Generalităţi, reguli de funcţionare, propuneri utilizatori, voluntarii Scientia > Să ne cunoaştem! Cartea de vizită a utilizatorilor forumului.

Prezentarea unui strain

<< < (2/3) > >>

07Marius:

--- Citat din: Geb din Decembrie 23, 2013, 05:01:52 a.m. ---Buna seara,
Urmaresc forumul de ceva timp, dar am ezitat mult sa imi fac un cont pentru ca, chiar daca o iubesc, din pacate romana nu e limba mea nativa.

--- Terminare citat ---

Soyez le bienvenu Geb
cred ca participarea unor persoane cu idei noi la discutiile de pe forum vor contribui pozitiv la schimburile de idei, mai ales daca background-ul stiintific este mai ridicat. Daca nu este secret, poti sa ne spui de ce iubesti limba romana? mie ca si roman get-beget de pilda nu ma simt atat de inaltat de sentimente patriotice, poate si datorita faptului ca valorile promovate in ultimele doua decenii nu sunt cele pentru care au luptat stramosii nostri. Tot mai putin ma identific cu aceste valori, cu noua infatisare a culturii romanesti, cu tigania care pare sa devina o stare de normalitate la toate nivelurile din societate.  Europa promoveaza drepturile omului atata vreme cat tiganii de ex. raman "la locul lor", daca acestia migreaza in alte zone, brusc dispar aceste idei liberale, moderniste si suntem tratati discriminatoriu - noi ca si popor, iar tiganii ca si minoritate.


--- Citat din: Geb din Decembrie 23, 2013, 05:01:52 a.m. ---Sunt foarte interesat de studiile stintifice in care oamenii de stiinta din Romania au fost implicati, pur si simplu pentru ca este un domeniu in care mai am mult de descoperit.

Sunt un pasionat de stiinta in general si de biologie in particular. Acum, ma concentrez asupra originea vietii pe Pamant, dar ma imi place si fizica nucleara, astrofizica,particulele elementare si mai multe alte lucruri.

--- Terminare citat ---

Nu stiu in ce masura vei obtine un raspuns la aceasta intrebare, insa poate intre timp ne vei putea impartasi ideile tale referitor la originea vietii pe Pamant. Daca intre timp apar si oameni de stiinta mai avizati pe acest subiect, cu atat mai bine - insa sa ne multumim deocamdata cu un optimism moderat asupra acestui aspect si pina atunci ca sa incalzim subiectul poate spargi gheata cu vreo idee.

Sieglind:

--- Citat din: Geb din Decembrie 23, 2013, 03:14:27 p.m. ---Iti multumesc pentru corectarile.

Ma rog, am stat cam sase luni in Romania. Acum cand ma gandesc, probabil ca astfel de perioada nu merita calificarea "cateva" luni. In plus, desigur faptul ca vorbeam deja italiana cand am ajuns in Romania m-a ajutat foarte mult. ;D

Imi place mult modul tau de a scrie, ceva ce imi mai face sa cred ca mai am mult de invatat si ca inca nu este timpul sa renunt la modestie. Oricum, mereu este loc de mai bine, nu? :P De exemplu, voi incerca sa folosesc mai mult conjunctia "insa" asa cum ai facut tu.

Este o diferenta intre a scrie exact ca un roman, si a face o traducere aproape literala din franceza. Ca sa ajung la acest nivel, trebuie tocmai practica cu nativi! ;)

Geb

--- Terminare citat ---

Mir klingt's wie Schamade  :D

Şi mie-mi plac cuvintele astea "mici", gen conectori pragmatici:

http://sites.univ-provence.fr/wclaix/travaux/travaux_19_connecteurs_bremond.pdf

 ;)
 

Sieglind:

--- Citat din: 07Marius din Decembrie 23, 2013, 03:54:17 p.m. ---Sunt un pasionat de stiinta in general si de biologie in particular. Acum, ma concentrez asupra originea vietii pe Pamant, dar ma imi place si fizica nucleara, astrofizica,particulele elementare si mai multe alte lucruri.

--- Terminare citat ---

Marius, nu-i mare brânză că eşti agramat. N-ai fi singurul.  ;D

Penibil e că te apuci să "corectezi" un acord gramatical absolut ok (forma verbală de plural cerută de un subiect multiplu).
 

07Marius:

--- Citat din: Sieglind din Decembrie 23, 2013, 11:47:47 p.m. ---
--- Citat din: 07Marius din Decembrie 23, 2013, 03:54:17 p.m. ---Sunt un pasionat de stiinta in general si de biologie in particular. Acum, ma concentrez asupra originea vietii pe Pamant, dar ma imi place si fizica nucleara, astrofizica,particulele elementare si mai multe alte lucruri.

--- Terminare citat ---

Marius, nu-i mare brânză că eşti agramat. N-ai fi singurul.  ;D
Penibil e că te apuci să "corectezi" un acord gramatical absolut ok (forma verbală de plural cerută de un subiect multiplu).

--- Terminare citat ---

Sieglind, fiecare are pacatele lui. Eu ma pot impaca cu ale mele.
Referitor la acord, da l-am gresit (imi plac) si nu cred ca este capat de lume, mai ales ca intr-o fraza mai lunga cu mai multe probleme de exprimare este usor sa gresesti (chiar ptr. un nativ). Tin totusi sa precizez ca nu am facut o corectare si analiza a frazei extensiv, la modul cum o faci tu.
Penibil este nu sa gresesti, ci sa nu-ti recunosti greseala sau sa persisti cu o atitudine savanta intr-o problema care te depaseste. Iar aici as fi mai tolerant putin...

Geb:
Buna dimineata,


--- Citat din: 07Marius din Decembrie 23, 2013, 03:54:17 p.m. ---cred ca participarea unor persoane cu idei noi la discutiile de pe forum vor contribui pozitiv la schimburile de idei, mai ales daca background-ul stiintific este mai ridicat.
--- Terminare citat ---
Din pacate, nu pot spune ca am o formatie stiintifica in niciun domeniu, doar ca ma intereseaza stiintele, si ca prefer sa rad de pseudo-stiintele (ca si cum ar veni miscarea "designului inteligent" si teologia lui creationista) decat sa ma supar de ele. Mai ales ca, despre creationismul, trebuie sa recunosc ca din pacate unele dintre site-urile lor mi se par facute chiar extrem de bine (desi nu sunt de acord cu ideile expuse). Dar ma rog, poate un forum destinat la prezentare nu e locul potrivit pentru subiectul asta.


--- Citat din: 07Marius din Decembrie 23, 2013, 03:54:17 p.m. ---Daca nu este secret, poti sa ne spui de ce iubesti limba romana?
--- Terminare citat ---
Este o intrebare complexa si probabil ca iti vei da seama de limitele mele in limba romana. Iti cer scuze anticipat si sper ca imi vei intelege totusi raspunsul... :P

Cred ca acest sentiment mi-a venit prin compararea altelor limbi latine asa-zis vii. Cand eram la voi, m-am interesat la etimologia cuvintelor romanesti, si am avut impresia ca din punctul asta de vedere, romana era mult mai bogata, in toate sensurile a cuvantului.

Chiar daca in romana, sunt multe cuvinte asemanatoare (prin originea comuna din limba latina) sau pur si simplu imprumute din franceza, mie imi plac toate cuvintele care imi dau impresia ca invat o alta limba, si mai ales, ca atunci cand vorbesc in romana, nu ar fi nicio sansa sa fiu inteles de francezii. De exemplu, un francez nu are cum sa stie ce inseamna "copac" atunci cand il aude prima data.

In plus, cand m-am interesat la etimologie, mi-a placut faptul sa gasesc mici influente, mai rare in altele limbi latine, precum cele din turca, bulgara, rusa... In acelasi timp, ma ajuta in invatarea limbii ruse. Astfel incat as visa sa ma intorc in Romania ca sa pot invata limba rusa la voi, inconjurat de prieteni din Republica Moldova. :D

Din punctul asta de vedere, romana este si foarte diferita, si foarte asemanatoare, si uneori, chiar exotica, fata de altele limbi latine. Chiar in privinta latinei, este in acelasi timp foarte apropiata de latina (de exemplu cuvantul "alb" sau cu faptul ca e singura care a pastrat declinarile) si foarte indepartata, de exemplu, cu faptul ca foloseste niste articole enclitice.

Cred ca este ambivalenta permanenta intre caracterul asemanator si exotic a limbii romane care mi-o fac sa para atat de frumoasa, probabil cea mai frumoasa limba latina dupa parerea mea. La vorbit, ce a fost greu este acum ce imi place cel mai mult: sunetele care nu exista in limba franceza, cum ar fi "â/î" sau "ă".

In fine, cred ca aveti o limba foarte frumoasa. As putea spune ca este cea mai frumoasa in intreaga lume, dar nu sunt deloc persoana potrivita pentru astfel de comparatie: am auzit foarte putine limbi si din cauza asta nu cred ca imi pot pronunta in termeni asa absolute.


--- Citat din: 07Marius din Decembrie 23, 2013, 03:54:17 p.m. ---Nu stiu in ce masura vei obtine un raspuns la aceasta intrebare, insa poate intre timp ne vei putea impartasi ideile tale referitor la originea vietii pe Pamant.
--- Terminare citat ---
De fapt, ideea sa ma interesez la asta mi-a venit dupa ce am citit un articol scris de Juli Peretó, un chimist din Spania si colegul lui la Universitate de Valencia Jesús Català, un istoric, amandoi interesati de originea vietii :

Early Spanish Scientific Writings on the Origin of Life (Català & Peretó, 2002)

Exact asa cum au facut cu literatura stiintifica in Spania, m-am gandit ca ar fi frumos sa gasesc si eu primele articole care s-au interesat la acest subiect in limba romana. Nu am o idee preconceputa despre originea vietii. Doar ma interesez la istoria stiintei in acest domeniu. Mai ales in Romania, pentru ca sentimentul meu este ca nu m-am interesat la literatura stiintifica din Romania pana acum. Deocamdata ma interesez numai la istorie ideilor, probabil pentru ca e mai usor de inteles, chiar daca citesc tot ce gasesc, si prin acest proces, mereu invat anumite lucruri stiintifice. Din punctul meu de vedere, orice "ipoteza" (adica "idee noua" din punctul de vedere cronologic) este interesanta din moment ca nu o cunoasteam inainte. ;D

Nu cred ca o sa ajung repede la un articol (nestiintific in cazul meu) intitulat: "Early Romanian Scientific Writings on the Origin of Life", dar asta este ideea. ;)


--- Citat din: 07Marius din Decembrie 23, 2013, 03:54:17 p.m. ---Daca intre timp apar si oameni de stiinta mai avizati pe acest subiect, cu atat mai bine - insa sa ne multumim deocamdata cu un optimism moderat asupra acestui aspect si pina atunci ca sa incalzim subiectul poate spargi gheata cu vreo idee.
--- Terminare citat ---
Daca imi pot permite, vad o diferenta intre a face progrese si a stie. Inca nu stim cum a aparut viata pe pamant, dar am facut progrese, chiar rapide in ultimii 20 ani, in anumite categorii a subiectului respectiv. Cel putin, asta este sentimentul meu.

Geb.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă