Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Provocările tehnologice ale secolului

Tehnologia în următorii 30 de ani

(1/6) > >>

Scientia:
Am preluat ideea acestui sondaj de pe site-ul New Scientist (unde puteţi vota până pe 12 aprilie). Desigur, în afara votului, se pot face comentarii pentru opţiunile avute.

florin_try:
Am votat cu folosirea robotilor in nanomedicina. Cu poluarea si alimente modificate genetic, numarul de boli va creste. E probabil relevant de spus in statele dezvolvate precum America, Canada, una din 3 persoane ajung sa aiba cancer. Asadar cercetarea in domeniul medicinal ar trebui sa fie importanta si in crestere / demand in viitor. In general, cu avansul tehnologic nu vom deveni mai stabili ci mai fragili caci vom produce entropie cu o rata mai mare.

Deci, nanorobotii ar delivera componenta activa exact unde trebuie si cit trebuie. S-ar reduce mult efectele secundare.
Azi e in mare voga cercetarea privind  folosirea de polimeri pentru a transporta componenta activa unde trebuie: combini componenta activa la un subrstrat polimeric, polimerul e transportat in organism si cind ajunge unde trebuie are loc reactia chimica inversa de dezlegare a componentei active de polimer, si ataca tesutul 'bolnav'. Dupa un timp bine determinat, apa va degrada polimerul la componente simple inofensive usor eliminabile din organism.
De unde ar sti polimerul ala ca a ajuns la tesutul bolnav (sa zicem malign) si nu la un tesut bun? Pai de exemplu mediul chimic din tesutul bolnav e usor diferit de cel sanatos, iar asta ar fi suficient pentru a discrimina; desigur e o chesite delicata.
Ceva similar ar fi si cu nanorobotii, doar ca ar putea fi facuti mai functionali si mai selectici si poate chiar mai operationali.

Un alt motiv pentru care as atribui domeniului medicinal rolul cel mai mare reprezinta banii imensi investiti in cercetarea acest domeniu si situatia asta se va perpetua deoarece aceasta industrie are practic cel mai puternic loby.

-------
Din start am exclus ultimul punct Maşinile care vor avea conştiinţă intrucit nu cred ca se va ajunge acolo nici macar in principiu. In nici intr-un caz in 30 de ani.

Punctele 3 si 4 (Folosirea conexiunilor digitale pentru acţiunea la distanţă  si Softul de traducere între limbile globului ) se folosesc si azi(to some extent), dar nu cred ca vor avea un impact major.

Biologia sintetica am exclus-o pentru ca probabil va necesita mai mult de 100 ani sa ajungem la asa ceva.
Natura a avut nevoie de miliarde de ani pentru a 'crea' biologia.  

morpheus:
Daca nu ne limitam la cele prinse in sondaj, eu as alege intre Internet, care nu si-a atins punctul de maxim nici pe departe si fuziunea nucleara, pana prin 2030, daca imi aduc eu bine aminte, asteptandu-se ceva rezultate de la ITER...

Adi:
Eu as spune ca impactul major asupra oamenilor va fi dat de aplicarea pe scara larga a celulelor stem in vindecarea bolilor. Descoperirile exista, trebuie doar perfectata aplicatia tehnologica, iar 30 de ani pare timp suficient pentru a face asta. In special m-ar interesa regenerarea nervilor la persoanele paralizate in accidente (asta ar salva major pe putini oameni) si cresterea la loc a dintilor (asta ar ajuta cu cate putin pe majoritatea oamenilor). In aceeasi linie de gandire, as mentiona progresele ce se vor face (caci au inceput deja) pentru a creste artificial (nu stiu daca tot din celule stem) de organe umane in laborator, pentru a fi apoi transplantate la om.

AlexandruLazar:
Punctul III e un pic neinspirat ca formulare (prima mea reacție a fost ceva de genul  ??? următorii 30 de ani, păi asta se face de prin anii '70-'80), dar de fapt în original e vorba de asta:


--- Citat ---In the next 30 years the user's sense of realism when employing digital connections will converge on the sense of actually being there. Control of a machine on location will add a sense of presence. In effect, geography will increasingly lose meaning. This will have profound implications for our way of life, particularly on commuting and travel. Furthermore, locally there will be significant economic and legal ramifications. Internationally, change will be slower, but the nation state is in fact a geographic monopoly and will be challenged by this development.
--- Terminare citat ---

Eu unul cred că aceasta va avea impactul cel mai bine resimțit la nivel social pentru că este un aspect foarte accesibil ca preț și foarte ușor de adoptat. Mașinile cu conștiință mi se pare nerealiste cu un termen de 30 de ani, cu atât mai mult cu cât domeniul AI este de atâția ani subfinanțat, iar celelalte, chiar dacă ar fi realiste, nu cred că vor putea fi făcute suficient de ieftine încât să fie accesibile pe scară largă în 30 de ani, ca să aibă vreun cine știe ce impact.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă