Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Gedankenexperiment (experimente imaginare)
Radiatia unei sarcini pe orbita.
tex:
Am o nelamurire.
O sarcina electrica inscrisa pe orbita (unei planete sa zicem) radiaza sau nu ?
Cu alte cuvinte echivalenta dintre acceleratie si campul gravitational se manifesta si in acest caz ?
tks
Electron:
--- Citat din: tex din Iunie 24, 2009, 08:44:23 a.m. ---Am o nelamurire.
O sarcina electrica inscrisa pe orbita (unei planete sa zicem) radiaza sau nu ?
--- Terminare citat ---
Asa cum e descris in pagina asta (in engleza) despre potentialul Lienard-Wiechert, orice sarcina punctiforma in miscare (fata de un observator, desigur) produce efecte electromagnetice.
--- Citat ---Cu alte cuvinte echivalenta dintre acceleratie si campul gravitational se manifesta si in acest caz ?
--- Terminare citat ---
Ce legatura vezi tu intre radiatia din acest caz si echivalenta dintre acceleratie si campul gravitational?
e-
Adi:
--- Citat din: tex din Iunie 24, 2009, 08:44:23 a.m. ---O sarcina electrica inscrisa pe orbita (unei planete sa zicem) radiaza sau nu ?
--- Terminare citat ---
Da, orice sarcina in miscare accelerata radiaza energie (efectul de sincrotron).
--- Citat din: tex din Iunie 24, 2009, 08:44:23 a.m. ---Cu alte cuvinte echivalenta dintre acceleratie si campul gravitational se manifesta si in acest caz ?
--- Terminare citat ---
Aici e vorba de un efect electromagnetic, de radiaza energie, iar nu de gravitatie sau acceleratia spre Terra. E vorba de acceleratia centripeta in jurul Pamantului din orice cauza ar fi data ea. Si s-ar roti in jurul Pamantului doar daca ar avea o viteza foarte mare, egala cu prima viteza cosmica la inaltimea unde e particula.
tex:
Da Si eu cred ca radiaza dar este interesant ca acest efect poate sa spuna unui observator inchis impreuna cu sarcina intr-o cutie daca el se afla intr-un camp gravitational (caz in care sarcina nu radiaza) sau intr-un camp de acceleratie (caz in care sarcina radiaza)
Adi:
--- Citat din: tex din Iunie 24, 2009, 10:23:50 p.m. ---Da Si eu cred ca radiaza dar este interesant ca acest efect poate sa spuna unui observator inchis impreuna cu sarcina intr-o cutie daca el se afla intr-un camp gravitational (caz in care sarcina nu radiaza) sau intr-un camp de acceleratie (caz in care sarcina radiaza)
--- Terminare citat ---
Daca sarcina se afla intr-un camp gravitational, atunci ea este accelerata si radiaza. Deci te inseli.
Dar da, electromagnetismul nu este in acord cu mecanica clasica newtoniana. De aceea a trebuit ca mecanica clasica sa fie upgradata la mecanica relativisita. Doar atunci nu vei gasi dezacorduri intre mecanica si electromagnetism.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă