Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofia ştiinţei

Speculatii naive legate de notiunile de spatiu si de timp.

(1/4) > >>

mircea hodor:
      Am preferat aceasta categorie considerind-o mai "prietenoasa" novicilor ca mine,interesati de acest gen de teme dar mai putin pregatiti in raport de 'greii" care sustin acest forum :) Asadar ,am devenit preocupat de acest subiect in masura in care am realizat o interesanta similitudine intre ceea ce demonstreaza diviziunile spatiului si ceea ce demonstreaza in egala masura diviziunile timpului.Consistenta spatiului pare sa certifice filosofia celor ce sustin ca lumea e o iluzie(mai putin iluzorie probabil pe o stea neutronica) caci e de notorietate imensul gol fie si din interiorul unui atom.Dar interesant mi s-a parut ca si diviziunile timpului pot duce cam la acelasi rezultat...caci prezentul nu poate fi o ora,(caci la jumatatea ei ar contine jumatate de ora de trecut +jumatate de ora de viitor),nu poate fi nici un minut, nici o secunda(pe acelasi principiu)...poate fi in final doar o...singularitate.Iar acea singularitate oare nu contine in egala masura si trecut si viitor?!Poate ptr. a ne apropia mai mult de intelegerea acestor mistere ar trebui sa alegem o locatie unde spatiul este cit poate fi el de plin(cel putin  o gaura neagra),si unde comform conceptului indivizibil spatiu-timp, timpul ar fi deasemeni "plin".Si...paradoxal,ce poate fi mai consistent decit un timp"zero", adica un timp cit o vesnicie,fara trecut si fara viitor sau cu tot cu trecut si viitor?!Trecut ,prezent si viitor inchis intr-un cerc apropiat de viteza luminii ?!Impresia mea este ca daca vrem sa intelegem cu cele mai mari sanse de reusita-acest concept,poate ar trebui sa-l analizam la cel mai mic nivel al diviziunilor, respectiv in punctul de singularitate conexa spatiu-timp.Marturisesc ca o anumita intimplare m-a facut sa gindesc la "utopia amintirilor despre viitor",un cutremur pe care "il anticipasem"intr-un cosmar cu 3 zile inainte de a avea loc.Nu ma-ndoiesc ca unora dintre dumneavoastra acest gen de abordare le-ar putea parea cel putin puerila,dar .in opinia mea -la 2 ani de la ultima mentiune de gen,acest subiect este departe de a-si fi epuizat misterul.La urma urmei aceeasi abordare am avut si in hibele teoriei big-bang-ului dezvoltata in chip magistral de Atanasu  :)

Electron:

--- Citat din: mircea hodor din Noiembrie 02, 2018, 11:34:58 p.m. ---   Trecut ,prezent si viitor inchis intr-un cerc apropiat de viteza luminii ?!
--- Terminare citat ---
Cum anume se poate "apropia" un cerc de viteza luminii ? Altfel spus, ce anume intelegi tu prin asta?

e-

mircea hodor:

--- Citat din: Electron din Noiembrie 05, 2018, 10:00:23 a.m. ---
--- Citat din: mircea hodor din Noiembrie 02, 2018, 11:34:58 p.m. ---   Trecut ,prezent si viitor inchis intr-un cerc apropiat de viteza luminii ?!
--- Terminare citat ---
Cum anume se poate "apropia" un cerc de viteza luminii ? Altfel spus, ce anume intelegi tu prin asta?

e-

--- Terminare citat ---
  https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwje5s6Err3eAhXptYsKHb7vCeoQFjABegQIBBAB&url=http%3A%2F%2Fwww.yoda.ro%2Fstiinta%2Fcare-este-viteza-cu-care-se-invarte-o-gaura-neagra.html&usg=AOvVaw0TuCLdHqIK1NEcZ1dA9kc8
 De aici am facut aceasta analogie.

Electron:

--- Citat din: mircea hodor din Noiembrie 05, 2018, 03:33:48 p.m. --- De aici am facut aceasta analogie.
--- Terminare citat ---
Nu inteleg ce analogie ai facut. Poti sa fii mai explicit?

e-

mircea hodor:
Poate cuvintul cerc n-a fost cea mai potrivita alegere,viteza de rotatie a unei gauri negre ,viteza apropiata de viteza luminii ar fi fost o exprimare mai adecvata

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă