Rezolvare de probleme / teme pentru acasă > Fizică

O problemă din fotbal şi nu numai.

(1/4) > >>

Teodor Sarbu:
O problemă din fotbal şi nu numai.
Foarte mulţi au văzut la meciurile de fotbal traiectorii ciudate ale mingilor şutate şi care parcă prin minune intrau în plasa porţii. Teoretic traiectoria ar trebui să fie o parabolă, asta dacă nu ţinem cont de rezistenţa aerului. Ce se întâmplă de fapt şi în ce condiţii apar aceste traiectorii ciudate?

AlexandruLazar:
Din ce mi-aduc aminte de cand bateam mingea pe maidan, traiectoriile ciudate apar cand nu lovesti mingea exact in centru;  mingea nu e perfect sferica, nici suprafata ei perfect plata. De asemenea, rezistenta aerului cu siguranta nu poate fi neglijata data fiind masa relativ mica si suprafata relativ mare a aerului, cateodata (mai ales pe vant) se "simtea" foarte clar rezistenta aerului in fata mingii sutate.

Teodor Sarbu:
Haide AlexabdruLazar să presupunem că mingea este sferică. În orice caz la mingile profesioniste asimetriile sunt neglijabile. Întradevăr rezistenţa aerului are o mare importanţă dar nu numai. La fel şi când nu loveşti perfect central mingea. Putem neglija vântul care va devia mingea. Fără vânt şi fără asimetriile mingii fenomenul arătat totuşi se va produce. De ce şii cum?

AlexandruLazar:
Daca neglijam asimetriile si rezistenta aerului, iar mingea e lovita perfect in centru, crezi ca se vor mai produce? Ma gandesc ca nu au de ce, cred ca mingea s-ar putea asimila atunci unui punct material. Desigur, daca mingea nu e lovita chiar in centru, se vor produce in continuare.

Teodor Sarbu:
Poate că nu am fost suficient de clar. Fenomenul apare întradevăr când nu loveşti mingea central, după cum bine ai sesizat.Are importanţă şi rezistenţa aerului. Deci aici suntem de acord. Mai există ceva care influenţează fenomenul. Evident mai trebuie explicat calitativ. ariel55 este în stare să ne scrie din nou ecuaţiile diferenţiale ale fenomenului. Nu cred că este cazul, deşi ar fi frumos, dar nu şi pentru elevii de liceu.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă