Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.

<< < (61/67) > >>

Virgil:

--- Citat din: atanasu din Iunie 06, 2023, 07:06:39 a.m. ---Sunt mai intai cercetator dar si cadru didactic uiversitar pensionar si sprijin total greva profesorilor adica o revolta  facuta contra hotilor ticalosi care ne guverneaza cu votul unei majoritati pomanagie, smchere, mincinose si  descurcarete dar si mafiot ticaloase a acestui popor care are insa in contrapatida o minoritate absolut minunata si pe care o iubesc mult.

--- Terminare citat ---
De acord cu cu greva profesorilor, dar trebuia sa fie selectiva, astfel ca sa nu afecteze examenele elevilor de la bac. Cum vine asta, sunt suparat pe guvern dar ma razbun pe elevi.
In 32 de ani profesorii i-au pupat si votat pe guvernanti, iar acum cand rusii si-au propus destabilizarea tarilor foste comuniste, taman acum au devenit asa intransigenti si au pus de o greva generala. Nu m-as mira cca si PSD-ul sa fie implicat aici.
Capii sindicatelor sunt manipulati direct sau indirect de rusi, daca nu crezi, spune-mi ce cautau steagurile de la HAUR printre manifestanti.
De ce nu au manifestat cand au crescut salariile functionarilor publici. a primariilor, sau impotriva pensiilor speciale ale magistratilor si a celor din aparatul de stat?
Ca peste tot in Romania este un rahat amestecat. Fata de perioada din timpul lui Ceausescu cand erau 5 milioane de elevi si 200 mii de profesori iar acum sunt 3,5 milioane de elevi si 230 mii de cadre didactice.

Virgil:

--- Citat din: calahan din Iunie 06, 2023, 05:29:46 p.m. ---Dl Virgil

--- Citat ---Logica formulelor poate fi corecta. dar daca pornesti de la premize gresite nu poti avea rezultate care sa exprime adevarul.
--- Terminare citat ---
Si dupa cum spui dumneata ar trebui sa consider o premiza gresita interactiunea gravifica a doua mase egale, fiindca nu poate decat sa conduca la concluzia eronata ca constanta gravifica  G  ar fi adimensionala. Dar cum demonstram treaba asta matematic?. Zicem ca nu exista nicio interactiune gravifica intre doua mase egale si foarte mici si nu se poate scoate din socoteli dimensiunile lui G. Sau poate vii dumneata cu o argumentare mai riguroasa, bazata pe mai multe premize gresite, care numai dumneata le vezi.

--- Terminare citat ---
Constanta gravitationala a fost determinata expermental, si odata cu ea s-au stabilit si unitatile de masura. Orice alta incercare de a modifica ceva este sortita esecului.

calahan:
Dl Virgil

--- Citat ---Constanta gravitationala a fost determinata expermental, si odata cu ea s-au stabilit si unitatile de masura. Orice alta incercare de a modifica ceva este sortita esecului.
--- Terminare citat ---
1) Eu cred ca nu s-a determinat experimental nimic. Fiindca o valoare de 10-11 (N), practic este nimic. Nu se poate masura si deci nu exista interactiune intre mase. Si atunci dumneata spui corect ca interactiunea gravifica dintre mase este o premiza gresita, care nu poate decat sa duca la concluzii gresite. Numai ca dumneata nu ai mentionat de loc care sunt premizele gresite de la care pleaca acea demonstratie. Iar matematic nu ai demonstrat nimic. Trebuie sa te cred pe cuvant. 2) Dumneata spui ca unitatile de masura s-ar fi stabilit experimental. Eu eram convins ca unitatile de masura s-au stabilit prin conventii. 3) Dumneata esti convins ca ar fi o incercare de modificare a ceva.  Despre ce incercare de modificare crezi ca ar fi vorba?. Eu nu am pomenit nimic despre unitatile de masura. Eu am vrut doar sa lamurim, cu logica matematica, care sunt greselile din acea demonstratie, din care rezulta ca G-ul nu are nicio dimensiune fizica, aparand doar ca un numar, adica ceva metafizic, care nu produce niciun efect fizic. Poti sa spui ce efect fizic ar produce constanta gravifica  G? Dar dumneata ocolesti mereu raspunsurile la chestiunile puse. Nu pot sa cred ca nu intelegi chestiunile puse.

Virgil:
Fxperimentul lui Cavendich; https://www.telework.ro/ro/experimentul-cavendish-pentru-legea-gravitatiei-universale-a-lui-newton/
"Constanta G se numește constantă gravitațională universală și Cavendish a determinat-o ca fiind G = 6,67×10−11 N⋅m2/kg2. Cuvântul „universal” indică faptul că oamenii de știință cred că această constantă se aplică maselor de orice compoziție și că este aceeași în tot Universul. Valoarea lui G este un număr incredibil de mic, ceea ce arată că forța gravitațională este foarte slabă. Atractia dintre mase la fel de mici precum corpurile noastre, sau chiar obiecte de mărimea unor zgârie-nori, este incredibil de mică. De exemplu, două mase de 1,0 kg situate la 1,0 metru una de cealaltă exercită o forță de 6,7×10−11 N una asupra celeilalte. Aceasta este greutatea unui grăunte tipic de polen."

calahan:
Dl Virgil
Dumneata ai dat definitia de pe -wiki- a lui G. Daca ar fi asa cum zici dumneata, ar insemna ca substanta ar interactiona cu spatiul fizic. Dar dumneata nu poti sa admiti interactiunea substantei cu spatiul fizic. Interactiune din care ar aparea campurile fizice, constatate macroscopic. Aici nu ma pricep, nu ma bag, nu ma amestec. Eu am insistat doar sa imi arati premizele gresite, din demonstratia aceea, care premize duc la concluzia ca  G-ul ar fi adimensional. Asta vroiam sa imi spui. Ca sa gasesc greselile din acea demonstratie. Fiindca pe dumneata te oboseste sa mi le arati. Aici ne-ar ajuta opinia de specialist cercetator academician, prieten al cadrului didactic, cercetator si pensionar, care a promis candva sa prezinte niste articole de cercetare originala, la domnul X.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă