Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)

Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.

(1/61) > >>

Virgil:
Revin asupra acestui studiu cu rugamintea de a primi critici sustinute cu argumente, sau de a aduce imbunatatiri si idei noi pe aceasta tema;
https://drive.google.com/file/d/13gONOTx6DN_P0eK0VT9nmKpZSnN1hdnB/view?usp=sharing
Avand in vedere ca in acest studiu apar niste echivalente intre notiuni electromagnetice si marimi mecanice, consider ca mai intai ar trebui citit referatul privind echivalenta unitatilor de masura electrice cu cele mecanice;https://drive.google.com/file/d/13JWVyJRD6t3UjdLycGF0Om-nth3f45IZ/view?usp=sharing

atanasu:
Virgile asta  este lucrarea asupra caruia eu te-am sfatuit sa mai revii cu anuntarea ei si ma bucur sa vad infiintarea acestui topic desi  am mai spus ca deoamdata nu am timp suficient si, vorba lui Marin Preda in cel mai iubit dintre pamanteni: "timpul nu mai are rabdare cu noi" parafrazata de mine ca: "timpul nu prea mai are rabdare cu mine".

Citind prefata observ aceasta propozitie:

"Desi natura campurilor care interactioneaza in microcosmos este diferita de cea a
campurilor macrocosmice, respectiv campul electromagnetic si cel gravitational, au
totusi o caracteristica comuna, aceia de a fi liantul materiei organizate in sisteme
armonice, avand o raza de actiune nelimitata, a carei intensitate este in scadere cu
patratul distantei, asigurand conditiile organizarii particulelor sau corpurilor in sisteme"

si atunci

Convenind ca energetic adica conform  principiul conservarii pe care  se pare ca nu-l pui in discutie si a distributiei spatiale a acestei energii si efectele interactiunii ( nu pui in disutie nici legea a treia a lui Newton) totusi pe ce te bazezi cand consideri scaderea cu patratul distantei, o lege absolut universala?

Adica eu as dori sa fii mai explicit cu premizele pe care te bazezi, adica care legi ale naturii sau pe care noi le consideram a fi astfel, te bazezi? Si daca crezi ca sunt numai astea asa cum eu consider ca in intreg Universul cunoscut sau/si pe care il vom cunoste ratiunea este UNA cu cele doua legi arisotelice(tertul exlus este o teorema nu un postulat a primelor doua si decurge din acestea care sunt independente unul de celalalt-afirm acestea pentruca nu s-au mai afirmat in istoria logicii)  in fundament si cu ratiunea suficienta(Leibniz) la contatul dintre ea si lumea materiala adica cea pe care o putem cunoaste noi muritorii.

atanasu:
PS. E corect sa dau si acest link  pentru cine doreste sa inteleaga mai exact ce scriu desupra:
https://dreptmd.wordpress.com/cursuri-universitare/logica-juridica/principiile-logice/comment-page-1/

Virgil:

--- Citat din: atanasu din Mai 30, 2021, 10:34:30 a.m. ---
...
Convenind ca energetic adica conform  principiul conservarii pe care  se pare ca nu-l pui in discutie si a distributiei spatiale a acestei energii si efectele interactiunii ( nu pui in discutie nici legea a treia a lui Newton) totusi pe ce te bazezi cand consideri scaderea cu patratul distantei, o lege absolut universala?
...
Raspuns Virgil;
Pentru ca nu ma pricep la filozofie trec direct la intrebarea ta ca sa dau un raspuns;
Scaderea fortei electrostatice si a fortei gravitationale cu patratul distantei, nu este o descoperire a mea, ci a celor doi mari fizicieni ai timpului lor, respectiv Coulomb si Newton, care au concentrat aceasta informatie atunci cand au scris relatiile de calcul ale acestor forte respectiv; F1=(1/4pi.eps).q^2/r^2 ; si F2=K.M.m/R^2 ; Aceste relatii nu pot fi puse la indoiala fiind verificate atat in laborator cat si in toate aplicatiile practice ce privesc explorarile cosmice in sistemul nostru solar. Si explicatia este simpla daca tinem cont de observatia ca efectele acestor campuri au o simetrie sferica omnidirectionala care se propaga intr-o succesiune nelimitata de suprafete sferice echipotentiale . Daca consideram o suprafata sferica cu raza Ro minima unde se afla sursa acestor campuri, notam ca suprafata aceasta activa
So =4.pi.Ro^2 , orice alta suprafata sferica care imbraca sursa campului se poate scrie ca; Si=4.pi.Ri^2, in care orice Ri >Ro ; Deci forta initiala Fo resimtita de un corp de proba in orice punct al suprafetei So prin acceleratia ao pe care o imprima campul initial. Deci putem scrie ca produsul dintre acceleratia initiala ao si suprafata activa initiala So este egal cu o constanta Ct.  ao.So=Ct; sau ao=Ct/So =Ct/4.pi.Ro^2 ; sau pentru orice alta suprafata echipotentiala valoarea acceleratiei ai  devine; ai=Ct/4.pi.Ri^2 ; sau; ai=(Ct/4pi).1/Ri^2 ; Iata deci ca oricat de mare ar fi distanta Ri fata de sursa, acceleratia ai scade cu patratul distantei Ri.
--- Terminare citat ---

atanasu:
Multumesc . La evolutia cu distanta tinand cont de suprafetele sferice doream sa te aduc. Raspuns corect.
Pot sa cred ca ce ai scris se sustine si poate ca odata voi  reusi sa te citesc.
PS. Informativ doar: cuvantul similitudine deschide niste perspective. Si intre hidraulica anume tipui de curgee si infiltratii prin pamant  si electrostatica, legile sunt comune si de aceea se utilizeaza analogia aceasta pentru modelarea in labirator  a feniomenului hidraulic modeland fenomenul electrostatic. Metoda foarte utilizata acum peste 50 de ani  ulterior aparand metodele numerice in diferente finite sau un model exemplar in cadrul teoriei elementului(elementrelo) finite.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă