Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofie

Cine a scris biblia?

(1/6) > >>

styhl:
                  Da, intradevar cine a scris Biblia?
     Raspunsuri de genul naiv, naivitate, credincios, etc. rog nici sa nu sa se scrie, nici nu ma intereseaza. Prezint putin intii situatia: Biblia a fost "scrisa pe parti", de oameni deferiti, in timpuri deferite -aceasta este cel mai interesant.
O varianta de raspuns este:
     Dumnezeu a inspirat pe scriitor, si astfel el a scris ceea ce ia dictat Dumnezeu.
     Mai sunt si alte variante de raspuns poate??? Ma refer mai mult la cei ce neaga religia, teoria creationista, existenta lui Dumnezeu. Adica oamenii de stiinta, fizicienii, matematicienii, filozofii, si altii etc.

AlexandruLazar:
Mai întâi, despre care Biblie vorbim? Există canoane diferite care compilează cărți diferite în Biblia diverselor confesiuni. De exemplu canonul Protestant are 66 de cărți; canonul etiopian mi se pare că are 80 sau 81. Cărțile au autori diferiți și au fost scrise în diverse perioade istorice, cam între sec. 7-8. î.e.n. și sec. 1. e.n.. În majoritatea cazurilor nu există răspunsuri definitive cu privire la cine e autor ca persoană.

Edit: apropo -- dacă Dumnezeu l-a inspirat pe scriitor, a făcut o treabă destul de proastă pentru că l-a inspirat cu destule inconsistențe  ;D

Electron:

--- Citat din: AlexandruLazar din Mai 25, 2011, 05:31:59 p.m. ---Edit: apropo -- dacă Dumnezeu l-a inspirat pe scriitor, a făcut o treabă destul de proastă pentru că l-a inspirat cu destule inconsistențe  ;D

--- Terminare citat ---
Pai nu e vina zeitatii, ci a omului imperfect care nu a priceput suficient de bine inspiratia perfecta.

Acum ca tot zeitatea a creat omul imperfect (sau i-a permis sa se "defecteze") sau ca nu s-a asigurat sa corecteze erorile de transcriere, e un detaliu si nu putem acuza zeitatea de delasare, pentru ca, dupa cum bine stim, "misterioase sunt caile zeitatii".  ::)

(Mesaj scris intentionat ironic, a nu fi luat in serios).

e-

florin_try:
Si totusi intrebarea e f. interesanta.
Se stie dpdv istoric ceva in acest sens?

mircea_p:
Se stie ceva. Problema este "in ce sens"? Biblia nu este o carte ci o colectie de peste 60 de carti.
Intrebarea cine a scris biblia nu prea are sens. De exemplu scrisorile (epistolele) sfantului Pavel au fost scrise de sf Pavel. Geneza sau Psalmii nu a fost scrise de el. Deci a scris sf Pavel Biblia sau nu?
Dar se cunosc destule despre istoria si evolutia bibliei. Unii autori se cunosc, altii se banuiesc sau se stie cam cand a fost scrisa cartea respectiva. Intre cartile cele mai vechi si cele mai noi e un interval de cel putin 500-600 de ani , daca ne referim doar la punerea in scris unitara a traditiilor mai vechi. Ce sens are intrebarea cine a scris biblia in acest context? In cazul cartilor cele mai vechi e oarecum ca si cum am intreba cine a scris Miorita. Ba mai degraba "cine a scris baladele populare roamanesti?"

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă