Acceleratorul Tevatron este actualmente cel mai mare accelerator de particule din lume, unde "mare" inseamna ca accelereaza particule la cea mai mare energie obtinuta pana acum de om. Protoni sunt accelerati la o energie de o mie (o mie!) de ori mai mare decat energia masei lor de repaus. Parteneri de antimaterie ai protonilor sunt produsi (antiprotoni) si fascicule de protoni si antiprotoni sunt ciocnite de 1.7 milioane de ori pe secunda. La fiecare din aceste coliziuni, cate o pereche, sau doua, din cele o suta de miliarde de protoni si antiprotoni cat exista in fiecare fascicul, se ciocnesc, creand particule noi. Din acestea 1.7 milioane de perechi ce se cioncnesc, anihileaza si creaza particule noi pe secunda, numai cam 100 sunt selectate pentru analiza finala, dupa criterii clare.
Actualemente, Tevatronul merge in forta, produce date fizice de buna calitate, continua sa faca descoperiri (de exemplu oscilatia intre particulele de materie si antimaterie pentru mezon Bs) si masuratori de mare precizie. Tevatronul incearca chiar sa descopere bosonul Higgs inainte de LHC, are o sansa mica, dar nenula in acest sens.
Doua experimente generale, complementare si concurente, studiaza coliziuni de particule si antiparticule la Tevatron: experimentul CDF si experimentul DZero.
Experimentele vor dura pana in 2009 si incearca sa obtina finantare pentru 2010, iar experimentele la LHC vor incepe in 2008, dar va lua ceva timp pentru a intelege exact acceleratorul, detectoarele si rezultatele lor. Aceasta este motivatia pentru ca Tevatronul sa continue sa functioneze si dupa 2009. Si cu putin noroc, poate chiar descopera mult ravnitul Higgs...