dumnezeu" pe om,dar omul nu va putea face niciodata ce a facut Dumnezeu care este Creatorul Universului si deci si al omului.Sufletul omului este legat de trup prin funia (unii ii zic cordon) de argint si cand acest cordon se rupe trupul moare,putrezeste si sufletul asteapta o noua reintrupare.
Daca un om nu doarme profund in timpul noptilor atunci dupa un anumit timp SI scade putand duce prea rapid la moartea trupului.Medicamentele si vitaminele artificiale sau naturale nu pot asigura decat in foarte mica masura (as zice de maxim 0,1% si doar o vreme) vitalitatea trupului.Niciun fel de hrana fizica oricat de energetica ar fi nu este suficienta pentru a mentine viata daca omul nu are un somn profund,caci in timpul somnului profund sufletul iese din trup si se hraneste cu adevarata hrana energetica subtila.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Decebal din Februarie 06, 2009, 06:59:33 PM
Citat din: yueh din Februarie 05, 2009, 05:23:06 PM
Ce intelegi tu prin "suflet".Si eu mai vorbesc de Dumnezeu,ca ar putea exista,dar nu sunt sigur.Te referi la suflet in sens religios? Atunci sa stii ca eu nu sunt religios,si mi se pare greu de crezut chestia cu sufletul.Daca insa intelegi acest concept in alt sens,te rog sa imi spui in care.
Raspunde te rog la intrebarea mea:"Dupa moartea trupului ADN mai este activ sau mai poate fi activat?"
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Decebal din Februarie 06, 2009, 07:13:54 PM
Citat din: yueh din Februarie 06, 2009, 01:49:07 PM
CitatPoate analogia nu e corecta. Poate exita si soft si hard intr-o singura masinarie. Eu nu cred ca exista suflet. Ci doar trup. Ratiunea si constiinta face parte din trup, mai precis din creier. Asta e parerea mea si banuiesc ca este si a stiintei oficiale
Pai,softul face parte din hard,ca o colectie de instructiuni stocate in memorie(apropo,mi se pare ca poate exista memorii genetice,in masura in care idendificam ADN-ul cu o memorie care contine informatiile de constructie a organismului) si executate de o structura specializata,in acest caz creierul,similar unui microprocesor.
Citatsufletul omului (sinele)
Decebal,tot n-ai spus ce intelegi prin "suflet".Eu am zis cum vad "sufletul".
Hardul si softul se afla in suflet.Creierul este un pilot automat care executa comenzile conform sufletului.Orice virus care ataca sufletul poate duce la actiuni necontrolate ale trupului si asa se explica de ce prin meditatie si/sau rugaciune se pot obtine puteri nebanuite si trupul poate sa reziste in conditii aparent imposibile si poate sa fie sau sa devina imun la diversi microbi si virusi.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Februarie 06, 2009, 07:51:24 PM
Decdebal, vad ca te pricepi nu doar la matematica, ci si la biologie. Ce intelegi prin ADN activat sau ADN neactivat? Eu nu am auzit niciodata expresia asta. Poate exista, poate nu. Dar daca ne explici ce intelegi tu prin asta, putem sa iti raspundem mai bine.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Decebal din Februarie 06, 2009, 08:17:49 PM
Citat din: Adi din Februarie 06, 2009, 07:51:24 PM
Decdebal, vad ca te pricepi nu doar la matematica, ci si la biologie. Ce intelegi prin ADN activat sau ADN neactivat? Eu nu am auzit niciodata expresia asta. Poate exista, poate nu. Dar daca ne explici ce intelegi tu prin asta, putem sa iti raspundem mai bine.
Daca m-as pricepe nu as pune intrebari!Fara intrebari si fara raspunsuri nu putem cunoaste Adevarul!Vad ca te superi usor tu ce vrei ca toti sa creada in diversele teorii stiintifice caci si tu te indoiesti de existenta unui Creator.Eu cred ca ADN moare dar ramane ca o amprenta o vreme.Dialogul poate dezvalui Advarul ai vazut cum Socrate dezvaluia adevarul.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Februarie 06, 2009, 08:27:11 PM
Decebal, nu am spus sa nu pui intrebari. Te-am rugat sa ne spui si noua ce intelegi prin "ADN activat". De vreme ce intrebi daca ADN-ul dupa moarte ramane activat sau neactivat, inseamna ca stii mai multe despre ast decat noi. Poate noi nu am auzit de notiune, deci daca explici in cateva cuvinte ne ajuti sa te ajutam. In plus, ne ajuti sa invatam ceva. Adica oferi si tu ceva la forum. Deocamdata doar primesti de la forum.

In plus, vad ca nu faci nici un efort de a cauta pe Wikipedia, de a invata si de a ne invata si pe noi. Am vazut doar ca pui intrebari. Mai mult, cand iti raspundem, te legi de detalii si nu pricepi ca 1 este 0,(9). Rabdarea mea are o limita.

In curand o sa zbori de pe forum. Trebuie sa iei masuri urgente sa impiedici asta.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Decebal din Februarie 07, 2009, 09:14:06 AM
Citat din: Adi din Februarie 06, 2009, 08:27:11 PM
Decebal, nu am spus sa nu pui intrebari. Te-am rugat sa ne spui si noua ce intelegi prin "ADN activat". De vreme ce intrebi daca ADN-ul dupa moarte ramane activat sau neactivat, inseamna ca stii mai multe despre ast decat noi. Poate noi nu am auzit de notiune, deci daca explici in cateva cuvinte ne ajuti sa te ajutam. In plus, ne ajuti sa invatam ceva. Adica oferi si tu ceva la forum. Deocamdata doar primesti de la forum.

In plus, vad ca nu faci nici un efort de a cauta pe Wikipedia, de a invata si de a ne invata si pe noi. Am vazut doar ca pui intrebari. Mai mult, cand iti raspundem, te legi de detalii si nu pricepi ca 1 este 0,(9). Rabdarea mea are o limita.

In curand o sa zbori de pe forum. Trebuie sa iei masuri urgente sa impiedici asta.
Se stie ca metoda de clonare este procesul de creare a unei copii identice. În biologie clonarea se referă la procesul folosit pentru crearea de copii ale fragmentelor de ADN (clonare moleculară), celulelor (clonare celulară) sau a organismelor. Termenul include şi modul de reproducere asexuată.De aceea eu am intrebat daca dupa moartea trupului mai poate fi activat ADN-ul?Mai putem aduce la viata dinozaurii,mamutii sau vreun archeopteryx?
Este adevarat ca ADN-ul poate reacţiona la limbajul vorbit al omului?
Nu-mi place ca esti agresiv!Sunt tare curios sa stiu cati membri sunt inregistrati pe acest forum!
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Februarie 07, 2009, 10:12:46 AM
Decebal, nu sunt agresiv, dar tu insa iti bati joc de timpul nostru. Pe langa deja celebra cu 0,(9), nu esti atent nici ce iti raspundem noi la celelalte subiecte. De exemplu, te-am rugat sa spui in cuvintele tale ce intelegi prin "ADN activat". Si tu ce faci? Tu insiri niste chestii, dar nu ai nici o propozitie care sa aiba structura logica urmatoarea: "ADNul activat, este, in opinia mea, urmatoarele". Adica bagi niste chestii, nu stiu ce, apoi intrebi iar: Deci "ADNul e activat sau nu?". Ti se pare ca ai gandire logica? Pentru un profesor de matematica, ma dezamagesti.

Si da, poate devin cateodata agresiv. Consum mult timp si suflet pe acest site, si multe panarame ca tine ajung aici. Au fost intai cei cu teoriile lor alternative, acum vine un prof de matematica ce se incapataneaza sa gandeasca ilogic, desi statul il plateste sa faca matematica cu copiii. Ma doare sufletul sa vad in ce hal a ajuns tara asta pe care eu incerc sa a ajut prin acest site. Dar din pacate, este populata cu oameni ca Decebal, niste profesori ce nu merita nici salariu ce il au, dar care cer 50% marire totusi.

Sincer, cateodata imi vine sa las totul balta, cand vad ce oameni slabi pregatiti sunt in Romania.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Decebal din Februarie 08, 2009, 08:53:59 AM
Citat din: Adi din Februarie 07, 2009, 10:12:46 AM
Sincer, cateodata imi vine sa las totul balta, cand vad ce oameni slabi pregatiti sunt in Romania.
Eu am rabdare si sper sa ma destept mai mult cu ajutorul tuturor,caci eu cred ca putem invata si de la o furnica daramite de la un om fie el si slab pregatit.Sper sa comunicam din ce in ce mai bine pentru aflarea adevarurilor.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Februarie 08, 2009, 10:24:53 PM
Decebal, ma bucura schimbarea de ton la tine in ultima vreme. Daca pui intrebari si arati ca faci efort sa contribui si tu cu chestii pe forum si cauti intai sa te interesezi inainte sa intrebi aici, atunci va fi bine. Raul incearca sa ne raspunda cat poate, el este cel mai expert dintre noi pe tema biologiei, fiind student in anul 5 la medicina. Intelegi de ce este important sa stii studiile cuiva? Nu ca sa il desconsideri, ci ca sa stii cine are cat de cat o autoritate in ceea ce spune. Oricat am studia singuri, cineva cu studii intr-un domeniu intelege mai bine si cunoaste mai bine lucruri pe care noi nu le intelegem in putinul timp ce l-am petrecut studiind acele lucruri.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: yueh din Februarie 09, 2009, 02:09:57 PM
Acum si Decebal a plecat?Vad ca scrie guest la numele lui.Expresia lui ADN activat/neactivat poate insemna ca ADN-ul e viu,capabil sa transmita informatie sau e mort(inactiv) ca un virus in afara celulei.Parerea mea e ca ADN-ul e inactiv in sens biologic(de ex nu se replica),atunici cand e scos in afara celulei.Numai integrat in structurile celulare isi poate indeplini functiile.Pt mine,cum am zis,sufletul e format din totalitatea instructiunilor genetice care ne confera capacitatile cognitive si emotionale.Evident,nu spun ca ADN-ul gandeste si simte,ci ca ne da bazele fundamentale,"algoritmii" ca sa zic asa,care fac posibile aceste procese.

Gandeste-te de ex la instincte,care sunt "programe' genetice,innascute,care se declanseaza in prezenta unor stimuli.Cred ca instinctele sunt stocate in ADN si executate de sistemul nervos si in acest sens vad eu si posibilitatile cognitive superioare:gandirea,imaginatia,etc.Bazele lor sunt "cablate" in ADN si deci ADN-ul ne conduce.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Februarie 10, 2009, 03:41:28 AM
Din pacate, Decebal a mintit pe forum ca este profesor de matematica de gimanziu, desi nu este. A recunoscut in privat ca a mintit, dar a refuzat sa admita pe forum. Drept urmare, a fost data afara de pe forum. Consideram ca este foarte grav sa se minta pe fata nivelul de educatie, mai ales cand era o discutie de matematica in care el sustinea ceva contrar manualului de clasa a VI-a, ce noi i-am demonstrat in vreo 5 feluri diferite si el o tinea pe a lui si speriindu-ne ca un profesor de matematica de gimanziu chiar nu intelege notiunea de manual. Sa ii fie invatatura de minte. Din pacate, asta inseamna ca nu va participa nici la restul discutiilor.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: yueh din Februarie 10, 2009, 04:03:55 PM
Pacat.Tu ce parere ai de "suflet"?Cum il vezi tu?
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Februarie 11, 2009, 12:37:58 AM
Citat din: yueh din Februarie 10, 2009, 04:03:55 PM
Pacat.Tu ce parere ai de "suflet"?Cum il vezi tu?

Pur si simplu nu exista suflet. Deci nu il vad nicicum. Nu stiu nici macar un exemplu de caracteristica umana ce nu poate fi explicata doar prin trup.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: raul din Februarie 11, 2009, 01:11:22 PM
Un exemplu sper eu concludent: durerea are o componenta afectiva si una fizica. Cea afectiva este asa numita durere sufleteasca. Insa la unele persoane cu durere cronica s-au scos niste parti ale lobilor frontali din creier, despre care se banuia ca ar fi raspunzatori de partea afectiva, si chiar asa a si fost: au reusit sa disocieze componenta afectiva de cea fizica. Adica pacientul tot simtea durere dar nu ii pasa. :)
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: raul din Februarie 11, 2009, 01:12:33 PM
Deci o sa fie din ce in ce mai clar ca anumite caracteristici pe care noi le puneam pe baza sufletului , au de fapt o componenta organica. :)
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Februarie 11, 2009, 01:44:33 PM
Da, si eu cred ca sentimentele, constiinta, morala, toate au loc in creier.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: yueh din Februarie 11, 2009, 04:16:45 PM
Nici eu nu m-am referit la suflet ca la ceva concret,mai degraba ca la ceva abstract,cam asa cum programele de calculator ar putea fi numite "sufletul" lui,desi nu exista fizic,suportul lor e insa fizic,asta era analogia.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Februarie 11, 2009, 07:26:24 PM
Bun, deci daca asta intelegi prin suflet, atunci esti de acord ca nu exista suflet in realitate, ci e doar un program. In cazul omului programul este genetica care dezvolta creierul si apoi creierul care coordoneaza tot. E simplu.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: yueh din Februarie 12, 2009, 04:01:28 PM
Cam asa.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Adi din Februarie 12, 2009, 05:33:13 PM
Ma bucur ca am clarificat un aspect important, cel al sufletului. :)
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: adilar din Februarie 15, 2009, 01:56:51 PM
partea cu creierul e inselatoare, este de fapt o cale de mijloc. din punct de vedere functional sistemul nervos se imparte in sistem nervos somatic care controleaza musculatura scheletica si este voluntara(adica noi dam comanda pt executie, comanda venind tot de la creierul mare dar constienta) si sistem nervos vegetativ care contoleaza activitatea organelor interne(aceasta facandu-se inconstient, creierul trimitand comenzi de unul singur). eu personal cred ca raspunsul intrebarii se afla undeva la mijloc  :)
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: valangjed din Martie 28, 2009, 04:39:50 AM
Chiar daca night nu a mai scris in acest topic cred ca ar trebui sa-i aratam o structura sau mai degraba o schema bloc a creierului.
Eu cred ca acest organ al omului are 3 parti principale:partea responsabila cu instinctele primare(respiratie,nutritie,reproducere si tot ce se face din instinctele de supravietuire),partea responsabila  cu sentimentele(iubire,ura,manie etc)(apropo la iubire,ura ,manie creierul face "sa bata inima mai tare" prin impulsuri electrice) si partea responsabila cu gandirea(scris,citit,vorbit,judecat,etc).Acum sa le luam pe rand:
1. Instinctele primare preiau informatia din ADN si fac omul sa traiasca si sa supravietuiasca conform unor instructiuni(ar putea fi instructiuni in cod masina ,daca vrei)
2.Sentimentele sunt undeva intre inconstient si suconstient(cred ca apar datorita caracterului analogic al creierului,apar stari intre 0 si 1 si atunci respectivva poarta sau circuit bistabil schimba starea fara comanda externa sau interna).Sentimentele se regasesc si la animale.
3.Gandirea (este specifica oamenilor) este ca un procesor sau mai degraba ca un computer.Preia informatie prin senzorii diponibili (ochi,urechi,nas,degete etc)  o proceseaza,memoreaza si prelucreaza.
Aceste 3 functii ale creierului il fac sa fie coordonatorul intregului organism uman.Nervii sunt doar cai de comunicatie,cum ar fi magistralele(bus) intr-un calculator.Adi a spus foarte bine "creierul suntem noi si noi suntem creierul".Un om fara creier nu poate supravietui.
In ce priveste fiintele fara creier,ele ,de fapt cred ca au un creier care indeplineste functiile minime pentru supravietuire,atat ca acest creier poate fi sub forma de neuroni raspanditi in tot corpul acelei fiinte.
Aceasta este o parere personala.Cei care vor sa ma contrazica au tot dreptul.
Titlu: Re: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: inger_demonizat din Iulie 15, 2009, 12:42:05 PM
Citat din: night! din Noiembrie 21, 2008, 02:11:21 AM
Eu imi pot misca mana ( actiunea o fac eu prin vointa mea proprie ), eu pot respira ( dar nu mai e actiune facuta de mine ci de creier )
alt exemplu : sughit, actiunea nu e facuta de mine prin vointa mea, ci tot de creier si nu pot oprii acest lucru.

Deci pana la urma, cine detine controlul ?

e simplu de raspuns: noi suntem controlati de creier.....
EU (cel care misca mana) cine este de fapt? Nu creierul?
Titlu: Răspuns: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: ray din Mai 23, 2012, 12:49:18 PM
creierul   este un organ foarte deosebit el creaza cea ce simntim , el ne reda prin simnturile noastre lumea in care traim , nu putem controla creierul ,el ne controleaza clipa de clipa , eu in momentul asta scriu ca vreau e un fel de liber arbitru  dat de catre el , dar functii importante ca respiratul  le controleaza el  mereu fara sa fim constienti de asta , constinta ne da liberul arbitru , cand visam pierdem controlu de tot  ,intrebarea ta  ma face curios de ce doar noi realizam ca exista? din toate speciile?
Titlu: Răspuns: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: Udar din Mai 23, 2012, 06:39:42 PM
Daca creierul controleaza un trup atunci de ce dintr-un barbat si o femeie ambii sanatosi rezulta uneori handicapati?Creierul barbatului si al femeii nu pot face nimic ca sa preintampine asemenea situatii?
Titlu: Răspuns: o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?
Scris de: valangjed din Septembrie 21, 2012, 09:36:57 PM
Citat din: Udar din Mai 23, 2012, 06:39:42 PM
Daca creierul controleaza un trup atunci de ce dintr-un barbat si o femeie ambii sanatosi rezulta uneori handicapati?Creierul barbatului si al femeii nu pot face nimic ca sa preintampine asemenea situatii?
Raspusul la intrebarea ta ultima este NU.Reproducerea este un instinct primar ce nu poate fi controlat.Mai cauta prin biologia de clasa a 8-a si o sa intelegi.