Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofia ştiinţei

Concepte VERIFICATE care nu mai pot fi intelese de mintea umana

(1/7) > >>

cristi:
Ieri tocmai am venit din concediu, unde am primit o intrebare care inca ma urmareste. Cineva m-a intrebat asa: "Poti numi conceptele (verificate) din fizica care nu mai pot fi intelese de mintea umana?" Tinand cont de calitatea ridicata a inteligentei interlocutorilor, ma gandesc sa pun aceasta intrebare aici.  Tin sa subliniez ca e vorba de concepte acceptate de fizica, verificate experimental daca se poate, nu de concepte puse sub semnul intrebarii (cum este de exemplu cel de multi-worlds al lui Everett).
O prima lista scurta, ar fi, pentru mine:

infinitul - astazi inca nu stim daca Universul este infinit in spatiu sau nu. Daca este, nu mi-l pot imagina, cu o infinitate de galaxii...

inceputul timpului - La Big Bang timpul a fost creat odata cu spatiul (privind desigur din interiorul spatiu-timpului, asa cum privim noi). Cum se poate insa sa fi existat NIMICUl inainte si cum poate apare din nimic timpul?

perceptia punctuala a timpului pe linia de univers -  in teoria relativitatii, electronii clasici nu exista decat ca linii de univers. In aceasta teorie, daca apare o perceptie, ea ar trebui sa fie pentru intreaga linie de univers. Eu insa percep doar o sectiune a ei, doar acest moment si nu altul de pe linia de univers. De ce?

Voi ce ati adauga la lista?

numai de bine
cristi

virgil 48:
 Ce-ai spune de "spatiul curb"? Ti se pare ca se poate verifica si altfel decat prin
 calcule? Sau poate fi o exprimare exagerata pentru un fenomen neelucidat suficient?
 Cred ca poti sa mai adaugi si masa fotonului.

cristi:

--- Citat ---Ce-ai spune de "spatiul curb"? Ti se pare ca se poate verifica si altfel decat prin
 calcule? Sau poate fi o exprimare exagerata pentru un fenomen neelucidat suficient?
--- Terminare citat ---

cu spatiul curb nu am probleme, mi-l imaginez prin asociere cu dealul pe care ma jucam cand eram copil.

--- Citat --- Cred ca poti sa mai adaugi si masa fotonului
--- Terminare citat ---

masa de repaus nula a fotonului este intr-adevar greu de digerat daca ne imaginam fotonul ca o bila. paradoxul este legat in acest model de faptul ca "bila" foton nu poate fi oprita din mers... in teoria cuantica a campurilor fotonul este un pachetdiscret de energie care poate fi gasit intr-o parte sau alta cu o anumita probabilitate. masa sa de repaus nula poate fi asociata unui model de camp Klein-Gordon cre oscileaza intr-un mod particular. atunci paradoxurile modelului "bilei" par ca dispar, cred eu...

numai de bine
cristi

virgil 48:

--- Citat din: cristi din Octombrie 20, 2013, 01:04:02 a.m. ---

--- Citat ---Ce-ai spune de "spatiul curb"? Ti se pare ca se poate verifica si altfel decat prin
--- Terminare citat ---

cu spatiul curb nu am probleme, mi-l imaginez prin asociere cu dealul pe care ma jucam cand eram copil.

--- Terminare citat ---

Prin urmare tu asociezi un volum(spatiul) cu o suprafata. Fiindca te-ai jucat pe o suprafata,
 nu cred ca ai patruns sub ea, sau sa fi zburat pe deasupra. Eu imi imaginez spatiul ca 1 m3
 de vid,repetat la infinit si nu vad cum s-ar putea curba asa ceva. Nu cunosc definitiile
 spatiului, dar stiu ca se masoara cu m3, nu cu m2(care ar putea avea curburi).
 De aceea mintea mea considera ca aceasta idee constituie o cârpeala pentru uzul unei
 teorii celebre, si va fi "concept verificat" pana la primul colt. Insa inteleg ca sensul topicului
 propus de tine este altul si nu voi mai insista.

meteor:

--- Citat din: cristi din Octombrie 19, 2013, 10:55:25 a.m. ---Ieri tocmai am venit din concediu, unde am primit o intrebare care inca ma urmareste. Cineva m-a intrebat asa: "Poti numi conceptele (verificate) din fizica care nu mai pot fi intelese de mintea umana?" Tinand cont de calitatea ridicata a inteligentei interlocutorilor, ma gandesc sa pun aceasta intrebare aici.  Tin sa subliniez ca e vorba de concepte acceptate de fizica, verificate experimental daca se poate, nu de concepte puse sub semnul intrebarii (cum este de exemplu cel de multi-worlds al lui Everett).
O prima lista scurta, ar fi, pentru mine:

infinitul - astazi inca nu stim daca Universul este infinit in spatiu sau nu. Daca este, nu mi-l pot imagina, cu o infinitate de galaxii...

inceputul timpului - La Big Bang timpul a fost creat odata cu spatiul (privind desigur din interiorul spatiu-timpului, asa cum privim noi). Cum se poate insa sa fi existat NIMICUl inainte si cum poate apare din nimic timpul?

perceptia punctuala a timpului pe linia de univers -  in teoria relativitatii, electronii clasici nu exista decat ca linii de univers. In aceasta teorie, daca apare o perceptie, ea ar trebui sa fie pentru intreaga linie de univers. Eu insa percep doar o sectiune a ei, doar acest moment si nu altul de pe linia de univers. De ce?

Voi ce ati adauga la lista?

numai de bine
cristi

--- Terminare citat ---

1. Cred ca e mai bine sa il lasam acum in pace pe Everett..

2. Nu prea ced ca infinitul a fost "verificat" experimental (ce o mai fi insemnat, mai concret trebue sa te exprimi ?!), insa nu poate fi inteles de mintea umana.

3. Ca sa intelegi propozitia: "Poti numi conceptele (verificate) din fizica care nu mai pot fi intelese de mintea umana?" , trebue in primul rind sa intelegi care e principiul de functionare a mintii umane.

In linii mari, eu iti spun ca e asa: Mintea umana , intelege, invata, cauta, etc. ceva dupa un principiu foarte foarte simplu: asortare/ asemanare/ analogie.

Spre exemplu: Electricienii in trecut cica ca sa inteleaga mai bine ce e curentul electric, ei il asortau ca un riu.
Arhimede ca sa demonstreze daca coroana e din aur sau nu, a observat anume ca analog cum obiectul din cada unde se scalda in apa are anumite proprietati, analog se poate de cercetat si daca metalul e aur sau nu.

Sunt insa lucruri in prezent, care sunt verificate experimental, insa nu sunt pricepute pina la capat de om, asa lucruri mai des vin din fizica cuantica.

Ideea e aceea, caci cum am mai aspus, ele nu pot fi pricepute din cauza ca nu (sau greu, sau aproape) li se gaseste analogie din viata "reala", atunci chind li se vor gasi (daca sunt) aceste analogii (sau poate cu timpul vine de la sine) iata atunci ele vor fi intelese, pina atunci nu.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă