Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Premiile Nobel
Nobel Fizica 2008
Adi:
Academia Regala Suedeza pentru Stiinte a decis astăzi, 7 octombrie 2008, sa ofere Premiul Nobel pentru Fizică pentru 2008. Echipa StiintaAzi.ro a tradus în română declaraţia de presă oficială a Comitetului Nobel, pe care o puteţi citi mai jos. O jumatate din premiul a fost acordatată japonezului Yoichiro Nambu, care lucrează acum la Enrico Fermi Institute, University of Chicago, IL, SUA, pentru descoperirea mecanismului ruperii spontane a simetriei in fizica subatomica. Cealalta jumatate a fost acordată astfel: un sfert lui Makoto Kobayashi, de la High Energy Accelerator Research Organization (KEK), Tsukuba, Japonia, si lui Toshihide Maskawa, Yukawa Institute for Theoretical Physics (YITP), Kyoto University, Japonia, pentru descoperirea originii ruperii simetriei care prezice existenta a cel putin trei familii de cuarci in natura.
Articol complet
Cum comentati?
Osmiumbin:
--- Citat din: =topic= ---Ruperi ale simetriei de acelasi fel dar neexplicate pana in prezent stau in spatele aparitiei cosmosului prin Big-Bang acum aproximativ 14 miliarde de ani. Daca au fost creata cantitati egale de materie si antimaterie ar fi trebuit sa se anihileze una pe cealalta. Dar acest lucru nu s-a intamplat, a fost o mica deviatie de o extra particulă de materie la 10 miliarde de particule de antimaterie. Aceasta rupere a simetriei pare sa fi dus la supravietuirea Cosmosului. Intrebarea 'cum anume s-a intamplat aceasta?' ramane inca fara raspuns. Poate noul accelerator de particule LHC de la CERN din Geneva va descoperi cateva dintre misterele care continua sa ne nedumereasca.
--- Terminare citat ---
Cum se formeaza antimateria? De exemplu cum se formeaza pozitronul?
Ce inseamna mai exact acea deviatie ce am ingrosat-o in citatul de pe site si cum s-a ajuns la acest rezultat? Eu nu o inteleg....
Cunosc insa teoria insa nicaieri nu am gasit explicatie
Adi:
Materia este produsa in perechi de materie si antimaterie atunci cand ai suficienta energie, de exemplu din energia Universului, la scurt timp dupa Big Bang, sau in acceleratoarele noastre de particule. Sunt produse impreuna (pentru a conserva sarcina electrica, spinul, elicitatea, sarcina de culoare, numarul leptonic si alte numere cuantice). Aceste particule se dezintegreaza apoi in alte particule. Sau aceste particule se transoforma din materie in antimaterie in materie iar (oscileaza). Ei bine, exista cateva procese rare care lasa lasa in urma lor mai multa materie decat antimaterie si aceasta ar explica clalitativ de ce in Univers e acum doar materie. Dar nu si cantitativ, caci astfel s-ar explica doar 0.2% din materia in Univers. Presupunerea fireasca este ca exista astfel de no procese inca nedescoperite. Adica noi particule masive inca nedescoperite, care existau la scurt timp dupa Big Bang si care in dezintegrarea lor, duceau la distrugerea antimateriei in proportie mai mare decat la distrugerea materiei. Nu stiu de unde au scos exact acel numar din textul subliniat de tine.
Pentru mai multe, vezi violarea CP, pentru ca s-a luat si premiul Nobel in 1980.
msg4u:
Ok, Adi! Corecteaza-ma daca gresesc... Sa zicem ca materia si antimateria este produsa in perechi in anumite conditii, dar in momentul cand se anihileaza reciporc cand se transforma din materie si antimaterie si invers presupun ca se mai intampla ceva care ai uitat sa mentionezi....adica in momentul impactului se emit radiatii si fotoni de foarte mare energie! Deci in momentul primului impact ai aceleasi conditii initiale + prima transformarea + radiatii si fotoni. In momentul in care fotonii sunt absorbiti din mou de catre materie si antimaterie acestia transmit fiecareia energie si impulsuri (imposibil zic eu de calculat daca in parti perfect egale fiecareia...ei si de aici cred eu ca apar diferentele) apoi are loc procesul de transformare din nou ....si procesul se repeta pana are castig de cauza una din cele doua(materie si antimaterie), si se pare ca aceasta "extra particula" de premiu Nobel da castig de cauza materiei.
Numai bine,
msg4u
Adi:
--- Citat din: msg4u din Octombrie 10, 2008, 04:38:50 p.m. ---Ok, Adi! Corecteaza-ma daca gresesc... Sa zicem ca materia si antimateria este produsa in perechi in anumite conditii, dar in momentul cand se anihileaza reciporc cand se transforma din materie si antimaterie si invers presupun ca se mai intampla ceva care ai uitat sa mentionezi....adica in momentul impactului se emit radiatii si fotoni de foarte mare energie!
--- Terminare citat ---
Intr-adevar, se pare ca nu am mentionat in acest post, asa este cum spui tu. Energia masei materiei si antimateriei se duce in emisie de fotoni, sau in crearea unei alte particule de materie si antimaterie cu masa mai mica, etc.
--- Citat din: msg4u din Octombrie 10, 2008, 04:38:50 p.m. ---Deci in momentul primului impact ai aceleasi conditii initiale + prima transformarea + radiatii si fotoni. In momentul in care fotonii sunt absorbiti din mou de catre materie si antimaterie acestia transmit fiecareia energie si impulsuri (imposibil zic eu de calculat daca in parti perfect egale fiecareia...ei si de aici cred eu ca apar diferentele) apoi are loc procesul de transformare din nou ....si procesul se repeta pana are castig de cauza una din cele doua(materie si antimaterie), si se pare ca aceasta "extra particula" de premiu Nobel da castig de cauza materiei.
--- Terminare citat ---
Aici m-ai pierdut. Ideal ar fi fost sa spui clar la inceput ce se intampla si apoi sa explici cum se intampla. Este o teorie deja dezvoltata de stiinta? Este o teorie personala dar publicata in reviste ISI? Sau este doar parere personala? Aceasta extra particula este o particula inca neprezisa de nici o teorie?
Dar da, una peste alta, odata ce se va rezolva acest mister al disparitiei antimateriei, se va da singur premiul Nobel. Matricea CKM pentru care s-a dat Nobelul anul acesta ofera un mecanism de disparitie a antimateriei, dar poate nu e singurul, si oricum nu explica decat cam 0.2% din disparitia antimateriei luand in calcul particulele cunoscute in prezent sa sufere acest mecanism.
Numai bine,
msg4u
[/quote]
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă